Administratie
„Refuzând să respecte autoritatea Tribunalului ICSID, România poate fi acuzată că a încălcat obligaţiile legale internaţionale pe care le-a semnat încă din anii 1970, prin ratificarea Convenţiei de la Washington“
Refuzul autorităţilor judiciare române de a se supune unei decizii internaţionale cu privire la mandatul european de arestare (MEA) care-l vizează pe Alexander Adamescu a stârnit un val de critici din partea fostului procuror general al Angliei şi Ţării Galilor, Lord Goldsmith. Acesta s-a arătat indignat că România a ales unilateral să ignore o recomandare a Centrului Internațional pentru reglementarea diferendelor referitoare la investiții (ICSID), cel mai important tribunal de arbitraj din lume, care funcţionează pe lângă Banca Mondială şi care este recunoscut de către statul român încă din 1975, scrie publicaţia European Bussines Review.
„Este vorba de cazul lui Alexander Adamescu, un cetăţean german care locuieşte la Londra şi care afirmă că MEA a fost emis împotriva lui pe baza unor acuzaţii «fabricate» de corupţie şi cu intenţia de a zădărnici procesul de arbitraj pe care The Nova Group (TNG), condus de către Adamescu, l-a deschis României. The Nova Group a iniţiat procedurile de arbitraj împotriva României solicitând compensaţii pentru distrugerea sistematică a investiţiilor sale din România, printre care compania de asigurări Astra Asigurări şi ziarul independent «România liber㻓, scrie publicaţia de profil menţionată.
Solicitarea TNG de a suspenda abuzivul Mandat European de Arestare a fost aprobată de către ICSID, tribunalul de arbitraj a cărui jurisdicție este acceptată de către 154 de state. Competenţa ICSID cuprinde procedura soluţionării diferendelor de ordin juridic între un stat contractant şi persoane fizice sau juridice ale unui alt stat contractant în legătură cu o investiţie, diferende pe care părţile au consimţit în scris să le supună centrului. Deşi România acceptă deciziile acestei instanţe de patru decenii, acum a ignorat complet hotărârea în cazul lui Alexander Adamescu.
„După ce a analizat cu atenţie toate dovezile şi argumentele prezentate de cele două părţi, tribunalul a decis astfel: recomandă, în concordanţă cu articolul 47 al Convenţiei ICSID, ca România să retragă (sau să suspende) operaţiunea de transmitere a Mandatului European de Arestare din 2016 emis de ministrul român al Justiţiei şi asociat cu cererea de extrădare trimisă Ministerului de Interne din Marea Britanie pe 6 iunie 2016“, se arată în decizia ICSID.
De asemenea, tribunalul de pe lângă Banca Mondială a mai solicitat autorităţilor române să se abţină din a mai emite sau a transmite acelaşi sau un nou mandat european de arestare sau altă cerere de extrădare pentru Alexander Adamescu cu privire la subiectul aflat în dispută (falimentarea Astra Asigurări), până „la o sentinţă finală emisă în acest caz“.
Autorităţile române au răspuns iniţial prin solicitarea ca tribunalul să-şi revizuiasă hotărârea, dar solicitarea a fost respinsă. În aceste condiţii, recomandarea Centrului Internațional pentru reglementarea diferendelor referitoare la investiții a fost ignorată complet de către România, deși autorităţile locale au avut termen până pe 21 aprilie să pună în aplicare decizia. Asta deşi ţara noastră nu poate să ignore unilateral sentinţele, potrivit convenţiei pe care şi-a asumat-o încă din 1975.
Recomandarea a fost însă acceptată de către tribunalul din Londra, care a suspendat, marţi, procedurile privind cererea de extrădare a lui Alexander Adamescu, declanşate de România prin mandatul european de extrădare. „Refuzând să respecte autoritatea Tribunalului ICSID, România poate fi acuzată că a încălcat obligaţiile legale internaţionale pe care le-a semnat încă din anii 1970, prin ratificarea Convenţiei de la Washington“, arată European Business Review, citându-l pe Lord Goldsmith. Fostul procuror general afirmă, potrivit publicaţiei, că în cazul în care România mai amână să respecte decizia internaţională în cazul Adamescu, poate fi pusă în discuţie inclusiv voinţa reală a ţării de a adera la angajamentele internaţionale.
Pe rolul ICSID se află dosarul de arbitraj contra României, deschis în 2015 de The Nova Group Investments BV, împotriva încercării autorităților române de a distruge ziarul independent „România liberă“ și pentru falimentarea forțată și instrumentată de către diferite instituții române a companiei Astra Asigurări, lider de piață în 2013. Decizia de a emite Mandatul European de Arestare a fost considerată tocmai o acţiune de a descuraja familia Adamescu din încercarea de a-şi găsi dreptatea. European Business Review scrie că lansarea MEA a fost condamnată la nivel internaţional de specialişti, politicieni şi jurnalişti, care au văzut motivaţia politică din acţiunea autorităţilor române.
Administratie
Preluarea președinției Comisiei Hidrografice pentru Marea Mediterană și Marea Neagră de către România
Administratie
COMEDS: A 62-a ședință plenară subliniază importanța sprijinului medical în cadrul NATO
Administratie
Sondaj CURS: Călin Georgescu, favorit în turul II al alegerilor prezidențiale
Rezultatele sondajului
Un sondaj realizat de CURS în ziua alegerilor parlamentare arată că Călin Georgescu este marele favorit al turului II al alegerilor prezidențiale, cu 57,8% din voturi estimate, în timp ce Elena Lasconi ar obține 42,2%.
Dinamica votului pe partide
Analiza votului electoratului arată că:
- USR: 91,9% pentru Elena Lasconi, 8,1% pentru Călin Georgescu.
- UDMR: 50,4% pentru Georgescu, 49,6% pentru Lasconi.
- PNL: 63,9% pentru Lasconi, 36,1% pentru Georgescu.
- PSD: 60,4% pentru Georgescu, 39,6% pentru Lasconi.
- AUR: 93,8% pentru Georgescu, 6,2% pentru Lasconi.
- SOS România: 89,6% pentru Georgescu, 10,4% pentru Lasconi.
- POT: 93,3% pentru Georgescu, 6,7% pentru Lasconi.
- Contextul votului
- Deși Călin Georgescu se află în frunte, influențele politice interne și externe ar putea schimba dinamicile în viitor, subliniind incertitudinea procesului electoral.
- Metodologia sondajului
- Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 24.629 de chestionare aplicate la ieșirea de la urne, având o marjă de eroare de 0,6%.
Aceste rezultate indică o competiție strânsă pentru turul II al alegerilor prezidențiale, cu o divizare semnificativă între alegători în funcție de apartenența la diferite partide. Călin Georgescu pare să beneficieze în special de sprijinul susținătorilor AUR și altor partide mai mici, în timp ce Lasconi se bucură de o majoritate clară în rândul alegătorilor USR și PNL.
-
Exclusivacum o zi
Guvernul răspunde criticilor Avocatului Poporului privind pensiile militare
-
Exclusivacum 2 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase (II)
-
Exclusivacum 2 zile
Mihai Polițeanu promite legalitate în Ploiești: Acțiuni impotriva ilegalităților în zona Hale și Piețe
-
Exclusivacum 4 zile
Sindicatele din Penitenciare reacționează la declarația lui Ilie Bolojan cu privire la pensiile militare
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de corupție în procesul de mutare a Polițiștilor de Penitenciare
-
Exclusivacum 3 zile
Moștenirea lui Silviu Prigoană: Un labirint al corupției și alianțelor periculoase
-
Exclusivacum 4 zile
Impactul protestului pensionarilor militari din 29 noiembrie 2024: O privire asupra așteptărilor și cerințelor
-
Exclusivacum 3 zile
Acuzații de abuz și vulnerabilizare în Sistemul Penitenciar: Marian Ilie sub lupa