Connect with us

Administratie

George Bariţiu a fost unul dintre membri Comitetului Naţional Român ales de Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848

Publicat

pe

Întemeietor al ziaristicii româneşti ardelene, istoric, publicist şi militant pentru emanciparea naţională a românilor din monarhia habsburgică, George Bariţiu a desfăşurat o mare parte a prodigioasei sale activităţi, în municipiul de pe Cibin.

El s-a născut la data de 12/24 mai 1812, în localitatea clujeană Jucu de Jos, într-o familie de preoţi, atât tatăl cât şi bunicul său fiind prelaţi greco-catolici. Studiile primare le-a efectuat la şcoala unitariană din Remetea (jud. Alba), iar pe cele medii la Liceul Piariştilor din Cluj-Napoca.

Între 1831-1835 a fost student al Facultăţii de Teologie din Blaj, însă nu a îmbrăţişat cariera ecleziastică ci a optat pentru cea didactică. Prima sa activitate a fost aceea de dascăl la Liceul Comercial Românesc din Braşov. Aici a întemeiat în anul 1838 primul ziar românesc din Ardeal, Gazeta de Transilvania şi tot în acelaşi an a început la Blaj publicarea <Foii pentru minte, inimă şi literatură>, primul ziar literar românesc din toate timpurile.

George Bariţiu a fost unul dintre membri Comitetului Naţional Român ales de Adunarea de la Blaj din 3/15 mai 1848, cu sediul la Sibiu şi însărcinat cu coordonarea acţiunilor revoluţionare. Alături de Andrei Şaguna, Timotei Cipariu şi Simion Bărnuţiu a participat la întemeierea, în 1867 a Astrei. Încă de la bun început George Bariţiu a deţinut funcţia de secretar al Asociaţiunii, pentru ca, în perioada 1888-1893 să fie desemnat preşedintele acesteia.

La Sibiu a pus bazele revistei Transilvania, organul oficial al Asociaţiunii, pe care a condus-o până la moarte, în paralel cu ziarul Observatorul, care a fiinţat între 1878 şi 1885. În plan politic, George Bariţiu a fost unul dintre fruntaşii Partidului Naţional Român. A redactat “Memorandumul” din 1882, în care a demascat politica de deznaţionalizare dusă de guvernele monarhiei dualiste. Preocupat de cercetarea istoriei Transilvaniei, a publicat, alături de numeroase documente şi studii, lucrarea sa fundamentală “Părţi alese din istoria Transilvaniei pe 200 de ani în urmă”, redactată în trei volume între anii 1889-1891. Membru fondator al Academiei Române (1867), George Bariţiu a fost ales, cu câteva luni înainte de moarte, preşedinte al acestui prestigios for ştiinţific.

S-a stins din viaţă la Sibiu, la data de 2 mai 1893, lăsând posterităţii o bogată operă pusă în slujba făuririi conştiinţei, demnităţii şi unităţii naţionale. În 1911, când ASTRA se pregătea să aniverseze o jumătate de secol de existenţă, conducerea Asociaţiunii a lansat o subscripţie pentru ridicarea monumentului lui George Bariţiu, unul dintre cititorii ei.

George Bariţiu a fost înmormântat în cimitirul bisericii Dintre Brazi, pe atunci de rit greco-catolic. Monumentul funerar, ridicat de rudele sale în anul 1900, aparţine meşterului pietrar I. Roubischeck şi reprezintă un frumos obelisc din marmură neagră.

La 13 octombrie 1912, bustul, operă a sculptorului Oscar Spathe, a fost aşezat în curtea şcolii civile de fete a ASTREI. Discursul inaugural a fost rostit, cu această ocazie, de Andrei Bârseanu, preşedintele ASTREI. În septembrie 1924, bustul a fost mutat în Parcul ASTRA, pe locul unde poate fi admirat şi astăzi. (Sursa)

 

Administratie

Educație rutieră pentru viitor: Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației

Publicat

pe

De

Împreună pentru siguranța copiilor în trafic

Ministerul Afacerilor Interne, în colaborare cu Ministerul Educației, a publicat trei Ghiduri de educație rutieră dedicate învățământului primar, gimnazial și liceal. Această inițiativă face parte din eforturile continue de a crește siguranța rutieră și de a reduce numărul de accidente și victime pe drumurile din România.

Începând de astăzi ghidurile sunt disponibile pentru a fi descărcate, gratuit, pe site-ul Ministerului Educației, secțiunea Educație Rutieră (https://edu.ro/educatie-rutiera ).

Ghiduri adaptate pentru fiecare nivel de învățământ

Ghidurile sunt structurate pentru a corespunde nevoilor și nivelului de înțelegere al copiilor din învățământul primar, gimnazial și liceal. Acestea includ exemple concrete, jocuri didactice și fișe de lucru care pot fi utilizate atât de profesori, cât și de părinți. Designul atractiv și limbajul accesibil fac informațiile ușor de înțeles și de reținut de către elevi.

Unul dintre principalele obiective ale Ministerului Afacerilor Interne este creșterea gradului de siguranță rutieră și scăderea numărului de accidente și al numărului de persoane decedate sau rănite grav în urma accidentelor rutiere, astfel că siguranța în trafic presupune eforturi comune, concrete și pe termen lung.

Implicarea activă a profesorilor și părinților

Încurajăm toți profesorii să se implice activ în promovarea educației rutiere, dat fiind rolul lor esențial în formarea unei conduite preventive în trafic. Prin intermediul ghidurilor, elevii vor învăța nu doar regulile de circulație, ci și importanța conștientizării pericolelor și adoptării unui comportament responsabil, indiferent de rolul pe care îl au în trafic: pietoni, pasageri, bicicliști sau conducători auto.

Acțiuni continue pentru siguranța rutieră

În paralel, sute de polițiști de la structurile de poliție rutieră acționează zilnic pentru a identifica și sancționa persoanele care pun în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic prin comportamente imprudente. Măsurile luate împotriva acestor persoane sunt ferme, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

De asemenea, polițiștii de la structurile de prevenire din toată țara desfășoară activități informativ-preventive pentru a prezenta consecințele nerespectării regulilor de circulație, mai ales în rândul copiilor.

Citeste in continuare

Administratie

Copiii din Ploiești, Pitești și alte orașe se pregătesc pentru ‘Dințișorii Veseli’. Cum poți primi vizita echipei?

Publicat

pe

De

dm drogerie markt și Colgate anunță lansarea unei noi ediții a campaniei „Dințișorii Veseli”, menită să aducă educație și veselie în grădinițele din Pitești, Ploiești, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu. Prin acest proiect, micuții din orașele menționate vor învăța importanța igienei orale într-un mod interactiv și captivant.

Grădinițele din orașele Pitești, Ploiești, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu sunt invitate să se înscrie în perioada 20-26 mai, completând un formular simplu pe site-ul https://www.dm-impreuna.ro/ro/dintisorii-veseli. Campania propriu-zisă se va desfășura între 10 și 14 iunie, când echipa dm și specialiștii în igienă orală vor vizita grădinițele selectate.

O nouă ediție, o nouă oportunitate pentru zâmbete sănătoase

„Dințișorii Veseli” este o inițiativă care promovează sănătatea dentară de la o vârstă fragedă, învățând copiii să acorde atenție igienei orale prin activități educative și distractive, importante în dezvoltarea unor obiceiuri care conturează evoluția lor. Prin parteneriatul cu Colgate-Palmolive, campania „Dințișorii Veseli” aduce resursele și suportul necesar pentru a transforma igiena orală într-un obicei plăcut și firesc.

În cadrul vizitelor, copiii vor fi întâmpinați de Crocodințilă, mascota preferată, și câte un stomatolog prietenos care le va prezenta tehnici de îngrijire a dinților, pe înțelesul lor. Fiecare copil va primi un ghiozdan cu surprize oferite de dm drogerie markt și Colgate, pentru a-i încuraja să-și mențină zâmbetul strălucitor și sănătos.

Importanța educației în igiena orală

Medicii stomatologi subliniază importanța educării copiilor încă de la o vârstă mică în privința îngrijirii dentare. Statisticile arată că România încă mai are loc de îmbunătățit în ceea ce privește sănătatea dentară, iar specialiștii sunt de acord că educația timpurie este una dintre cele mai bune opțiuni pentru îmbunătățirea situației.

Campanii precum „Dințișorii Veseli” contribuie semnificativ la schimbarea acestei situații. Prin învățarea obiceiurilor sănătoase de mici, copiii vor fi mai bine pregătiți să își mențină sănătatea orală pe termen lung.

Angajamentul dm drogerie markt

dm drogerie markt este dedicat să sprijine comunitatea prin inițiative care îmbunătățesc calitatea vieții. Prin „Dințișorii Veseli”, compania își reafirmă angajamentul față de sănătatea comunității și implicarea în educarea celor mici, promovând igiena orală ca o parte esențială a unui stil de viață sănătos.

Concernul dm drogerie markt este prezent pe piața de retail din Europa și este un partener activ în domenii precum îngrijire personală, frumusețe, dar și sănătate. La nivel național, dm drogerie markt desfășoară inițiative importante pentru comunitate, care inspiră un stil de viață sănătos în diverse domenii, încă de la intrarea pe piața românească.

 

Pentru mai multe informații și pentru înscrieri, vizitați site-ul campaniei, urmăriți dm drogerie

markt România pe Facebook: https://www.facebook.com/dm.Romania sau Instagram https://www.instagram.com/dm_romania/.

Compania dm drogerie markt a fost înființată în 1973, iar în România, lanțul de magazine este prezent de 16 ani, timp în care a evoluat constant, a creat peste 1600 de locuri de muncă și-a deschis peste 140 de magazine.

În urmă cu un an, dm a deschis în România și magazinul online, expansiunea companiei fiind în continuare una din priorități.

 

 

Citeste in continuare

Administratie

CONSILIUL JUDETEAN PRAHOVA ARE O CAMPIOANA LA FOTBAL FETE !/Mândria CONSILIUL JUDETEAN PRAHOVA!

Publicat

pe

De

Acs Prahova Ploiești campioană under 15 seria a 4 a FRF !
Au stat 15 etape pe locul 2 ! Ultima etapă locul 1!
Președintele știe să calculeze cum se căștigă titlul !
83 – 5 golaveraj ! Cel mai bun atac și cea mai bună apărare din România la under 15 din 28 echipe!
Aici sunt banii investiți cu cap și găndire profesionistă primiți de la Consiliul Județean Prahova pe legea 350 privind dezvoltarea fotbalului feminin !
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv7 minute ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Devalizare de proporții prin vânzarea ilegala a peste 15 ha de teren/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (III)

Asa cum va dezvaluiam, in data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe...

Exclusiv7 minute ago

Brinzi Bogdan Florin , „bunul samaritean” care doreste schimbarea Orașului Comarnic/Conflict de interese si pacalirea bisericii si a enoriasilor

Brinzi Bogdan Florin  este un „bun samaritean” care timp de trei ani de zile, in calitate de consilier local, s-a...

Exclusiv7 minute ago

Prahova paradisul ilegalitatilor: spălare de bani, tranzacții fictive, intabulari ilegale, tunuri imobiliare, dosare penale blocate in sertar (I).

Intabularile ilegale din dosarul Fermei Dacilor și din escrocheria White Tower  au scos la iveala o practica generalizata in tot...

Exclusiv7 minute ago

FSANP: „Răspundem înzecit la atac și sfidare. Dacă o considerați amenințare, luați-o ca atare!?/”Stați departe de abuzuri”

„FSANP s-a reîntregit. Sindicatele din Penitenciarele: Botoșani, Târgșor și Ploiești au făcut posibilă reîntregirea uneia dintre cele mai vizibilei și...

Exclusiv23 de ore ago

Compromisul (in)justitiei prahovene versus Forţa Dreptei, Orban, vrăjitoria, clanul Fabian si „imaculatul” George Ionescu

Suspecții crimei de la Padina, scoși din închisoare de judecători! Compromisul (in)justitiei prahovene Curtea de Apel Ploiești a dispus saptamana...

Exclusiv23 de ore ago

Politia Locala Ploiesti utilizata in campania electorala a PSD-istului Andrei Volosevici

Dupa ce Andrei Volosevici a facut presiuni asupra liderilor de sindicat din TCE pentru a face declarații publice de susținere...

Exclusiv2 zile ago

„În urmă cu doar câțiva ani – și ca să fiu mai exact, cam până la Guvernul Câțu – opțiunea tinerilor pentru structurile MAI se afla undeva după Facultatea de Drept sau Medicină.”

Motivele erau evidente pentru oricine: în ciuda vieții cazone și a restricțiilor specifice, tânărul avea perspectiva unui loc de muncă...

Exclusiv4 zile ago

Penitenciarul Ploiești câmp de război!

Nu mai este nimic de mirare. Totul se poate întâmpla în Penitenciarul Ploiești manageriat de comisarul șef Valentin Matei. In...

Exclusiv4 zile ago

Structurile din ordine si aparare ( MAI, MAN, SRI, etc) pot sa faca demersuri pentru acordarea cu textele directivei europene pe salarizare/7 iunie 2026 este doar termenul final de executare!

A fost publicata si a intrat in vigoare cea mai importanta directiva europeana pe salarizare din ultimii 10 ani si...

Exclusiv4 zile ago

Swinging-ul politic si protectia „divina” pentru aceasta grupare de criminalitate economico-financiar organizata din Prahova (I)

Pe noi, cei de la Incisiv de Prahova ne intriga aceasta secventa de subminare a economiei nationale, inca de pe...

D.N.A.5 zile ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (II)

Asa cum va dezvaluiam, in data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe...

Exclusiv5 zile ago

Elevii Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina au rămas fără pista de atletism iar normele de securitate la incendiu și iscirizare sunt încălcate!

Aceasta a fost distrusă în timpul lucrărilor la o sală de sport. Din această cauză, elevii sunt nevoiți acum să...

Exclusiv5 zile ago

Se confirmă faptul că răzbunările maleficului Ilie Marian au avut ca scop mazilirea directorului adjunct de la Penitenciarul de Femei Ploiesti Târgșorul Nou

Spectacolul evadărilor din poliția penitenciară băștinașă ar putea descalifica orice țară europeană de pe podiumul rușinii. Cu toate acestea, Franța...

Exclusiv5 zile ago

Din cauza unor judecatoare din TMB-Sectia contencios administrativ care aveau soti pilosi, cu influenta in PSD, s-a modificat in 2018, art 10 din legea 554/2004, astfel incat sa poata fi distruse dosarele colective ale sindicatelor

Cautand prin niste hotarari judecatoresti mai vechi, am dat de urmatoarea explicatie ( vezi foto) data de un judecator din...

Exclusiv5 zile ago

Raze de Soare ascunse prin municipiul Slobozia/Swinging-ul politic similar celui de la municipiul Ploiesti?

Dragos Soare este actualul primar al municipiului Slobozia care in anul 2023 recunostea public ca “i-a fost teribil de greu...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv