Actualitate
Deutsche Welle: “capăt de linie la D.N.A.”!

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE HORAȚIU PEPINE:
Dacă Laura Codruța Kövesi e dispusă să sacrifice credibilitatea întregii instituții pentru a-și salva scaunul înseamnă că a ajuns la capătul resurselor.
După apariția unor înregistrări de la o ședință de lucru a DNA s-a declanșat o veritabilă criză în interiorul instituției. Șefa DNA Laura Codruta Kövesi a dispus o anchetă internă pentru aflarea autorilor acestor înregistrări, anunțând totodată că a dispus deschiderea unor dosare penale împotriva acestora. Dar mai înainte de a continua relatarea e nevoie de o precizare la care cititorii noștri au dreptul. Am înregistrat și editat de-a lungul anilor o mulțime de benzi audio, atât în format analogic (pe bandă magnetică) cât și în format digital, și pot spune pe temeiul acestei experiențe că nu am găsit urme ale unor intervenții de natură să modifice sensul principal al celor spuse de șefa DNA. În pofida a ceea ce se crede de către nespecialiști, posibilitățile de falsificare ale unei înregistrări audio nu sunt nelimitate. Nu poți pur și simplu să iei un pasaj dintr-un context și să-l muți în alt context fără să lași urme, căci sunetul are o complexitate aproape imposibil de reprodus. Tipul microfonului, setările de volum, distanța față de sursă, zgomotele de fond, calitatea acustică a sălii, reverberațiile, toate acestea dau sunetului o textură unică. Ceea ce poți face mai ușor și cu mai mult succes este să lucrezi pe aceeași înregistrare mutând un pasaj dintr-un loc în altul, dar chiar și așa nu poți obține decât fraze coerente relativ scurte, căci păstrând contextul mai larg îți deconspiri falsul. Nu în ultimul rând dinamica vocii trădează ușor o intervenție, căci pasajul lipit trebuie să se potrivească ca tonalitate, ritm și înălțime cu noul context. Ca să nu mai vorbim de pauze și respirație.
În consecință, înregistrarea dintr-o ședință de lucru a DNA în care Laura Codruța Kövesi presează pentru a obține mai multe rezultate pare mai curând autentică. Nu mai insistăm. De altfel șefa DNA, în loc să anunțe că a mobilizat o echipă de specialiști independenți (și nu pe ”colegii de la serviciul tehnic”) care să demonstreze că banda audio este un fals, a declanșat o anchetă internă pentru a-i depista pe cei care au făcut înregistrarea. O investigație ca la serviciile secrete, cu testul poligraf, pe care însă mai mulți procurori au refuzat să-l accepte. Procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând practicile abuzive ale șefei DNA. Laura Codruța Kövesi nu s-a lăsat mai prejos și i-a destituit pur și simplu pe Doru Țuluș și Mihaela Iorga din funcțiile deținute, acuzându-i de fapte grave, comise cu mai mulți ani în urmă. În același timp însă nu mai puțin de 8 procurori DNA, dintre care unul sosise la DNA abia în februarie anul acesta, au cerut CSM să fie transferați la alte parchete. (Lumeajustiției.ro).
Pe scurt la DNA e o ambianță apăsătoare și tulbure. Se fac plângeri la CSM și Inspecția Judiciară, iar pe canele interne se transmit amenințări cu închisoarea. Șefa Direcției, ale cărei metode contestabile au fost expuse public, îi acuză în replică pe unii dintre cei mai importanți colaboratori de corupție. Dar atunci, se va întreba lumea pe bună dreptate, ce încredere se mai poate avea în anchetele DNA? E clar că Laura Codruța Kövesi a ajuns la capătul resurselor ei dacă e dispusă acum să sacrifice credibilitatea întregii instituții ca să-și salveze imaginea.
Ministrul Justiției Tudorel Toader a făcut luni dimineața o declarație care sugerează că ar fi posibil să propună, în cele din urmă, revocarea din funcție a șefei DNA: ”Eu cred că a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de adoptare a OUG 13, eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA și am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA-ului să se desfășoare în limite constituționale”.
Totuși ministrul rămâne foarte prudent, căci știe prea bine că nu poate cere revocarea din funcție a șefei DNA fără argumente foarte puternice mai ales pentru mediul politic extern. Laura Codruța Kövesi a fost văzută ca garanție a luptei împotriva corupției, iertându-i-se, din acest motiv, multe lucruri, inclusiv plagiatul. Iar în cele din urmă soarta procuroarei depinde de decizia președintelui Iohannis.
Dacă nu putem anticipa cursul evenimentelor putem face în schimb o evaluare a situației în termeni generali. La DNA nu e vorba de rivalități personale, de orgolii sau de clarificări interne, ci de o criză mult mai profundă. Așa cum reiese din înregistarea de la ședința de lucru a DNA, a apărut un puternic dezacord între Laura Codruța Kövesi și proprii colaboratori privind chiar scopurile instituției și mijloacele de acțiune. Șefa DNA nu a ascuns că nu are niciun respect față de deciziile Curții Constituționale și că nu este dispusă să le respecte. Dimpotrivă, a cerut subordonaților ei să facă cât mai multe arestări la nivel înalt pentru a-și reface ascendentul pierdut și a demonstra că în ciuda obiecțiilor ”are dreptate”. Dar sunt dispuși colaboratorii ei să o urmeze pe acest drum riscant? Se pare că nu. Procurorii DNA nu mai cred nici ei în misiunea instituției, așa cum o definește liderul ei Laura Codruța Kövesi, ceea ce explică dezertările masive din ultimul timp.
Actualitate
Space Force dezvăluie programul „Orbital Watch” pentru protejarea spațiului comercial
Actualitate
Schimbări drastice în achizițiile armatei: Îngrijorări și speculații în industria de apărare

Mesajul clar al Generalului: Tehnologiile se transformă
În inima Deșertului Mojave din California, Șeful Statului Major al Armatei, generalul Randy George, a transmis un mesaj clar industriei de apărare: un cutremur tehnologic se preconizează, iar acesta ar putea afecta profund programele de achiziție la scară largă, inclusiv vehiculele de luptă terestre.
„Sunt legat de capacitatea generală”, a declarat generalul cu patru stele pentru publicația Breaking Defense, într-un interviu recent. „Modul în care facem asta probabil se va schimba… [și] cu ce echipament.”
George a evidențiat rapiditatea cu care tehnologia a evoluat în ultimii ani, sugerând că Armata ar putea reconsidera achizițiile pe care le-a realizat de-a lungul timpului.
Speculații cu privire la reduceri substanțiale
Comentariile sale vin într-un context în care circulă zvonuri larg răspândite că Armata ar putea face reduceri semnificative în portofoliul vehiculelor de luptă terestre. Cu toate că serviciul nu a confirmat încă astfel de măsuri, contractanții din domeniul apărării se pregătesc deja pentru vești proaste, conform surselor din industrie.
„Reduceri sunt doar zvonuri până când nu devin realitate”, a afirmat un oficial din industrie.
Îngrijorări fundamentele pe baza raportului Marathon Initiative
Pentru a înțelege îngrijorările existente, trebuie să ne întoarcem la 2023, când Marathon Initiative, o organizație non-profit axată pe subiecte de securitate națională, a publicat un raport care propunea schimbări drastice în achiziții pentru toate serviciile armate. Raportul recomanda reducerea formatiunilor și a achizițiilor de armament, inclusiv sisteme precum Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) și progresele în programul de obuzier autopropulsat Paladin Integrated Management (PIM).
Chiar dacă documentul are aproape doi ani iar nu este o publicație guvernamentală, a câștigat tracțiune recentă în cercurile industriei de apărare, în special datorită ascensiunii autorilor săi în structurile de decizie ale Pentagonului.
Încercări de adaptare și inovație
Generalul James Rainey, șeful Comandamentului Viitor al Armatei, ajută la clarificarea acestor întrebări de cerințe și a utilizat experimente precum Proiectul Convergence Capstone 5 pentru a aduce perspective utile conducerii superioare.
„Șeful urăște un anumit tip de echipament. Mi-a spus: ‘Vreau să-l distrug.’ Și eu am răspuns: ‘Nu-ți face griji, a murit deja la PCC5. … [A trecut] de la verde la roșu ca o broască într-un blender’”, a relatat Rainey recent pe scenă.
Așteptări statice în fața incertitudinii bugetare
Industria se pregătește acum să observe ce va fi păstrat și ce va fi eliminat din categorii ce par a se îndrepta spre un viitor incert. „Industria trebuie să stea liniștită și să aștepte următoarele 90 de zile pentru a vedea cum se desfășoară lucrurile… [pentru că] se schimbă constant”, a subliniat generalul în rezervă John Ferrari.
Cu toate acestea, unele surse din industrie afirmă că este provocator să se ia decizii de afaceri până la publicarea cererii de buget pentru FY26. „Speculațiile se schimbă zi de zi”, a menționat o sursă.
Riscurile reducerilor și impactul asupra lanțului de furnizare
Sursele din industrie subliniază că, dacă Armata decide să oprească o linie de producție activă, efectele negative se vor extinde asupra întregului lanț de furnizare.
Actualitate
Lockheed Martin iși numeste un nou director financiar: Evan Scott preia misiunea
-
Exclusivacum 3 zile
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Ancheteacum 2 zile
Decontarea serviciilor turistice pentru personalul din apărare și ordine publică în 2025
-
Exclusivacum 5 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Exclusivacum 5 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției
-
Ancheteacum 5 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu