Connect with us

Actualitate

Romania incotro?/ România refuză să demilitarizeze serviciile secrete/ Fiscul României e împănat cu agenți militarizați ai SRI, Justiția e plasată, strategic, în cîmpul tactic al serviciilor

Publicat

pe

PRELUARE INPOLITICS.RO

O informație devenită publică zilele trecute ar fi trebuit, în opinia noastră, să stîrnească discuții ample și să ridice numeroase sprîncene într-o țară care dă semnale tot mai ciudate, de la o vreme. Nu s-a întîmplat nici pe departe asta, ba chiar a fost primită cu o lejeritate de-a dreptul înspăimîntătoare.

”Sa facem din tun tractoare/din atom, lumini, izvoare/ Din rachete nucleare/ Pluguri de arat ogoare”. România lui Ceaușescu interpreta din toți bojocii refrenul de mai sus în timp ce lucra de zor la dezvoltarea industriei militare și la bomba atomică, una din păsărelele dictatorului. Ca orice dictatură care se respectă, România comunistă era condusă în stil cazon și cu o largă întrepătrundere între conceptele de civil și militar. (Unii își mai aduc aminte de măștile de gaze pe care eram obligați să le cumpărăm, prin anii 80, la lichidarea stocurilor vechi ale armatei, și ăsta era doar aspectul picant al problemei)

Revoluția ar fi trebuit să aducă cu sine necesarul, amplul proces al demilitarizării; lucrurile s-au derulat corect doar pînă la un punct, după care s-au oprit, discret, iar azi sunt semne tot mai serioase că începe procesul invers.

Zilele trecute, premierul Tudose ne-a înștiințat, ca pe o mare realizare, că a decis să militarizeze industria de vaccinuri, pentru că – nu-i așa? – ”Institutul Cantacuzino are un rol strategic în asigurarea independenței României în domeniul producției de vaccinuri”.

“Institutul Cantacuzino trebuie să redevină funcțional, iar pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla, am decis ca acesta să fie preluat de către MApN și transformat în unitate militară cu conducere militară. Am sentimentul și speranța că o mână forte, alături de un proiect bine stabilit, vor îndeplini această misiune de importanță națională, iar eu personal voi urmări îndeaproape întregul proces”, a mai decretat Tudose.

Dacă primul ministru ar fi furnizat vreo altă explicație militarizării institutului medical, tot ar fi fost grav. Ideea că managementul militar ar fi o mînă forte capabilă să relanseze o structură cu probleme sună, însă, de-a dreptul terifiant în gura șefului guvernului.

Și așa, cum spuneam, România dă semnale tot mai îngrijorătoare în domeniu.

Cum și alți observatori încep să remarce, discursurile președintelui Klaus Iohannis prezintă țara noastră, de la o vreme, strict ca pe o entitate militară, ”pilon de stabilitate și furnizoare de securitate în zonă”, un stat pe care aliații militar-strategici se pot baza oricînd etc.

Latura civilă pare să fi dispărut complet din viziunea lui Iohannis.

Președintele se afișează la ceremonii militare, vizitează baze soldățești, semnează pe șest înțelegeri privind mega-achiziții de armament, face lobby perpetuu alocării a 2% din PIB armatei și tot așa.

A uitat de mesajele privind reforma morală a societății, despre învățămînt, despre economie, despre cultură, despre problemele sociale; important e că noi securizăm spațiul Schengen, în care nu suntem, însă primiți (vezi conferința comună cu Macron).

Șeful statului e foarte speriat de ”dinamica accentuată a riscurilor și amenințărilor la adresa securității europene” și foarte puțin de  creșterea analfabetismului funcțional ori a sărăciei în România.

Anul trecut, a fost pleznit elegant peste bot de către premierul bulgar cînd a propus întărirea militarizării zonei Mării Negre, pentru a face pe plac aliaților din NATO, deși o decizie fermă nici nu fusese luată măcar. Replica lui Boyko Borisov a fost salutară: “Nu am nevoie de un razboi în Marea Neagră. Vreau să văd veliere, iahturi şi turişti la Marea Neagră, vreau să văd pace. Nu vreau ca în staţiuni să fie fregate care se plimbă încolo şi încoace”.

Dacă ar fi doar președintele, treacă-meargă.

Dar fenomenul e mai amplu.

La aproape trei decenii de la revoluție, România refuză să demilitarizeze serviciile secrete. Din contră, anul trecut s-a decis remilitarizarea ”Doi și un sfert”.
Acum vreo 2-3 ani a apărut pe tapet chiar ideea remilitarizării cluburilor Steaua și Dinamo, printre primele beneficiare ale unei treceri ”în civilie” de după revoluție, printr-o decizie a premierului Petre Roman.
Fiscul României e împănat cu agenți militarizați ai SRI, Justiția e plasată, strategic, în cîmpul tactic al serviciilor, și tot serviciile miliarizate ar urma să fie cu ochii, conform unei idei de ultimă oră, pe toți turiștii străini care vin la noi în țară. De fapt, doar lunile trecute am avut demisia șefului ANAF din cauza opoziției la ceea ce el a numit ”remilitarizarea” instituției, prin implicarea STS în gestionarea datelor financiare ale românilor.
În conducerile a tot mai multe instituții civile ale statului regăsim persoane din structuri militare (vezi recentul caz al ANCOM), deși, se știe, managementul militar e aproape o contradicție în termeni.

Ne amintim aproape cu amuzament cum, în urmă cu vreo doi ani, premierul de atunci se bulucise să-și amenajeze birou în sediul MapN, pe motiv că doar acolo se mai simte în siguranță.
Pînă și procesul electoral, fundamentul democrației, are o importantă componentă militară, prin activitatea STS.

Despre implicarea ocultă a serviciilor militarizate în societatea civilă, prin controlul unor ONG-uri, nici nu are sens să mai discutăm atît timp cît avem destul de furcă cu implicările la vedere.

În SUA, spre comparație, o dezbatere extrem de pronunțată în ultimii ani are loc pe marginea comportamentului tot mai similar celui militar al Poliției, structură eminamente civilă peste ocean. Observatorii reproșează Poliției dotarea cu armament greu și alte echipamente tipice forțelor militare, folosirea unor blindate de tip militar în cazul unor acțiuni precum cele contra traficanților de droguri, argumentul fiind că imaginea pe care acest comportament o dă orașelor americane nu e în măsură să asigure confortul civililor.

De altfel, cînd s-a pus problema, de către unii, a remilitarizării Poliției, acum trei ani, după evenimentul de la Ferguson, Missouri, s-a iscat un scandal cît casa în societatea americană, iar specialiști de la universități de prestigiu au avertizat asupra consecințelor dramatice pe care un asemenea act le-ar avea.

Presa a reamintit atunci sfatul dat concetățenilor săi de fostul președinte american Dwight Eisenhower, în 1961: ”Nu lăsați complexul militar-industrial să acumuleze prea multă influență în societate”.

Deocamdată, în România, din păcate, asistăm exact la acest fenomen nedorit, în care ceea ce Eisenhover a numit ”complexul militar-industrial” își extinde vertiginos influența în toate direcțiile și prea puțini par măcar să conștientizeze pericolul.

Apare de-a dreptul ilară, pe acest fond, lamentația lui Liviu Dragnea de ieri: ”România este foarte aproape de a ne trezi într-un timp rezonabil cu o poliție politică(…) Există foarte multă manipulare și există foarte multă influență asupra unor instituții care ar trebui să fie total independente”.

De ce ar fi nepotrivită apariția poliției politice într-o țară în care armata se va lupta cu rujeola și varicela, numai șeful PSD ar putea să ne lămurească. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

Actualitate

Caseta de directie are probleme si trebuie reconditionata?

Publicat

pe

De

caseta directie

    Caseta de directie este una dintre cele mai importante piese de pe o masina. indiferent ca este mecanica asistata de o pompa hidraulica, electrica sau electro-hidraulica sau de o coloana electrica, ca este hidraulica sau electrica o caseta de directie face parte dintr-un ansamblu si este in directa relationare cu axul coloana volan, cu conducte sau cablaje, cu pompa sau coloana electrica cu vas de servo si asa mai departe. Dar cel mai important de stiut lucru este ca rolul ei este sa te ajute in virarea masinii, nu sa absoarba socurile gropilor de pe strazi sau sa compenseze cauciucuri uzate, jante deformate, rulmenti care huruie,  discuri de frana ovalizate sau alte elemente defecte de pe masina.

   Caseta de directie este gandita sa fie protejata de articulatia masinii! Rolul nostru de proprietari de autoturism ce circula pe drumurile publice si raspund de viata sau integritatea celorlalti participanti la trafic fie ei pietoni, conducatori auto sau pasageri este sa pastram masina in conditii tehnice cat mai bune! Ansamblul directie, alaturi de cel de franare au un statut special in reglementarile legale si anume fac parte din elementele de siguranta a circulatiei, daca nu avem grija macar de aceste elemente sa fie in conditii bune suntem un pericol public. 

   Am facut un studiu si am cautat pe internet pe site-ul RAR serviceurile autorizate din Romania sa repare casete de directie, cel mai mare si cu cel mai mare numar de recenziii de la clienti este service Tureal Steering Solutions din Bucuresti,Sector 1 alaturi de el in capitala mai exista inca trei serviceuri autorizate dar pe internet isi mai fac reclama inca 3 serviceuri neautorizate pentru operatiunea B1.4- reparatie caseta de directie si componentele acesteia. Am sunat la serviceurile neautorizate incercand sa luam un punct de vedere dar unul auzind ca sunt de la ziar a inchis telefonul iar al doi-lea a injurat spunand ca nimeni nu are ce sa-i faca ca au toate autoritatile la degetul mic iar vidul legislativ ce nu confera putere RAR de a face control la atelierele neautorizate le permite acestora sa functioneze iar cand fac greseli grave nu ai de fapt pe cine sa tragi la raspundere. Concluziile le trageti dumneavoastra!

 Care sunt simptomele unei casete de directie defecte:

 Caseta de directie hidraulica curge, bate sau are joc, caseta de directie electrica bate sau are joc, huruie sau nu mai functioneaza servodirectia, casetele de directie pot merge mai greu sau chiar mai usor doar in una dintre parti. Nu va jucati cu directia caci alaturi de franare sunt cele mai importante elemente de siguranta ale unei masini si pot pune in pericol nu doar pe ocupantii masinii dumneavoastra ci si pe ceilalti participanti la trafic, soferi sau pietoni! 

 

   O caseta de directie se poate strica din mai multe motive dar cel mai des intalnite defecte sunt circulatia cu articulatia fata defecta sau dezetansarea burdufelor de protectie aflate pe caseta de directie si pe bieleta de directie. 

   Cum evitam aceste defecte?

   Pentru a afla si opinia unui specialist, am facut o cercetare si am aflat ca in Bucuresti exista cel mai mare atelier specializat in reparatia casetelor de directie din Europa de Est, TUREAL CASETE DIRECTIE, autorizat de RAR pentru reparatii de casete de directie, cu o experienta de peste 20 de ani in domeniu si i-am rugat sa ne spuna ce am putea face pentru a nu ajunge in situatia in care sa platim o suma mare pentru reparatia casetei de directie:

“Pentru a menține siguranța și durabilitatea sistemului de direcție, este esențial ca starea tehnică a articulației față să fie verificată periodic într-un atelier autorizat, dotat cu echipamente capabile să simuleze condițiile reale de drum – denivelări, treceri peste bumpere etc. Evitarea acestor verificări pe baza sfatului unui mecanic care spune că „mai merge și așa” doar pentru că nu dispune de uneltele sau expertiza necesară nu face decât să agraveze problema pe termen lung. Astfel, clientul riscă defectarea ireversibilă a casetei de direcție sau a altor componente costisitoare. Dacă bucșele uzate ar fi încă funcționale, producătorii le-ar proiecta direct în această stare. La fiecare frânare, greutatea vehiculului se transferă spre față, iar elementele menite să protejeze caseta de direcție, motorul și cutia de viteze nu își mai îndeplinesc rolul. Pe termen lung, acest lucru duce la costuri mai mari pentru client, care nici măcar nu-l poate trage la răspundere pe mecanicul ce și-a ascuns nepriceperea sub pretextul că îi protejează bugetul. În realitate, acesta preferă să efectueze doar operațiuni simple și să încaseze bani regulat, evitând reparațiile mai complexe ce ar necesita realinierea geometriei roților – un serviciu pentru care nu este pregătit.

În plus, verificarea periodică a burdufurilor de protecție este crucială. Acestea trebuie să fie etanșe, astfel încât atunci când sunt apăsate, să transmită mișcarea și către celălalt burduf, semn că aerul rămâne sigilat în interior. Problema reală nu este pierderea aerului, ci infiltrarea particulelor străine care pot compromite funcționarea casetei de direcție.” Multumim domnului Dorel Grab – Director General TUREAL CASETE DIRECTIE care a avut amabilitatea de a ne transmite aceste sfaturi. 

Cat de grav este un defect la caseta de directie si cum trebuie sa procedez pentru reparatie?

In primul rand trebuie sa ne selectam un atelier specializat si autorizat RAR care sa raspunda de calitatea lucrarilor prestate. Pentru asta acel atelier trebuie sa aiba autorizatia RAR B1.4 unde  B1 INSEAMNA AUTORIZARE PENTRU REPARATIILE COMPONENTELEOR AUTO IAR PUNCTUL 4 INSEAMNA SISTEMUL DE DIRECTIE. Au voie sa umble in caseta de directie alte serviceuri care nu au aceasta autorizare? NU! Pentru ca daca doresc sa se autorizeze trebuie sa faca dovada a doua lucruri simple: ca au documentatia de la producator, uneltele necesare si desigur testere profesionale pentru a verifica si elimina eventualele greseli si riscuri. Taxa catre RAR este de 80 lei/an, deci nu luati in considerare scuza ca din aceasta cauza nu se autorizeaza, realitatea este ca fac experiente pe siguranta noastra a tuturor! 

Ulterior sunam, facem programare si incercati sa eliminati si cauzele care au dus la aceasta defectare a casetei de directie. Piesa noua fiind foarte scumpa in comparatie cu costul de 10-15% din valoarea piesei noi in cazul reconditionarii casetei de directie!

Citeste in continuare

Actualitate

Distrugătorul Gravely al marinei SUA trimis la granița sudică: o misiune neobișnuită

Publicat

pe

De

Deplasarea unui distrugător de rachete ghidate pentru misiuni de interdicție maritimă ridică semne de întrebare.

Marina SUA a dislocat recent distrugătorul Gravely (DDG-107) la granița sudică pentru a sprijini Garda de Coastă în misiuni de interdicție maritimă și prevenirea imigrației ilegale pe mare. Admiralul Daryl Caudle a recunoscut că această decizie este „neobișnuită”, având în vedere capacitățile navei și tipul de misiuni.

Misiune experimentală:

Admiralul Caudle a explicat că această desfășurare are un caracter experimental, pentru a evalua eficiența utilizării unui distrugător de rachete ghidate în astfel de misiuni. Se urmărește determinarea dacă utilizarea unor astfel de active militare este justificată pentru misiuni de interdicție maritimă.

Cereri anterioare similare:

Deși misiunea este neobișnuită, cererea în sine nu este. Comandamentul Nord al SUA (NORTHCOM) solicită periodic nave ale Marinei pentru a monitoriza nave rusești și chinezești care se apropie de apele teritoriale americane.

Sprijin pentru operațiunile de la granița sudică:

Desfășurarea distrugătorului Gravely reflectă angajamentul Marinei de a sprijini operațiunile de la granița sudică, conform indicațiilor președintelui și secretarului Apărării. Anterior, Pentagonul a desfășurat 1.000 de soldați și 500 de pușcași marini la granița sudică, la scurt timp după instalarea noului guvern. Două avioane de supraveghere maritimă P-8 Poseidon au fost, de asemenea, desfășurate anterior la graniță, dar își vor concentra în curând activitatea pe supravegherea oceanului.

Citeste in continuare

Actualitate

Pentagonul demontează Oficiul pentru Evaluare Globală (ONA): O mișcare controversată cu viitor incert

Publicat

pe

De

Decizia secretarului Hegseth stârnește îngrijorări cu privire la planificarea strategică pe termen lung.

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a ordonat demontarea Oficiului pentru Evaluare Globală (ONA) al Pentagonului, un organism cheie responsabil cu analizele strategice de nivel înalt, potrivit unui memorandum obținut de Breaking Defense. Măsura, efectivă imediat, ridică îngrijorări semnificative cu privire la viitorul planificării strategice pe termen lung în cadrul Departamentului Apărării.

Acțiuni Imediate și Reasignare de Personal:

Memorandumul dispune reasignare tuturor angajaților civili ai ONA la alte posturi „critice pentru misiune” din cadrul departamentului. Personalul militar se va întoarce în serviciul lor pentru a primi noi posturi. În plus, toate contractele ONA urmează să fie reziliate, afectând numeroase grupuri de reflecție și organizații de cercetare.

O Reconstrucție Planificată, dar cu Priorități Neclare:

În ciuda demontării, memorandumul indică faptul că ONA va fi reconstruit. Secretarul adjunct al Apărării a fost însărcinat cu elaborarea unui plan, în termen de 30 de zile, pentru reconstituirea oficiului, aliniindu-l la prioritățile lui Hegseth. Natura acestor priorități rămâne neclară, stârnind speculații cu privire la viitorul domeniu de activitate și funcția ONA reorganizat.

Declarație Oficială și Îngrijorările Senatorului Grassley:

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că decizia vizează concentrarea resurselor asupra „celor mai presante provocări de securitate națională”, menținând în același timp responsabilitatea și eficiența. Cu toate acestea, această declarație nu abordează îngrijorările exprimate anterior de senatorul Chuck Grassley, care a pus sub semnul întrebării necesitatea ONA și a acuzat risipă financiară într-o scrisoare din 7 februarie adresată lui Hegseth.

Moștenirea și Semnificația ONA:

Fondat în 1973, ONA a servit drept grup de reflecție intern al Pentagonului, oferind studii strategice clasificate, pe termen lung, privind amenințările, tendințele, riscurile și oportunitățile geopolitice care ar putea modela mediul geopolitic în următorii 20-30 de ani. Lucrările oficiului s-au concentrat în mod tradițional pe termen lung, dar sub conducerea lui Jim Baker (2015-prezent), acesta a abordat și amenințări pe termen scurt. Demolarea bruscă ridică îngrijorări cu privire la potențiala pierdere a previziunii strategice pe termen lung, cruciale pentru planificarea apărării. Viitorul incert al ONA lasă un gol semnificativ în capacitatea Pentagonului de a efectua analize strategice aprofundate.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv12 ore ago

Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni

Presiuni, dezinformare și implicarea deținuților într-un joc electoral murdar Un nou scandal zguduie sistemul penitenciar românesc. Informații obținute de la...

Exclusiv16 ore ago

Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate

Scandalul imobiliar White Tower & City Gate nu este doar o poveste despre apartamente și datorii (aici),  etc. Este un...

Exclusiv16 ore ago

Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte

Corupție și iepuri magici în Vălenii de Munte: O oda imperceptibilă a nepăsării!? In lume, când încep scandalurile de corupție,...

Exclusiv16 ore ago

Protest tăcut al polițiștilor din Neamț în sprijinul liderului sindical destituit Vitalie Josanu

Un protest simbolic, marcat de tăcere și de returnarea unei insigne de onoare, subliniază nemulțumirea față de decizia de destituire...

Exclusiv16 ore ago

ÎCCJ: Polițiștii care au cumpărat locuințe ANL în rate pot beneficia de compensație pentru chirie

Înalta Curte clarifică aspecte privind acordarea compensației de chirie polițiștilor mutați în interesul serviciului. Înalta Curte de Casație și Justiție...

Exclusiv2 zile ago

Ploiești: Cătălin Stavri, pseudo jurnalistul-mafiot în serviciul primarului Volosevici – O analiză amplă a rețelei de corupție

Un sistem de corupție intre primărie și poliție Acest articol aprofundează rolul central al pseudo -jurnalistului inculpsat Cătălin Stavri într-o...

Exclusiv2 zile ago

Turnul Babel al fraudei imobiliare: Cristi Ciolan, pionul necunoscut din scandalul White Tower & City Gate

Un agent imobiliar, inițial prezentat ca o simplă margine, se dovedește a fi o piesă cheie în complexa schemă a...

Exclusiv2 zile ago

Sistemul penitenciar în colaps: Acuzații grave la adresa conducerii

Mesaj transmis de „Mișcarea Salvați Sistemul Penitenciar” denunță favoritismul, incompetența și distrugerea carierelor în sistem. Un mesaj dur, semnat de...

Exclusiv2 zile ago

Plângere penală împotriva a 15 oficiali ai MAI pentru obstrucționarea accesului la informații publice

Sindicatul Polițiștilor din România „Diamantul” acuză abuz în serviciu și neglijență în serviciu. București, 17/03/2025 – Sindicatul Polițiștilor din România...

Exclusiv3 zile ago

Apocalipsa „Portocalei” – inculpatul Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul infractor sub asediul justiției

Infractorul autodesemnat jurnalist Într-o eră în care libertatea presei și transparența publică sunt tot mai mult compromise, apare cazul inculpatului...

Exclusiv3 zile ago

În județul Neamț, 45 din cele 69 de posturi de poliție funcționează fără autorizație sanitara de funcționare

Sindicatul Polițiștilor „Diamantul” solicită clarificări de la IGPR privind condițiile de muncă Petiție pentru siguranța angajaților Sindicatul Polițiștilor din România...

Exclusiv4 zile ago

Balada polițiștilor de la Prahova: Un cântec de lege, lemn și… porci! – Pamflet

Sunetul triumfal al fanfarei este înlocuit brusc de o simfonie mult mai… rustică. Porcii sunt vedetele! Reporterul Incisiv, cu voce...

Exclusiv4 zile ago

Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” depune sesizare penală împotriva conducerii IGPR

Acuzații de abuz în serviciu, fals intelectual și obstrucționare a accesului la informații de interes public. București – Sindicatul Polițiștilor...

Exclusiv5 zile ago

Primarul și tunul de zăpadă: O iarnă fierbinte si o primavara plina de dezvăluiri

O operațiune de dezapezire… cu arome de corupție Domnule Primar, dumneavoastră, eroul nostru local, cel ce dormiți pe o pernă...

Exclusiv5 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița corupției – Noi dezvăluiri socante despre rețeaua de polițiști, procurori și judecători

De la amenințări la furt de lemn și mandate la comandă: Incisiv de Prahova dezvăluie o rețea complexă de corupție...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv