Actualitate
EXCLUSIV/ CSAT si Consilul Concurentei trebuie sa evalueze si sa analizeze cu competenta aceasta situatie de concentrare economica/ Efecte negative ale posibilei concentrari economice initite de catre Paypoint

Din lecturarea documentului cu titlu “CONSILIUL CONCURENŢEI PUNE ÎN DEZBATERE ANGAJAMENTELE PROPUSE DE PAYPOINT SERVICES ÎN CONTEXTUL PRELUĂRII PAYZONE”, rezulta cu certitudine faptul ca autoritatea de concurenta a facut intern o analiza preliminara a documentatiei depuse de catre compania Paypoint, solicitantul concentrarii economice, si eventual in urma unor iteratii interogative cu cei in cauza si a raspunsurilor primite de la partile implicate, “Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective şi a identificat principalele probleme de ordin concurenţial, respectiv posibilitatea consolidării unei poziții dominante, pe piața serviciilor de încasare de plăți[1].”
Deci, in mod oficial, Consiliul Concurentei anunta opinia publica, atragand atentia in fapt, ca tranzactia propusa de concentrare economica este de natura a ridica bariere/obstacole semnificative intr-o piata concurentiala efectiva si ca sunt identificate mai multe probleme de natura concurentiala (deci posibil incadrate in drept de legea concurentei dar nespecificate, oare de ce?), aspecte ce se pot constitui in premise de stabilire a unei pozitii dominante a noii companii rezultata din achizitia/preluarea integrala de catre Paypoint a societatii Payzone.
Se pun cateva intrebari: de cate ori Consiliul Concurentei, in activitatea sa, a ridicat astfel de probleme de tip concurential, respectiv ingrijorari relevante in sfera actiunilor de concentrare economica ce pot determina consolidari a unor pozitii dominante pe o piata de profil interna?
O alta intrebare rezulta din continutul documentului (versiunea neconfidentiala) depus la autoritatea concurentiala de casa de avocatura Vernon/David si se refera la modalitatea, respectiv criteriile ce au stat la baza determinarii celor 5 intreprinderi care utilizeaza “serviciile de incasare a facturilor prestate de una sau chiar ambele intreprinderi implicate in operatiunea de concentrare notificata”, nenominalizate de catre Paypoint in documentul adresat Consiliului Concurentei.
- Sunt cele 5 intreprinderi reprezentante pentru o anumita categorie? Daca da, care sunt criteriile care au stat la baza nominalizarii lor?
- Sunt aceste nominalizari conforme cu normele juridice adoptate in cadrul Consilului Concurentei, respectiv au avut acordul de stabilire al autoritatii in drept? (si de ce nu au fost facute publice cele cinci societati economice?, ce ratiuni de drept au determinat secretizarea nominalizarii lor). Mai mult, Consiliul precizeaza ca cele 5 intreprinderi/furnizori de servicii de incasari pot sa ajunga in situatia critica “de a nu dispune de suficiente alternative in cazul in care entitatea rezultata post – concentrare ar incerca sa mareasca pretul serviciilor de incasare furnizate”.
Ca urmare, acceptarea de catre Consiliul Concurentei a obligatiei de a nu mari pretul serviciilor presate de catre noua companie Paypoint, rezultata dupa concentrarea economica vizata (in situatia in care autoritatea ar aviza aceste angajamente asumate de Paypoint) este de natura a induce o noua concurenta neloiala intre competitorii de pe piata platilor/incasarilor, intrucat o astfel de bariera tarifara, mentinerea tarifelor fata de doar 5 intreprinderi determinate, nestiute public la aceasta data, ar putea determina automat o modificare comportamentala si tarifara la celelate intreprinderi/furnizori ce nu au fost luati in calcul la aceasta data, in sensul ca vor fi determinati de piata nereglementata sa conserve si ei tariful practicat cu toate ca situatia nu o impune in cazuri si la momente de timp concrete.
De altfel se poate constata cu usurinta faptul ca ingrijorarile Consiliului sunt accentuate si pe influentele post-concentrare asupra zonelor rurale ale Romaniei unde numarul interprinderilor care furnizeaza servicii de incasare a platilor catre populatie si diversi beneficiari pentru utilitati si servicii de comunicatii electronice puse la dispozitie de operatori specifici este redus, respectiv unde piata de profil este dominata de cei doi mari jucatori implicati in trazactia supusa dezbaterii publice.
Lasam pe cei interesati sa descopere singuri riscurile induse de un monopol mascat in aceste zone/regiuni rurale si unde populatia locala nu dispune de alternative viabile pentru a realiza in conditii optime de cost-eficienta platile pentru toate serviciile publice puse la dispozitie si accesate in mod legal.
Orice dezechilibru concurential aparut pe piata incasarilor de plati ale utilitatilor si a altor servicii de comunicatii electronice poate conduce la efecte in multiple sensuri, necontrolabile si cu efecte care pot afecta intreg lantul economico-financiar generat de fluxurile monetare de la furnizori de utilitati publice pana la consumatorii finali.
O alta intrebare ar fi de ce decizia celor doua firme (Paypoint si Payzone) de a fuziona ar trebui sa modifice starea actuala a pietei de incasari plati utilitati unde exista mai multi actori, dar numai cei doi sunt relevanti in special pe anumite segmente de plati si sub-piete? In plus, ambele au actionari majoritari societati financiare din Marea Britanie, tara care actualmente se afla in procedura de “brexit”… oare o pura intamplare? sau mai mult decat atat?
Sa speram ca cei in drept, inclusiv CSAT si Consilul Concurentei, vor evalua si analiza cu competenta aceasta situatie de concentrare economica astfel incat sa fie minimizate toate riscurile ulterioare unei astfel de concentrari. (Ec. Adrian Radu).
[1] (n.n.) O situatie interesanta in piata romaneasca dar trecuta cu vederea de presa economica, posibil din cauza complexitatii si a numerosilor participanti implicati, care dupa unele estimari ar fi cel putin 20.000 de societati comerciale/intreprinderi, printre care: mici comercianti, retele de retali si supermarket-uri, operatori de telefone mobila, furnizori diversi etc.
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2017/09/dezbatere_angaj_paypoint_aug_2017.pdf”]
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2017/09/versiune_neconfidentiala_angajamente_propuse.pdf”]
Actualitate
UE exclude SUA din pachetul de finanțare SAFE de 150 de miliarde de euro: drumul spre autonomia strategică

Inițiativa SAFE, parte a programului Readiness 2030, marchează o schimbare semnificativă în politica de apărare europeană, prioritizând reînarmarea și reducerea dependenței de Washington.
Uniunea Europeană a exclus Statele Unite din accesul la noul pachet de finanțare de 150 de miliarde de euro (163 de miliarde de dolari) pentru acțiuni de securitate în Europa (SAFE), demonstrând angajamentul său față de autonomia strategică, reînarmarea accelerată și o mai mică dependență de Statele Unite pentru armament. Inițiativa SAFE face parte din programul mai amplu Readiness 2030, anunțat de Comisia Europeană. Finanțarea se va realiza prin intermediul piețelor de capital, iar fondurile vor fi redistribuite statelor membre sub formă de împrumuturi, în funcție de cerere și de planurile naționale de înarmare.
Autonomie strategică și achiziții comune
SAFE va permite statelor membre să își mărească semnificativ investițiile în apărare prin achiziții comune din industria europeană de apărare, concentrându-se pe capabilitățile prioritare. Acest lucru va contribui la interoperabilitate, predictibilitate și reducerea costurilor pentru o bază industrială europeană de apărare puternică. Achizițiile comune SAFE necesită implicarea a cel puțin două țări, una dintre acestea fiind membră UE. Pe lângă statele membre UE, sunt eligibile Ucraina, țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA) – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și țările Spațiului Economic European (SEE). SUA și Regatul Unit sunt excluse.
Îndoieli privind dependența de sistemele de armament americane
Decizia de a exclude SUA reflectă îngrijorările legate de independența operațională a unor sisteme de armament americane, precum avioanele de luptă F-35. Vicepreședintele Comisiei Europene, Kaja Kallas, a subliniat necesitatea ca armata să aibă „mâini libere” în situații de criză, sugerând limitări impuse de utilizarea armelor străine.
Pachetul ReArm Europe și noul document alb de apărare
SAFE reprezintă o parte importantă din pachetul ReArm Europe de 800 de miliarde de euro, restul urmând să fie alocat în patru ani printr-o clauză de excepție pentru bugetele naționale de apărare, până la maximum 1,5% din PIB. Noul document alb de apărare al UE se concentrează pe închiderea decalajelor de capacitate, consolidarea bazei industriale de apărare, sprijinirea Ucrainei și creșterea rapidă a gradului de pregătire până la sfârșitul deceniului. Documentul evidențiază ritmul accelerat al retragerii aliaților tradiționali, inclusiv SUA, de pe scena europeană, subliniind decizia ca fiind mai rapidă decât anticipat. Acest lucru este corelat cu declarațiile pro-ruse ale președintelui Donald Trump, precum și cu suspendarea ajutorului militar și a schimbului de informații cu Ucraina.
Priorități și proiecte viitoare
Printre decalajele de capacitate vizate se numără sistemele de apărare aeriană și antirachetă, munițiile, sistemele anti-drone, dronele, echipamentele de război electronic și tehnologiile emergente precum inteligența artificială și calculul cuantic. Documentul propune o serie de proiecte comune de apărare, detaliile urmând a fi stabilite ulterior de statele membre. Comisarul european pentru apărare și spațiu, Andrius Kubilius, a menționat că Consiliul European își propune să prezinte opțiuni pentru proiecte comune de apărare statelor membre în jurul lunii iunie. Documentul subliniază importanța programelor collaborative pentru a accelera livrarea echipamentelor și pentru a spori capacitatea de producție a industriei europene de apărare. Kubilius a evitat să ofere ținte precise pentru cheltuielile de apărare ale statelor membre, sugerând totuși că o cotă de peste 2% din PIB este în concordanță cu un „nou nivel de ambiție”.
Actualitate
Armata SUA va continua transformarea rapidă a tehnologiei, în ciuda bugetului provizoriu
Actualitate
Caseta de directie are probleme si trebuie reconditionata?

Caseta de directie este una dintre cele mai importante piese de pe o masina. indiferent ca este mecanica asistata de o pompa hidraulica, electrica sau electro-hidraulica sau de o coloana electrica, ca este hidraulica sau electrica o caseta de directie face parte dintr-un ansamblu si este in directa relationare cu axul coloana volan, cu conducte sau cablaje, cu pompa sau coloana electrica cu vas de servo si asa mai departe. Dar cel mai important de stiut lucru este ca rolul ei este sa te ajute in virarea masinii, nu sa absoarba socurile gropilor de pe strazi sau sa compenseze cauciucuri uzate, jante deformate, rulmenti care huruie, discuri de frana ovalizate sau alte elemente defecte de pe masina.
Caseta de directie este gandita sa fie protejata de articulatia masinii! Rolul nostru de proprietari de autoturism ce circula pe drumurile publice si raspund de viata sau integritatea celorlalti participanti la trafic fie ei pietoni, conducatori auto sau pasageri este sa pastram masina in conditii tehnice cat mai bune! Ansamblul directie, alaturi de cel de franare au un statut special in reglementarile legale si anume fac parte din elementele de siguranta a circulatiei, daca nu avem grija macar de aceste elemente sa fie in conditii bune suntem un pericol public.
Am facut un studiu si am cautat pe internet pe site-ul RAR serviceurile autorizate din Romania sa repare casete de directie, cel mai mare si cu cel mai mare numar de recenziii de la clienti este service Tureal Steering Solutions din Bucuresti,Sector 1 alaturi de el in capitala mai exista inca trei serviceuri autorizate dar pe internet isi mai fac reclama inca 3 serviceuri neautorizate pentru operatiunea B1.4- reparatie caseta de directie si componentele acesteia. Am sunat la serviceurile neautorizate incercand sa luam un punct de vedere dar unul auzind ca sunt de la ziar a inchis telefonul iar al doi-lea a injurat spunand ca nimeni nu are ce sa-i faca ca au toate autoritatile la degetul mic iar vidul legislativ ce nu confera putere RAR de a face control la atelierele neautorizate le permite acestora sa functioneze iar cand fac greseli grave nu ai de fapt pe cine sa tragi la raspundere. Concluziile le trageti dumneavoastra!
Care sunt simptomele unei casete de directie defecte:
Caseta de directie hidraulica curge, bate sau are joc, caseta de directie electrica bate sau are joc, huruie sau nu mai functioneaza servodirectia, casetele de directie pot merge mai greu sau chiar mai usor doar in una dintre parti. Nu va jucati cu directia caci alaturi de franare sunt cele mai importante elemente de siguranta ale unei masini si pot pune in pericol nu doar pe ocupantii masinii dumneavoastra ci si pe ceilalti participanti la trafic, soferi sau pietoni!
O caseta de directie se poate strica din mai multe motive dar cel mai des intalnite defecte sunt circulatia cu articulatia fata defecta sau dezetansarea burdufelor de protectie aflate pe caseta de directie si pe bieleta de directie.
Cum evitam aceste defecte?
Pentru a afla si opinia unui specialist, am facut o cercetare si am aflat ca in Bucuresti exista cel mai mare atelier specializat in reparatia casetelor de directie din Europa de Est, TUREAL CASETE DIRECTIE, autorizat de RAR pentru reparatii de casete de directie, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu si i-am rugat sa ne spuna ce am putea face pentru a nu ajunge in situatia in care sa platim o suma mare pentru reparatia casetei de directie:
“Pentru a menține siguranța și durabilitatea sistemului de direcție, este esențial ca starea tehnică a articulației față să fie verificată periodic într-un atelier autorizat, dotat cu echipamente capabile să simuleze condițiile reale de drum – denivelări, treceri peste bumpere etc. Evitarea acestor verificări pe baza sfatului unui mecanic care spune că „mai merge și așa” doar pentru că nu dispune de uneltele sau expertiza necesară nu face decât să agraveze problema pe termen lung. Astfel, clientul riscă defectarea ireversibilă a casetei de direcție sau a altor componente costisitoare. Dacă bucșele uzate ar fi încă funcționale, producătorii le-ar proiecta direct în această stare. La fiecare frânare, greutatea vehiculului se transferă spre față, iar elementele menite să protejeze caseta de direcție, motorul și cutia de viteze nu își mai îndeplinesc rolul. Pe termen lung, acest lucru duce la costuri mai mari pentru client, care nici măcar nu-l poate trage la răspundere pe mecanicul ce și-a ascuns nepriceperea sub pretextul că îi protejează bugetul. În realitate, acesta preferă să efectueze doar operațiuni simple și să încaseze bani regulat, evitând reparațiile mai complexe ce ar necesita realinierea geometriei roților – un serviciu pentru care nu este pregătit.
În plus, verificarea periodică a burdufurilor de protecție este crucială. Acestea trebuie să fie etanșe, astfel încât atunci când sunt apăsate, să transmită mișcarea și către celălalt burduf, semn că aerul rămâne sigilat în interior. Problema reală nu este pierderea aerului, ci infiltrarea particulelor străine care pot compromite funcționarea casetei de direcție.” Multumim domnului Dorel Grab – Director General TUREAL CASETE DIRECTIE care a avut amabilitatea de a ne transmite aceste sfaturi.
Cat de grav este un defect la caseta de directie si cum trebuie sa procedez pentru reparatie?
In primul rand trebuie sa ne selectam un atelier specializat si autorizat RAR care sa raspunda de calitatea lucrarilor prestate. Pentru asta acel atelier trebuie sa aiba autorizatia RAR B1.4 unde B1 INSEAMNA AUTORIZARE PENTRU REPARATIILE COMPONENTELEOR AUTO IAR PUNCTUL 4 INSEAMNA SISTEMUL DE DIRECTIE. Au voie sa umble in caseta de directie alte serviceuri care nu au aceasta autorizare? NU! Pentru ca daca doresc sa se autorizeze trebuie sa faca dovada a doua lucruri simple: ca au documentatia de la producator, uneltele necesare si desigur testere profesionale pentru a verifica si elimina eventualele greseli si riscuri. Taxa catre RAR este de 80 lei/an, deci nu luati in considerare scuza ca din aceasta cauza nu se autorizeaza, realitatea este ca fac experiente pe siguranta noastra a tuturor!
Ulterior sunam, facem programare si incercati sa eliminati si cauzele care au dus la aceasta defectare a casetei de directie. Piesa noua fiind foarte scumpa in comparatie cu costul de 10-15% din valoarea piesei noi in cazul reconditionarii casetei de directie!
-
Exclusivacum 2 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum o zi
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 3 zile
Ploiești: Cătălin Stavri, pseudo jurnalistul-mafiot în serviciul primarului Volosevici – O analiză amplă a rețelei de corupție
-
Exclusivacum 4 zile
Apocalipsa „Portocalei” – inculpatul Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul infractor sub asediul justiției
-
Exclusivacum 2 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 4 ore
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 2 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Turnul Babel al fraudei imobiliare: Cristi Ciolan, pionul necunoscut din scandalul White Tower & City Gate