Connect with us

Actualitate

Percepția eronată a serviciilor speciale determină o percepție eronată din partea politicienilor

Incisiv

Publicat

pe

In august 2014, presa germană a dezvăluit că secretarul de Stat american Hillary Clinton, și ulterior succesorul său, John Kerry, ar fi fost spionați de către serviciile secrete germane

Dar raporturile dintre factorii de decizie și serviciile de informații sunt de multe ori dificile. Politicienii afirmă constant că au nevoie de date exacte și relevante, ceea ce este adevărat. Pe de altă parte, atunci când acestea nu le convin din diferite motive, au tendința de a considera, pur și simplu, că furnizorul este incompetent, situație în care veștile nedorite sunt ignorate. La rândul lor, furnizorii de informații au uneori tendința de a produce evaluări care să vină în întâmpinarea așteptărilor superiorilor, cu ignorarea evidențelor.29 Alteori, materialul furnizat de experți poate fi folosit de oamenii de stat doar pentru a justifica măsuri adoptate din cu totul alte rațiuni.

Nu trebuie uitat nici faptul că serviciile de informații nu sunt infailibile. Au existat, în istorie, nenumărate cazuri în care au fost blamate pentru că au eșuat în misiunea lor (atacul japonezilor asupra bazei americane din Pearl Harbor în 1941 sau atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 fiind printre cele mai invocate exemple).

Prin urmare, percepția eronată a serviciilor special determină o percepție eronată din partea politicienilor.

În plus, mintea unui decident în politica externă nu este tabula rasa, ea conține tipare complicate și interdependente, precum credințe, atitudini, valori, experiențe, emoții, stil, memorie, concepții personale despre lume și viață etc.

Oracestea sunt elemente subiective care condiționează și influențează percepția. De aceea, există riscul ca elita conducătoare a unui stat să devină prizoniera propriilor ideologii, viziuni, aprehensiuni și chiar prejudecăți, pe care le poate proiecta ergaomnes, viciind realitatea. Astfel, ideologia marxistă, de pildă, a marcat iremediabil perspectiva liderilor sovietici asupra politicii externe. Extinzând și aplicând conceptul „luptei de clasă” la nivelul relațiilor internaționale, sovieticii au dezvoltat un veritabil complex al „cetății asediate”, presupunând că sunt permanent victimele unei conspirații capitaliste vizând distrugerea „patriei proletariatului învingător”.

La 17 martie 1948, la Bruxelles, Marea Britanie, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg (alarmate de lovitura de stat comunistă din Cehoslovacia) au încheiat un tratat prin care era creată Uniunea Europei Occidentale, alianță politico‐militară cu caracter strict defensiv. Iată cum era aceasta privită de către Moscova: „Prin conținutul său, tratatul de la Bruxelles poate fi împărțit în două părți principale.

Prima parte cuprinde obligațiile reciproce de ordin militar ale țărilor semnatare și dezvăluie rolul lui de instrument de provocare a unui război împotriva Uniunii Sovietice și a țărilor de democrație populară. Partea a doua conține obligațiile reciproce ale țărilor semnatare în vederea menținerii bazelor zdruncinate ale capitalismului european, precum și a luptei comune împotriva mișcării democratice și antiimperialiste, în permanentă creștere, a popoarelor din Europa și din țările coloniale și dependente”.

În mod paradoxal, aceeași dogmă marxist‐leninistă mai proclama însă și că istoria a condamnat definitiv capitalismul, care ar fi intrat în etapa crizei finale, ceea ce presupunea că între „statele imperialiste” existau tensiuni majore care urmau să conducă, în mod inexorabil, la un război autodistructiv al sistemului (de altfel, Moscova punea ambele conflagrații mondiale pe seama„ascuțirii contradicțiilor dintre imperialiști”).

În consecință, Kremlinul nu credea inițial în soliditatea legăturilor euroatlantice sau în dorința benevolă a statelor din Vestul Europei de a se plasa sub umbrela de securitate a Statelor Unite, idee infirmată mai târziu de constituirea și succesul NATO.

În psihologie este un bun câștigat faptul că interesele influențează în mod semnificativ selecția perceptivă, astfel încât există tendința de a vedea ceea ce ne convine și de a remarca mai greu ceea ce contravine așteptărilor și aspirațiilor noastre. În mod similar, și în relațiile internaționale percepția unui actor asupra altuia este afectată de propriul interes. Prin urmare, același eveniment poate fi receptat în mod distinct de către diferite capitale.

Pentru ilustrare, revoluția portocalie din Ucraina (2004‐2005) este relevantă. Moscova a privit desfășurările de la Kiev cu îngrijorare pronunțată, considerându‐le inspirate de SUA, care ar fi acționat pentru a instala un guvern pro‐occidental. Din perspective Kremlinului, americanii ar fi urmărit nu doar izolarea Federației Ruse, ci chiar „contaminarea” cetățenilor din acest stat cu „virusul protestelor”, în vederea umilirii sau chiar schimbării regimului.

La 18 decembrie 2012, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, generalul Nikolai Platonovici Patrușev, a acuzat Occidentul – într‐un interviu acordat cotidianului Komsomolskaia Pravda – că se implică în organizarea diverselor mișcări de contestare populară din spațiul ex‐sovietic: „Revoluțiile sunt importate din străinătate, iar scenariile sunt pregătite cu grijă de specialiștii occidentali”. El a continuat: „Condițiile nu sunt întrunite pentru o «revoluție a culorilor» în Rusia […], iar noi nu vom permite ca scenarii similare să fie realizate în țara noastră”.

În schimb, administrația George W. Bush a salutat Revoluția portocalie, ca pe un episode al democratizării regiunii, și a propus un modest ajutor financiar pentru Ucraina.

Nu‐i de mirare că aceeași retorică a revenit recent, în contextul anexării peninsulei Crimeea de către Federația Rusă.

De pildă, la 24 aprilie 2014, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a repetat acuzațiile binecunoscute la adresa Vestului:

„SUA și UE – haideți să spunem lucrurilor pe nume – au încercat să creeze o nouă «revoluție colorată», de schimbare a regimului, contrar Constituției”. El a mai susținut că „puțini analiști serioși au ubii că în joc nu este atât soarta Ucrainei, cât faptul că aceasta a fost pur și simplu folosită și se încearcă în continuare folosirea sa drept pion întrun joc geopolitic”.

De la sine înțeles, Casa Albă a acuzat conduita Moscovei. La 2 mai 2014, președintele american Barack Obama a afirmat că Rusia este cea care destabilizează Ucraina: „Pe măsură ce forțele ucrainene acționează pentru restabilirea ordinii în estul Ucrainei, este evident pentru întreaga lume că aceste grupuri susținute de ruși nu sunt formate din protestatari pașnici. Sunt militanți înarmați până în dinți care primesc sprijin semnificativ din partea Rusiei”.

Persistența acestui tip de discurs dă seamă despre continuitatea interesului. În același timp, semnalează și continuitatea percepției. După cum sublinia Robert Jervis, odată ce o persoană (sau un actor al relațiilor internaționale) a proiectat o anumită imagine despre altul, și mai ales dacă această imagine este ostilă, va deforma și va decupa informațiile ulterioare, chiar dacă acestea nu sunt concludente, pentru a se potrivi în puzzle. (Alexandru Purcăruș).

Citeste in continuare
Publicitate
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Delonghi, electrocasnice de calitate italienească

Publicat

pe

De

Delonghi a fost înființată în 1902 de către familia cu același nume, ca un atelier de fabricare a diverselor piese sau componente industriale. Cu sediul în Treviso, Italia, aceasta a devenit un mare producător de aparate de aer condiționat și aparate portabile de înălzire, extinzându-se, ulterior, în aproape toate categoriile de electrocasnice.

Delonghi sunt în special cunoscuți pentru seria de espressoare Artista, aparatele de înghețată Delonghi și pentru aparatul portabil de aer condiționat, Pinguino. Design-ul produselor companiei Delonghi este cel ce le face unice. Linia Esclusivo de electrocasnice de bucătărie a câștigat premiul pentru design Red Dot în 2007, iar Directorul de Design, Giocomo Borin a fost recunoscut de către Home Furnishing News drept unul dintre cei mai influenți designeri în 2006.

În 2017, 5 dezumidificatoare Delonghi au primit Certificatul Asthma and Allergy Friendly de la Asthma and Allergy Foundation of America și Allergy Standards Limited. Acesta au fost primele dezumidificatoare ce au primit acest titlu din partea progamului.

Compania este prezentă și în România din 2013, când a început să producă espressoare de cafea în parcul industrial Tetarom din Cluj. În acel an, firma avea deja 213 angajați și înregistra o cifră de afaceri de 139 milioane de lei.

Dacă doriți să vă achiziționați un espressor Delonghi, aveți la alegere dintr-o gamă variată de modele disponibile pe site-ul eMAG. Puteți opta pentru:

  1. Esspresor manual Delonghi EC221.B

Delonghi

espressor Delonghi

Acest espressor are o putere de 1100 W și o presiune a pompei de 15 bari. Capacitatea rezervorului de apă este de 1 litru. Acesta prepară espresso, dar și Cappuccino System care îți permite să îți faci manual un cappuccino prin mixarea aburului, aerului și a laptelui într-o spumă cremoasă și bogată. Acest aparat poate fi folosit atât cu cafea măcinată cât și cu pods. Are două duze de cafea, sistem anti-picurare, oprire automată, sistem eco și indicatoare luminoase.

  1. Espressor automat Delonghi Caffe Magnifica ESAM4000-B

Cu o putere de 1450 W și o presiune a pompei de 15 bari, acest espressor poate prepara atât clasicul espresso cât și cappuccino. Sistemul de spumare al laptelui este de această dată unul automat. Poate fi alimentat atât cu cafea măcinată cât și cu cafea boabe. Rezervorul de apă măsoară 1.8 litri, iar cel de cafea 200 de grame. Poți prepara 2 cafele simultan. Printre funcțiile acestui espressor Delonghi se mai numără și oprirea automată, curățarea automată, sistemul eco, sistem de decalcifiere, setare temperatură, setare cantitate cafea, setare grad de măcinare, menținerea la cald a cănii și râșnița. Tehnologia CRF cu care este dotat constă într-un sistem compact, fără tuburi, boabele fiind măcinate instat, cafeaua fiind astfel una plină de savoare.

Dacă sunteți un iubitor al cafelelor și doriți să aveți parte de o cafea de calitate în fiecare zi, în interiorul propriei case, un espressor Delonghi este o alegere minunata. Sunt aparate de calitate, cu performanțe foarte bune și sunt create de părinții espresso-ului, italienii. Dacă vei alege cafeaua potrivită, alături de un espressor Delonghi, te vei bucura de cea mai bună cafea în fiecare dimineață.

Citeste in continuare

Actualitate

Un prahovean a fost numit consilierul prim-ministrului pe probleme de ordine publică și siguranța cetățeanului

Publicat

pe

De

Președintele Organizației Județene Dâmbovița a PNL, Virgil Guran, a fost numit consilier de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial 982/5 decembrie 2019.
Virgil Guran a fost președinte al PNL Câmpina si a fost si vicepreședinte al Organizației Județene a PNL Prahova, iar din octombrie 2018 este președinte al PNL Dâmbovița. În același timp, este vicepreședinte PNL la nivel național.
Totodata, Virgil Guran a fost deputat în mandatul 2012-2016. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Actualitate

5 motive sa utilizezi echipamente si robineti electrici de la Bartom

Incisiv

Publicat

pe

De

In sectorul de produse industriale in domeniul controlului fluidelor, seriozitatea si calitatea sunt doua constante extrem de importante. Fie ca doresti sa dezvolti un proiect mic, fie ca vrei sa realizezi unul de amploare calitate, precizia si seriozitatea sunt aspectele care asigura reusita. Astfel ca alegerea partenerului care furnizeaza robineti electrici, solutii pentru preparare aer, cuple, conectori, fitinguri, dispozitive de control al fluidelor dar si solutii de implementare si mentenanta pentru acestea este o sarcina importanta. Specialistii din domeniu si numerosii clienti multumiti recomanda Bartrom. In randurile urmatoare ne propunem sa descoperim motivele pentru care acestia sunt partenerii de incredere indiferent de anvergura proiectului.

1. Bartrom  – varietate de produse, diversitate

Cand alegi Bartrom nu alegi o singura solutie, ci un numar mare de optiuni care sa se plieze perfect proiectului dezvoltat. Compania specializata in comercializare de dispozitive pneumatice si control al fluidelor vine cu o gama foarte variata de produse, accesorii si instrumente menite sa faciliteze realizarea proiectelor pe acest segment. Propun un numar mare de echipamente si accesorii care sa ofere solutii viabile si de durata atat pentru lucrari rezidentiale cat si pentru cele industriale.

2. Bartrom – eficienta ridicata

Un alt aspect care nu trebuie neglijat in domeniul controlului fluidelor este automatizarea. Proiectele care se dezvolta pe aceasta linie sunt mai usor de gestionat, sunt realizate pe termen lung si ofera randament imediat, fara costuri suplimentare. Instrumentele propuse de Bartrom sunt de durata. Pot fi implementate cu succes in diferite arii industriale si nu numai. Investitia in dispozitive si elemente recomandate de consilierii Bartrom, reprezinta o investitie inteligenta in eficienta, randament si contribuie la optimizarea activitatii.

3. Bartrom  –  solutii sustenabile

Intrucat Bartrom inseamna eficienta, echipamentele propuse de acestia sunt durabile, sustenabile si prietenoase cu mediul inconjurator. Toate elementele si accesoriile furnizate au amprenta calitatii si garanteaza lucrurile bine facute. Un alt detaliu important de care vei beneficia este legat de cel de consiliere. Colaborand cu specialistii vei beneficia de informatii utile astfel ca vei putea alege cea mai buna solutie pentru businessul pe care il desfasori sau pentru proiectul pe care il derulezi. Consilierea, mentenanta si logistica sunt detalii importante in acest domeniu atat de specializat.

4. Bartrom  – optiuni numeroase de control

In domeniul industrial componenta de control este la fel de importanta ca cea de automatizare. Elementele de siguranta, elementele de actionare si cele ce executie bine implementate sunt esentiale pentru realizarea unor proiecte de amploare. In aceasta nisa optiunile de verificare si control sunt esentiale pentru buna functionare a sistemelor dar si pentru siguranta personalului. In vederea optimizarii si eficientizarii activitatii de control fluide, Bartrom vine cu numeroase instrumente ce ajuta la imbunatatirea activitatii, atat pentru cei cu planuri mari cat si pentru antreprenorii cu businessuri mici.

5. Bartrom  – profesionalism, experienta, promptitudine

Ca si in alte domenii si in cel de pneumatica si control al fluidelor profesionalismul, experienta si promptitudinea sunt atuuri importante. Orice business durabil incepe cu oameni dornici de a ajuta, de aceea specialisti Bartrom iti stau la dispozitie cu sfaturi, informatii si solutii potrivite. Aceste aspecte sunt confirmate de sutele de clienti multumiti care continua sa se dezvolte cu ajutorul profesionistilor din aceasta echipa!

Citeste in continuare

Parteneri

Harmony Beauty Salon Ploiesti

Salon HARMONY, str Cantacuzino din Ploiești (intersecția Moș Craciun )
Servicii oferite :
- micropigmentare sprâncene
-extensii gene
- coafor
-unghii gel
-Cosmetica / tratamente cosmetice
- sala Fitness pt femei
FACEBOOK: https://www.facebook.com/Harmony-Beauty-Salon-278929815636909/

Partener special – probleme juridice

Știri calde

Actualitate14 ore ago

OPINIE/Suntem slugile hoților ce controlează societatea!!!

Analiza efectelor ne ocupă majoritatea timpului în care am putea acumula experiență reală, cultură și civilizație și am putea îndrepta...

Actualitate14 ore ago

„Au trecut totusi 135 de ani de la Farfuridi si Catavencu, si totusi, doamna Turcan, domnu’ Orban, ne aratati si noua de ce sunteti diferiti?”

Gata. M-am lamurit. Este a 35-a zi a guvernului de restauratie si am inteles, fara sa pot accepta, ca in...

Actualitate14 ore ago

„Obositoriiph.ro”

„Raspuns la santajul facut de „obositorii”: Dupa ce unii din redactia „obositorii” erau slugi pe plantatie la „monitorii” si se...

Actualitate14 ore ago

E groasă! Putin, scos din sărite de Ciucă!

(Preluare National – Catalin Tache): Iată că în timp ce clasa politică românească este în continuare cuprinsă de aceeași isterie...

Actualitate14 ore ago

Guvernul Orban, lovitură pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara: PLUS 23%

(Preluare FLUX 24): Ministerul Mediului vrea să majoreze cu 23% contribuțiile specifice de gospodărire a resurselor de apă încasate de...

Actualitate14 ore ago

Orban, prea periculos pentru România

Intenția anunțată de Ludovic Orban de a trece la o privatizare masivă a activelor statului român este extrem de periculoasă....

Actualitate14 ore ago

DECORAREA LUI KLEMM SAU CUM A AJUNS STEAUA ROMANIEI O ”AFACERE” AMERICANA

(Preluare Inpolitics): Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, va fi decorat azi de către președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei...

Actualitate1 zi ago

Incompetenta conducerii Politiei Locale Ploiesti taxata de instanta

Despre crasa incompetenta a conducerii Politiei Locale Ploiesti am mai scris. Despre abuzurile si incompetenta acesteia am mai dezvaluit, actiuni...

Actualitate2 zile ago

Alinso Group, a contribuit semnificativ ca judetul Prahova sa fie pe locul 4 în 2018 în ceea ce privește PIB-ul realizat (I)

De la intrarea României în UE în 2007, PIB-ul țării a crescut constant de la 123,7 miliarde de euro la...

Actualitate2 zile ago

„Sper ca ministrul Finantelor nu a dorit sa inceapa a spune adevarul mintind prin omisiune”

Ministrul finantelor, Florin Cîțu, ne promite o premieră: ,,luni, 9 decembrie 2019, va fi pentru prima oara in ultimii 3...

Actualitate2 zile ago

Caracatița Ministrului Mediului

(Preluare FLUX 24): Știrea de Iași face dezvăluiri explozive despre ministrul mediului Costel Alexe. DEZVĂLUIRILE DIN ȘTIREA DE IAȘI: International...

Actualitate2 zile ago

Felicitări domnului Iohannis!

(Preluare Incisiv National): Acum, pentru ca i-ati decorat pe domnii Helvigh și R. Ionescu, foarte bine, comparatia cu predecesorii acestora...

Actualitate2 zile ago

Una dintre victimele “Unitatii Haules” DNA Ploiesti pleaca din magistratura

Si pleaca dupa ce a fost aruncat dupa gratii si hartuit ani de zile de gasca lui Lucian Onea si...

Actualitate2 zile ago

Captivii de la conducerea României

A fost generat din nou un scandal uriaș. În urmă cu câteva zile. Când sute de oameni s-au călcat în...

Actualitate2 zile ago

Orice ”rezervist” trebuie să decidă ce alege : ori pensia ori leafa de la stat!

(Preluare National – Catalin Tache): Prevederea ar urma să se aplice inclusiv tuturor rezerviștilor din sistem, indiferent dacă au ieșit...

Partener media exclusiv

stiri actualizate

Top Articole Incisiv