Connect with us

Administratie

Arbitrul suprem al Europei, după Congresul de la Viena, a devenit Marea Britanie

Publicat

pe

Arbitrul suprem al Europei, după Congresul de la Viena, a devenit Marea Britanie care, formal, nu s-a inclus în nici un fel de alianţe şi ligi continentale. Anglia, pe parcursul perioadei dintre revoluţia franceză şi primul război mondial, s-a străduit din răsputeri ca nici una dintre puterile continentale să nu-şi poată asigura hegemonia în Europa.

Albionul dispunea de o formidabilă flotă militar-maritimă, dar armata sa de uscat era foarte mică. De aceea Anglia era gata să se ralieze la cele mai neverosimile alianţe şi blocuri numai să nu permită apariţia pe continent a unei puteri care i-ar fi putut contesta rolul de „regină a mărilor” şi a celui mai mare imperiu colonial din lume.

Principalul pretendent la hegemonia continentală era Imperiul Rus. El nu numai că dispunea de cea mai impunătoare armată terestră, dar, prin anexarea Transcaucaziei şi a juzurilor kazahe, şi-a mişcat hotarele spre sud, ajungând într-o apropiere periculoasă de cea mai importantă colonie a imperiului colonial britanic – India.

Grija pentru securitatea Indiei a fost cauza implicării Angliei de partea „omului bolnav al Europei” cum era supranumit Imperiul Otoman. Londrei îi era mai convenabil ca cele mai scurte căi de acces spre India să se afle în mâinile Turciei care se afla în decădere, decât în mâinile unei Rusii în plin avânt. Cu alte cuvinte, o prezenţă rusească în Grecia ar fi fost pentru Marea Britanie mai mult decât nedorită.

Poziţia oficială a Angliei faţă de soarta popoarelor din Balcani, în general, ca şi faţă de revoluţia română din 1821, depindea în special de obiectivul principal al politicii sale externe. Prin cele mai perfecte şi rafinate mijloace, Anglia urmărea cucerirea de noi poziţii cheie pentru lărgirea şi consolidarea imperiului său colonial[1].

Primele două decenii ale secolului al XIX-lea au adus englezilor importante cuceriri teritoriale în sud-estul Europei, teritorii care, de altfel, reprezentau o poziţie strategică deosebit de importantă pentru imperiul colonial britanic. În felul acesta ei aveau posibilitatea controlării Orientului apropiat, pentru a-şi asigura dominaţia asupra principalei sale colonii- India.

Anglia, din propria experienţă, a putut să se convingă că provinciile româneşti „prezintă, în fapt, o importanţă care depăşeşte cu mult interesele strict limitate ale câtorva implicaţii de ordin economic”[2] . Chiar dacă abia în 1821 problema Principatelor, în vederile diplomaţiei engleze, a căpătat importanţa şi adevărata ei semnificaţie, acumulările care au provocat această stare sunt mult anterioare.

Interesul politic al Angliei pentru Principate, real la începutul secolului XIX, nu a impus nici o modificare substanţială a politicii britanice în sud-estul Europei. Aşa cum se pare însă, abia în 1821, diplomaţia engleză a ajuns la înţelegerea rolului Principatelor în cadrul problemei orientale şi a echilibrului european. Un rol important în fixarea atitudinii engleze faţă de Principate, a stabilirii strategiei pentru contracararea politicii ruse, i-a revenit lui Strangford, ambasadorul de la Constantinopol. El a fost cel care a trasat linia tactică prin care Anglia îşi putea desfăşura propria-i politică, nu opunându-se drepturilor câştigate, deja, de Rusia, ci acţionând împreună cu aceasta, pentru a-i contracara acţiunile. Treptat, diplomatul englez a substituit intervenţiei unilaterale a Rusiei pe cea a Angliei şi a Rusiei, sau pe cea europeană.

Diplomaţia engleză s-a apropiat de realităţile româneşti cu ideea preconcepută că Tudor Vladimirescu s-a ridicat împotriva suveranului legal, ca „rebel”[3] şi prin urmare trebuia tratat în consecinţă. Întreaga activitate a lui Strangford la Constantinopol a vizat aplanarea conflictului ruso-turc, reactualizat de revoluţia română şi de mişcarea lui Ipsilanti, în vederea menţinerii forţei şi integrităţii Imperiului Otoman.

Desfăşurând o politică abilă şi sprijinindu-se pe opinia publică, din care a făcut o puternică armă şi un sprijin al politicii sale continentale, Anglia a reuşit să anihileze alianţa puterilor în menţinerea aşa-zisului concert european care, la adăpostul principiilor Sfintei Alianţe, îşi legitimase dreptul de intervenţie împotriva mişcărilor revoluţionare şi acţionase în acest sens prin mandatul congreselor de la Troppau, din octombrie 1820, de la Laybach, din ianuarie 1821 şi de la Verona din decembrie 1822. Intervenţia armată împotriva mişcării eteriste şi revoluţiei române a fost, în parte, un rezultat al acestei politici.

Opunându-se Rusiei, Anglia nu a combătut-o direct, ci i s-a asociat împărţindu-şi sferele de influenţă. Faptul, de asemenea, a avut consecinţe importante asupra istoriei naţionale a românilor. Împărţirea zonelor de influenţă s-a realizat prin separarea problemei greceşti de cea a Principatelor Române[4].

[1] S.Ştirbu, Răscoala din 1821 şi legăturile ei cu evenimentele internaţionale, Ed. de Stat pentru Literatura Politică, Bucureşti, 1956, p. 289.

[2] Paul Simionescu, Radu Valentin, Documents inédits concernant la création du consulat britannique a Bucarest, în România în relaţiile internaţionale, Ed. Junimea, Iaşi, 1980, p. 84.

[3] Revoluţia din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu. Documente externe, Ed. Academiei Socialiste România, Bucureşti, 1980, p. 20.

[4] Gheorghe Platon, Istoria modernă a României, Ed. Universităţii Al. I. Cuza, Iaşi, 1981, p. 42.

( Alexandru C. Ciobanu)

 

Administratie

Pana la sfarsitul anului, oamenii de pe Valea Slanicului vor avea gaze in casele lor

Publicat

pe

De

„Am fost pe Valea Slănicului și oamenii sunt îngrijorați că PSD  va bloca proiectul de alimentare cu gaze.
Clanul Cosma, care conduce de facto PSD Prahova, și marionetele lor – Nanu, prefectul și mulți alții – au încercat din toate puterile să stopeze acest proiect.
I-am asigurat pe oamenii din Cocorăștii Mislii, Vâlcănești, Cosminele, Dumbrăvești, Vărbilău, Aluniș, Ștefești, Bertea și Slănic că proiectul meu de suflet continuă și că, până la sfârșitul anului, vor avea gaze în casele lor.
În 9 iunie, pentru a continua proiectele importante din Prahova, votați Iulian Dimitrescu președinte al Consiliului Județean Prahova și candidații PNL.”
Citeste in continuare

Administratie

Poliţiştii de frontieră au depistat cinci cetăţeni din Vietnam, toți intrați legal pe teritoriul României, care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria.

Publicat

pe

De

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare – I.T.P.F. Timişoara au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii migraţiei ilegale, în urma căreia au depistat în apropierea frontierei cu Ungaria, la aproximativ 500 m, într-un autoturism înmatriculat în România, cinci cetățeni străini.

Persoanele în cauză, care nu își justificau prezența în zonă, au fost duse la sediul sectorului pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că cetățenii străini sunt din Vietnam şi au vârste cuprinse între 39 și 53 de ani.

Din declarațiile acestora a rezultat că șoferul, cetățean din Vietnam, urma să îi ajute pe ceilalți patru conaționali în încercarea lor de a trece ilegal frontiera din România în Ungaria, cu intenţia de a ajunge în vestul Europei. Cetățenii străini au intrat legal în țară, în baza unor vize de muncă.

Cercetările sunt desfăşurate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, șoferul fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, iar ceilalți patru cetățeni din Vietnam pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Totodată, pe numele șoferului din Vietnam, Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Timiş, în baza materialului probator, a dispus măsura arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, la finalizarea cercetărilor urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat, iar în situația în care le sunt solicitate astfel de servicii de transport, să anunțe echipajele Poliției de Frontieră, apelând numărul de telefon care funcționează non-stop (021.9590), mai transmite sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

În zilele de duminică și luni circulația automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că se celebrează Rusaliile Catolice.

Publicat

pe

De

Circulaţia pentru acest tip de vehicule va fi restricționată astfel:

  • 05.2024, intervalul orar 07.00 – ora 23.00 (ora României)
  • 05.2024, intervalul orar 07.00 – ora 23.00 (ora României).

Restricțiile NU se referă la mijloace de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, animale vii, produse alimentare perisabile ori supuse unui anumit regim de temperatură.

Precizăm faptul că în intervalul orar respectiv, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale, iar Poliţia de Frontieră a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru derularea unui trafic fluent si asigurarea unui control operativ şi fluent.

Recomandări:

La ridicarea restricţiilor, Poliţia de Frontieră recomandă şoferilor de automarfare și participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, funcție de capacitatea permisă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

De asemenea, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic on-line dezvoltată si   pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=2  , transmite sursa citata. (Paul D. ).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Penitenciarul Ploiești câmp de război!

Nu mai este nimic de mirare. Totul se poate întâmpla în Penitenciarul Ploiești manageriat de comisarul șef Valentin Matei. In...

Exclusiv2 zile ago

Structurile din ordine si aparare ( MAI, MAN, SRI, etc) pot sa faca demersuri pentru acordarea cu textele directivei europene pe salarizare/7 iunie 2026 este doar termenul final de executare!

A fost publicata si a intrat in vigoare cea mai importanta directiva europeana pe salarizare din ultimii 10 ani si...

Exclusiv2 zile ago

Swinging-ul politic si protectia „divina” pentru aceasta grupare de criminalitate economico-financiar organizata din Prahova (I)

Pe noi, cei de la Incisiv de Prahova ne intriga aceasta secventa de subminare a economiei nationale, inca de pe...

D.N.A.3 zile ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (II)

Asa cum va dezvaluiam, in data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe...

Exclusiv3 zile ago

Elevii Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina au rămas fără pista de atletism iar normele de securitate la incendiu și iscirizare sunt încălcate!

Aceasta a fost distrusă în timpul lucrărilor la o sală de sport. Din această cauză, elevii sunt nevoiți acum să...

Exclusiv3 zile ago

Se confirmă faptul că răzbunările maleficului Ilie Marian au avut ca scop mazilirea directorului adjunct de la Penitenciarul de Femei Ploiesti Târgșorul Nou

Spectacolul evadărilor din poliția penitenciară băștinașă ar putea descalifica orice țară europeană de pe podiumul rușinii. Cu toate acestea, Franța...

Exclusiv3 zile ago

Din cauza unor judecatoare din TMB-Sectia contencios administrativ care aveau soti pilosi, cu influenta in PSD, s-a modificat in 2018, art 10 din legea 554/2004, astfel incat sa poata fi distruse dosarele colective ale sindicatelor

Cautand prin niste hotarari judecatoresti mai vechi, am dat de urmatoarea explicatie ( vezi foto) data de un judecator din...

Exclusiv3 zile ago

Raze de Soare ascunse prin municipiul Slobozia/Swinging-ul politic similar celui de la municipiul Ploiesti?

Dragos Soare este actualul primar al municipiului Slobozia care in anul 2023 recunostea public ca “i-a fost teribil de greu...

Exclusiv4 zile ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (I)

In data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe Langa Inalta Curte de...

Exclusiv4 zile ago

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de campanie a lui Bogdan Cristian Nica, candidatul PNL la Primăria Ploiești.

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de...

Exclusiv4 zile ago

Noile condiții introduse pentru transportul săptămânal și bilunar, nu fac decât să limiteze accesarea acestui drept de către personalul care momentan beneficiază

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG  nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile...

Exclusiv5 zile ago

Cu obraznicia și tupeul marca PSD, Andrei Volosevici se filmează pozând în salvatorul cetății

Consilierul local Cristian Ganea, despre comportamentul primarului Volosevici care descopera…apa calda si se lauda cu proiecte incepute în mandatul trecut:...

Exclusiv5 zile ago

Jaful din bugetul public pare a fi un sport național la Aricestii Rahtivani/Primarul din Aricestii Rahtivani a trecut in barca baronului judetean Mircea Cosma si candideaza din partea PSD

Aricestii Rahtivani, cea mai bogata comuna a judetului nostru-vaca de muls pentru apropiatii primarului Gheorghe Orbu Jaful din bugetul public...

Exclusiv5 zile ago

CUM SE ACOPERA GAFELE DE MANAGEMENT IN POLITIA ROMANA?

Cam tot asa cum pisica isi ascunde fecalele, dezvaluie Vitalie Josanu. „Doar ca, spre deosebire de feline, sefii nostri au...

Diverse5 zile ago

Ghidul Complet pentru Alegerea Cabinei Foto Perfecte la Evenimentul Tău

Alegerea unei cabine foto adecvate poate transforma orice eveniment, fie că este o nuntă, o petrecere de burlac sau o...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv