Actualitate
Reinventarea Europei de Est/Războiul Răcoros

Timp de multe decenii, Occidentul a funcționat în paradigma Războiului Rece, Capitalism și Democrație contra Comunism și Dictatură. Occidentul și Comuniștii s-au înarmat până în Dinți și s-au strâmbat timp de cincizeci de ani unii la alții. Firmele de armament au explodat ca cifră de afaceri, economiile capitaliste, în special cea a USA, s-au construit în jurul industriei de apărare. Trei la sută din producția mondială de țiței e folosită și acum de Armata USA. Căderea Cortinei a prins Occidentul nepregătit. Cine mai e Dușmanul? Ce se întâmplă cu industria de Apărare? Terorismul și Coreea de Nord nu justifică cifrele astronomice pe care le cheltuiesc statele pentru apărare. Dispariția inamicului Public nr 1, URSS, căderea Blocului Comunist, a prins Statele Capitaliste nepregătite.
Intr-o lucrare superbă, Război și Antirăzboi, Alvin Toffler arată că omenirea nu știe să funcționeze în Pace. O mare parte din Economia Mondială se bazează pe industria de apărare. Dacă se prăbușește, se prăbușește și economia; și totuși…
Apare China, care pe timp de pace are o creștere economică impresionantă.
Noroc cu Putin, care vrea să redea Rusiei Gloria de Altădată(?) și cu Siria, care se războiește cu ISIS și cu propriul popor, apar milioane de refugiați; dar stați așa, „Stat Islamic” sunt teroriștii, cine dracu mai sunt dușmanii? Ceva nu se leagă…Dacă Rusia și Siria se bat cu teroriștii, cei care provoacă sute și mii de victime nevinovate, de ce Occidentul se bate cu Rusia și Siria? Scuze, Am înțeles, din cauza tendințelor expansioniste ale Rusiei în Ucraina, apărute odată cu dorința exprimată a Ucrainei de a intra în UE și care s-a dovedit dintr-o dată cea mai coruptă țară din lume, după care tinerii au fost scoși în stradă împotriva corupților, iar șansa Ucrainei de a intra în UE a fost probabil definitiv compromisă, ba a pierdut și teritorii; și nu s-a încheiat. Cu toate acestea, domnul Junker, președintele Comisiei Europene, într-o conferință de presă de acum două zile, dând de pământ cu Cehia, Ungaria și Polonia că nu vor în ruptul capului să primească imigranți, se întoarce și mai dă o smetie Poloniei, pe care vrea să o dea în judecată(?!) pentru niște legi ale justiției, invocând corupția din Ucraina. Stați așa, Polonia, copilul model al integrării e pusă pe coji de nucă? Vecina Rusiei? Coruptă ca și Ucraina? Se repetă scenariul din Ucraina?
Iarăși nu se leagă ceva: Deodată, la treizeci de ani de la căderea Cortinei, fostele țări comuniste sunt corupte, neascultătoare și nedemne pentru UE. Polonia, Cehia, Ungaria și conform analizei Digi 24, doar a lor și a susținătorilor lor, și România, motiv pentru care trebuie certate, arătate cu degetul și…sancționate; Uau? E și cu sancțiuni?!
Așa după cum am spus de multe ori, Europa de Est a fost o Invenție sută la sută a Europei de Vest, vânzarea definitivă către URSS fiind parafată de domnul Churchill pe un șervețel înmânat lui Stalin. Toate datele istorice ne arată că Sistemul Comunist s-a dărâmat din interior, cu aportul KGB-ului și sub mâna lui Gorbaciov, favoritul nr 1 al lui Andropov, Occidentul fiind luat prin surprindere.
Toate evenimentele ultimilor ani ne arată că se Reîncearcă Reinventarea Europei de Est, ca țări de mâna a doua ale Uniunii Europene, care, voit sau nu, sunt puse din nou în Siajul Rusiei, vechiul și mai noul adversar al Occidentului. Este din ce în ce mai clar că actualii lideri ai UE și actuala politică a Uniunii este depășită, reinventarea paradigmei „Adversarului” fiind proprie secolului trecut.
Acum, mai mult ca oricând, am avea nevoie de politicieni deștepți, curajoși și dedicați României. Situația de acum este aproape similară celei de acum aproape 100 de ani; dar atunci îi aveam pe Brătianu și Maniu, iar în fruntea țării era Regele Ferdinand, care s-a certat cu toată familia lui pentru a-și servi poporul.
Ce avem noi acum? Niște găinari morți de frica lui Koveși, care sunt uzi în pantaloni numai la gândul că trebuie să-și apere neamul. Dacă nu se trezesc, ar putea fi mult, mult prea târziu. (Gelu Visan – P.M.P.).
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Ancheteacum 2 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 5 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Ancheteacum 5 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu