Actualitate
Zi neagra pentru Kovesi si Iohannis/ Ministrul Justiției,Tudorel Toader, a prezentat proiectul privind modificarea Legilor Justiţiei

Proiectul se referă la modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
„Vreau să fac următoare precizare. Vorbim în acest proiect de lege, despre legile justitiţiei. Legea 303, 304, 317, toate din 2004. Nu vorbim azi despre graţiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul sau neglijenţa în serviciu.
Coincidenţă sau nu, azi se împlinesc 6 luni de zile de când sunt ministru al justiţiei. Nu mi-am propus să fac un bilanţ al acţiunilor pe care le-am făcut de când sunt ministru.
Este foarte important modul în care dumneavoastră veţi reflecta prin canalele media pe care le reprezentaţi, aceste trei legi.
Proiectul de lege va merge la Guvern. Guvernul..exprim speranţa că îl va adopta, apoi îl trimitem imediat la Parlament, pentru a intra într-o procedură legislativă normală. Nu prin OUG.
De ce legile justiţiei acum? Pentru că fac parte din programul de guvernare, şi pentru că aceste trei legi, deşi nu sunt singurele pentru că avem şi legile acelea care reglementează activitatea DNA – DIICOT-ului. Deci nu doar aceste trei legi reglementează activitatea justiţiei.
Prezint în sinteză cele trei legi, deoarece timpul nu ne permite”, a declarat ministrul Tudorel Toader la începutul conferinţei de presă.
Acesta a început prin a prezenta modificările aduse vechimii necesare pentru fiecare parte a sistemului.
„Pentru adoptarea proiectului de lege am mai precizat, a fost pe deplin asigurată transparenţa decizională. Proiectul de lege a plecat de la CSM în 2016, a venit în ianuarie 2017 la Ministrul Justiţie, de unde a plecat înapoi la CSM.
Cele mai semnificative propuneri. O primă categorie de propuneri se referă la majorarea vechimii necesare pentru promovare. Vreau să vă spun că, la un moment dat, se luau în considerare, perioada în care un judecător procuror fusese avocat. Şi atunci, dacă se luau în considerare, ar fi fost vorba de o dublă-echivalare. Noi propunem majorarea vechimii necesare pentru promovare la 7 ani de activitate efectivă de judecător, pentru a promova la Tribunal.
Aceiaşi propunere există şi în privinţa procurorilor. 7 ani vechime pentru a promova la Parchetul de pe lângă Tribunal.
8 ani pentru a promova în funcţia de procuror la DIICOT sau la DNA, perioadă la care se adaugă şi celelalte condiţii de a participa la o comisie.
10 ani vechime ca judecător pentru a promova la Curtea de Apel.
10 ani vechime efectivă ca procuror pentru a promova la Curtea de Apel.
15 ani vechime efectivă în funcţia de procuror, pentru a promova la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
18 ani ca judecător pentru a promova ca judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
O propunere aproape tehnică, dar necesară. 13 ani am fost mediul la institul natiol al magistraturii. Legea, astăzi în vigoare, spune că din comisia de concurs fac parte cadre didactice universitare, fără nici distincţie după grade. Am văzut comisii unde au participat asistenţi universitari, iar ei nu au capacitatea de a decide dacă un judecător este apt sau nu să fie judecător, deoarece nu au experienţa necesară”, a declarat Toader.
„Separarea competenţelor decizionale referitoare la cariera magistraţilor.
Secţia pt judecători să decidă în privinţa carierei judecătorilor, iar CSM-ului îi rămâne competenţa pe care o are şi astăzi, să asigure buna funcţionare a puterii judecătoreşti.
Parţial se păstrează, parţial se schimbă. Preşedinteţe ÎCCJ, se numeşte de preşedintele României, lucru care este şi astăzi, dar se modifică în sensul că propunerea nu va mai fi făcută de plenul CSM, ci de judecători.
Procedura de numire la ministerul public. Toate funcţiile să fie decise de secţia procurorilor la propunerea ministrului Justiţiei, propunere total transparentă. Procurorii trebuie să aibă cel puţin 10 ani vechime efectivă în funcţie”, a declarat ministrul Justiţiei.
„O altă propunere, eliminiarea deciziei de menţinere a magistraţilor cercetaţi pentru vătămare corporală din culpă. Să fim de acord cu toţii că un judecător care a comis această faptă, nu poate fi menţinut în funcţie. Gândiţi-vă cum va vedea sistemul din România un cetăţean care este cercetat de această faptă, dar care este judecat de un judecător în aceiaşi situaţie”.
„Se va elimina posibilitatea revenirii ca magistrat cu avizul CSM. Așa este acum. La 49 de ani un judecător se poate pensiona. Nu sunt de acord cu astfel proceduri. Este evident ca se urmărește cumulul pensiei cu salariul. Plus ca un pensionar care se reîncadreaza nu-mi creează convingerea unui plan pe termen lung. Sunt tineri care vin din urmă și nu avem locuri pentru ei. Aceasta posibilitate mai încalcă principiul constituțional că un statut socio-profesional nu poate fi inechidistant. Adică nu putem avea judecători încadrați de o structura și alții reîncadrati de CSM.
Răspunderea magistraților e un capitol în lege. Am propus ca aceștia sa răspundă civil. Disciplinar și penal în condițiile legii. Asta este o fraza de principiu. Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Se menține această prevedere. Acesta reprezintă iarăși un principiu constituțional. Răspunderea statului e stabilita în condițiile legii și este stabilita în solidar cu răspunderea autorului faptei cauzatoare de prejudiciu, este modificarea noastră. Am propus abrogarea ridicolului care arată că pentru repararea prejudiciului persoana vătămată se poate îndrepta numai împotriva statului prin ministerul finanțelor.
O altă modificare e aceea că statul se va putea îndrepta cu acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului care a cauzat prin vătămarea adusă producerea de prejudiciu. Acțiunea se va introduce după ce persoana vătămată de eroarea judiciară a fost reparată de către stat.
Legea mai prevede înființarea unei a treia direcții în cadrul PICCJ pe lângă DNA și DIICOT, specializată cu competență exclusiva de efectuare a urmăririi penale pentru faptele făcute de judecători și pixuri, indiferent de natura și gravitatea acestora. Corpul specializat va fi format din 20 de procurori care vor avea aceasta competență exclusivă.
Inspecția judiciară va trece la Ministerul Justiției și va fi o structura cu personalitate juridică, cu sediul în Municipiul București. Nu va mai fi dependentă de CSM. Sunt 70 de judecători la șapte mii de magistrați. Faceți proporția”. (Cerasela M.).
[pdf-embedder url=”https://www.incisivdeprahova.ro/wp-content/uploads/2017/08/nr-1-b-3.pdf” title=”nr 1 b”]
Actualitate
Suedia alocă suma colosală de 30 miliarde de dolari pentru apărare, anticipând un nou prag NATO
Actualitate
3 modele de scaune de bucătărie preferate de designerii de interior în acest an

Amenajarea bucătăriei pune accent pe combinația subtilă între estetică și funcționalitate, iar alegerea scaunelor potrivite poate transforma complet atmosfera acestui spațiu. În acest an, designerii de interior pun accent pe mobilier care îmbină confortul, materialele premium și liniile moderne, iar scaunele de bucătărie devin piese de design în sine. Fie că îți dorești un decor minimalist sau unul sofisticat, există modele care se potrivesc perfect în orice tip de amenajare.
Eleganță modernă cu scaune din plastic și picioare metalice
Dacă apreciezi un stil contemporan și aerisit, scaunele pentru bucătărie din plastic cu picioare metalice sunt o alegere inspirată. Designerii le preferă pentru versatilitatea lor, dar și pentru paleta variată de culori care se potrivește oricărei estetici. În tendințele acestui an domină nuanțele neutre, precum alb, gri și negru, dar și tonurile pastelate, care adaugă o notă delicată decorului.
Pe lângă aspectul modern, aceste scaune pentru bucătărie impresionează prin durabilitate și ușurința întreținerii. Materialul din care sunt fabricate este rezistent și permite curățarea rapidă, iar picioarele metalice, adesea realizate din oțel vopsit electrostatic, oferă stabilitate și un aspect sofisticat. Designul ergonomic asigură confort pe termen lung, iar dacă spațiul bucătăriei este unul compact, modelele empilabile devin un avantaj incontestabil.
Raffinament și confort cu scaune de bucătărie din catifea
Pentru un plus de lux și o atmosferă sofisticată sunt preferate scaune de bucătărie realizate din catifea, acestea se află în topul preferințelor designerilor. Textura elegantă transformă orice încăpere, oferind senzația de confort absolut. În acest an, se poartă tonurile intense, care creează impact vizual puternic și adaugă profunzime decorului.
Dincolo de estetică, aceste scaune sunt apreciate și pentru confortul lor. Spătarele ușor curbate și tapițeria moale fac din fiecare masă un moment de relaxare. În plus, modelele cu picioare metalice în finisaje aurii sau negre adaugă un aer sofisticat și se potrivesc perfect în interioarele elegante.
Design scandinav cu scaune din plastic și picioare din lemn
Stilul scandinav rămâne un reper important în amenajările interioare, iar scaunele de bucătărie din plastic cu picioare din lemn sunt o alegere preferată pentru un decor armonios și funcțional. Liniile curate, simplitatea și echilibrul dintre materialele naturale și cele moderne creează un efect vizual plăcut și relaxant.
Culorile predominante sunt cele inspirate din natură și contribuie la crearea senzații de spațialitate, ceea ce le face ideale pentru bucătăriile mai mici. Picioarele din lemn de fag sau stejar oferă un contrast elegant și asigură stabilitate, iar designul ergonomic adaugă un plus de confort. Aceste scaune pentru bucătărie sunt ușor de integrat atât în interioarele minimaliste, cât și în cele cu influențe boeme.
Tendințele actuale în designul bucătăriilor pun accent pe armonie, funcționalitate și estetică impecabilă. Alegerea perfectă ține de stilul tău personal, dar și de modul în care vrei să îți definești bucătăria – un spațiu de socializare, relaxare și inspirație zilnică.
Actualitate
Armata SUA testează operațiuni mobile cu Unitatea Multi-Domeniu
-
Exclusivacum 9 ore
Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin
-
Exclusivacum 3 zile
Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă
-
Ancheteacum 2 zile
ANP: O săptămână de transparență sub conducerea Ioanei Morar
-
Exclusivacum 3 zile
DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru
-
Exclusivacum 9 ore
WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
-
Exclusivacum 2 zile
Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)
-
Exclusivacum 3 zile
Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție
-
Exclusivacum 2 zile
Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou