Connect with us

Administratie

În „cotuna” Ipoteşti şi-n satele din jur s-a păstrat amintirea luptei unioniste a căminarului Eminovici

Publicat

pe

În actul de adeziune al botoşenenilor la „dorinţele naţiunii”, încheiat la 22 iunie / 4 iulie 1856, locuitorii din nordul ţării recunosc „cea dintâi datorie” a lor lupta pentru Unire, în care văd „singura temelie statornică pentru cele-alte reforme şi îmbunătăţiri de care avem trebuinţă, ca singurul mijloc pentru a da Românilor o patrie puternică şi fericită”. E un legământ cetăţenesc şi pe citatul act se întâlneşte la loc de cinste semnătura căminarului Gheorghe Eminovici de la Ipoteşti precum şi a unora dintre rubedeniile sale, pe care şi alte mărturii le dovedesc încolonate unioniştilor. Ţăranii ipoteşteni au păstrat amintirea sprijinului pe care tatăl poetului l-a dat, în partea locului, Unirii. Se cunosc şi din alte izvoare legăturile strânse pe care el le-a păstrat cu Comitetul Unirii din Iaşi, nucleu progresist din care făceau parte Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Dimitrie Ralet şi alţii. Secretarul comitetului unionist central era Constantin Hurmuzaki, cu care Eminovici lucrase în slujba lui Balş.

Originalul legământului botoşenean se păstrează în arhiva lui Mihail Kogălniceanu printre hârtiile luptelor din Divanurile ad-hoc, în dosarul intitulat Feţile cu Ranguri de prin Osăbite Ţănuturi afară de acele Alegătoare Madulărilor Obşteşti Obicinuitei Adunări a Capitalei. Lista e lungă, în cap sunt semnaţi vornicul Sevastian Canano, colonelul C. Vârnav, postelnicii G. şi Şt. Canano, C. Pisoţchi, I. Ralet, A. Grigoriu, Tel. Bazo, M. Brănişteanu, comisul A. Herescu, colonelul Mavromate, Sc. Greceanu, A. Jianu, T. Borceanu, G. Aslan etc., catagrafia continuând, potrivit rangurilor, cu spătarii, serdarii, clucerii, pitarii şi comisii locului.

Într-o însemnare preliminară centralizărilor se precizează: „a) Să alăturează sub nr. 1-2-3-4-5 şi 6 listele de iscăliturile pentru unire din ţinuturile Dorohoi, Botoşani, Roman, Bacău, Bârlad şi Huşi – după declaraţiile primite la Iunie 1856. Aceste toate vor sărvi anume pentru a ne organiza partida pentru viitoarele alegeri cum şi pentru a fi obştite prin tipar ca nişte manifestaţii unanime a ţării, pentru unire”. Pe o altă hârtie din vremea Unirii, căminarul din Ipoteşti apare din nou, pe o listă mai întinsă, cu stolnicul Vasile Iuraşcu, socrul său, răzeş la Doljeşti. Pe altă evidenţă, a partizanilor siguri ai Unirii din ocolul Târgului Botoşani, sub nr. 9 este trecut: „Căminarul Gheorghie Iminovici, cu domiciliul în Ipoteşti”. Din temeiuri pe care nu le cunoaştem exact în stadiul actual al cercetării, Eminovici n-a participat la vot în ziua alegerii deputaţilor botoşăneni în Divanul ad-hoc şi e consemnat pe lista celor care au absentat din motive de boală, ca votanţi la alte circumscripţii judeţene sau găsindu-se în drumeţie peste hotare sau la Iaşi.

În „cotuna” Ipoteşti şi-n satele din jur s-a păstrat amintirea luptei unioniste a căminarului Eminovici. Din gură în gură a răzbătut amănuntul că după 24 ianuarie 1859 Gheorghe Eminovici a aninat de turla clopotniţei un steag tricolor şi a sădit doi tei în dosul casei, pe deal mai sus, fapt pe care unii biografi de ocazie îl trec uşuratic asupra copilandrului Mihai Eminescu, şi, într-un mod cu totul nefundat, au formulat următoarea părere asupra lui Eminovici: „Căminarul Gheorghe Eminovici, tatăl poetului, era un duşman neîmpăcat al Unirii. Dânsul făcea parte dintr-o grupare care nu dorea ca Moldova să se unească cu Muntenia”, astfel că, în contrast patriotard cu acest „înfocat defăimător al Unirii, fiul devenea un apărător entuziasmat de înfăptuirea ei”, şi că el a fost judecat aspru de căminar, despre care copiii ar fi ştiut că „Unirea pentru tata nu trebuia să se facă”.

Se pierde însă din vedere că la această dată viitorul poet n-avea decât 9 ani, vârstă la care este greu de presupus acte de iniţiativă; şi, mai concludent, că Eminescu se găsea atunci la Cernăuţi (sfârşitul lui ianuarie 1859), după cum probează matricola sa din clasa a III-a primară, urmată la „National Hauptschule”. Poetul va fi trăit la venirea acasă în vacanţa de iarnă în atmosfera de mulţumire din Moldova, pricinuită de dubla alegere a lui Al. I. Cuza din 5 şi 24 ianuarie. În scrisul său jurnalistic străbat numeroase accente pentru alesul din 1859.

Avântul unionist al lui Gheorghe Eminovici şi Vasile Iuraşcu, s-a manifestat şi la alte rubedenii ale poetului dinspre mamă: clucerul Constantin Mavrodin din Botoşani, unchiul poetului, Constantin Iuraşcu, unionist din Bacău şi Dimitrie Iuraşcu, unionist din Piatra Neamţ. Când Gheorghe Eminovici începe să stăpânească Ipoteştii nu trecuse decât un an de la revoluţia din 1848. Amintirea „răzvalei” agita conştiinţa maselor populare, care se manifestau tot mai dârz împotriva privilegiilor feudale ale proprietarilor de pământ. La ordinea zilei era problema agrară, înainte şi după Unire.

Reforma agrară din 1864 n-a expropriat revoluţionar pe boieri în favoarea clăcaşilor, reforma fiind inspirată de interesele burgheziei progresiste, care şi ea se temea de noi răscoale ţărăneşti şi acordând pământ ţăranilor în funcţie de inventarul de vite al acestora („locuitori câte cu patru boi”; „locuitori câte cu doi boi”; „locuitori cu palmele sau braţele”), ceea ce a făcut ca suprafaţa de plugărie pentru foştii clăcaşi să rămână foarte restrânsă. Ţăranii urmau să-şi răscumpere scump „emanciparea” prin despăgubire bănească repartizată în 15 anuităţi.

Legea rurală din 1864 trâmbiţase lozincile: „emanciparea” şi „împroprietărirea ţăranilor clăcaşi”, înscrise şi în platformele revoluţionare de la 1848: Dorinţele Partidei naţionale şi Proclamaţia de la Islaz. Moşierimea liberală le-a reluat în perioada frământărilor pentru statul centralist şi le-a continuat în programele ei de guvernământ din timpul domniei lui Cuza, fenomen asemănător celui similar din Rusia anilor 1857-1861, pe care Lenin îl caracteriza: „o luptă dusă înăuntrul claselor stăpânitoare, în cea mai mare parte în sânul moşierimii”.

Cum dintre clăcaşii „emancipaţi” foarte mulţi nu aveau vite şi nici bani pentru seminţe, 12% din populaţia sătească a rămas fără pământ şi aproximativ 24% din ea a primit suprafeţe neînsemnate. Legea Kogălniceanu-Cuza a favorizat pe ţăranii încăpuţi economiceşte, pe acei care aveau mai multe vite de tracţiune şi inventar de unelte, sprijinind astfel dezvoltarea relaţiilor capitaliste la sate. Boierimea, rămânând să stăpânească nestingherită mai departe cea mai întinsă suprafaţă de arătură a ţării, s-a transformat în proprietară capitalistă.

În martie şi aprilie 1865, în cuprinsul ţării, ţăranii asistau prin împuterniciţii lor la lucrările comisiilor de împroprietărire, efectuate cu flagrante încălcări ale legii, cu ingerinţele prefecturilor şi dorobanţilor. Loturile de arătură ale ţăranilor au fost schimbate pe altele improprii (văgăuni, costişe accidentate, arinişuri, mărăcinişuri etc.). În multe părţi ale Moldovei şi Ţării Româneşti, măsurătorile necinstite şi strămutările silite au răsculat pe ţăranii muncitori.

Legea învoielilor agricole din martie 1866, cu consecinţele ei: dijma, continuarea clăcii pe „loturile arendate”, obligaţiile în alimente, constrângerea ţărănimii de către organele de stat au întărit poziţiile economice ale moşierimii, vlăguind masele de ţărani săraci expuse celei mai sălbatice exploatări. Într-o documentată cercetare despre răscoalele ţărăneşti pe teritoriul fostului judeţ Botoşani, prof. I.D. Marin arată că la efectuarea lucrărilor de împroprietărire din 1865 pe moşiile Anei şi lui Dimitrie Balş, Gheorghe Eminovici, care le era împuternicit, a procedat uneori arbitrar, neînţelegând îndeajuns interesele ţăranilor, fapt care s-a vădit şi pe propriul său pământ de la Ipoteşti.

La Brehueşti, din 29 clăcaşi „câte cu patru boi”, n-a fost împroprietărit decât Vasile a Gheorghiesii, administratorul moşiei Brehueşti şi pe care, neştiutor de carte, îl vedem punând parafa şi ca „delegat al sătenilor” de pe moşia Vorona a lui Ion Dobrovschi. Pe latifundiile Mândreşti, Hrişcani şi Sarafineşti, din totalul de 22 de clăcaşi specificaţi la aceeaşi rubrică, n-a primit pământ nici unul. La Bursuceni, din 10 clăcaşi „câte cu patru boi”, 7 au fost exceptaţi; la Dumbrăveni, din 36 de clăcaşi au fost împroprietăriţi efectiv doar 25; iar la Vlădeni unul singur din 14, şi acela, Gheorghe Macovei, pentru că administra moşia. Vrednic de constatat este că pe domeniile din preajma Botoşanilor, la categoria clăcaşilor „câte cu patru boi”, singurul împroprietărit a fost Casian Lecca, vechilul de pe Cătămăreşti şi omul de vază al prinţului Teodor Calimachi şi al moşieresei Smaranda Beldiman.

Într-un mod asemănător a procedat Gheorghe Eminovici şi cu clăcaşii din categoria „câte cu doi boi” de pe moşiile Băluşoaei. La Sarafineşti numai 18 ţărani din 84 îndreptăţiţi au beneficiat de lege; la Siminicea 52 din 115; la Vlădeni 83 din 157; iar la Ipoteşti, pe lotul său agricol, din 6 clăcaşi „câte cu doi boi”, consemnaţi statistic la 15 iunie 1864, n-a primit pământ nici unul. Numărul lor a fost trecut la categoria pălmaşilor. Rezultă din scripte că pe Ipoteşti, defalcaţi în moşiile: Gheorghe Eminovici, Mănăstirea Gorovei, Neculai Isăcescu, Iorgu Mavrodin şi Vasile Petrovici, în 1865, din 20 de clăcaşi „câte cu doi boi” au dobândit pământul legal numai 3.

Eminovici, invocând „o scăpări din vederi”, a fost totuşi nevoit ulterior să introducă în tabela de împroprietăriri din Vlădeni pe Gheorghe Serghievici şi pe Sotir Zamfiriu. La cererea locuitorului prigonit Iorgu Mculiţă din Sarafineşti, de a se strămuta pe moşia statului de la Protopopeni, unde socotea el că nu va mai da de obligaţii faţă de boier, Eminovici nu se opuse, dar obligă pe ceilalţi membri ai comisiei să-i încondeieze citeţ, pe formularul special, condiţiile băneşti.

La Sarafineşti, de unde era bunica Ralucăi, 20 de clăcaşi protestară cu suplică trimisă prefectului că 60 de clăcaşi de-acolo au fost îndepărtaţi samavolnic de la drepturile de pământ, de către comisie: „Suntem prigoniţi Dle Prefectu şi nu avem înaintea guvernorilor noştri dreptate. Suntem lipsiţi de ştiinţă şi totdiauna învăţatul astupă gura prostului. Venim a ne adresa şi la milostivirea Dvoastră, rugându-vă a se pune în lucrare drepturile noastre”, faţă de care Comitetul judeţean „rezonează” respingând plângerea sarafineştenilor pe motivul că nu-i făcută în termen, fapt ce încordează nemulţumirea celor nedreptăţiţi de chiar organele de stat puse să vegheze asupra aplicării legii rurale. Anul fusese secetos. Spectrul foamei şi al deznădejdii cuprinsese satele moldoveneşti; pălmaşii nu puteau găsi de muncit sau acceptau să muncească din greu numai ca să-şi poată plăti impozitele.

Raportul subprefectului din 3 noiembrie 1865 către Comitetul Permanent judeţean Botoşani prezintă jalnica situaţie a ţărănimii muncitoare în acest timp de aşa-zise reforme democratice: „Mă simt dator a vă supune la cunoştinţă trista stare de pecunie a locuitorilor, devenită din defavorabilul timp al recoltei anului curent şi din lipsa popuşoilor. Domnule preşedinte, suntem de abia intraţi în luna lui noiembrie şi unii dintre locuitori, iară mai cu osebire pălmaşii, au devenitu a se ruga pe la unii şi alţii ca să le deie de lucru numai pe mâncare şi nici aceasta nu se găseşte, încât unii din ei au devenit a râşni ciucălăi în loc de păpuşoi. Gândiţi acum, Domnule preşedinte, la ce estremitate poate deveni ei până la recolta anului viitor şi ce poate suferi tezaurul în perceperea dărilor fiscale”.

Legea rurală din 14 august 1864 fu „aplicată” la Ipoteşti spre „mulţumirea” căminarului, care, datorită limitelor sale de clasă, înţelegea şi el, ca şi majoritatea boierimii, spiritul reformei potrivit intereselor lui funciare, numai pentru ţăranii pălmaşi.

Delegaţii plăşii Târgului, de care depindeau Ipoteştii, constituiţi în comisie, potrivit art. proced. 24 din lege, în asistenţa primarului din Cucorăni, a proprietarilor sau împuterniciţilor acestora, şi cu delegatul clăcaşilor din Ipoteşti, Dumitru sin Vasile a Nechitei, încheiară, după câteva zile de măsurători şi sfătuiri, procesul-verbal din 21 februarie 1865, din care reiese următoarea situaţie la Ipoteşti. Contestaţii nu s-au produs totuşi în contra lui Eminovici, aşa cum s-au produs jalbe pe alte latifundii.

Prin poziţia sa de clasă Gheorghe Eminovici, mic proprietar funciar, deşi sprijinise alegerea lui Cuza şi actul progresist al Unirii Principatelor, nu a reuşit, totuşi, să înţeleagă îndeajuns însemnătatea împroprietăririi ţăranilor. Prin faptul că actul reformei agrare îi atingea şi interesele sale materiale – o parte din pământul aflat în proprietatea sa urmând a fi supus exproprierii – în atitudinea căminarului Eminovici se văd şovăieli, determinate tocmai de situaţia în care se găsea.

În 1904 două familii mai puteau spune la Ipoteşti că păstrează pământul dat la „64”. Numai parte din familiile celor cuprinşi pe Tabloul de măsurătoare în total a pământului locuitorilor clăcaşi din Cotuna Cucorani înpământeniţi la delimetarea din 1864, de pe lotul lui Eminovici, dăinuiesc în Ipoteşti: Ţibuleac, Şmidai, Fedeleş, Chiriac, a Nechitei. Restul s-au stins sau au migrat, ceea ce-i încă o dovadă că n-au trăit prosper după „împroprietărirea” din veacul al XIX-lea. (Sursa: Crispedia)

 

Administratie

Premiul pentru inovație: Eastern Foxes, campionii roboticii din Prahova

Publicat

pe

De

Distincție de excelență pentru echipa de robotică

Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a onorat astăzi realizările remarcabile ale echipei Eastern Foxes, formata din elevii Colegiului Național „I. L. Caragiale” din Ploiești. Ceremonia dedicată acestora a celebrat succesul obținut la etapa națională a competiției FIRST Tech Challenge România, desfășurată recent la Pitești.

Performanță de vârf și calificare la Campionatul Mondial

Echipa Eastern Foxes s-a evidențiat printr-o performanță deosebită, câștigând prestigiosul premiu Control Award – locul I, și având rolul de capitan al alianței finalistă. Această reușită le asigură calificarea directă la Campionatul Mondial de Robotică ce va avea loc în Houston, Texas, între 16 și 19 aprilie 2025. Prin această realizare, Eastern Foxes se aliniază celor mai valoroase echipe internaționale din domeniul roboticii, alături de alte patru reprezentante ale României.

Sprijin financiar din partea Consiliului Județean

Consiliul Județean Prahova a recompensat membrii echipei cu premii individuale în valoare totală de 11.400 lei, alături de diplome de excelență, asemenea unui sprijin financiar esențial pentru participarea la competiția mondială.

Mesajul Președintelui Consiliului Județean

În cadrul ceremoniei, Virgiliu Daniel Nanu a exprimat: „Suntem extrem de mândri de tinerii noștri de la Eastern Foxes și suntem hotărâți să le oferim tot sprijinul pentru a-și atinge potențialul maxim la Houston. Avem încredere deplină că vor reprezenta cu onoare județul Prahova și România, arătând că pasiunea, inovația și colaborarea sunt ingredientele unui succes remarcabil.”

Alte distincții internaționale

De asemenea, elevul Luca Pantelimon, membru al echipei Info(1) Robotics din același colegiu, va reprezenta România în marea finală internațională Dean’s List, care va avea loc tot la Houston.

Componența echipei câștigătoare

Membrii echipei Eastern Foxes care vor concura la Campionatul Mondial sunt: Mihnea Popa, Denis-Matei Sava, Ruxandra-Ioana Filip, Raluca-Ana-Maria Buzatu, Ioana-Iuliana Georgescu, Victor-Gabriel Anghel, Răzvan-Gabriel Bîrsan, Mihnea Gabriel Toader, Teodor Alexandru Bobea, David-Codruț Chiriță, Emanuel Eric Mihalache, Mara Panait, Robert-Gabriel Pîrvănoiu, Bogdan Andrei Nuță și Maria-Sofia Ivan. Echipa este coordonată de profesorii Dana Lica, Suditu Iulia, Loredana Țaga și Vișinescu Violeta.

𝐅𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐞𝐢 𝐄𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐅𝐨𝐱𝐞𝐬 𝐬̦𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐭𝐨𝐧!

Citeste in continuare

Administratie

Captură impresionantă la frontiera Calafat: 35.900 de țigarete descoperite la un cetățean bulgar

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat au efectuat o captură semnificativă, descoperind 35.900 de țigarete pe care un cetățean bulgar a încercat să le introducă ilegal în țară, ascunse în anvelopele de rezervă ale unei platforme.

Detalii ale incidentului:

Controlul a avut loc în proximitatea stației de taxare Calafat-Vidin, unde polițiștii de frontieră, alături de operativii Direcției Vamale Craiova – Serviciul Echipe Mobile Calafat, au oprit un autoturism înmatriculat în Bulgaria, condus de un bărbat bulgar de 28 de ani. Acesta călătorea spre Germania împreună cu trei pasageri bulgari.

Descoperirea contrabandei:

În urma verificărilor efectuate, inclusiv cu ajutorul unui câine specializat în detectarea produselor din tutun, s-a descoperit cantitatea de 35.900 de țigarete (1.795 pachete) cu timbru de acciză bulgăresc. Acestea erau ascunse puțin în bagajele personale ale unui pasager, dar și în interiorul anvelopelor de rezervă transportate pe platformă.

Consecințe legale:

Din cauza absenței documentelor de proveniență și a depășirii limitei legale de 10.000 de țigarete, întreaga cantitate, evaluată la aproximativ 41.300 de lei, a fost confiscată de către autorități. Polițiștii de frontieră au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de deținere ilegală, conform articolului 452 din Legea 227/2015, care reglementează comercializarea produselor accizabile.

Concluzie:

Această acțiune subliniază determinarea autorităților române de a combate contrabanda și de a proteja piața națională de produse accizabile ilegale, asigurând totodată respectarea legilor în vigoare. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Captură de droguri în Satu Mare: Arestarea unui trafican în flagrant delict

Publicat

pe

De

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, au finalizat o operațiune de amploare ce a dus la identificarea și reținerea unui individ de 36 de ani, cercetat pentru trafic internațional de droguri de mare risc.

Detalii ale cazului:

Persoana în cauză a fost depistată în flagrant delict în municipiul Satu Mare, fiind suspectată că ar deține aproximativ 200 de grame de 3-CMC, o substanță cristalină considerată drog de mare risc, destinată comercializării.

Originea substanței interzise:

Cercetările efectuate de autorități au dezvăluit că, în luna martie 2025, individul ar fi procurat substanța interzisă online, introducând-o în țară din Olanda printr-o firmă de coletărie.

Percheziții și dovezi:

Oamenii legii au efectuat o percheziție la locuința persoanei investigate, unde au descoperit cantități de canabis, precum și cristal de 3-CMC, alături de alte mijloace de probă.

Reținere și arestare:

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore, iar pe 26 martie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare a decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Sprijinul instituțional:

Acțiunea a beneficiat de suportul jandarmilor de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare, demonstrând astfel colaborarea eficientă între instituțiile de ordine publică.

Precizări legale:

Autoritățile naționale au subliniat faptul că toate persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, conform Codului de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv10 ore ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusiv10 ore ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusiv10 ore ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusivo zi ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv2 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv3 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv3 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv3 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv3 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv3 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv3 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv4 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv5 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv5 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Actualitate6 zile ago

Cum prinde glas copilăria: Jucăriile de plus personalizate și tainele învățării prin joacă/ursuletultau.ro

Dragă cititorule, ia loc și răsfață-te puțin, căci azi am să-ți povestesc ceva deosebit — o istorie despre copilărie, despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv