Administratie
George Bariţiu a fost unul dintre membri Comitetului Naţional Român ales de Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848

Întemeietor al ziaristicii româneşti ardelene, istoric, publicist şi militant pentru emanciparea naţională a românilor din monarhia habsburgică, George Bariţiu a desfăşurat o mare parte a prodigioasei sale activităţi, în municipiul de pe Cibin.
El s-a născut la data de 12/24 mai 1812, în localitatea clujeană Jucu de Jos, într-o familie de preoţi, atât tatăl cât şi bunicul său fiind prelaţi greco-catolici. Studiile primare le-a efectuat la şcoala unitariană din Remetea (jud. Alba), iar pe cele medii la Liceul Piariştilor din Cluj-Napoca.
Între 1831-1835 a fost student al Facultăţii de Teologie din Blaj, însă nu a îmbrăţişat cariera ecleziastică ci a optat pentru cea didactică. Prima sa activitate a fost aceea de dascăl la Liceul Comercial Românesc din Braşov. Aici a întemeiat în anul 1838 primul ziar românesc din Ardeal, Gazeta de Transilvania şi tot în acelaşi an a început la Blaj publicarea <Foii pentru minte, inimă şi literatură>, primul ziar literar românesc din toate timpurile.
George Bariţiu a fost unul dintre membri Comitetului Naţional Român ales de Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848, cu sediul la Sibiu şi însărcinat cu coordonarea acţiunilor revoluţionare. Alături de Andrei Şaguna, Timotei Cipariu şi Simion Bărnuţiu a participat la întemeierea, în 1867 a Astrei. Încă de la bun început George Bariţiu a deţinut funcţia de secretar al Asociaţiunii, pentru ca, în perioada 1888-1893 să fie desemnat preşedintele acesteia.
La Sibiu a pus bazele revistei Transilvania, organul oficial al Asociaţiunii, pe care a condus-o până la moarte, în paralel cu ziarul Observatorul, care a fiinţat între 1878 şi 1885. În plan politic, George Bariţiu a fost unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Român. A redactat “Memorandumul” din 1882, în care a demascat politica de deznaţionalizare dusă de guvernele monarhiei dualiste. Preocupat de cercetarea istoriei Transilvaniei, a publicat, alături de numeroase documente şi studii, lucrarea sa fundamentală “Părţi alese din istoria Transilvaniei pe 200 de ani în urmă”, redactată în trei volume între anii 1889-1891. Membru fondator al Academiei Române (1867), George Bariţiu a fost ales, cu câteva luni înainte de moarte, preşedinte al acestui prestigios for ştiinţific.
S-a stins din viaţă la Sibiu, la data de 2 mai 1893, lăsând posterităţii o bogată operă pusă în slujba făuririi conştiinţei, demnităţii şi unităţii naţionale. În 1911, când ASTRA se pregătea să aniverseze o jumătate de secol de existenţă, conducerea Asociaţiunii a lansat o subscripţie pentru ridicarea monumentului lui George Bariţiu, unul dintre cititorii ei.
George Bariţiu a fost înmormântat în cimitirul bisericii Dintre Brazi, pe atunci de rit greco-catolic. Monumentul funerar, ridicat de rudele sale în anul 1900, aparţine meşterului pietrar I. Roubischeck şi reprezintă un frumos obelisc din marmură neagră.
La 13 octombrie 1912, bustul, operă a sculptorului Oscar Spathe, a fost aşezat în curtea şcolii civile de fete a ASTREI. Discursul inaugural a fost rostit, cu această ocazie, de Andrei Bârseanu, preşedintele ASTREI. În septembrie 1924, bustul a fost mutat în Parcul ASTRA, pe locul unde poate fi admirat şi astăzi. (Sursa)
Administratie
A avut loc inaugurarea sediului destinat Unității Naţionale ETIAS – Sistemul European de Informații și de Autorizare privind Călătoriile, structură a Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră

Construcţia clădirii s-a realizat în cadrul proiectului ROFSIB2020OS2A13P05 – „Operaționalizarea Unității Naționale ETIAS”, proiect finanţat din Fondul pentru Securitate Internă, componenta Frontiere şi Vize.
Clădirea ETIAS reprezintă o construcţie modernă, administrativă, iar destinaţia încăperilor este de spaţii de birouri, tehnice si administrative pentru asigurarea condiţiilor optime de lucru pentru personal. Tot aici fiind locul unde îşi vor desfăşura activitatea şi Punctele Centrale de Acces EES-ETIAS.
Valoarea investiţiei a fost de aproximativ 27,3 milioane lei, clădire complet dotată, atât cu echipamente tehnice specifice, cât şi cu mobilier. Sursele de finanţare ale proiectului sunt reprezentate de contribuția financiară UE din fonduri europene nerambursabile şi de fonduri alocate de la bugetul de stat.
În urma procedurii de atribuire prin licitaţie publică organizate la nivelul instituţiei, imobilul a fost construit şi operaţionalizat în termenul stabilit conform contractului (17 luni de la data semnării).
Potrivit Regulamentului (UE) 2018/1240, ETIAS este un „sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile” pentru resortisanții țărilor terțe exonerați de obligația de a deține viză la trecerea frontierelor externe care permite să se evalueze dacă prezența pe teritoriul statelor membre a respectivilor resortisanți ai țărilor terțe ar constitui un risc în materie de securitate, un risc de imigrație ilegală, infracționalitate gravă sau un risc epidemic ridicat. Autorizația de călătorie ETIAS va reprezenta o nouă condiţie de intrare pe teritoriul Statelor Membre pentru cetăţenii statelor terţe exoneraţi de obligaţia de obţinere a vizei.
Călătorii trebuie să aplice pentru obţinerea autorizaţiei înainte de efectuarea călătoriei în UE şi să fie în posesia acesteia atunci când se prezintă la controlul de frontieră. Sistemul va pune la dispoziţie, în format online, un formular de cerere pe care solicitantul îl va completa cu informații referitoare la identitatea sa, documentul de călătorie, rezidenţa, datele de contact, precum şi cu răspunsuri la o serie de întrebări generale.
Fiecare stat membru își instituie o unitate națională a ETIAS, responsabilă de examinarea cererilor și de luare a deciziilor cu privire la eliberarea, refuzarea, anularea sau revocarea autorizațiilor de călătorie, atunci când acestea nu sunt eliberate în mod automat.
În România această unitate va fi instituită la nivelul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră. Unitatea Națională a ETIAS va funcționa în regim de permanență (24/7) și va dispune de personal format din polițiști de frontieră, precum și de toate funcționalitățile necesare pentru asigurarea îndeplinirii la timp și în mod eficient a atribuțiilor specifice.
Solicitanţii cărora li s-a refuzat autorizaţia de călătorie vor avea dreptul la exercitarea unei căi de atac.
La nivel naţional, a fost adoptată Legea nr.300/2022, prin care Unitatea Națională ETIAS este desemnată ca autoritate competentă pentru îndeplinirea responsabilităților prevăzute în Regulamentul UE 2018/1240 de instituire a Sistemului european de informaţii şi de autorizare privind călătoriile (ETIAS).
În prezent, sunt derulate toate activităţile necesare pregătirii operaţionalizării ETIAS (încadrarea etapizată cu personal profesionalizat, elaborarea procedurilor de lucru operaţionale, întâlniri de lucru cu autorităţile şi instituţiile publice competente şi responsabile la nivel naţional, participarea la activităţile în domeniu derulate la nivel internațional, schimburi de experienţă etc.), urmând să fie operaţionalizat în baza calendarului de implementare al sistemului ETIAS stabilit la nivel european. (Paul D.).
Detalii suplimentare despre proiect: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-sistemul-european-de-informatii-si-de-autorizare-privind-calatoriile-etias-33821.html
Administratie
Elevii Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir, din Breaza, și-au început prima zi de luni din octombrie cu vizita-surpriză a secretarului general adjunct al Alianței Nord-Atlantice

Mircea Geoană a ținut să îi cunoască îndeaproape, interacționând direct cu ei în timpul mesei de prânz, pe care a luat-o în mijlocul elevilor. Oficialul NATO le-a transmis cantemiriștilor să fie buni patrioți români, să se pregătească temeinic pentru cariera pe care și-au ales-o și să fie pregătiți pentru schimbările globale din următorul deceniu, de la inteligența artificială și biotehnologie până la impactul computerelor cuantice.
Secretarul general adjunct al NATO a vizitat, timp de aproximativ două ore, o bună parte a infrastructurii de învățământ, a avut o întâlnire cu corpul profesoral, în cancelaria colegiului, și a avut un dialog cu elevii militari, în sala de festivități.
De asemenea, a participat la un briefing de informare, în timpul căruia echipa de comandă a instituției, în frunte cu colonelul Aurel Constantin Neagu, a prezentat misiunea colegiului militar, tradițiile istorice, obiectivele propuse și dotările de care elevii dispun în procesul educațional.
Este un moment foarte important pentru noi, înseamnă o recunoaștere a muncii fiecăruia dintre noi, a declarat colonelul Neagu.
În timpul întâlnirii cu corpul didactic, Mircea Geoană le-a transmis profesorilor colegiului că au misiunea de a transforma sistemul de educație militară, pentru a se putea bate de la egal la egal cu instituțiile de învățământ nu numai din țară, dar și din străinătate.
Aici sunteți nu doar ca să-i învățați pe elevi, lucru pe care sunt convins că îl faceți foarte bine, ci ca să construiți caractere, pentru că le construiți baza a ceea ce vor fi ei, iar ei sunt cei care vor trebui să ducă mai departe ștafeta acestei națiuni, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.
La întâlnirea cu elevii, din sala de festivități, Mircea Geoană le-a vorbit despre actualele provocări ale mediului de securitate, despre rolul Armatei României în NATO, dar și despre transformările din următorul deceniu, care le vor modela existența și cariera. Generația voastră va trebui să ducă mai departe ștafeta înaintașilor noștri.
Sunteți generația care va duce România acolo unde înaintașii noștri au visat de la început: o națiune unită, o națiune suverană, o națiune ancorată în Occidentul democratic, o națiune dezvoltată, prosperă, respectată și influentă, a afirmat Geoană, care a ținut să le precizeze elevilor cantemiriști că trebuie să fie patrioți români și să fie lideri, nu doar profesioniști.
Secretarul general adjunct al NATO le-a vorbit elevilor militari și despre tehnologiile cuantice, care ne pot îmbunătăți semnificativ performanța sau detectarea în sistemele de navigație și radar, însă, în același timp, pot ajuta adversarii să urmărească echipamentele aliate.
Noile tehnologii pot consolida securitatea cibernetică, dar o și pot sparge, rupând criptarea și compromițând comunicațiile secrete. Astfel, elevilor li s-a explicat că trebuie să ne asigurăm că aceste tehnologii funcționează pentru noi, și nu împotriva noastră, și trebuie dezvoltate și adoptate rapid și la scară largă.
Geoană: Profesia militară nu este ușoară
Este o bucurie să vezi generația de tinere și tineri români care îmbrățișează cariera militară. Este important să le oferim cele mai bune condiții de educație, de învățământ, de pregătire, pentru că vom avea nevoie de ei, în condițiile în care contextul de securitate rămâne complicat, a declarat, pentru Observatorul militar, Mircea Geoană.
Știu că profesia militară, în România, nu a fost întotdeauna ușoară. Investind mai mult în apărare vom crea condiții foarte bune pentru o carieră militară de succes, predictibilă, pentru care statul român să-și onoreze angajamentele, a continuat secretarul general al NATO.
Masa de prânz, în mijlocul elevilor
La invitația gazdelor, Mircea Geoană a avut ocazia să ia masa de prânz alături de elevii Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir.
A profitat de ocazie ca să interacționeze și mai mult cu tinerii cantemiriști, mai ales că a preferat să aștepte la rând, la intrarea în sala de mese, și să-și ia tava cu mâncare până la una dintre mesele elevilor, cu care, de altfel, a discutat în timpul dejunului.
Ulterior, glumind, a spus că speră că mâncarea este mereu la fel de bună, nu doar în timpul vizitei unui înalt oficial NATO. (M. Batca).
Administratie
Traficanții de droguri nu vor mai scăpa de închisoare! Legea „2 mai” a fost depusă în Parlament, în procedură de urgență

-
Administratieacum 5 zile
Primarul PSD-ist Andrei Volosevici își joaca mandatul/ Noi cerem măgarului sa cânte la Filarmornica
-
Exclusivacum 3 zile
Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”
-
Exclusivacum 2 zile
Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor
-
Exclusivacum 3 zile
MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!
-
Exclusivacum 3 zile
Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română
-
Featuredacum 22 de ore
Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns! Mai ales că vorbim de o posibilă ”infestare în masă” anchetată acum de procurorii uneia dintre puținele structuri de Parchet cu adevărat de elită
-
Featuredacum 2 zile
Unde se situeaza acest guvernator fata de varsta medie a guvernatorilor BNR din ultimii 33 de ani?/,,Cei care iau credite ar cam trebui să aibă grijă de ei”
-
Featuredacum 3 zile
Interzicerea utilizării autoturismelor mai vechi de 15 ani