Connect with us

Actualitate

Modelul Clientelar/ Nenorocirea Politizării funcțiilor la Stat

Publicat

pe

“Există o vorbă românească: Cine plătește, comandă. Partidele au angajat, urmează ca cei care au fost angajați să întoarcă serviciul făcut. Cum? Prin sprijin electoral și prin servicii aduse partidului și celui care te-a numit. Faci campanie în interiorul instituției, îi ameninți că îi dai afară dacă nu votează cu partidul tău, îi faci membri de partid.
Iar după aceea licitațiile, te-a pus partidul acolo, e licitație, păi cine să o câștige, omu’ pe care ți-l dă partidu’, sau ăla care te-a angajat. Da’ mai ai și tu pe unu, îl bagi la licitația următoare. După aceea el trebuie să dea bani la partid, da’ și ție, că nu știi cât stai pe post, viața e grea, vine opoziția; dacă nu poții să treci la viitoarea putere trebuie să-ți faci pliniu’, mai iese ceva la niște angajări, să fie primit, că doar muncești și riști; vezi tu la alegeri.
Bineînțeles că și aici lucrurile trebuie să fie nuanțate. Nu poți compara un director numit politic de la o Direcție de Drumuri cu un director de școală. Directorul de școală nu poate cotiza la partid, el poate aduce ceva voturi, în timp ce unul de la Drumuri sau la „Ape”, bașca Finanțe sau ANIF , „Silvic” etc, sunt „piese grele”, ei țin cu banii un partid și o întreagă clientelă. Fiecare cu Fișa lui, de la fiecare după posibilități și cerințe, ca la comuniști.
În 2010, am atacat frontal politizarea făcută PD-L , care era la guvernare, motiv pentru care Organizația de Dolj mi-a retras sprijinul politic și nu am mai putut candida la alegerile din 2012, am fost schimbat din Secretar General după 10 ani, ba mai mult, toți directorii , în frunte cu Radu Berceanu, dar și Vasile Blaga, despre afacerile cărora cu statul vorbisem, m-au înfierat cu mânie proletară. Ba m-au dat și în judecată cerându-mi un miliard de lei PD-L ul și un leu Blaga, dar au „uitat să-și plătească taxa de timbru. Știau bine ce urma!
Vă dați seama ce ironie! Eu
apărasem seară de seară PD-L și măsurile de austeritate, și doar pentru că devoalasem public afacerile unor lideri și modul greșit de a face politică, au trecut cu tăvălugul peste tot, am fost dat la o parte după 22 de ani de politică, doar pentru că atrăsesem atenția!
Mi s- s-a spus textual, pe scenă, în sala în care eram judecat de 500 de colegi de partid că așa funcționează politica, ce mi-a venit mie să schimb lucrurile?
Iar eu i-am avertizat că tot partidul se va prăbuși dacă nu se opresc; și nu s-au oprit, iar PDL-ul a fost desființat. Eu am atras atenția încă din 2010, în toate ședințele de partid și aparițiile publice!
PD-L ul a fost desființat de Blaga, Berceanu și încă vreo doi, doar pentru a nu nu se ajunge la afacerile (a se citi hoțiile) lor de sute de milioane de euro; și nu s-a ajuns, DNA și-a ținut promisiunea: de a nu se atinge de ei, doar un pic la Blaga, să-i aducă aminte că e vânzător și trădător! Iar la Berceanu nici atât! Mai vorbim de justiție în România și de DNA, apărătorul hoților adevărați?!
Iar ei au vândut PD-Lul și pe Traian Băsescu pentru a scăpa! Și știu bine ce spun!
Da, am participat ca Secretar General la multe negocieri, la sânge, pentru fiecare Deconcentrată, știu cum au fost numiți oamenii, știu criteriile prin care sunt numiți în funcții la București: numărul de voturi și contribuția financiară. Gheorghe Nastasia, Sorin Blejnar, etc, au fost numiți la propunerea organizațiilor lor și am văzut ce au făcut. Tocmai de aceea vorbesc din 2010 despre nenorocirea Politizării.
Liviu Dragnea nu ar fi ajuns nimic dacă nu politiza tot județul, nici Mazăre, nici Oprișan, nici Blaga, nici, nici…Nici măcar Cioloș, sau Koveși, sau Coldea, sau Oprea, sau Nicușor Dan-cu bani furați de la CANDNR , nici Bușoi, cu licitații aranjate în sănătate, nici Iohannis, cu licitații aranjate la primărie și CJ Sibiu, nici…
Să fiu clar: Politizarea funcțiilor stă la baza Aranjării tuturor Licitațiilor, la toate nivelurile; iar aranjarea Licitațiilor este cea mai gravă formă de corupție din România, care generează toate celelalte forme.
Soluția?
O lege puternică a Depolitizării Funcției Publice, cu examene de verificare pe toate posturile existente, fie funcționari publici sau personal contractual; vor lua concursul nu mai mult de 10%, după care posturile scoase la concurs corect. Se poate? Da. Se vrea? Nu.
Pentru că rațiunea de a exista a partidelor politice, clientelismul -numirile pe funcții pentru clientelă, ar dispărea și vor trebui să vorbească despre programe.
Altfel nu se poate însă. Aceasta este prima lege dintr-un pachet Anticorupție, una dintre cele mai importante.
Această lege trebuie să fie dublată de o nouă lege a Achizițiilor publice, care să schimbe din temelii actuala lege și care să fie realizată doar prin consultarea tuturor organizațiilor patronale. Se poate? Da Se vrea? Nu, dar în momentul în care o să vedem tot pachetul de legi, o să vedeți că este posibil.
Aceste două legi trebuie să facă parte deci dintr-un pachet care să schimbe modul de a face politică în România, dar și să încheie mult prea lungul și obositorul drum al tranziției din România. Realizarea și aplicarea lor necesită voință politică și curaj, atât al politicienilor, càt și al cetățenilor. Vom avea? De noi depinde”. (Gelu Visan – P.M.P.)

Actualitate

Programul de inzestrare a Armatei Române: investiții și planuri pentru viitor

Publicat

pe

De

Ieri, a avut loc la Ministerul Apărării Naționale o întâlnire informală a ministrului cu jurnaliștii români pentru a discuta concluziile summitului NATO de la Washington și programele de înzestrare în desfășurare și viitoare. Printre anunțurile făcute, se evidențiază decizia MApN-ului de a achiziționa două nave de patrulare maritimă în valoare de 300 de milioane de euro. Ministerul a informat că există mai multe programe cu proceduri de atribuire în desfășurare care urmează să fie finalizate în 2024. Acestea includ modernizarea navelor purtătoare de rachete, un proces care se desfășoară printr-o procedură guvern la guvern cu SUA și care se află în faza de trimitere a unei cereri de acord pentru acordul final către SUA, achiziția de avioane multirol F-35 de generația a V-a, cu o valoare estimată la 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane plus suport logistic, sistemele antiaeriene cu bătaie apropiată MANPAD (achiziție în comun UE/EJA, coordonată de Franța, pentru 231 de sisteme și rachete MISTRAL 3 în valoare de 662 milioane de euro fără TVA), precum și achiziția diverselor tipuri de muniții (AIM-9X, AMRAM AIM-120, bombe GBU-39/B SDB, bombe Watchkeeper XR, sisteme Switchblade 300 și 600, rachete Javelin și ATACMS).

În ceea ce privește viitoarele achiziții care vor fi inițiate începând cu acest an, au fost menționate următoarele:

  • Echipamente de geniu, inclusiv 218 seturi complete de diverse tipuri în valoare de 17,5 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • Sistem contra proiectilelor reactive, proiectilelor de artilerie și de aruncător CRAM; se vizează achiziția a trei sisteme pentru suma de 2,5 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • Sistem de război electronic mobil, evaluat la 4,7 miliarde de lei, prin procedură competitivă;
  • Centru de operații tactice pentru apărarea aeriană și antirachetă SBAMD-TC; achiziția a două sisteme pentru 730 de milioane de lei prin procedură competitivă;
  • Modernizare radare GAP filler; 19 sisteme pentru 1,8 miliarde de lei, procedură competitivă;
  • Sistem de radar pasiv pentru supravegherea spațiului aerian; 12 sisteme pentru 441 de milioane de lei, prin procedură competitivă;
  • Achiziționarea a 2 nave de patrulare maritimă în valoare de 300 de milioane de euro, prin procedură competitivă;
  • Sisteme C41 cu capacitate de integrare ISTAR, 4 PC brigade și 13 batalioane, estimat la 1,5 miliarde de lei (fără TVA), prin procedură competitivă.
Citeste in continuare

Actualitate

„Retorica Anti-LGBTQ: Dezbaterile și Perspectivele din Convenția Națională Republicană 2024

Publicat

pe

De

Anumiți oratori de marcă din prima seară a Convenției Naționale Republicane s-au concentrat pe discursuri anti-LGBTQ, consolidând platforma partidului pentru alegerile din 2024, care sugerează distanțarea „bărbaților de sporturile femeilor” și eliminarea „năravului de gen stângaci”, conform informațiilor de la NBC.

Discursurile susținute luni au fost îndreptate în special împotriva persoanelor transgender și nonconformiste. „Vreau să clarific acest aspect: Există doar două genuri”, a declarat congresmena Marjorie Taylor Greene din Georgia, în timp ce congresmanul John James din Michigan a criticat participarea femeilor transgender în competițiile sportive feminin, o opinie populară în rândul conservatorilor.

„Fiicelor noastre li s-a fost promisă speranță, dar acum sunt obligate să concureze pe teren și în vestiare alături de bărbați biologici”, a subliniat James. Cu puțin timp înainte, senatorul Ron Johnson din Wisconsin s-a referit la alte subiecte conservatoare controversate, inclusiv la legea denumită „Nu Spune Gay” din Florida, care vizează interzicerea predării ideologiei de gen sau a orientării sexuale în școlile publice.

„Această agendă radicală include competițiile dintre bărbații biologici și fete, precum și sexualizarea și manipularea copiilor noștri”, a adăugat el, sub privirile critice ale audienței. Discursurile de luni au venit în contextul unei serii de incidente anti-LGBTQ, cum ar fi manifestările împotriva steagului cu culorile Pride și distrugerea de bannere din Luna Pride. În ultimii ani, legislația anti-LGBTQ a câștigat teren, cu cel puțin 75 de legi adoptate în 23 de state, inclusiv măsuri care reglementează îngrijirea și participarea la competiții sportive școlare în funcție de identitatea de gen, conform unei analize realizate de NBC News pe baza datelor furnizate de American Civil Liberties Union.

Înainte de conferință, membrii partidului și-au publicat platforma, care promite că republicanii vor opri „năravurile de gen stângace”. „Ne vom asigura că bărbații nu au acces la sporturile feminine, vom interzice finanțarea din taxele contribuabililor a intervențiilor chirurgicale de schimbare a sexului și vom împiedica instituțiile publice finanțate de contribuabili să promoveze tranziția de gen. Vom anula schimbările radicale impuse de Biden asupra Regulamentului de Educație din Titlul IX și vom reașeza protecția femeilor și fetelor”, se arată în document.

Campania lui Biden a criticat intervenția viceguvernatorului Carolinei de Nord, Mark Robinson, candidat republican la funcția de guvernator, pentru comentariile sale anterioare despre persoanele LGBTQ pe care nu le-a menționat în discursul ținut luni. „Nu există niciun motiv pentru ca cineva, indiferent unde în America, să discute cu un copil despre transsexualitate, homosexualitate – sau orice altceva de genul acesta”, a declarat Robinson în 2021.

Citeste in continuare

Actualitate

Critica acerbă a lui Victor Ponta la adresa liderilor politici și a politicii de război

Publicat

pe

De

Victor Ponta, fostul premier al României, a emis critici puternice la adresa liderilor politici, inclusiv președinți, premieri și miniștri, care se laudă cu deciziile lor referitoare la domeniul militar, promovându-și implicarea în chestiuni legate de război, rachete, avioane, tancuri, bombe și muniții. Ponta subliniază că acești lideri se laudă chiar și cu extinderea conflictelor armate în zone precum Gaza sau Taiwan, ignorând tragediile umane deja existente în Ucraina și impactul devastator al invaziei conduse de Putin.

Fostul premier exprimă consternarea sa față de discursul politicienilor referitor la „pace”, considerând că acest concept este esențial pentru miliardele de oameni obișnuiți care nu trag foloase din industria militară sau care nu ocupă poziții bine plătite pentru a asigura „apărarea” comună. Ponta respinge ipocrizia liderilor politici care vorbesc despre pace într-un context marcat de conflicte și suferință provocate de războaie, inflație, deficite de energie și lipsă de perspective. El recunoaște că nu există soluții miraculoase, dar apreciază liderii care aduc în discuție subiecte corecte și constructivie, în interesul unei majorități, nu doar al unora interesați direct de război.

Cu o notă ironică amară, Ponta prezice că Uniunea Europeană ar putea introduce sancțiuni pentru folosirea cuvântului „pace”, iar România ar putea fi printre primele țări care aplică această măsură, ocazie cu care președintele Iohannis ar putea să se lăude la summit. El critică lipsa de fermitate și inteligență a liderilor occidentali în confruntarea cu Putin, avertizând că ignoranța și dorința de război ne pot conduce către dezastru.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv12 ore ago

Clarificări privind afirmațiile neadevărate ale Sindicatului EUROPOL

În urma declarațiilor făcute de reprezentantul sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, referitoare la prevederile Ordonanței de Urgență pentru creșterea siguranței rutiere,...

Exclusiv20 de ore ago

Zvonurile despre ‘voucherele’ de vacanță: Sindicatul Europol demontează falsurile și clarifică situația

Sindicatul Europol a început să se întrebe despre zvonurile referitoare la „voucherele” de vacanță. Pentru a clarifica situația, Sindicatul a...

Exclusiv2 zile ago

Managementul defectuos în cadrul IGPR: Oscarul irosit și implicațiile abuzurilor

Sindicatul Diamantul a dezvăluit că la IGPR, abuzurile privind acordarea Oscarurilor au atins cote alarmante. ” Eminentele cenusii” din IGPR...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri la IPJ Neamț: Utilizarea neautorizată a Tehnologiei de Supraveghere

Sindicatul Europol Neamț a dezvăluit că la IPJ Neamț, abuzurile împotriva lui Cănărău Ioan au atins un nou nivel al...

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate5 zile ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusiv6 zile ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv7 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv7 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv7 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusivo săptămână ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusivo săptămână ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusivo săptămână ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusivo săptămână ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusivo săptămână ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusivo săptămână ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv