Connect with us

Actualitate

GÂNDIREA ÎN DOI PAȘI SAU CUM TREBUIE GÂNDIT RĂZBOIUL INFORMAȚIONAL

Publicat

pe

Una dintre ideile care se află de multe ori în fundalul analizele dedicate propagandei și/sau a războiului informațional este prezumția de omnipotență a acestora. Acest mod de gândire este cel mai profund rău care i se poate întâmpla spațiului euroatlantic, în general, și Europei, în particular. Ideea omnipotenței propagandei ocultează de fapt tensiunile societale care caracterizează societățile noastre euroatlantice. Eventuala eficacitate a propagandei este direct proporțională cu acestea.

O greșeală de gândire deloc inocentă
Sociologii lucrează cu ceea ce se numește „teorema lui Thomas”. Aceasta spune că „un fapt fals, perceput ca real, devine real prin consecințe”. Aplicația cea mai cunoscută a acestei teoreme este atacul împotriva unei bănci sau a unui sistem financiar-bancar. O suită de zvonuri legate de o bancă care ar fi în faliment deși nu este (faptul fals), odată crezut de public (perceput ca real) duce la acțiunea depunătorilor de a-și scoate bani, concomitent și intempestiv, din bănci. Ca rezultat, banca falimentează (faptul fals devine real prin consecințe). Acest exemplu, și multe altele, prost digerate și utilizate grăbit, alimentează ideea că propaganda și zvonurile false pot influențează irepresibil și decisiv viața socială pe toate palierele acesteia.

În realitate, nu e chiar așa. Iar eroarea care stă la baza acestui mod de gândire se poate vedea și în exemplul anterior: pentru ca zvonul inițial (banca este în faliment sau incapacitate de plată) să fie perceput ca real, trebuie să fi existat deja, în populație, neîncredere și sentimentul precarității sistemului financiar-bancar și, deci, a băncii respectiv. Într-un stat în care încrederea în acest sistem este profundă și justificată, o asemenea campanie de zvonuri are șanse extrem de mici să ducă la rezulte de genul celor descrise mai sus. Este, altminteri spus, nevoie de o criză anterioară, la nivelul încrederii sociale, care să genereze consecințele sugerate mai sus. Înainte de criza propriu-zisă – căderea băncii – trebuie să existe o altă criză, mai puțin vizibilă, dar esențială – criza de încredere.
Avem nevoie, de aceea, în locul unei cauzalități simpliste și, sociologic, inculte, de o gândire în doi pași. Primul nivel este cercetarea gradului de încredere socială în instituțiile unui stat sau a unei entități mai ample (UE, NATO etc.). Când acesta este solid, șansele de reușită ale acțiunilor de destabilizare din partea unui inamic extern printr-o acțiune de manipulare sau atac mediatic sunt reduse. Când societatea respectivă se află deja în criză, când rănile sunt deschise, când nivelul de încredere în instituții și politicieni (în „Sistem”) se prăbușește – atunci intervenția externă are șanse indiscutabile să modifice profilul unei societăți. În afara acestei crize inițiale, intervenția externă va atinge doar un procent nerelevant și nereprezentativ din populație (statele moderne sunt destul de mari ca să găsești în ele o sută de susținători pentru orice!), dar nu poate demantela sau modifica profilul societal.
Primul nivel ține de analiza sociologică, al doilea de analiza operațiunilor de manipulare și dezinformare.

Gândirea în doi pași
Avem acum o grilă adecvată pentru a înțelege mai bine ce se petrece în societățile noastre în relația cu dezinformarea și manipularea. Definiția cea mai bună a omului inteligent este că nu confundă planurile. În acest caz, nici analiza nu trebuie să o facă. A gândi doar palierul al doilea (manipulare, dezinformare etc.) înseamnă a nu vedea pădurea din cauza copacilor sau a transforma efectele în cauze, și viceversa.
Un exemplu relevant: discuțiile legate de implicarea Rusiei în alegerile din SUA. În conformitate cu ceea ce am discutat aici, acestea denotă, de prea multe ori, o incultură sociologică profundă. Ideea că Rusia l-a făcut pe Trump președinte – dincolo de faptul că spune exact ce Rusia vrea să se spună despre ea! – este ilustrarea perfectă a gândirii greșite pe care am analizat-o mai sus. În acest scenariu, nu mai contează nici nemulțumirea publică profundă, nici dezamăgirea în Sistemul american, nici anti-carisma virulentă a lui Hillary Clinton (care, vorba lui Donald Trump, nu putea strânge laolaltă mulțimi de oameni fără să fie dusă de mână de o vedetă consacrată). Nimic. E vorba despre „fake news”, manipulare, dezinformare. Și punctum.

Situația din SUA este de două ori absurdă, chiar comică, dacă nu ar exista consecințe atât de grave. A spune că Trump a învins din cauza unor „fake news” livrate insidios de hackerii ruși frizează pe alocuri absurdul, iar, sociologic, ne întoarce, parcă, cu aproape 100 de ani în urmă, în perioada de debut a studiilor de sociologia comunicării, în care lumea era convinsă că o injecție mediatică, bine orientată, schimbă orice, oricând, oriunde. De aici teoriile faimoase atunci ale „glonțului magic” sau „injecției hipodermice”, bazate pe o cauzalitate simplistă: emitentul transmite, receptorul, pasiv, receptează.

Când cercetătorii americani au întrebat prizonierii japonezi din cel de-al Doilea Război Mondial cum reacționau la manifestele aruncate din avion înaintea bătăliei și prin care li se spunea că Japonia e învinsă, iar împăratul i-a trădat, deci e inutil să reziste în continuare, răspunsul lor stupefiant pentru cercetători era că…. luptam mai îndârjiți! Ceea ce se credea dintr-o parte că era propagandă demobilizatoare, devenea de fapt, opusul ei.
Dezbaterile publice despre atotputernicia Rusiei se bazează, tacit, pe aceste prezumții naive, după care anumite mesaje media pot totul. Că (altminteri) seducătoarea Russia Today, Sputnik și ale canale insidioase, inclusiv rețelele de socializare, pot schimba realități. Este, evident, o minciună prin exagerare. Și, în cazul american, o profundă contradicție în termeni. Dacă mass media și propaganda rusească au putut, chipurile, să schimbe radical comportamentul de vot în favoarea lui Donald Trump, cum se face că, practic, TOATĂ mass-media de mainstream din SUA (cu rarisime excepții), de la CNN la New York Times, plus Hollywoodul cu celebritățile lui cu tot, fiecare cu conturi de FB de zeci de milioane de urmăritori, nu au reușit să schimbe apetitul electoral al aceluiași public? De câți hackeri ar fi fost nevoie pentru a deturna mesajul anti-Trump a lui Robert de Niro, difuzat și comentat la ore de vârf de toate televiziunile americane, publicat pe site-urile tuturor ziarelor și tirajat abundent pe rețele de socializare? Întrebarea e retorică. În realitate, victoria lui Donald Trump este expresia cea mai pură nu a supra potenței mass-mediei „oficiale” (de sistem), ci a neputinței acesteia în anumite circumstanțe. America nu s-a văzut bine în Europa din cauza CNN-ului. Este o realitate. Dar în America s-a văzut. Iar americanii l-au votat pe Trump în pofida unei presiuni mediatice colosale și fără precedent în favoarea lui Hillary Clinton. De aici ar trebui să înceapă orice discuție serioasă.

În Europa, lucrurile stau la fel. A acredita ideea că Rusia modifică totul prin manipulare și că UE se va destrăma din pricina asta înseamnă a greși flagrant. Sigur că Rusia încearcă așa ceva – e în firea ei și a lucrurilor! -, dar, dacă va reuși, nu va fi doar pentru că încearcă, ci (și) pentru că bate la uși deschise. În acest caz propaganda rusească are, cum spun sociologii, efecte de întărire.

Un singur exemplu: toată lumea în Europa știe că Frontul Național a fost finanțat de către Moscova. Au aflat între timp și francezii, cu certitudine. În pofida acestui fapt, numele liderului acestui partid se află în fruntea sondajelor pentru președinție, iar lupta împotriva ei nu se face cu un candidat care se desparte radical de agenda acesteia, ci unul care începe să îi semene din ce în ce mai mult. Inclusiv în ceea ce privește atitudinea față de viitorul UE și de relația cu Rusia! Iar în Germania, cancelarul Angela Merkel, pentru a mai câștiga odată, trebuie să se reinventeze, inclusiv în ceea ce privește faimoasa și de trista amintire politică a „Willkommenskultur”. Dacă va câștiga mâine, Angela Merkel nu va avea în nici un caz agenda politică de ieri. Și asta nu din pricina hackerilor ruși, ci a unor evoluții europene mai profunde, unei scăderi periculoase a încrederii în liderii europeni și în proiectul european care nu pot lăsa Germania neafectată electoral. Și aceste lucruri există. Ele sunt provocările reale ale lumii euro-atlantice, indiferent de efortul de subminare pe care Rusia îl face la un moment dat.

Obsesia propagandei poate deveni… propagandă
Există propagandă? Evident că da. Și va exista în continuare. Trebuie ea combătută? Firește. Doar că atitudinea față de aceasta trebuie bine calibrată. Eficiența propagandei/dezinformării este direct proporțională cu crizele de încredere din societățile noastre. A nu ne concentra pe acestea și a considera esențial doar al doilea palier este nu doar o greșeală sociologică sau o scuză pentru politicienii europeni, ci o capcană strategică majoră.
Dacă persistă în această capcană strategică, spațiul euroatlantic nu va face decât să repete greșelile URSS în confruntarea cu Occidentul. URSS s-a prăbușit fără să tragă nici un foc de armă. Ignorându-și profunde contradicții interne, criza economică, lipsa de încredere cronică a cetățenilor în „patria” lor, Moscova a căzut în capcane și s-a lansat în aventuri externe sau confruntări cu America („războiul stelelor”) pe care nu avea cum să el câștige. A fost o evaluare complet greșită care nu a putut surmonta contradicțiile sistemului și criza de încredere internă.
Discuția despre propagandă, manipulare și război informațional trebuie făcută obligatoriu, dar cu conștiința că ele nu sunt în nici un caz singurele instrumente care dau seama de evoluțiile realităților din jurul nostru.
Paradoxul paradoxurilor: concentrarea exclusivă și obsesivă pe propagandă și dezinformare poate deveni, la rându-i, un exercițiu propagandistic.

Dan Dungaciu

 

 

Citeste in continuare

Actualitate

Cu o floare, poate că nu se face primăvară, dar cu mai multe, garantat se poate crea o școală de flori

Publicat

pe

De

S-a întâmplat, astăzi, în sâmbăta de Buna Vestire, în Sala Coloanelor de la Palatul Culturii, unde s-a derulat un atelier de creație florală.
La evenimentul „Școala Altfel la…Școala de Flori“, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Școala de Flori, au participat elevi de toate vârstele din unitățile de învățământ prahovene, înscriși în proiect de cadrele didactice coordonatoare.

Parteneri: Consiliul Județean Prahova, Centrul Județean de Cultură Prahova și Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova

Palatul Culturii din Ploieşti urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare, din fonduri europene, lucrări care vor reda acestei bijuterii arhitecturale strălucirea de altă dată, iar imagini precum cele din acest weekend vor deveni o obișnuință pentru ploieșteni.

 

Citeste in continuare

Actualitate

2500 de polițiști , polițiști de penitenciare si rezerviști militari au plecat în marș la ora 12.00 din fața Guvernului  României spre ministerele de resort , cu scurte opriri la Ministerul Muncii și MAI ztrigand lozinci ( trădători , mincinoși , demisia; guvern de hoți banditi și mafioți …).

Publicat

pe

De

„Nesimțirea acestui Guvern care refuza sa aplice legea salarizării nr.153 / 2017 în integralitatea ei ne face sa ieșim în strada, sa ne cerem drepturile .
Este primul protest din acest an și în  funcție de cum se rezolva problemele,  vom actiona în consecință . Luăm în calcul  organizarea unui calendar de proteste pe parcursul întregului an, dar și blocarea activităților , într un cadru legal .

Nu mai acceptam minciunile lor, ca nu sunt bani la buget .Pentru cheltuielile lor cu cabinetele parlamentare au găsit fonduri și au mărit sumele cu 7500 RON , astfel un parlamentar încasează acum lunar 35500 RON iar la alocațiile copiilor au acordat 13 lei de la 01 Ianuarie .
O bataie de joc.”, a declarat pentru redacția Incisiv de Prahova Adrian Grigoroiu, Președinte Sindicat EQUITAS Targsor ( Paul D.).

Citeste in continuare

Actualitate

În acest an Gala premiilor UNITER s-a împotmolit grav într-un protest gregar

Publicat

pe

De

Gala premiilor UNITER a fost mereu un eveniment unghiular în viața culturală românească, a beneficiat de mare audiență la nivelul publicului, deoarece implica clasarea și premierea celor mai valoroși actori și regizori români de teatru. Celor care nu sunteți familiari cu evoluția post 1989 a fenomenului teatral românesc, vă zic doar că, din fericire, sălile au fost mereu pline la reprezentațiile trupelor locale sau a celor itinerante din ultimele decenii, intelectualii bucureșteni sau din provincie preferând această formă de divertisment cu valențe culturale certe.

    În acest an Gala premiilor UNITER s-a împotmolit grav într-un protest gregar, semnat de circa 1000 de cetățeni la inițiativa regizoarei Carmen Lidia Vidu (ce nume predestinat promovării nimicului!) care, motorizată de cei de la DECLIC, îndeamnă la huiduirea juriului UNITER pentru nominalizările viitorilor premiați. Nu vă dau prea multe detalii despre motivația regizoarei, dar trebuie să știți că dânsa contestă nominalizarea unui regizor, Andriy Zholdak, care e acuzat de ”agresiuni psihologice și fizice asupra actorilor cu care lucrează” (necertificate de teatrele unde acesta regizează), respectiv e contestată nominalizarea actorului Alexandru Repan, pentru că a primit certificat de colaborator al Securității înainte de 1989.Personalitățile prestigioase din managementul teatrelor (Tompa Gabor, Cristian Hadji-Culea, Alexandru Boureanu) au explicat incorectitudinea acțiunii regizoarei Vidu, arătând că avem de-a face cu un protest inadecvat, provenit din implementarea ideologiei de tip cancel-culture, deci că protestul trebuie ignorat, chiar din considerente strict profesionale. Pe fondul timidității juriului și al presiunilor mediatice orientate de partea lui Vidu, regizorul Silviu Purcărete a protestat într-un mod caracteristic marilor spirite, anunțându-și retragerea din competiția unde fusese nominalizat, prin următoarea scrisoare cu valoare de manifest cultural:”SENATULUI UNITER
    Domnule Preşedinte,
    Dragi colegi,
    Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspăr cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.

    Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog sa luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.

    Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.

    Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.
    Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!

    Cu mulţumiri şi deosebită stimă,
    Silviu Purcărete
    20 Martie 2023″

    Recunoașteți conținutul similar cu cel al protestului de-acum câțiva ani al marelui actor Alain Delon, ce fusese contestat de către americani prin motivații asemănătoare cu cele ale Vidu-DECLIC, pe care-l voi reda în P.S., spre utilă aducere aminte.

    Să mai rețineți în completare și mesajul lui Tompa Gabor, directorul general al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, care zice, referindu-se la regizoarea Vidu și acoliții săi, că „acest tip de activism neobolșevist, influențat de ideologia «woke» și «cancel culture», este deosebit de nociv și pune în pericol creațiile artistice de mare valoare”.

    Mie îmi este limpede că prin contestarea reușită a evenimentului UNITER, plus reacțiile aferente, se marchează dominația proletcultismului de tip secol XXI în viața culturală românească. Și așa cum dezbaterea publică a fost schilodită, ajunsă azi total neînsemnată, sau cum cea politică a fost anulată, iar civismul ucis, lipsa de solidaritate pentru susținerea valorilor ce-au mai rămas în mediul cultural va genera și aneantizarea acestui spațiu, de unde se mai adapă cei care încă luptă ca să-și păstreze normalitatea vieților lor, oricum atât de târnosite.

    Cozmin Gușă

    P.S. Protestul lui Alain Delon, atunci când Academia Franceză de Film i-a acordat premiul Palme D’or pentru întreaga carieră, iar un grup american a făcut o petiție prin care cerea Academiei, la modul imperativ și agresiv să nu-i acorde premiul, afirmând că actorul ar fi fost de-a lungul întregii sale vieți „rasist, sexist și antiprogresist”:

    „Eu nu prea mai am de stat mult pe-aici, am avut o viață lungă și extraordinar de frumoasă, într-o lume care măcar pretindea că e normală la cap. Am avut femei frumoase, mâncare bună, prieteni de calitate. Și slavă cât cuprinde, nu că mi-o doream neapărat, dar asta mi-a adus dragostea și prețuirea oamenilor, care nu poate fi cuantificată. În consecință, transmit Academiei că poate să dea curs petiției, acest trofeu mă interesează foarte puțin spre deloc.

    Mă interesează însă, chiar mă îngrijorează enorm, încotro se rostogolește această lume scrântită, sărită de pe axul firescului și normalității.

    Aceasta țară (Franța, n.m.) a generat și a cunoscut pe propria piele ororile unui iacobinism robespierian, practic atunci francezii au încetat să mai fie o națiune măreață, pe placul lui Dumnezeu.

    Chiar și amicul meu, Gerard (Depardieu – n.m.), a tulit-o în Rusia din două motive:

    a. Să nu-i mai ia fiscul globalist din banii câștigați cu atâta trudă, cu eforturi anti-bahice considerabile și sudoarea „nasului” său celebru (râde zgomotos).

    și

    b. Nu mai putea cu „corecții”! Ajunsese la un moment dat să se plângă că în toată echipa de filmare nu mai are decât doi francezi, și ăia pe la cabluri și lumini.

    Cum naiba, – mă întreba – să faci filme despre celți și galii antici cu Hamid si Abdullah?

    M-aș fi dus și eu după el, sincer, dar nu-mi priește clima, eu sunt mai sensibil la frig ca el…

    Deci, să ia premiul cine vrea, dar vă rog, cu cuvintele marelui Hasek:

    – Oameni, fiți vigilenți, vi se trage preșul de sub picioare, vi se ia și ultimul drept la a fi natură umană îndumnezeită! – doar nu am / ați înnebunit chiar cu toții ca să ‘luăm lumină’ tocmai din SUA, țară a lui Antihrist, căzută ireversibil în hăul corectitudinii politice și al relativismului moral.”

    Citeste in continuare

    Aveți un PONT?

    ARTEHNIS

    Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
    Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
    Garantăm confidențialitatea!

    Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
    Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
    Departament Investigații - Secția Anticorupție

    TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

    Știri calde

    Exclusiv9 ore ago

    Sfidare cu ocazia Zilei Poliției Române/ Congresul Extraordinar al PMP a demosntrat ca se sterge la „cur” cu instanta  

    Congres Extraordinar PMP Partidul Mișcarea Populară s-a reunit sâmbătă, 25.03.2023, ora 12.00, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui Congres Extraordinar....

    Exclusiv2 zile ago

    Ziua Poliției Române – 25 martie 2023

    Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei...

    Exclusiv2 zile ago

    „Cu afaceri ilegale ma ocup și fac multi bani”, pare sa fie motto-ul „celebrului” Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL

    Prima victima din dosarul disjuns cu paletii (am dezvaluit, in exclusivitate ca sunt doua dosare disjunse, unul pe spalare de...

    Exclusiv3 zile ago

    Eutanasierea Poliției Române, o dramă cu final așteptat!

    De ani buni asistăm la distrugerea controlată a Poliției Române prin subordonarea ei neaveniților care conduc țara, prin subfinanțarea ei,...

    Exclusiv3 zile ago

    Se continua acțiunile de protest pentru acordarea restanțelor salariale

    Nu putem decât să constatăm că la acest moment Guvernul României dorește ca angajații din sistemul național de apărare, ordine...

    Exclusiv4 zile ago

    „Cred ca prefectura Prahova a devenit un fel de șef cu drept de veto in Ploiesti”

    Cunoscutul avocat George Botez este recunoscut pentru intransigenta sa pentru legalitate si pentru luarile sale de pozitii pe aceasta tema....

    Exclusiv4 zile ago

    Afacerea BCR la next level si alba neagra cu legalitatea/Somnul ratiunii naste monstri/Update -O anchetă poate demara cineva din Consiliul Local Ploiesti?

    Cu un tupeu iesit din comun s-a trecut la un next level: de albire si scapare de penal al edilului...

    Exclusiv4 zile ago

    Pentru că ASF nu a impus administrarea specială a Euroins încă din 2021, după 2 ani, gaura de la societate, plătită de asigurați și buget este de cel puțin 2 miliarde de lei

    Legea obligă Autoritatea de Supraveghere FInanciară ca atunci când indicatorii de solvabilitate și lichiditate devin subunitari (sau cu corespondentul lor...

    Exclusiv5 zile ago

    Cutia Pandorei!/Halchin centrează si Zeus da cu capul!

           Ca pe Zeus, Neprihănitul!!! Matei Valentin, un director împuternicit de la Penitenciarul Ploiesti il protejeaza mafia M.J. via A.N.P....

    Exclusiv5 zile ago

    Complicitatea ASF la dimensiunea fraudei de la City Insurance/Intrebarea senatorului Ivan care l-a facut pe Presedintele ASF sa se bâlbâie si sa se inrosească.

    Nu mai există nicăieri în lume un caz in care instituția desemnata de stat sa supravegheze vreo piata financiara bancara...

    Exclusiv6 zile ago

    Replica ,, Caracatiței”

              Urmare a articolelor noastre de investigații privind activitățile ilegale, conduse de  Mafia din Penitenciarul Ploiești, vă reamintim: suținută de...

    Exclusiv6 zile ago

    Don Quijote de la Mancha VS. Cei trei muschetari/Cavalerul tristei figuri VS. Cei trei mușca-tare/Ep.3: ÊTES-VOUS PRÊT(E)S ?

    Personajul următor al serialului nostru nu a venit ca o surpriză pentru redacție când a fost făcută schema aceasta de...

    Exclusiv6 zile ago

    1 oră au avut la dispoziție șefii să propună polițiștii care vor fi avansați înainte de termen

    Știm cu toții că pilele și cei cu “blazon” sunt deja cunoscuți și nu erau surprize, dar problema e că...

    Exclusiv6 zile ago

    Despre dreptul la compensatia de chirie pentru politistii care au achizitionat locuinte anterior legii 288/2018!

    Pe 03.04.2023, intr-un dosar al sindicatului Diamantul, ICCJ ( complet dcd) este investita sa lamureasca daca politistii care au incheiat...

    Exclusivo săptămână ago

    ,, Noaptea Minții” sau ,,Cum calculează Mafia”!!!/Episodul IV

    În data de 02.06.2020 în Tabelul cu calculul perisabilităților legal admise întocmit de Logistică ,la nr.crt.7,  Rățușca cea urâtă trece...

    Partener media exclusiv

    stiri actualizate Raspandacul

    Parteneri

    Top Articole Incisiv

    error: Articolele nu se pot copia!