Connect with us

Administratie

Incă se mai pot zări culorile tricolorului românesc care înconjură fresca votivă a anonimului cneaz Cîndea care a ridicat biserica episcopală de la Orlea/ Încă se mai zăreşte de sub var vechiul blazon creştin şi românesc.

Publicat

pe

În luna Martie a anului 2013 am fost invitat de cîţiva preoţi din Ţara Haţegului să vorbesc cu credincioşii de la cîteva parohii ale acestui străvechi pămînt românesc. Într-una din zile am vizitat mai multe biserici de secol 13 (Strei, Sfînta Maria Orlea, Densuş, Colţi, etc.) cu care Ortodoxia românească din Haţeg se poate mîndri pe drept cuvînt. Cu această ocazie am remarcat cîteva aspecte care au mai fost menţionate prin lucrări de specialitate atît de către istorici, cît şi de către istorici ai artei, chiar dacă concluziile trase de unii dintre ei nu au fost duse pînă la capăt.

Pentru cei ce nu cunosc, românii au fost organizaţi din cele mai vechi timpuri în jurul unor conducători locali ce stăpîneau cîte un judeţ sau o ţară, precum Ţara Bîrsei, Ţara Haţegului, Ţara Crişurilor, Ţara Maramureşului, etc ce pot fi regăsite şi în vremurile antice şi chiar preistorice. Tezaurele de la Cucuteni, Coţofeneşti, Agighiol, Peretu şi Porţile de Fier corespund unor centre administrative (Cucuteniul este un astfel de exemplu) ce se pot regăsi mai apoi atît în cercetările arheologice, cît şi în însemnările istorice antice despre daci şi în cele medievale despre români. Documentele romano-catolice din secolul XIII (diplomele cavalerilor ioaniţi şi teutoni cu referire la români, în care sînt menţionaţi în veacul al XIII-lea cnejii Ioan, Litovoi, Seneslau, Farcaş, sau cronica notarului anonim al regelui Bela al III-lea al Ungariei care pomeneşte despre invazia maghiară din veacul al IX-lea a lui Arpad şi ciocnirile cu cnezii Gelu, Glad, Menumorut, Salanus, Ahtum, etc) confirmă acest tip de organizare statală.

Voievodatele, cnezatele, banatele sau judeţele ca forme de organizare administrativă şi militară au funcţionat perfect cîtă vreme românii au fost învecinaţi sau invadaţi de populaţii migratoare: unui puhoi migrator nu avea sens să îi opui o mare armată, pentru că ar fi însemnat o serie de bătălii cu pierderi umane uriaşe şi de o parte, şi de cealaltă, cu probabilitatea nevoii de asimilare a învinşilor rămaşi în viaţă şi cu marea probabilitate a apariţiei unei a treia puteri care ar fi putut prelua teritoriul şi populaţia rămasă în viaţă; dacă juzii / cnezii locali pierdeau un război şi se declarau învinşi, creau posibilitatea puhoiului migrator să îşi continue drumul său spre alte pămînturi. Începînd cu apariţia regatelor (ungare, lituaniene, poloneze, etc) în imediata apropiere a vechilor cnezate, judeţele/banatele româneşti îşi pierd sensul istoric, nemaiputînd să facă faţă presiunii politice, militare (şi uneori chiar culturale) apărute în imediata lor apropiere.

Un astfel de cnezat românesc este Ţara Haţegului. Despre existenţa cnezilor Cîndea la conducerea Ţării Haţegului ştim din cîteva documente de secol XIV şi XV. În secolul XV Cîndeştii se supun autorităţii maghiare şi trec la romano-catolicism. Din acea vreme avem la Sfînta Maria Orlea fresca romano-catolică pictată de un zugrav sîrb după erminia ortodoxă dar cu veşminte latine. O dată cu convertirea la romano-catolicism a venit şi maghiarizarea numelui Cîndeştilor în Kendeffi. În secolul XVII baronii Kendeffi trec la protestantism, ca majoritatea baronilor unguri, iar Sfînta Maria Orlea este zugrăvită cu var peste vechea frescă. În secolul XX biserica, fostă biserică episcopală romano-catolică şi apoi protestantă, devine muzeu, care se poate vizita şi astăzi.

Ce nu se ştie încă este faptul că Sfînta Maria Orlea a fost biserică episcopală ortodoxă. Poate că nişte viitoare cercetări arheologice vor scoate la lumină un întreg complex episcopal construit în secolul XIII de cnezii Cîndea pentru ierarhii ortodocşi ale căror nume nu au mai ajuns pînă la noi, sau, cine ştie?, poate chiar ruinele unei întregi mănăstiri.

Contextul istoric al secolului XIII este destul de tulbure. Avem, astfel, în Transilvania (şi nu numai) acelui veac o majoritate românească luptîndu-se din greu pentru a-şi păstra independenţa şi autonomia. Avem, iarăşi, cîteva ordine romano-catolice ale unor trupe de elită – cavalerii întorşi din cruciadele eşuate în Orientul Mijlociu (ospitalierii ioaniţi şi teutonii) care primesc din partea papalităţii misiunea de a-i converti pe români de la Ortodoxie la papistăşie şi de a asigura protecţia episcopatelor romano-catolice din Transilvania şi Moldova de azi. În această perioadă se aşează în Ţara Bîrsei strămoşii saşilor de azi. Tot în Transilvania, pe lîngă populaţia majoritar românească şi ortodoxă avem populaţii de slavi, unguri, secui, pecenegi şi cumani, unii dintre ei fiind ortodocşi, alţii romano-catolici, iar alţii (cumanii) abia treceau la creştinism. Ca lucrurile să fie mai complicate, după convertirea la romano-catolicism mulţi treceau la ortodoxie, după cum se plînge papa Grigorie al IX-lea într-o scrisoare din 12 Noiembrie 1234 (analizată în detaliu de mulţi istorici români, de la Mihail Kogălniceanu pînă la Victor Spinei). La 1241 are loc marea invazie tătară, care produce un imens dezastru în Transilvania şi în regatul maghiar, dar mai ales opreşte, pentru o vreme, presiunea papalităţii. La 7 Octombrie 1278 papa Nicolae al III-lea trimite o scrisoare în care deplînge dispariţia supuşilor papistaşi de pe teritoriul fostei episcopii a Cumanilor (cu sediul probabil la Focşani sau împrejurimi, intitulat în document ca “Milkovia”): cumanii trecuseră la Ortodoxie sau plecaseră în Ungaria, Serbia şi Bulgaria. Acest sfîrşit de secol XIII aduce cu sine şi presiuni uriaşe din partea papalităţii, care îi forţează pe unguri să distrugă orice urmă de autonomie românească în Transilvania. În cele din urmă, sub greutatea acelor presiuni s-a ajuns la încetarea existenţei cnezatelor româneşti din Transilvania, Moldova şi Muntenia şi apariţia statelor feudale româneşti.

Cnejii Cîndeştii şi-au făcut propriul blazon, de inspiraţie ortodoxă, cruciată şi românească totdeodată. Cu siguranţă nevoile administrative şi militare le-au impus crearea unui blazon (dacă nu cumva acesta exista deja de mai multă vreme) care să le facă recunoscută autoritatea statală. Blazonul cnezilor Cîndea conţine tricolorul care înconjoară crucea bizantină cu reminiscenţe cruciate. Am putea să concluzionăm că puterea administrativă a Cîndeştilor – ctitori de mănăstiri şi biserici în Ţara Haţegului, de la care au rămas ruinele a două castele (la Colţi şi la Rîu-de-mori) şi 13 biserici de piatră – se impunea ca o putere politică şi militară autentic românească, apărătoare şi sprijinitoare a Ortodoxiei.

Din păcate, la Sfînta Maria Orlea, biserica episcopală ortodoxă a Haţegului, după înfrîngerea cnezilor români şi convertirea forţată la romano-catolicism, însoţită de maghiarizarea forţată în sec. XV, peste fresca originală s-a zugrăvit o altă frescă, a pictorului sîrb mai sus menţionat. Dacă vreodată în viitor această frescă sîrbească va fi extrasă, aproape sigur vor ieşi la iveală frescele autentice, ortodoxe şi (cel mai probabil) româneşti, din secolul XIII. O astfel de mostră este accesibilă în pronaosul bisericii, sub balconul construit de protestanţi, care au dat cu var peste fresca ctitorului. Cu toate acestea, încă se mai pot zări culorile tricolorului românesc care înconjură fresca votivă a (deocamdată) anonimului cneaz Cîndea care a ridicat biserica episcopală de la Orlea. Încă se mai zăreşte de sub var vechiul blazon creştin şi românesc.(Monahul Filotheu Bălan).

 

Administratie

Operațiunea Transfrontalieră Anti-Furturi Auto

Publicat

pe

De

În primele șase luni ale anului 2024, polițiștii de frontieră, în cadrul misiunilor lor în punctele de trecere a frontierei și în zona de competență, au descoperit 167 de autovehicule suspectate că ar fi furate și aflate în atenția autorităților. Acestea includ 131 de autoturisme, 11 camioane, 17 microbuze, 5 remorci și 3 motociclete, înregistrând o creștere de aproximativ 60% față de perioada similară din anul anterior.

Cele mai multe vehicule au fost găsite la frontiera cu Ungaria, în Punctele de Trecere a Frontierei Petea (județul Satu Mare) și Borș (județul Bihor). Cazuri semnificative au fost înregistrate și la frontiera cu Bulgaria, în Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu și Calafat, precum și la granița cu Republica Moldova, unde Punctul de Trecere a Frontierei Albița (județul Vaslui) a raportat cele mai multe incidente similare.

Cetățenii implicați provin din diverse țări precum Bulgaria, Croația, Grecia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, România, Turcia, Ungaria și Ucraina.

Analiza a arătat că vehiculele suspectate provin în principal din țări cum ar fi România, Germania, Marea Britanie, Italia, Franța, Belgia, Elveția etc., cel mai des fiind vehicule de lux și din clasa de mijloc.

Conform legislației, dosare penale au fost deschise pe numele persoanelor implicate, iar autovehiculele au fost reținute la sediile autorităților de frontieră până la clarificarea situației.

În multe cazuri, șoferii au declarat că nu știau că mașinile se aflau pe lista autorităților, pretinzând că au fost „cumpărători de bună credință”. Unii au afirmat că li s-a plătit o sumă de bani pentru a transporta mașina în România, fără să știe că aceasta era căutată de autorități.

Pentru identificarea și reținerea vehiculelor reclamate ca fiind furate în străinătate, polițiștii de frontieră au colaborat cu autoritățile similare din țările membre UE, facilitând un schimb eficient de informații prin intermediul Punctelor și Centrelor de Contact de la frontieră.

Unul dintre cazurile recente notabile a implicat un autoturism de marcă Porsche Cayenne, descoperit de polițiștii de frontieră români și bulgari la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu-Ruse. Verificările au indicat că mașina era căutată pentru confiscare, conform unei alerte emise de autoritățile din Germania la data de 01.02.2024.

Autoturismul, evaluat la aproximativ 250.000 lei, a fost reținut pentru investigații ulterioare, precizeaza sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Operațiunea anti-contrabandă la Frontiera Calafat-Vidin

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin au realizat o captură impresionantă de țigări, imobilizând o cantitate de 128.800 de țigarete, echivalentul a 6.440 de pachete, evaluate la aproximativ 148.000 lei.

Un cetățean bulgar în vârstă de 57 de ani, ce conducea un autocamion transportând piese auto de pe ruta Bulgaria-Marea Britanie, a fost interceptat la intrarea în țară. După un control amănunțit, echipa comună de control româno-bulgară a descoperit cantitatea semnificativă de tutun, marcată cu timbru fiscal bulgăresc, fără documente de proveniență.

Întreaga marfă de țigări, cu o valoare estimată la 148.000 lei, a fost confiscată de autorități pentru a permite anchetarea cazului. Șoferul bulgar a fost înregistrat într-un dosar penal pentru încălcarea regulilor de marcare și comercializare a produselor accizabile, urmând să fie luate măsuri legale conform concluziilor unității de parchet după finalizarea cercetărilor, transmite sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Clarificări privind combaterea traficului de droguri și siguranța rutieră în România

Publicat

pe

De

În urma cererii publice de demisie adresată ministrului Afacerilor Interne de către doamna primar a municipiului Câmpulung Muscel, ca urmare a unor afirmații critice vizând activitatea și rezultatele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în ultimele 12 luni, dorim să prezentăm informații esențiale pentru o înțelegere corectă a situației, atât pentru opinia publică, cât și pentru doamna primar:

Cu referire la acuzația că „domnul Predoiu a eșuat, de un an de zile, să acționeze cu fermitate”, dorim să subliniem măsurile luate și rezultatele obținute de MAI, prin structurile antidrog din IGPR, pentru combaterea traficului și consumului de droguri, în ultimul an de mandat:

 • Au fost desfășurate 937 de acțiuni operative și 398 de acțiuni de amploare;
 • Au fost cercetate 4.171 de persoane;
 • S-au executat 3.260 de mandate de percheziție domiciliară;
 • Au fost reținute 1.674 de persoane;
 • Au fost arestate 1.506 de persoane;
 • 323 de persoane au fost plasate sub control judiciar;
 • Au fost destructurate 57 de grupuri cu 347 persoane;
 • Au fost capturate cantități importante de droguri, inclusiv 1.440 kg de droguri în total, din care 1.218 kg de droguri de mare risc și 222 kg de droguri de risc, bem ca 2.329.435 comprimate.

Față de sublinierile critice legate de „lupta dusă pe mai multe fronturi” și aluzia la combaterea consumului de droguri și alcool la volan, vrem să aducem la cunoștință măsurile și rezultatele concrete obținute în domeniul siguranței rutiere:

 • Peste 14.000 de șoferi au fost depistați sub influența alcoolului în primele 6 luni ale anului 2024;
 • 8.523 de persoane au fost amendate, iar 5.932 au fost puse sub acuzare penală pentru conducere sub influența alcoolului;
 • Au fost testate 40.949 de persoane cu dispozitive DrugTest, din care 2.040 de rezultate au fost pozitive.

Reafirmăm că MAI lucrează constant pentru echiparea și optimizarea structurilor sale, investind semnificativ în laboratoare mobile, laboratoare criminalistice, echipamente de testare și alte resurse necesare. Ministrul Carabinierilor a subliniat angajamentul său pentru consolidarea siguranței publice în diferite domenii și a introdus măsuri decisive pentru combaterea traficului de droguri și creșterea securității rutiere în țară.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Managementul defectuos în cadrul IGPR: Oscarul irosit și implicațiile abuzurilor

Sindicatul Diamantul a dezvăluit că la IGPR, abuzurile privind acordarea Oscarurilor au atins cote alarmante. ” Eminentele cenusii” din IGPR...

Exclusiv16 ore ago

Abuzuri la IPJ Neamț: Utilizarea neautorizată a Tehnologiei de Supraveghere

Sindicatul Europol Neamț a dezvăluit că la IPJ Neamț, abuzurile împotriva lui Cănărău Ioan au atins un nou nivel al...

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate3 zile ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusiv4 zile ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv5 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv5 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv5 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusiv6 zile ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusiv6 zile ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusiv6 zile ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusivo săptămână ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusivo săptămână ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusivo săptămână ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Actualitateo săptămână ago

Descopera Magia Amintirilor Cu Cabina Foto Fantastic – Cabina Foto Ploiesti

Organizarea unui eveniment special poate fi o provocare, dar și o oportunitate de a crea amintiri de neuitat. Indiferent dacă...

Exclusiv2 săptămâni ago

Transparență sau aparente? O privire critică asupra activității DGA în prevenirea corupției

DGA, aparent preocupată de transparență și prevenirea corupției, este descrisă de Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul ca un ciob...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv