Administratie
Aparenta tine locul adevarului, induplecarea locul convingerii/ Spiritul de gaşcă

Articol de fond fara titlu publicat in Timpul, 3 august 1879 de Mihai Eminescu
Caracterul obstesc al luptelor din viata publica a romanilor e ca in mare parte nu sint lupte de idei, ci de persoane, ca cei mai multi, in deplina necunostinta de ceea ce combat, dau intr-un principiu oarecare c-o orbire si c-un curaj demn de-o cauza mai buna, condamna ceea ce nu cunosc, batjocoresc ceea ce nu vor sa cerceteze, trezindu-se prea tirziu c-au fost indusi in eroare de ambitiile vreunei gaste si ca a lovit intr-o tinta pe care ar fi respectat-o daca si-ar fi dat osteneala de-a o privi mai de aproape.
Daca un om e la noi intr-adevar atat de nefericit sa profeseze o serie de idei, nu o lista de persoane, e in pericol de a-si vedea ideile intoarse si rasucite de adversarii lui, pretinsi politici, dupa placul acestora, va vedea tragandu-se din ele concluzii nemaiauzite, cari lui nici prin minte i-au trecut vreodata, si in fine se va vedea citat inaintea opiniei publice dupa soapte, dupa calomnii acreditate prin repetarea papagaliceasca din partea celor usori, nu insa in virtutea unor enuntari sau fapte determinate, cari pentru toata lumea raman aceleasi. Caci in aceste discutii nu e cestiunea de-a afla adevarul, ci din contra de-a acredita un neadevar, nu de logica, ci de eristica; cestiunea e de a taxa pe adversar de ceea ce vrei sa-l taxezi, potriveasca-se epitetul sau nu. Aparenta tine locul adevarului, induplecarea locul convingerii.
Unei asemenea maniere de-a vedea avem noi a multumi titlul de reactionari.
In zadar am protesta, in zadar am cere sa ni se probeze o singura tendinta reactionara in intelesul adevarat al cuvantului, adica tendenta de-a ne-ntoarce la teocratia si feudalismul evului mediu, in zadar am dovedi ca nici prin vis nu ne-a trecut de-a fi ceea ce ni se imputa ca voim a fi si ca faptele noastre toate sunt contrarii acelei asertiuni gratuite, adversarii nostri, daca n-au minte au cel putin o gura, o gura ce pare a-si fi arogat pe seama-si atributiunile tuturor celorlalte calitati intelectuale pe care natura obicinuieste a le darui oamenilor. Daca nu voiesti sa crezi fara a cerceta, daca nu juri ca frazele apocaliptice, plivite de discursurile revolutiilor franceze, sunt adevaruri absolute, nu meriti a sedea alaturi de unicii nationalisti, unicii romani, unicii patrioti, cari se bucura de privilegiul de-a fi monopolizat pe seama lor toate ideile mari si frumoase. Ei singuri au dreptul de-a face parada cu patriotismul lor, caci daca n-ar face macar atat, ar sti sau ar putea sa faca altceva mai folositor?
Daca cineva se uita la teapa obicinuita a rosiilor, la Mihailesti, Pătărlăgeni, Fundesti etc., se intreaba cu drept cuvant: mai au acesti oameni si alt merit, alta ratiune de-a juca vrun rol in viata statului decat pe acela ca s-au intamplat sa fie romani? Cam de contra banda de romani, nu-i vorba, dar la aceasta se reduce toata indreptatirea lor de-a figura in viata publica a statului. Iata carui soi de oameni avem a multumi epitetul de reactionari, iata oamenii experimentelor carora avem a multumi trista stare in care tara a ajuns astazi.
- Eminescu, Opere, vol. X, ed. 1989.
Administratie
România și Bulgaria consolidează cooperarea în materie de securitate transfrontalieră
Administratie
Ministerul Afacerilor Interne: Bilant operațional – intervenții multiple pentru siguranța cetățenilor

MAI raportează peste 4.300 de intervenții, peste 190 de autori de infracțiuni prinși în flagrant și peste 48.000 de verificări cu aplicația eDAC.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a raportat un bilanț operațional intens în ultimele 24 de ore, cu intervenții multiple în diverse domenii pentru menținerea ordinii și siguranței publice.
Principalele activități:
- Ordine și siguranță publică: peste 4.300 de intervenții, inclusiv la 2.942 de evenimente de ordine publică și 1.175 situații de urgență. Au fost prinși în flagrant 199 de autori de infracțiuni, ce au săvârșit 218 de fapte penale.
- Siguranță rutieră: 567 de conducători auto scoși din trafic (69 pentru conducere sub influența alcoolului, 22 sub influența drogurilor) și 467 de autovehicule scoase din circulație din cauza lipsei de siguranță. 13 persoane depistate fără permis de conducere.
- Supraveghere și control la frontiere: 3.985 de polițiști de frontieră au efectuat controale la 35.690 de persoane și 6.308 mijloace de transport pe sensul de intrare și 34.176 de persoane și 7.243 de mijloace de transport pe sensul de ieșire din țară. Au fost constatate 32 de infracțiuni și 97 de contravenții, în valoare de 65.440 de lei. 14 migranți ilegali depistați.
- Situații de urgență: 175 de misiuni de asistență medicală, 76 de misiuni de stingere a incendiilor și 5 intervenții de descarcerare. 4 persoane salvate.
- Aviație: 2 aeronave au efectuat misiuni aero-medicale (3 persoane salvate) și zboruri de instrucție.
- Imigrări: 363 de permise de ședere pentru protecție temporară acordate.
Utilizarea aplicației eDAC:
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 48.619 de verificări cu aplicația eDAC, generând 47 de alerte legate de persoane urmărite sau căutate în vederea unei proceduri judiciare.
MAI subliniază angajamentul său în protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, apărarea proprietății, protecția civilă, menținerea ordinii publice și gestionarea situațiilor de urgență. (Paul D.).
Administratie
Andronache (PNL): „Operațiunea Turul 2 înapoi” – o tentativă de instituire a dictaturii?

Deputatul PNL explică de ce o repetare a turului doi din 2024 este imposibilă într-o democrație constituțională.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a analizat scenariul unei posibile repetări a turului doi al alegerilor prezidențiale din 2024, numit de acesta „Operațiunea Turul 2 înapoi”. Andronache consideră acest scenariu o aberație juridică și o posibilă tentativă de instaurare a dictaturii.
Imposibilitatea juridică a repetării turului doi:
Andronache argumentează imposibilitatea juridică a repetării scrutinului din 2024 prin următoarele argumente:
- Legile civile nu au efect retroactiv.
- Legea electorală nu este o lege penală, deci nu poate fi aplicată retroactiv.
- Scrutinul din noiembrie 2024 și-a epuizat efectele juridice odată cu publicarea Hotărârii CCR nr. 32/2024.
- Un nou scrutin prezidențial este organizat conform legii.
Scenariul instaurării dictaturii:
Andronache susține că „Operațiunea Turul 2 înapoi” ar putea fi posibilă doar printr-o serie de acțiuni care ar duce la instaurarea unei dictaturi:
- Câștigarea alegerilor de către extremiști.
- Indisponibilizarea membrilor corpurilor legiuitor și executiv, desființarea CSM și CCR.
- Instituirea dictaturii prin impunerea cu forța a unei noi Constituții.
- Emiterea unui decret dictatorial pentru re-organizarea turului doi din 2024.
Andronache concluzionează că alegerea este clară: democrația constituțională versus dictatură.
-
Exclusivacum 5 zile
Vălenii de Munte: Caracatița corupției – Noi dezvăluiri socante despre rețeaua de polițiști, procurori și judecători
-
Exclusivacum 11 ore
Scandal electoral în penitenciar: Acuzații grave de manipulare și presiuni
-
Exclusivacum 4 zile
Balada polițiștilor de la Prahova: Un cântec de lege, lemn și… porci! – Pamflet
-
Exclusivacum 5 zile
Primarul și tunul de zăpadă: O iarnă fierbinte si o primavara plina de dezvăluiri
-
Exclusivacum 2 zile
Ploiești: Cătălin Stavri, pseudo jurnalistul-mafiot în serviciul primarului Volosevici – O analiză amplă a rețelei de corupție
-
Exclusivacum 3 zile
Apocalipsa „Portocalei” – inculpatul Cătălin Stavri, pseudo-jurnalistul infractor sub asediul justiției
-
Exclusivacum 2 zile
Turnul Babel al fraudei imobiliare: Cristi Ciolan, pionul necunoscut din scandalul White Tower & City Gate
-
Exclusivacum 15 ore
Muntele corupției: Iepuri și capcane în Vălenii de Munte