Administratie
George Bariţiu a fost unul dintre membri Comitetului Naţional Român ales de Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848

Întemeietor al ziaristicii româneşti ardelene, istoric, publicist şi militant pentru emanciparea naţională a românilor din monarhia habsburgică, George Bariţiu a desfăşurat o mare parte a prodigioasei sale activităţi, în municipiul de pe Cibin.
El s-a născut la data de 12/24 mai 1812, în localitatea clujeană Jucu de Jos, într-o familie de preoţi, atât tatăl cât şi bunicul său fiind prelaţi greco-catolici. Studiile primare le-a efectuat la şcoala unitariană din Remetea (jud. Alba), iar pe cele medii la Liceul Piariştilor din Cluj-Napoca.
Între 1831-1835 a fost student al Facultăţii de Teologie din Blaj, însă nu a îmbrăţişat cariera ecleziastică ci a optat pentru cea didactică. Prima sa activitate a fost aceea de dascăl la Liceul Comercial Românesc din Braşov. Aici a întemeiat în anul 1838 primul ziar românesc din Ardeal, Gazeta de Transilvania şi tot în acelaşi an a început la Blaj publicarea <Foii pentru minte, inimă şi literatură>, primul ziar literar românesc din toate timpurile.
George Bariţiu a fost unul dintre membri Comitetului Naţional Român ales de Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848, cu sediul la Sibiu şi însărcinat cu coordonarea acţiunilor revoluţionare. Alături de Andrei Şaguna, Timotei Cipariu şi Simion Bărnuţiu a participat la întemeierea, în 1867 a Astrei. Încă de la bun început George Bariţiu a deţinut funcţia de secretar al Asociaţiunii, pentru ca, în perioada 1888-1893 să fie desemnat preşedintele acesteia.
La Sibiu a pus bazele revistei Transilvania, organul oficial al Asociaţiunii, pe care a condus-o până la moarte, în paralel cu ziarul Observatorul, care a fiinţat între 1878 şi 1885. În plan politic, George Bariţiu a fost unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Român. A redactat “Memorandumul” din 1882, în care a demascat politica de deznaţionalizare dusă de guvernele monarhiei dualiste. Preocupat de cercetarea istoriei Transilvaniei, a publicat, alături de numeroase documente şi studii, lucrarea sa fundamentală “Părţi alese din istoria Transilvaniei pe 200 de ani în urmă”, redactată în trei volume între anii 1889-1891. Membru fondator al Academiei Române (1867), George Bariţiu a fost ales, cu câteva luni înainte de moarte, preşedinte al acestui prestigios for ştiinţific.
S-a stins din viaţă la Sibiu, la data de 2 mai 1893, lăsând posterităţii o bogată operă pusă în slujba făuririi conştiinţei, demnităţii şi unităţii naţionale. În 1911, când ASTRA se pregătea să aniverseze o jumătate de secol de existenţă, conducerea Asociaţiunii a lansat o subscripţie pentru ridicarea monumentului lui George Bariţiu, unul dintre cititorii ei.
George Bariţiu a fost înmormântat în cimitirul bisericii Dintre Brazi, pe atunci de rit greco-catolic. Monumentul funerar, ridicat de rudele sale în anul 1900, aparţine meşterului pietrar I. Roubischeck şi reprezintă un frumos obelisc din marmură neagră.
La 13 octombrie 1912, bustul, operă a sculptorului Oscar Spathe, a fost aşezat în curtea şcolii civile de fete a ASTREI. Discursul inaugural a fost rostit, cu această ocazie, de Andrei Bârseanu, preşedintele ASTREI. În septembrie 1924, bustul a fost mutat în Parcul ASTRA, pe locul unde poate fi admirat şi astăzi. (Sursa)
Administratie
Trafic de migranți la Giurgiu: cetățean român arestat preventiv
Administratie
Destructurată o rețea de trafic de cocaină în Iași: 7 persoane reținute
Administratie
Acțiune națională FITOS 2025: controale pentru siguranța și sănătatea cetățenilor

Poliția Română, împreună cu Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), desfășoară acțiuni de control la nivel național, vizând respectarea regimului produselor de protecție a plantelor și prevenirea infracțiunilor legate de substanțe periculoase.
Acțiunea comună „FITOS 2025”, ce are loc anual începând cu 2022, implică polițiști din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (DAESP), inspectori fitosanitari ai oficiilor fitosanitare județene și din cadrul ANF, precum și polițiști din inspectoratele județene.
Controale în Bistrița-Năsăud
Ca exemplu al acțiunii naționale, pe 18 martie 2025, polițiștii din Bistrița-Năsăud, împreună cu reprezentanți ai Oficiului Fitosanitar Bistrița-Năsăud, au efectuat 14 controale la operatori economici și persoane fizice în Bistrița și Lechința.
Rezultatele controlului din Bistrița-Năsăud
Controalele au avut ca rezultat:
- Aplicarea a două sancțiuni contravenționale cu avertisment.
- Constatatea a 6 infracțiuni legate de regimul protecției mediului, regimul substanțelor periculoase și regimul precursorilor de explozivi restricționați.
- Indisponibilizarea a 24 de tone de precursori de explozivi restricționați deținuți ilegal, 28 de tone de îngrășăminte chimice depozitate necorespunzător și 27 de litri și 3 kilograme de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat.
Obiectivele acțiunii naționale FITOS 2025
Acțiunea FITOS 2025 își propune îmbunătățirea siguranței și sănătății cetățenilor, prevenirea și combaterea infracțiunilor legate de produsele de protecție a plantelor și protejarea mediului. Controalele vizează verificarea modului de efectuare a operațiunilor cu aceste produse și respectarea condițiilor de desfășurare a acestor operațiuni de către agenții economici. (Sava N.).
-
Exclusivacum 2 zile
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum o zi
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 3 zile
Ploiești: Cătălin Stavri, pseudo jurnalistul-mafiot în serviciul primarului Volosevici – O analiză amplă a rețelei de corupție
-
Exclusivacum 4 ore
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 4 zile
Apocalipsa „Portocalei” – inculpatul Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul infractor sub asediul justiției
-
Exclusivacum 2 zile
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte
-
Exclusivacum 2 zile
Scenariul fraudelor imobiliare: Figuri si umbre în dosarul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 3 zile
Turnul Babel al fraudei imobiliare: Cristi Ciolan, pionul necunoscut din scandalul White Tower & City Gate