EXCUSIV/DOCUMENT EXPLOZIV/RAPORTUL COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETA PENTRU VERIFICAREA INFORMATIILOR CU PRIVIRE LA INTERCEPTAREA COMUNICATIILOR

3
1662

Din raportul COMISIEI COMUNE PARLAMENTARE DE ANCHETA PENTRU VERIFICAREA INFORMATIILOR CU PRIVIRE LA INTERCEPTAREA COMUNICATIILOR nr XXV/90/15.10.2008 reiese in mod clar faptul ca, la nivelul PARLAMENTULUI existau date si informatii cu privire la abuzurile savarsite pe domeniul interceptarilor, in special de catre S.R.I.

Cu toate ca, in Raportul nr XXV/90/15.10.2008 se recunoaste ca se actioneaza in afara cadrului legal, nimeni nu a luat masuri!

Decizia secretă a CSAT

Reamintim că, în toate rapoartele de activitate şi pe site-ul propriu, SRI susţinea că este singura autoritate în acest domeniu, pe baza unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Despre modul în care a fost luată această decizie şi impactul asupra societăţii româneşti a scris, încă din anul 2007, colegul nostru Alecu Racoviceanu. Într-un articol publicat în Gardianul, acesta a precizat: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis, pe 17 iulie 2002,  ca SRI să fie singură autoritate din Romånia care poate efectua interceptări telefonice. De fapt, constatånd vidul legislativ, CSAT a decis că, indiferent de schimbările care au apărut în diverse legi, în materie de interceptări se aplică doar prăfuită Lege 51/1991. CSAT a decis că această hotaråre să ramåna secretă, deşi ea a avut efecte asupra SRI, SIE, DNA (la acea vreme PNA), DGIPI (la acea vreme UM 0962) şi Direcţia de Combatere a Crimei Organizate. După schimbarea puterii politice, în 2006, Traian Băsescu a preferat şi el să păstreze secretă această decizie a CSAT. De fapt, ani la rând, nici măcar nu s-a ştiut data la care CSAT a luat această hotaråre, în comunicatele oficiale din 17 iulie 2002 vorbindu-se doar de nişte decizii privind aderarea noastră la NATO.

Decizia din vara lui 2002 nu este singură rămasă secretă, deşi ne influenţează vieţile. În septembrie 2003, acelaşi CSAT condus de Ion Iliescu a decis că SRI poate încheia protocoale cu toate companiile de telefonie pentru interceptarea convorbirilor. La aceea şi şedinţă s-a hotaråt şi că SRI poate încheia protocoale de oferire a convorbirilor telefonice către “beneficiarii” SIE, DGIPI, DNA şi Direcţia de Combatere a Crimei Organizate. Totuşi, pe site-ul Preşedinţiei romåne nu figurează nici o şedinţa a CSAT din septembrie 2003, dar de aceste protocoale vorbeşte la audierea de la Comisia “Voiculescu” generalul SRI Dumitru Zamfir. În toată lumea civilizată sunt secrete doar operaţiunile informativ-operative, nu şi legile sau hotarårile care stabilesc cine şi cum efectuează o supraveghere.(evz.ro)

 

raport interceptari (1)

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here