Connect with us

Administratie

Arbitrul suprem al Europei, după Congresul de la Viena, a devenit Marea Britanie

Publicat

pe

Arbitrul suprem al Europei, după Congresul de la Viena, a devenit Marea Britanie care, formal, nu s-a inclus în nici un fel de alianţe şi ligi continentale. Anglia, pe parcursul perioadei dintre revoluţia franceză şi primul război mondial, s-a străduit din răsputeri ca nici una dintre puterile continentale să nu-şi poată asigura hegemonia în Europa.

Albionul dispunea de o formidabilă flotă militar-maritimă, dar armata sa de uscat era foarte mică. De aceea Anglia era gata să se ralieze la cele mai neverosimile alianţe şi blocuri numai să nu permită apariţia pe continent a unei puteri care i-ar fi putut contesta rolul de „regină a mărilor” şi a celui mai mare imperiu colonial din lume.

Principalul pretendent la hegemonia continentală era Imperiul Rus. El nu numai că dispunea de cea mai impunătoare armată terestră, dar, prin anexarea Transcaucaziei şi a juzurilor kazahe, şi-a mişcat hotarele spre sud, ajungând într-o apropiere periculoasă de cea mai importantă colonie a imperiului colonial britanic – India.

Grija pentru securitatea Indiei a fost cauza implicării Angliei de partea „omului bolnav al Europei” cum era supranumit Imperiul Otoman. Londrei îi era mai convenabil ca cele mai scurte căi de acces spre India să se afle în mâinile Turciei care se afla în decădere, decât în mâinile unei Rusii în plin avânt. Cu alte cuvinte, o prezenţă rusească în Grecia ar fi fost pentru Marea Britanie mai mult decât nedorită.

Poziţia oficială a Angliei faţă de soarta popoarelor din Balcani, în general, ca şi faţă de revoluţia română din 1821, depindea în special de obiectivul principal al politicii sale externe. Prin cele mai perfecte şi rafinate mijloace, Anglia urmărea cucerirea de noi poziţii cheie pentru lărgirea şi consolidarea imperiului său colonial[1].

Primele două decenii ale secolului al XIX-lea au adus englezilor importante cuceriri teritoriale în sud-estul Europei, teritorii care, de altfel, reprezentau o poziţie strategică deosebit de importantă pentru imperiul colonial britanic. În felul acesta ei aveau posibilitatea controlării Orientului apropiat, pentru a-şi asigura dominaţia asupra principalei sale colonii- India.

Anglia, din propria experienţă, a putut să se convingă că provinciile româneşti „prezintă, în fapt, o importanţă care depăşeşte cu mult interesele strict limitate ale câtorva implicaţii de ordin economic”[2] . Chiar dacă abia în 1821 problema Principatelor, în vederile diplomaţiei engleze, a căpătat importanţa şi adevărata ei semnificaţie, acumulările care au provocat această stare sunt mult anterioare.

Interesul politic al Angliei pentru Principate, real la începutul secolului XIX, nu a impus nici o modificare substanţială a politicii britanice în sud-estul Europei. Aşa cum se pare însă, abia în 1821, diplomaţia engleză a ajuns la înţelegerea rolului Principatelor în cadrul problemei orientale şi a echilibrului european. Un rol important în fixarea atitudinii engleze faţă de Principate, a stabilirii strategiei pentru contracararea politicii ruse, i-a revenit lui Strangford, ambasadorul de la Constantinopol. El a fost cel care a trasat linia tactică prin care Anglia îşi putea desfăşura propria-i politică, nu opunându-se drepturilor câştigate, deja, de Rusia, ci acţionând împreună cu aceasta, pentru a-i contracara acţiunile. Treptat, diplomatul englez a substituit intervenţiei unilaterale a Rusiei pe cea a Angliei şi a Rusiei, sau pe cea europeană.

Diplomaţia engleză s-a apropiat de realităţile româneşti cu ideea preconcepută că Tudor Vladimirescu s-a ridicat împotriva suveranului legal, ca „rebel”[3] şi prin urmare trebuia tratat în consecinţă. Întreaga activitate a lui Strangford la Constantinopol a vizat aplanarea conflictului ruso-turc, reactualizat de revoluţia română şi de mişcarea lui Ipsilanti, în vederea menţinerii forţei şi integrităţii Imperiului Otoman.

Desfăşurând o politică abilă şi sprijinindu-se pe opinia publică, din care a făcut o puternică armă şi un sprijin al politicii sale continentale, Anglia a reuşit să anihileze alianţa puterilor în menţinerea aşa-zisului concert european care, la adăpostul principiilor Sfintei Alianţe, îşi legitimase dreptul de intervenţie împotriva mişcărilor revoluţionare şi acţionase în acest sens prin mandatul congreselor de la Troppau, din octombrie 1820, de la Laybach, din ianuarie 1821 şi de la Verona din decembrie 1822. Intervenţia armată împotriva mişcării eteriste şi revoluţiei române a fost, în parte, un rezultat al acestei politici.

Opunându-se Rusiei, Anglia nu a combătut-o direct, ci i s-a asociat împărţindu-şi sferele de influenţă. Faptul, de asemenea, a avut consecinţe importante asupra istoriei naţionale a românilor. Împărţirea zonelor de influenţă s-a realizat prin separarea problemei greceşti de cea a Principatelor Române[4].

[1] S.Ştirbu, Răscoala din 1821 şi legăturile ei cu evenimentele internaţionale, Ed. de Stat pentru Literatura Politică, Bucureşti, 1956, p. 289.

[2] Paul Simionescu, Radu Valentin, Documents inédits concernant la création du consulat britannique a Bucarest, în România în relaţiile internaţionale, Ed. Junimea, Iaşi, 1980, p. 84.

[3] Revoluţia din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Documente externe, Ed. Academiei Socialiste România, Bucureşti, 1980, p. 20.

[4] Gheorghe Platon, Istoria modernă a României, Ed. Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi, 1981, p. 42.

( Alexandru C. Ciobanu)

 

Administratie

Paștele în România: Tradiții, obiceiuri și semnificații

Publicat

pe

De

Sărbătoare de reuniune și credință

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători religioase și culturale din România, reprezentând un prilej de reuniune familială, celebrare a tradițiilor străvechi și reafirmare a credinței. Această perioadă este marcată de obiceiuri variate, fiecare simbolizând renașterea, purificarea și speranța în viața cotidiană. Mii de turiști din întreaga țară aleg să petreacă sărbătorile de Paște în Bucovina, unde gazdele îi întâmpină cu plăcinte poale-n brâu și bunătăți de post.

Tradiții Bucovinene

Localnicii din Bucovina subliniază tradiția colacilor de Paște, spunând că, cine servește câte o bucățică și o înmoaie în sare, va avea sănătate și noroc pe parcursul anului. De asemenea, se respectă ritualul spălării cu un ou roșu în agheasmă sfințită, pentru a asigura sănătatea și prosperitatea.

Originea și semnificația Paștelui

Paștele, sărbătorit cu evlavie de creștinii din întreaga lume, marchează Învierea Domnului și simbolizează triumful vieții asupra morții. În România, tradițiile pascale îmbină elemente religioase cu obiceiuri populare transmise din generație în generație. Fiecare gest, cum ar fi încondeierea ouălor sau mersul cu stropitul, are o semnificație profundă legată de reînnoire și purificare. Pregătirile pentru Paște încep cu postul, o perioadă de reflecție și curățire spirituală, ce aduce comunitățile împreună.

Încondeierea ouălor: O tradiție artistică

Una dintre cele mai frumoase tradiții pascale este încondeierea ouălor, o artă cu rădăcini adânci în folclorul românesc. Decorarea ouălor cu motive tradiționale simbolizează viața și renașterea, culorile variind de la roșu, semnificând sângele și pasiunea, până la verde, simbolizând speranța. Această tradiție nu este doar o manifestare artistică, ci și un mod de a păstra vie memoria strămoșilor și valorile culturale.

Ritualul stropirii: Reînnoire și comunitate

Un alt obicei important este mersul cu stropitul, unde, în prima zi după Paște, bărbații stropesc cu apă sau parfumuri naturale femeile și fetele, un gest menit să aducă sănătate și belșug. Acest ritual reînvie legăturile de familie și comunitate, având la bază credința că apa are puterea de a reînnoi sufletul și de a spăla de rele.

Superstiții și semnificații ascunse

Paștele este plin de superstiții și credințe care adaugă magie sărbătorilor. Se crede că focul aprins în biserici are puterea de a alunga spiritele rele, iar ouăle încondeiate aduc protecție și noroc. Un alt obicei popular este dăruirea de coșuri tradiționale, pline cu bunătăți, care simbolizează generozitatea și împărțirea în comunitate.

Pentru cei care doresc să păstreze autenticitatea acestor tradiții, opțiunea de a achiziționa produse tradiționale este ideală, oferind cadouri care redau spiritul sărbătorii și întăresc legăturile familiare și comunitare.

Citeste in continuare

Administratie

Slujba de Înviere la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău

Publicat

pe

De

Participare masivă la oferirea Sfintei Lumini

Peste 6.000 de buzoieni au participat, sâmbătă noapte, la oferirea Sfintei Lumini și la slujba de Înviere oficiată de Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de un sobor de preoți în fața Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău.

Mesajul Arhiepiscopului despre lupta pentru putere

Înaltpreasfințitul Ciprian a marcat sâmbătă și împlinirea a 60 de ani și, la miezul nopții, a îndemnat credincioșii să vină să ia Lumina Sfântă. În cadrul slujbei de Înviere, a rostit un cuvânt pastoral în care a abordat tema luptei pentru putere din ultimele luni. Ierarhul a subliniat pericolul distrugerii păcii sociale generat de această competiție acerbă, evidentă atât la nivel național, cât și internațional.

Reflecții asupra motivațiilor politice

„Nicicând n-am fost puși în situația de a urmări, vrând-nevrând, confruntarea mediatică a atâtor minți omenești mânate de dorința exacerbată de a obține puterea de conducere”, a afirmat Arhiepiscopul Buzăului. El a pus în discuție motivațiile care îi determină pe oameni să se angajeze în astfel de lupte pentru putere: „Dorința sinceră și hotărârea de a-i sluji pe oameni, punându-și în valoare talanții cu care i-a înzestrat Dumnezeu, sau, dimpotrivă, avantajele funcțiilor de conducere, mai mult sau mai puțin legitime?”

Aceste considerații scot în evidență complexitatea și responsabilitatea asociată cu dorința de a conduce și provocările întâmpinate în spațiul public.

Citeste in continuare

Administratie

Mesajul primarului orașului Breaza, Bogdan Novac, de Paște

Publicat

pe

De

Valoarea sărbătorilor Pascale

Sărbătorile pascale sunt despre suflet, despre empatie, solidaritate și, mai ales, despre a fi alături de cei pe care viața i-a pus în situații dificile, transmite primarul orașului Breaza, Bogdan Novac.

Tradiția ajutorului și susținerii comunității

Pentru noi este deja tradiție să le fim alături celor în nevoie, oferindu-le un cadou, un gând frumos, un zâmbet și câteva clipe petrecute împreună. Le mulțumesc tuturor celor care s-au alăturat inițiativelor noastre în ultimii ani și care susțin demersurile noastre sociale!

Recunoștință pentru implicare

Mulțumesc colegilor și colegelor din Primărie, precum și tuturor oamenilor de bine care se implică activ de fiecare dată! Un simplu gest sau puțin timp alocat poate însemna foarte mult pentru cineva.

Îndemn la solidaritate

Să încercăm să fim mai buni și mai aproape de semenii noștri!

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv15 ore ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Exclusiv2 zile ago

Sâmbăta Mare: Tradiții, obiceiuri și ce nu trebuie să faci in această zi

Pregătiri pentru Învierea Domnului Sâmbăta Mare este ziua de dinaintea Învierii Domnului, un moment de tihnă și pregătire spirituală pentru...

Exclusiv2 zile ago

Reflectii asupra indiferenței sociale

Provocare la meditație Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, invită la o profundă meditație asupra valorilor morale și a responsabilității...

Exclusiv2 zile ago

Procurorul „aruncat”: Mâna nevăzută a senatorului „Melcilor” asupra justiției

Teatrul absurdității în afacerile cu deșeuri Un circ în jurul gunoaielor (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc Într-o...

Exclusiv3 zile ago

Analiză juridică asupra inaplicabilității interdicțiilor din proiectul de lege privind mercenariatul pentru polițiștii suspendați

Considerații preliminare Analiza se concentrează asupra aplicabilității interdicțiilor incluse în proiectul de lege ce modifică diverse acte normative din domeniul...

Exclusiv3 zile ago

Mușamalizarea organizată: Răspunsuri insălătoare și coordonate de la vârful IGPR

Context și scopul analizei În ultimele luni, Sindicatul Polițiștilor “Diamantul” a identificat un model sistematic de dezinformare și disimulare a...

Exclusiv3 zile ago

Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România

Context internațional și precedent alarmant Recenta serie de atacuri asupra închisorilor din Franța a generat un semnal de alarmă în...

Exclusiv3 zile ago

Destructurarea unei rețele internaționale de inșelăciune în domeniul suplimentelor alimentare

Sprijin internațional în combaterea infracționalității Poliția Română, în colaborare cu specialiști din cadrul EUROPOL, a oferit asistență ofițerilor de investigație...

Exclusiv3 zile ago

Percheziții în Pogoanele: Trei persoane reținute pentru inșelăciune în domeniul relațiilor online

Acțiune coordonată împotriva infracțiunilor economice Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele, au...

Exclusiv4 zile ago

CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”

Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis un nou certificat de bună...

Exclusiv5 zile ago

Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine

Corupția în sistem: Legătura dintre INFRACTORUL – INCULPAT spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine Cum site-ul de...

Exclusiv5 zile ago

Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist  Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower

Scandalul White Tower: Între escrocherii și complicități neimaginabile Miza imobiliară care scoate la iveală colapsul moral al justiției Într-un nou...

Exclusiv5 zile ago

Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?

Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a dezvăluit informații intrigante privind un director din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române...

Exclusiv5 zile ago

Sindicatul Europol răspunde IGPR: Dovada lipsei de carburant este adevărată

Sindicatul Europol reamintește reacția inițială a IGPR în legătură cu acuzațiile privind lipsa de carburant. Atunci, conducerea Poliției Române a...

Exclusiv6 zile ago

Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție

Cazul Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul implicat în santaj și corupție – Dezvăluiri explozive și inregistrări revelatoare Un infractor sub presiune: Revelații...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv