Administratie
De ‘’NOAPTEA MINTII’’/ CAMPUL TACTIC AL SERVICIILOR SE EXTINDE LA STUDENTI/ Comisiile mixte MEN-MAE reprezintă secret de stat

Liga Studenților (LS IAȘI) a participat marți, 25 aprilie, la ședința Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor din Camera Deputaților, pentru a susține amendamentele propuse de studenți la metodologia de școlarizare a românilor de pretutindeni începând cu anul universitar 2017-2018, elaborată de către Ministerul Educației Naționale (MEN). Dezbaterile purtate nu au avut un rezultat, MEN respingând amendamentele Ligii Studenților, refuzând să mai colaboreze pe acest subiect.
Comunicatul Ligii Studenților Iași:
În cadrul ședinței au participat deputații reuniți în Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor și reprezentantul Ministerului Educației Naționale, Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat, invitat pentru a răspunde interpelărilor formulate de mai mulți parlamentari în problema proiectului de metodologie aflat în discuție. Niciun reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) nu a fost prezent.
Printre modificarile propuse și susținute de Guvern pentru noua metodologie de admitere la studii noii forme de metodologie pentru anul universitar 2017-2018 se numără:
– îngreunarea procedurii de admitere, prin desființarea Comisiilor mixte MEN-MAE prin intermediul cărora tinerii etnici români din afara granițelor se adresau misiunilor diplomatice române pentru admitere, scutind astfel multe drumuri în țară pe care majoritatea nu și le pot permite (salariul mediu în Republica Moldova este de 150 euro); datorită acestei modificări numărul de tineri care vor veni la studii în țară se va diminua în mod drastic;
– restrictionarea abuzivă a accesului tinerilor etnici români din afara granițelor la bursele de performanță, de studiu și merit oferite de către universități, nefiind deloc stimulată performanța academică în rândul acestora;
– pierderea finanțării și obligarea lor la plata taxelor de școlarizare în cazul obținerii domiciliului stabil în România, descurajându-i astfel să se repatrieze și să își redobândească cetățenia română.
„Amendamentele noastre la metodologie au menirea de a încuraja în mod real tinerii etnici români să își redobandesca cetatenia română și să își asume identitatea națională românească și loialitatea față de Statul Român. Din păcate, reprezentanții Ministerului Educației Naționale suferă de autosuficiență și nu doresc să dea curs solicitărilor tinerilor basarabeni. Ni s-a reconfirmat faptul că nu se dorește ca vocea studenților să fie auzită și că actuala guvernare doar mimează o politică de deschidere față de propunerile organizațiilor studențești.” a declarat Valeria Pîrlea, responsabil studenți basarabeni în cadrul Ligii Studenților.
Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale, a afirmat faptul că motivul îngreunării procedurii de admitere și al desființării Comisiilor mixte MEN-MAE reprezintă secret de stat, iar atât parlamentarii prezenți cât și reprezentanții Ligii Studenților nu au acces la aceste informații, în lipsa unui certificat ORNISS.
Ministerul Educației Naționale, promite, în schimb, că fiecare universitate românească va deschide un fel de reprezentanță în Republica Moldova, prin care absolvenții de liceu din Basarabia vor putea să își depună dosarele, însă refuză să creeze această obligație legală prin introducerea ei în metodologie sau prin indicarea unei surse de finanțare, totul rămânând o promisiune deșartă, menită să încheie discuțiile: „Noi (ministerul) vrem, universitățile dacă nu o să meargă în Republica Moldova nu mai este treaba noastră!” se spală pe mâini Gabriel Ispas.
„Din păcate, participarea în cadrul acestei ședințe ne-a lăsat un gust amar, atât din cauza respingerii vehemente de catre reprezentantul Ministerului Educației a amendamentelor propuse de studenți, cât și din cauza faptului că deputații PSD și ALDE prezenți au venit complet nepregatiți pentru aceasta sedință, tratând cu ignoranță subiectul aflat pe ordinea de zi, fără să încerce măcar să arunce o privire în afara directivelor venite pe linie de partid. Degeaba am scos sârma ghimpată de pe Prut dacă am instalat-o în instituțiie noastre!” a declarat Brîndușa Lungu, responsabil relații publice în cadrul Ligii Studenților.
În cadrul discuțiilor purtate de reprezentanții MEN cu cei ai Ligii Studenților s-a insinuat ideea că numărul tinerilor basarabeni care vin în țară trebuie redus, pentru că dintre ei serviciile de informații rusești racolează agenți și că România trebuie să renunțe la politica ei de deschidere față de Basarabia (în urma alegerii lui Igor Donon ca președinte) și că nu merită efortul de consolidare a flancului estic al NATO și al Uniunii Europene prin susținerea identității naționale românești în Basarabia.
Liga Studenților condamnă ferm aceste idei anti-naționale care periclitează de fapt securitatea țării noastre și atrage atenția totodată asupra faptului ca o parte din elita politică de la București este prelucrată informativ de către agenții de influență ai Rusiei.
Din informațiile pe care le deținem, MAE nu mai susține funcționarea comisiilor mixte de admitere MEN-MAE, din comoditate, întrucât trebuia să își pună la dispoziție personalul din misiunile diplomatice.
Deși MEN și Ministerul (vechiul Departament) pentru Românii de Pretutindeni trebuie să emită alături de Ministerul Educației ordinul de ministru comun prin care să fie aprobată metodologia de școlarizare pentru românii de pretutindeni, aceste două ministere nu s-au pronunțat până acum public pe acest subiect.
În cadrul războiului informațional dus de Rusia împotriva României o componentă de bază este reprezentată de crearea „națiunii civice molovenești” în Basarabia după finele Primului Război Mondial și alimentarea ideii că moldovenii ar fi un popor de sine stătător, vorbitor de limbă „moldovenească”, care ar fi fost agresat de-a lungul istoriei de către români care ar ocupa în mod nelegitim Moldova dintre Carpați și Prut, împiedicând formarea „Moldovei Mari”.
Statul Român nu are absolut nicio strategie de consolidare a identității naționale a românilor din Basarabia, lăsându-i pradă propagandei ruse, iar inițiativele societății civile în această direcție sunt de obicei criticate pe motiv că „supără Rusia”.
În universități, în general, tinerii etnici români din afara granițelor și în special basarabenii nu sunt considerați a fi români, ci „moldoveni” sau „străini de origine română”, fiind supuși unei discriminări constante când vine vorba de burse, locuri în cămine, tabere sau alte facilități studențești. De exemplu, de multe ori ei sunt ignorați în procesul de cazare de administratorii facultăților sau ai complexelor studențești, iar în cazul burselor ei nu au acces la bursele de performanță, de merit și de studiu, indiferent de rezultate, nefiindu-le astfel stimulată performanța academică.
Tocmai de aceea, Liga Studenților se luptă pentru a combate segregarea dirijată și aceste forme de discriminare care îi afectează pe tinerii români din Basarabia.
În general, tinerii basarabeni sunt îndemnați de conducerile universităților să facă parte doar din organizațiile de basarabeni și să nu se pronunțe în favoarea Unirii Republicii Moldova cu România pentru că ar însemna că „fac politică în Universitate”. În schimb, nimeni nu se opune dacă aceștia fac propagandă în România pentru partidele politice de la Chișinău.
Este o excepție în rândul organizațiilor de basarabeni din România ca un președinte sau conducerea organizației să își asume deschis identitatea românească și idealul recuperării istorice și juridice a populației și teritoriului dintre Prut și Nistru. În general, aceștia ajung să sunțină ideea statalității moldovenești, iar o parte dintre ei se află sub influența politicii anti-românești dusă de partidele și mafia politică din Republica Moldova.
Prin această segregare dirijată, se urmărește ca tinerii basarabeni să fie izolați cât mai mult, astfel încât să nu se simtă români, asumându-și în lipsa acestei identități românești nerecunoscute, identitatea moldovenească. Astfel, din ignoranță, incultură și autosuficiență, universitățile și autoritățile centrale ajung să facă jocul Rusiei în România.
În momentul de față, dacă acești tineri se repatriază și își redobândesc cetățenia română cu domiciliu în România, ei pierd finanțarea studiilor iar universitățile îi obligă să plătească taxele de școlarizare pentru anul în curs, ceea ce pentru majoritatea covârșitoare ar fi imposibil din punct de vedere financiar.
Din acest motiv, tinerii basarabeni sunt îndemnați să se considere români doar în Uniunea Europeană, având pașaport românesc (cetățenie cu domiciliu în afara granițelor) care le asigură accesul la piața forței de muncă, însă nu sunt îndemnați să se simtă români acasă, în România, având obligații legale și fiscale mai mari prin asumarea domiciliului în țară și obținerea buletinului românesc.
Educația, câmp tactic pentru serviciile de informații
Nu este exclus ca dintre acești tineri basarabeni serviciile rusești să recruteze agenți, cunscut fiind faptul că serviciile de informații externe ale tuturor statelor recrutează propriii studenți sau studenții altor state care merg la studii în străinătate, având mobilitate crescută și disponibilitate spre a colabora, pe fondul lipsurilor financiare cu care se confruntă studenții și al nemulțumirii față de propriul stat din care au plecat.
Însă, puterea de influență a unor astfel de agenți de influență a Rusiei ar deveni nesemnificativă și chiar vădită opiniei publice dacă Statul Român ar susține real identitatea românească în Basarabia și dacă instituțiile noastre nu i-ar mai discrimina și descuraja pe tinerii basarabeni.
Pentru a limita numărul de posibili agenți dintr-un grup determinat, nicidecum nu reduci numeric grupul respectiv (în acest caz prin limitarea accesului tinerilor basarabeni la studii în România), ci aplici o hârtie de turnesol: consolidarea identității românești.
„Socialiștii de la București susțin colaborarea cu socialiștii lui Igor Dodon din Republica Moldova, fapt pe care noi îl considerăm un act de trădare națională care amenință securitatea și viitorul României în regiune, îndeplinindu-se practic planurile lui Putin. Asta se întâmplă când lași securitatea țării pe mâna unor specialiști de carton și a unor generali în izmene! Statul Român trebuie să își asume o politică clară de consolidare a identității naționale române în Basarabia și în diaspora și de respingere a propagandei moldoveniste, care să întărească capacitatea noastră de apărare în fața războiului informațional pe care Rusia îl duce împotriva noastră și să consolideze flancul estic al NATO și al Uniunii Europene. Avem nevoie de o revigorare a conștiinței naționale, care să ne întărească încrederea în destinele Neamului Românesc și în instituțiile noastre politice. Iar susținerea tinerilor etnici români din afara granițelor și, mai ales, a tinerilor basarabeni, este un prim pas spre acest deziderat!” a declarat Silvian-Emanuel Man, președintele Ligii Studenților.
Ancheta comuna Incisiv de Prahova si Flux 24
Administratie
Poliţiştii de frontieră au depistat într-o autoutilitară condusă de un cetățean german, peste 17.000 de cutii cu medicamente susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 370.000 de euro

La Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean german în vârstă de 39 de ani. Bărbatul se afla la volanul unei autoutilitare înmatriculate în Germania.
La controlul de frontieră, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul pentru marfă, mai multe cutii pe care erau inscripționate numele unor medicamente cunoscute, susceptibile de a fi contrafăcute. Pentru marfa transportată, șoferul nu a putut prezenta documente de proveniență, motiv pentru care a fost condus la sediul instituției pentru verificări suplimentare.
La cercetări, polițiștii de frontieră au stabilit că în interior se aflau 17.263 cutii cu medicamente, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 370.000 de euro.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun, precizeaza sursa citata. (Sava N.).
Administratie
În Bemowo Piskie, Polonia, instrucția contingentului românesc continuă

În spatele fiecărui sistem antiaerian Gepard care iese la instrucție există o mână de oameni care se asigură, în permanență, că tehnica este operativă.
Un tablou absolut impresionant: zgomotul motoarelor, ridicarea și rotirea antenelor, mișcarea turelelor. Șenilele care se învârt și aruncă în urma lor noroiul poligonului. Mirosul de fum. Vin Geparzii.
Dacă privim bateria cum pleacă la instrucție, garantat ni se face pielea de găină. Complexul antiaerian Gepard este o bestie de-a dreptul amenințătoare, însă este întotdeauna îmblânzit de o mână de oameni.
Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană Sky Guardians, structură generată de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov și coordonată de Comandamentul Forțelor Întrunite General Ioan Emanoil Florescu, se află aproape de finalul misiunii din baza de instrucție din Bemowo Piskie, Polonia. Prinși în vârtejul activităților, timpul a trecut repede.
Uneori, captivați de tabloul impresionant al tehnicii, ne concentrăm mai mult pe luptători și mai puțin pe structura de mentenanță, cei care fac lucrurile să meargă. Despre ei se scrie rar. Nu au atât de multă vizibilitate, căci se află, zi-lumină, în ateliere, însă lipsa lor s-ar observa instantaneu.
Iar mentenanța Gepardului este o treabă complicată. Pe de o parte avem mentenanța șasiului, ceea ce ține de partea mecanică și auto și ajută complexul să se deplaseze. Mai avem partea de mentenanță a armamentului complexului, în special cele două tunuri automate calibrul 35 de milimetri Oerlikon.
Nu în ultimul rând, avem verificarea părții speciale, ce presupune diagnosticarea, în cazul unor defecțiuni, a legăturilor electronice ale componentelor sistemului, ca de pildă radare, sisteme optice și calculatorul.
La o simplă căutare pe internet, aflăm că sistemele antiaeriene Gepard, tehnică aflată în dotarea contingentelor românești din cadrul Grupului de luptă NATO din Polonia, au fost proiectate undeva pe la mijlocul anilor șaizeci. Cu toate acestea, de mentenanța lor se ocupă în special oameni tineri.
Cel mai tânăr militar din detașament este maistrul militar clasa a IV-a Cătălin Lalu. Este absolvent al Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene Traian Vuia și aici, în Polonia, este maistru militar specialist pe armamentul complexului antiaerian Gepard.
Maistru militar Cătălin Lalu
Datoria mea este să verific și să mă asigur că toate componentele armamentului din dotarea complexului antiaerian sunt funcționale și în bună stare, astfel încât să poată fi executate trageri asupra țintelor inamice.
Întreținerea armamentului complexului antiaerian Gepard după tragere este o treabă complexă și meticuloasă. Armele sunt separate de complex, dezasamblate, curățate bucată cu bucată, asamblate și așezate la loc. Toate aceste operațiuni durează aproximativ o zi, în funcție de spațiul de lucru și de numărul de oameni de care dispune structura de mentenanță.
Totodată, la întreaga activitate participă și echipajul complexului, un lucru normal dacă ne gândim că ei sunt cei ce folosesc efectiv complexul, și cum ai putea lucra cu ceva ce nu cunoști?
Mentenanța șasiului este la fel de importantă. De fiecare dată când Gepardul iese la instrucție, fie că vorbim despre exercițiile de antrenament în teren, recunoașteri, exerciții de rezolvare a situațiilor tactice sau trageri propriu-zise, echipajul verifică uzura șenilelor și a roților motrice, starea lichidelor speciale și, în cazul în care sunt probleme, intervin maiștrii militari specialiști.
Unul dintre cei care se ocupă de partea specială este caporalul clasa a II-a Fănel Gherghe, militar cu experiență în ceea ce privește complexul antiaerian: M-am ocupat de mentenanța Gepardului din primii ani în care a intrat în înzestrarea unității, perioadă în care am avut șansa să lucrez cu operatorii germani. Când tehnica a intrat în dotarea batalionului, au venit cu ea și specialiștii germani și am lucrat împreună.
Caporal Fănel Gherghe
O echipă de mentenanță a Gepardului trebuie să funcționeze ca o mașinărie bine unsă. Activitatea mea și a colegului meu sunt direct proporționale. Dacă o anumită parte a complexului nu funcționează, nici celelalte părți nu își vor atinge obiectivele. Dacă partea specială nu reușește să calculeze viteza țintei, de exemplu, armamentul va avea o eroare care o va face să nu fie eficientă, explică maistrul Cătălin Lalu.
Colegul său completează: Nimeni nu poate să cunoască complexul în întregime. În primul rând, ca să poți să repari, trebuie să ai idee de cum merge. Să repari ceva ce nu știi cum funcționează este aproape imposibil.
Iar învățarea nu o putem cuantifica în perioade de timp, este vorba doar dacă îți place ce faci, dacă ai mai făcut înainte ceva asemănător. Eu am terminat electronica, sunt olimpic național la electronică și îmi place ceea ce fac, înțeleg cum funcționează.
Mai important decât tehnica în sine este specialistul. Căpitanul Marius Alexandru este ofițer de stat major în compartimentul logistic și se ocupă în special de mentenanță, mișcare și transport. Coordonez activitatea plutonului sprijin și activitățile adiacente logistice, în special mentenanță, mișcare și transport.
Dacă vorbim strict de ceea ce înseamnă mentenanța complexului antiaerian Gepard, toate defecțiunile care pot să apară pot fi remediate de specialiștii pe care îi avem și cunoștințele lor ne sunt de folos și nouă, ofițerilor și subofițerilor care au funcția de operator.
Oamenii de la mentenanță nu sunt doar colegi, ci o adevărată echipă condusă de Ionuț Ocheșel, maistru militar specialist și comandant grupă întreținere artilerie și rachete antiaeriene. El este cel ce coordonează întreaga activitate a celor care au grijă ca Geparzii să fie mereu operativi.
Ne apropiem de finalul misiunii. Asta înseamnă că echipa de mentenanță este mai ocupată ca niciodată. Pe lângă activitățile curente, se concentrează ca toată tehnica să fie în stare perfectă de funcționare, pentru a fi predată următoarei rotații.
Exercițiile cu trageri de luptă sunt momentele favorite ale artileriștilor antiaerieni. În clipele de dinainte de trageri, timpul pare că se oprește în loc. Întreaga suflare din poligon își ține respirația până când prima lovitură pleacă spre țintă. În spatele celor câteva minute ale unei trageri propriu-zise, se află însă ore, dacă nu zile întregi de muncă. (Locotenent Cornelia Dumitru).
Administratie
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că a retras din dezbatere proiectul care viza ca personalul civil din instituţiile subordonate să fie încadrat în condiţii de muncă deosebite şi speciale

Ministerul Apărării Naţionale a decis retragerea proiectului de modificare a Legii nr. 263/2010, ca urmare a observaţiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparenţă decizională începută în data de 17 martie.
Proiectul de act normativ în discuţie, iniţiat şi elaborat de instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a avut ca scop crearea cadrului normativ care să permită încadrarea activităţii personalului civil din propriile instituţii în condiţii de muncă deosebite şi speciale, similar prevederilor aplicabile personalului militar şi poliţiştilor.
-
Exclusivacum 4 zile
,, Noaptea Minții” sau ,,Cum calculează Mafia”!!!/Episodul IV
-
Exclusivacum o zi
Replica ,, Caracatiței”
-
Administratieacum 4 zile
La doar 33 de ani, a fost depistat cu o formă rară de cancer, iar tratamentul necesar depășește suma de 30000 euro/lunar
-
Exclusivacum o zi
Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.3: ÊTES-VOUS PRÊT(E)S ?
-
Featuredacum 4 zile
Până și luptele de la Bahmut pălesc față de ”Jihadul” declanșat la Primăria Sectorului 1
-
Exclusivacum 4 zile
Un focar de infecție ce se dorește a fi o locuință de serviciu atribuită de IPJ Alba unui polițist în anul de grație 2023
-
Exclusivacum o zi
1 oră au avut la dispoziție șefii să propună polițiștii care vor fi avansați înainte de termen
-
Actualitateacum 5 zile
La data de 15.03 lucratorii Sectiei 3 Poliție Ploiesti Vest au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 25 se ani din Ploiești