Connect with us

Administratie

Ultimile vestigii ale individualității administrative a Basarabiei au dispărut o dată cu transformarea ei în gubernie în 1873

Publicat

pe

Teritoriul dintre Prut și Nistru, anexat de Rusia în 1812, a primit de la noul stăpân numele de Basarabia prin extinderea denumirii avute până atunci numai din zona învecinată brațului Chilia, unde se exercitase în secolul al XIV-lea stăpânirea Țării Românești, numită și Basarabească, după dinastia Basarabilor.
În primii ani ai ocupației, Basarabia a beneficiat de un regim de autonomie, cu o administrație bilingvă (română/„moldoveană” și rusă) și cu păstrarea legislației locale, primul guvernator civil fiind boierul moldovean Scarlat Sturdza. Statutul din 1818 a introdus primele limitări ale autonomiei, care a fost deplin abolită în 1828. Legea promulgată în acest an a inclus Basarabia în gubernia Novorossiisk, desființând funcția de guvernator, și a făcut din limba rusă unica limbă în administrație și în justiție, da, întrucât locuitorii români nu cunoșteau rusa, s-a admis, în „caz de necesitate”, și traducerea în română, care a continuat să fie folosită în redactarea cererilor; în 1836, s-a stabilit o perioadă de tranziție de șapte ani, în cursul căreia limba „moldovenească” mai putea fi utilizată, urmând ca din 1843 să fie întrebuințată în toate actele numai în limba rusă.
În școli limba română a fost predată până la sfârșitul anilor ̛60-începutul anilor ̛70, când învățarea ei a fost oprită.
Ultimile vestigii ale individualității administrative a Basarabiei au dispărut o dată cu transformarea ei în gubernie în 1873
A.V. Boldur a distins în perioada stăpânirii rusești a Basarabiei succesiunea a trei perioade de libertate și a trei perioade de reacțiune, astfel: 1812-1828 (libertate); 1828-1856 (reacțiune); 1856-1866 (libertate); 1866-1904 (reacțiune); 1905-1906 (libertate); 1907-1912 (reacțiune). El remarcă – întemeiat – că perioadele de libertate (termenul este de înțeles în sensul că autoritățile ruse au lăsat mai multă libertate inițiativelor locale) au fost inaugurate de un război. După cel din 1812, Petersburgul a lăsat un regim de autonomie destinat să evite nemulțumirea populației, intrate în frontierele rusești; înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii (1953-1856) a dezvăluit criza regimului absolut al lui Nicolae I și a generat politica de reformare a lui Alexandru al II-lea; în sfârșit, înfrângerea Rusiei în războiul ruso-japonez (1904-1905) a precipitat izbucnirea primei revoluții ruse și a constrâns pe țarul Nicolae al II-lea la un șir de concesii.
Perioada cea mai bogată în reforme a fost deceniul 1856-1866, când țarul Alexandru al II-lea a încercat modernizarea imperiului prin reforma agrară, crearea administrației locale (zemstve), reforma justiției etc.
În Basarabia, țăranii fuseseră eliberați din șerbie (vecinie) încă din timpul lui Constantin Mavrocordat, dar , în 1861, boierii și clerul, adică 3,3% din populație, stăpâneau 72% din pământul productiv. Reforma agrară a fost aplicată în Basarabia șapte ani mai târziu, adică în 1868. Țăranii au devenit proprietari pe lotul (nadel) de pământ și l-au răscumpărat, plătind valoarea lui, în decurs de 49 de ani, statului, care despăgubise pe moșieri. În urma reformei, în Basarabia, țăranii au devenit stăpâni a peste 1,5 milioane de desiatine de pământ (1 desiatină= 1,09 ha), iar boierimea și clerul stăpâneau aproape 2 milioane de desiatine.
Administrația locală a redevenit zemstvelor, introduse în Basarabia în 1869 (cinci ani mai târziu decât în Rusia). Ele erau alese de moșieri, industriași și reprezentanți ai țărănimii, activând sub autoritatea Ministerului de Interne. Administrația locală a contribuit la crearea unei rețele de instituții de asistență medicală, de învățământ agricol și de cultură.
Autoritățile ruse au încurajat imigrarea în Basarabia și a făcut colonizări în partea de sud a provinciei. În urma acestei politici, în Basarabia au venit ruși, ucraineni, bulgari, găgăuzi, germani etc. În 1897, dintr-o populație de aproape 2 milioane de locuitori, românii reprezentau 47,58%, ucrainenii 19,75%, evreii 11,79%, rușii 8,05% etc.
Autoritățile ruse au vegheat pentru ca în Basarabia să nu se înfiripe o mișcare națională românească, având în vedere că dincolo de Prut statul român începea să devină un pol de atracție. În 1865, prințul Obolenski cerea schimbarea numelui provinciei din Basarabia în Alexandrovskaia sau Alexandroslavskaia, întrucât „însăși denumirea amintește o altă patrie, are o însemnătate mare politică, născând visuri separatiste”.
În rândurile moșierilor și ale intelectualilor din clasa de mijloc au apărut proiecte și intenții de ridicare culturală a populației românești, prin tipărirea unui ziar, precum și a abecedarelor, broșuri de cultură generală etc. Atente la astfel de inițiative, autoritățile supravegheau pe cei „care visează o Românie unită și contopită” și semnalau „spiritul patriotic românesc”, manifest încă în forme incipiente la începutul celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
După existența cu totul efemeră a primului ziar românesc din Basarabia, „Mesagerul Basarabiei” (1884), apare hebdomadarul „Basarabia” (1906-1907),care, profitând de atmosfera mai liberă creată de revoluția din 1905, a militat pentru autonomia provincială a Basarabiei, revigorarea sentimentului național românesc și promovarea limbii române în școală și în Biserică.
În Basarabia, spre deosebire de Transilvania și Bucovina, rusificarea elitei românești – mentală (devotament față de țar) sau etnică – a privat populația de o pătură conducătoare, angrenată în efortul de emancipare națională. Absența unei activități sistematice de luminare a țărănimii prin școală a favorizat politica de rusificare a autorităților țariste. Absența unei burghezii naționale românești, ca în Transilvania și Bucovina, a făcut ca mișcarea națională să se reazeme pe intelectuali, câștigați tot mai mult de idealul unității naționale și masa țărănească românească, simțind instinctiv românește.
Ceea ce se cuvine subliniat în chip răspicat este că, spre deosebire de stăpânirea rusească în Basarabia, care a ținut într-o stare de înapoiere provincia, cea austro-ungară în Transilvania, Banat și Bucovina, cu toate laturile ei negative, a contribuit, prin spiritul de ordine, și prin racordarea lor la civilizația Europei Centrale („Mitteleuropa”), la propășirea materială și spirituală a românilor.
Mirarea lui Dinicu Golescu se reîntâlnește și la Constantin Stere în cursul călătoriei sale în Ardeal, în 1906, în fața nivelului ridicat atât material cât și cultural al țărănimii transilvănene. De atunci și până astăzi oricine traversează Carpații sau merge în Bucovina constată imediat deosebirea – în rău – pentru Vechiul Regat, împovărat de moștenirea nefastă a Orientului. Faptul că în zilele noastre Samuel Huntington susține existența unei linii de fractură între civilizații (slavo-ortodoxă și occidentalo-catolică) prin mijlocul spațiului românesc nu trebuie privit – abia dacă mai este de spus – ca un act de ostilitate și nici ca o negare a unității națiunii române, ci ca expresia unei realități de netăgăduit – societatea românească a evoluat până în 1918 în două cadre de civilizație diferite, care i-au imprimat faciesuri culturale diferite și ritmuri de dezvoltare diferite.

* Florin Constantiniu – O istorie sinceră a poporului român, Cap. 5 – Pământuri românești sub stăpânire străină, p. 268-271, Editura Univers Enciclopedic, București, 1997

 

Administratie

Premiul pentru inovație: Eastern Foxes, campionii roboticii din Prahova

Publicat

pe

De

Distincție de excelență pentru echipa de robotică

Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, a onorat astăzi realizările remarcabile ale echipei Eastern Foxes, formata din elevii Colegiului Național „I. L. Caragiale” din Ploiești. Ceremonia dedicată acestora a celebrat succesul obținut la etapa națională a competiției FIRST Tech Challenge România, desfășurată recent la Pitești.

Performanță de vârf și calificare la Campionatul Mondial

Echipa Eastern Foxes s-a evidențiat printr-o performanță deosebită, câștigând prestigiosul premiu Control Award – locul I, și având rolul de capitan al alianței finalistă. Această reușită le asigură calificarea directă la Campionatul Mondial de Robotică ce va avea loc în Houston, Texas, între 16 și 19 aprilie 2025. Prin această realizare, Eastern Foxes se aliniază celor mai valoroase echipe internaționale din domeniul roboticii, alături de alte patru reprezentante ale României.

Sprijin financiar din partea Consiliului Județean

Consiliul Județean Prahova a recompensat membrii echipei cu premii individuale în valoare totală de 11.400 lei, alături de diplome de excelență, asemenea unui sprijin financiar esențial pentru participarea la competiția mondială.

Mesajul Președintelui Consiliului Județean

În cadrul ceremoniei, Virgiliu Daniel Nanu a exprimat: „Suntem extrem de mândri de tinerii noștri de la Eastern Foxes și suntem hotărâți să le oferim tot sprijinul pentru a-și atinge potențialul maxim la Houston. Avem încredere deplină că vor reprezenta cu onoare județul Prahova și România, arătând că pasiunea, inovația și colaborarea sunt ingredientele unui succes remarcabil.”

Alte distincții internaționale

De asemenea, elevul Luca Pantelimon, membru al echipei Info(1) Robotics din același colegiu, va reprezenta România în marea finală internațională Dean’s List, care va avea loc tot la Houston.

Componența echipei câștigătoare

Membrii echipei Eastern Foxes care vor concura la Campionatul Mondial sunt: Mihnea Popa, Denis-Matei Sava, Ruxandra-Ioana Filip, Raluca-Ana-Maria Buzatu, Ioana-Iuliana Georgescu, Victor-Gabriel Anghel, Răzvan-Gabriel Bîrsan, Mihnea Gabriel Toader, Teodor Alexandru Bobea, David-Codruț Chiriță, Emanuel Eric Mihalache, Mara Panait, Robert-Gabriel Pîrvănoiu, Bogdan Andrei Nuță și Maria-Sofia Ivan. Echipa este coordonată de profesorii Dana Lica, Suditu Iulia, Loredana Țaga și Vișinescu Violeta.

𝐅𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐫𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐞𝐢 𝐄𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐅𝐨𝐱𝐞𝐬 𝐬̦𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭 𝐬𝐮𝐜𝐜𝐞𝐬 𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐮𝐥 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐢𝐚𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐇𝐨𝐮𝐬𝐭𝐨𝐧!

Citeste in continuare

Administratie

Captură impresionantă la frontiera Calafat: 35.900 de țigarete descoperite la un cetățean bulgar

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Calafat au efectuat o captură semnificativă, descoperind 35.900 de țigarete pe care un cetățean bulgar a încercat să le introducă ilegal în țară, ascunse în anvelopele de rezervă ale unei platforme.

Detalii ale incidentului:

Controlul a avut loc în proximitatea stației de taxare Calafat-Vidin, unde polițiștii de frontieră, alături de operativii Direcției Vamale Craiova – Serviciul Echipe Mobile Calafat, au oprit un autoturism înmatriculat în Bulgaria, condus de un bărbat bulgar de 28 de ani. Acesta călătorea spre Germania împreună cu trei pasageri bulgari.

Descoperirea contrabandei:

În urma verificărilor efectuate, inclusiv cu ajutorul unui câine specializat în detectarea produselor din tutun, s-a descoperit cantitatea de 35.900 de țigarete (1.795 pachete) cu timbru de acciză bulgăresc. Acestea erau ascunse puțin în bagajele personale ale unui pasager, dar și în interiorul anvelopelor de rezervă transportate pe platformă.

Consecințe legale:

Din cauza absenței documentelor de proveniență și a depășirii limitei legale de 10.000 de țigarete, întreaga cantitate, evaluată la aproximativ 41.300 de lei, a fost confiscată de către autorități. Polițiștii de frontieră au întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de deținere ilegală, conform articolului 452 din Legea 227/2015, care reglementează comercializarea produselor accizabile.

Concluzie:

Această acțiune subliniază determinarea autorităților române de a combate contrabanda și de a proteja piața națională de produse accizabile ilegale, asigurând totodată respectarea legilor în vigoare. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Captură de droguri în Satu Mare: Arestarea unui trafican în flagrant delict

Publicat

pe

De

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Satu Mare, au finalizat o operațiune de amploare ce a dus la identificarea și reținerea unui individ de 36 de ani, cercetat pentru trafic internațional de droguri de mare risc.

Detalii ale cazului:

Persoana în cauză a fost depistată în flagrant delict în municipiul Satu Mare, fiind suspectată că ar deține aproximativ 200 de grame de 3-CMC, o substanță cristalină considerată drog de mare risc, destinată comercializării.

Originea substanței interzise:

Cercetările efectuate de autorități au dezvăluit că, în luna martie 2025, individul ar fi procurat substanța interzisă online, introducând-o în țară din Olanda printr-o firmă de coletărie.

Percheziții și dovezi:

Oamenii legii au efectuat o percheziție la locuința persoanei investigate, unde au descoperit cantități de canabis, precum și cristal de 3-CMC, alături de alte mijloace de probă.

Reținere și arestare:

Procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore, iar pe 26 martie 2025, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Satu Mare a decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Sprijinul instituțional:

Acțiunea a beneficiat de suportul jandarmilor de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare, demonstrând astfel colaborarea eficientă între instituțiile de ordine publică.

Precizări legale:

Autoritățile naționale au subliniat faptul că toate persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale, conform Codului de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele

Corupție și abuzuri în fața justiției După dezvăluirile anterioare ale ziarului nostru, Incisiv de Prahova, legate de corupția endemică de...

Exclusiv8 ore ago

WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești

Magnatul Daniel Ștefănescu, audiat în megaescrocheria imobiliară WHITE TOWER Ieri, magnatul Daniel Ștefănescu, recunoscut ca unul dintre cei mai mari...

Exclusiv8 ore ago

Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin

10.000 lei daune morale pentru fuga de întrebări Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) nu mai tolerează discuțiile...

Exclusivo zi ago

Bomba cu ceas de la Vamă: Parcare fără autorizație și hala de documente în stil „Bună Ziua”!

Cisterne versus Fast-Food: Judecata în parcul “Gărilor” (aici) Într-o dimineață la Vama Ploiești, imaginează-ți un peisaj de poveste: camioane colorate,...

Exclusiv2 zile ago

Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)

Dezvăluiri șocante despre o rețea de interese obscure care pune în pericol vieți omenești și mediul înconjurător. O investigație jurnalistică...

Exclusiv2 zile ago

Pamflet: Cătălin Luncașu, de la adjunct la… ajutor de birou

Tragedia tonerului secat și a loialității evaporate În lumea fermecată a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), unde favoritismul înflorește asemenea...

Exclusiv2 zile ago

Acuzații grave de corupție și abuz în cadrul Poliției Române: Sindicatul Diamantul denunță un sistem parazitar

Emil Pascut acuză conducerea Poliției de incompetență, favoritism și exploatare a personalului. Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul a lansat...

Exclusiv2 zile ago

Fost subsecretar de stat în MAI pledează pentru modernizarea echipamentelor forțelor de ordine

O conferință organizată la Senatul României a adus în discuție necesitatea dotării polițiștilor români cu dispozitive cu electroșocuri, o măsură...

Exclusiv3 zile ago

Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă

Vălenii de Munte: Caracatița corupției expusă – Dovada video socantă! CORUPȚIE ȘI ABUZURI ÎN VĂLENII DE MUNTE: O CARACATIȚĂ CU...

Exclusiv3 zile ago

Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție

Dezvăluiri șocante despre implicarea unui notar public în mega-frauda imobiliară (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), (aici), etc. Scandalul imobiliar White...

Exclusiv3 zile ago

DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru

Îndrumare absentă, control obsesiv Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar (DSDRP) a devenit un exemplu de management ineficient, caracterizat de...

Exclusiv4 zile ago

Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice

Acțiuni de amploare  Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au desfășurat 21 de acțiuni de amploare, rezultând instituirea de măsuri...

Exclusiv5 zile ago

Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time

Joc de culise în Vălenii de Munte Stimați telespectatori/cititori, faceți-vă comozi și pregătiți popcornul, căci telenovela corupției din Vălenii de...

Exclusiv5 zile ago

Decizie crucială a ICCJ: Lipsa retroactivității majorărilor salariale pentru specialiști

Clarificări legale privind drepturile salariale Prin Decizia 105 din 09.12.2024, publicată în Monitorul Oficial al României pe 14.02.2025, Înalta Curte...

Actualitate6 zile ago

Cum prinde glas copilăria: Jucăriile de plus personalizate și tainele învățării prin joacă/ursuletultau.ro

Dragă cititorule, ia loc și răsfață-te puțin, căci azi am să-ți povestesc ceva deosebit — o istorie despre copilărie, despre...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv