Actualitate
Supravegherea culegerii de informaţii/ IMPACTUL CULEGERII DE INFORMAŢII ASUPRA DREPTURILOR OMULUI

Scopul acestui instrument este de a examina rolul pe care îl joacă organismele de supraveghere în monitorizarea funcţiilor de culegere a informaţiilor de către serviciile de informaţii. Produsul de intelligence este rezultatul unui proces cu mai multe etape, care presupune trasarea sarcinilor, planificarea, culegerea de informaţii, analizarea şi diseminarea lor. Însă, din toate aceste etape, culegerea de informaţii, în special prin mijloace secrete, rămâne trăsătura definitorie a serviciilor de informaţii, cel puţin în accepţiunea publică. Culegerea de informaţii este unul din cele mai controversate aspecte ale activităţii în domeniul intelligence şi prezintă o serie de provocări ieşite din comun pentru organismele de supraveghere, care au datoria de a susţine idealurile democratice.
Prima parte a prezentului instrument va analiza câteva dintre metodele prin care serviciile de informaţii obţin informaţii. După care, vor fi studiate modalităţile prin care ţările democratice pot utiliza legislaţia, autorizarea şi supravegherea pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate ori de câte ori se folosesc metode secrete.
SURSELE ŞI METODELE DE CULEGERE A INFORMAŢIILOR
Produsul de intelligence se bazează pe informaţii culese din diferite surse. Dat fiind că nicio sursă unică nu e în măsură să ofere îndeajuns de multe informaţii pentru deplina înţelegere a unei anumite probleme, serviciile de informaţii folosesc surse multiple pentru a ajunge la cea mai precisă imagine a evenimentelor. Aceste surse sunt împărţite pe categorii, în funcţie de tipul lor:
- informaţii din surse umane (HUMINT), aşa cum sunt informatorii;
- informaţii din semnale (SIGINT), aşa cum sunt interceptările unor comunicaţii; informaţii din surse deschise (OSINT), aşa cum sunt relatările mass- mediei;
- informaţii din imagini (IMINT), aşa cum sunt fotografiile din satelit.
Metodele de culegere a informaţiilor pot fi la vedere sau sub acoperire. Metodele la vedere sunt cel mai adesea folosite pentru a strânge OSINT, deoarece informaţiile sunt deţinute în mod deschis şi sunt disponibile public. În cazul metodelor sub acoperire sau clandestine, culegerea informaţiilor despre ţinte se face în secret, fără ştiinţa acestora. Metodele sub acoperire pot include folosirea informatorilor, urmărirea electronică, interceptarea comunicaţiilor, urmărirea fizică şi imagini culese de la distanţă. Atunci când asemenea metode sunt folosite într-un mod care încalcă dreptul unei persoane la viaţă privată, ele sunt denumite „metode intruzive de investigare.” Iar tehnicile aferente sunt numite „măsuri speciale de investigare” sau „tehnici speciale de investigare.”
Consiliul Europei a definit tehnicile speciale de investigare drept „tehnici aplicate de autorităţile competente în contextul cercetărilor penale, având ca scop depistarea şi investigarea unor infracţiuni grave şi a suspecţilor, şi care urmăresc culegerea de informaţii în aşa fel, încât persoanele ţintă să nu intre în alertă.” 1 În acest context, autorităţi competente pot fi ori serviciile de informaţii, ori agenţiile de aplicare a legii. E important să se observe că, în multe ţări, serviciile de informaţii folosesc astfel de măsuri nu numai în cadrul cercetărilor penale, dar şi în investigaţiile preventive, legate de securitatea naţională. Ca principiu general, metoda utilizată pentru culegerea de informaţii trebuie să se bazeze pe tipul de informaţie necesar, pe scopul efortului de culegere şi pe contextul operaţional, legal şi politic în care acţionează serviciile de informaţii.
IMPACTUL CULEGERII DE INFORMAŢII ASUPRA DREPTURILOR OMULUI
Serviciile de informaţii culeg informaţii pentru a-i ajuta pe oficialii guvernamentali să elaboreze politici şi să ia decizii strategice şi operaţionale. Modul în care obţin informaţiile trebuie să fie compatibil cu priorităţile şi valorile [1]
Strângerea de informaţii despre ameninţările la adresa securităţii poate avea un impact direct asupra drepturilor fundamentale ale indivizilor.[3] În conformitate cu raportul din 2008 al Comisiei ministeriale de verificare a serviciilor de informaţii din Africa de Sud, care investiga presupuse abuzuri de putere săvârşite de Agenţia Naţională de Informaţii, „metodele intruzive de investigare pot avea un rol crucial în aducerea la lumină a activităţilor şi conspiraţiilor criminale, însă ele pot fi folosite şi în mod incorect pentru a submina procesul democratic, a interveni în activitatea politică şi socială legală şi pentru a avantaja, în mod incorect, anumiţi politicieni şi partide.” [4]
societăţii pe care o servesc.[2] În ţările democratice, serviciile de informaţii trebuie să respecte drepturile omului, statul de drept şi principiile guvernanţei democratice, inclusiv responsabilitatea, transparenţa şi participarea la luarea deciziilor. Munca de informaţii trebuie să se desfăşoare între aceşti parametri, de la atribuirea sarcinilor până la diseminarea informaţiilor.
Cu toate că utilizarea de către stat a metodelor intruzive este întotdeauna sensibilă din punct de vedere constituţional şi politic, folosirea lor de către serviciile de informaţii trebuie tratată cu deosebită prudenţă. Motivele pentru o asemenea prudenţă, enumerate de raportul Comisiei ministeriale de verificare,[5] includ următoarele:
- □ Ţinta unei investigaţii poate să nu afle niciodată despre utilizarea metodelor intruzive şi, în consecinţă, nu va fi capabilă să obiecteze în privinţa lor şi nici să le conteste validitatea în instanţă Înaltul nivel de secretizare ce însoţeşte metodele intruzive reduce capacitatea organismelor de supraveghere de a monitoriza utilizarea lor şi de a detecta posibile abuzuri şi ilegalităţi.
- Măsura în care metodele intruzive încalcă dreptul individului la viaţă privată poate fi mult mai mare decât este necesar sau se intenţionează.
- Pe lângă încălcarea vieţii private a ţintei, metodele intruzive afectează adesea drepturile la viaţă privată ale unor indivizi cu care ţinta intră în contact, chiar dacă aceşti indivizi nu sunt supuşi investigaţiei.
- Informaţiile sensibile referitoare la ţintă şi la persoanele cu care aceasta intră în contact sunt înregistrate şi păstrate de serviciile de informaţii pe o perioadă de timp mai mare decât cea a investigaţiei şi, uneori, sunt folosite pentru alte scopuri.
Uneori, se face o distincţie între utilizarea în străinătate şi utilizarea pe plan intern a tehnologiei de interceptare, deoarece, pe plan intern, există pericolul ca executivul să folosească sisteme clandestine de interceptare în scopuri partizane, spre exemplu, pentru spionarea oponenţilor politici. Pe de altă parte, interceptarea comunicaţiilor în străinătate nu periclitează în general ordinea democratică internă.
În ţările democratice, organismele de supraveghere a serviciilor de informaţii au dreptul legitim şi, deseori, responsabilitatea legală de a se asigura că serviciile au o conduită compatibilă cu ordinea constituţională. Responsabilitatea organismelor de supraveghere se extinde de obicei asupra întregului proces de intelligence, însă zona culegerii de informaţii necesită o atenţie specială, date fiind pericolele la care sunt expuse valorile democratice prin folosirea metodelor sub acoperire, intruzive. Mai precis, organismele de supraveghere trebuie să monitorizeze îndeaproape utilizarea tuturor metodelor de acest tip pentru a se asigura că serviciul respectiv de informaţii îşi menţine conduita în limitele legii.
Africa de Sud, Comisia ministerială de verificare a serviciilor de informaţii, Intelligence in a Constitutional Democracy: Fnal Rieport to the Minister for Intelligence Services, the Honourable Mr. Ronnie Kasrils, MP [Intelligence într-o democraţie constituţională: Raport final în atenţia miniQrului pentru Eferviaile de informaţii, Hon. Mr. Ronnie Kasrils, MP] (10 septembrie 2008)
Actualitate
Descopera secretul taierilor precise si eficiente!

Panza circular pentru debitare, unelte esentiale pentru procesarea lemnului in atelierele de productie sau in bricolaj. Ele pot fi utilizate pentru a taia cu precizie materiale precum PAL, MDF sau lemnul comercial. Site-ul UtilajExpert.ro comercializeaza o gama variata de panze de circular, cu diametre si grosimi diferite, pentru a se potrivi nevoilor dvs. de prelucrare a lemnului.
Panzele de circular sunt fabricate din materiale de inalta calitate, astfel incat sa poata rezista la uzura si la forta generata de taiere. De asemenea, acestea sunt proiectate pentru a oferi taieri precise, fara a lasa marcaje sau aschii in materialul taiat. UtilajExpert.ro ofera panze de circular pentru diferite tipuri de taieri, inclusiv taieturi cu dinti alternativi sau taieturi cu dinti ascutiti.
Atunci cand achizitionati o panza circular de la UtilajExpert.ro, puteti fi sigur ca primiti un produs de calitate, la preturi accesibile. Site-ul ofera asistenta pentru a va ajuta sa alegeti panza de circular potrivita pentru proiectul dvs. De asemenea, UtilajExpert.ro ofera garantie pentru produsele sale, astfel incat sa puteti fi sigur ca primiti un produs durabil si de calitate.
Pe UtilajExpert.ro, gasiti panze de circular pentru diferite tipuri de utilaje, precum fierastraie stationare, fierastrau circular pendular sau freze lemn. Indiferent de tipul utilajului dvs., acestea va vor oferi rezultatele dorite pentru prelucrarea lemnului.
Panzele de circular pot fi utilizate pentru taierea mai multor tipuri de materiale, inclusiv PAL, MDF si lemn. PAL-ul, sau placa de aglomerat, este un material popular utilizat in industria mobilierului sau in constructii. MDF-ul, sau placa de fibra, este utilizat pentru fabricarea unui numar mare de produse, inclusiv mobilier, usi si ferestre. Lemnul comercial este utilizat in constructii, in special in ceea ce priveste grinzile si dulapi.
O panza circular poate fi achizitionata in diferite grosimi, astfel incat sa se potriveasca nevoilor dvs. de taiere. De exemplu, pentru taierea materialelor mai groase, este recomandat sa achizitionati o panza de circular cu o grosime mai mare, in timp ce pentru materiale mai subtiri, o panza de circular mai subtire va fi suficienta.
In plus, panzele de circular de la UtilajExpert.ro sunt fabricate cu tehnologii moderne, astfel incat sa ofere taieri precise, fara a deteriora materialul. Acestea sunt, de asemenea, usor de utilizat si au un design ergonomic, astfel incat sa poata fi manevrate cu usurinta.
In concluzie, achizitionarea de panze circular de la UtilajExpert.ro este o investitie inteligenta, care va va oferi taieri precise, eficiente si de calitate. Site-ul ofera o gama larga de produse, la preturi accesibile, astfel incat sa puteti gasi panza de circular potrivita pentru nevoile dvs. De asemenea, asistenta tehnica oferita de UtilajExpert.ro va fi intotdeauna disponibila pentru a va ajuta sa alegeti panza de circular potrivita.
Actualitate
Luceafărul poeziei românești n-a convenit sistemului și a fost lichidat cu supradoze de mercur

O serie de scriitori, filosofi, poeți au prevestit prezentul pe care îl trăim. Întrebarea este dacă vizionarismul lor a fost premeditat sau abstractul minții lor a coincis cu realitatea viitoare? Li s-a impus o agendă de către cârmuitorii lumii? E subiectul care freamătă mintea multor contemporani.
Filosofii au prefigurat o minunată lume nouă. Am prezentat cartea cu acest titlu a lui Aldous Huxley. A descris sedativele cu douăzeci de ani înainte de apariția lor. George Orwell a prevăzut ghetoul digital, ce se prefigurează astăzi, sistemele de supraveghere, ecranele uriașe ale propagandei. H.G. Wells a prevestit apariția bombei atomice, înainte de primul război mondial. Și Mihai Eminescu a precumpănit teoria relativității, dezvoltate ulterior de savantul Albert Einstein. Dean Koonze, în romanul „Ochii întunericului,” apărută în 1981, a descris cu lux de amănunte scăparea unui virus dintr-un laborator chiar din Wuhan.
A făcut parte Aldous Huxley din cluburile de eugeniști? Fratele lui făcea parte dintre acei adepți ai teoriei sociale, care susținea că specia umană se poate perfecționa prin îmbunătățirea geneticii, folosind diferite mijloace de intervenție. Igor Sikorsky, inventatorul elicopterului, apărut prima oară în 1939, a recunoscut că s-a inspirat din cartea lui Jules Verne. „Dacă un om își poate imagina ceva, un alt om poate face ca acel lucru să devină realitate,” avea să spună inginerul de aviație.
Pe Muntele Adevărului de lângă Ascona, ideologul lui Bela Kun, György Lukács, a proiectat asistat de un om cu bani emanciparea drepturilor minorităților, înainte de anul 1920. Ulterior, ideile sale s-au transformat în ideologie. Era un marxist luminat. Voia să înlocuiască lupta de clasă cu lupta între subculturi. Prezentul îi confirmă aspirațiile. Gustave le Bon a lansat ipoteza, încă din 1895, că masele nu gândesc și se lasă conduse de către lideri charismatici. Oamenii sunt în stare la cele mai mari sacrificii, dacă li s-au activat instinctele de turmă. Și ce a urmat i-au confirmat argumentele științifice.
Mai are sens să povestim în ce condiții a scris Niccolò Machiavelli „Principele”? Era izolat în San Casciano. Lucra la o istorie a generalilor Imperiului roman. Dar pentru a-l ajuta pe bunul său prieten Lorenzo de Medici să-și recapete poziția de secretar al Republicii florentine, a scris-o în câteva săptămâni. Astăzi, lucrarea fundamentează principile de bază ale organizării politice. „Scopul scuză mijloacele,” se spune și azi. Cinismul, vicleșugul, minciuna, lipsa de scrupule constituie esența pură a machiavelismului.
E destul să stimulezi orgoliul cuiva și el e în stare să sfâșâie pe ceilalți, în numele unui fals ideal. Spiritul de turmă a fost mereu folosit de liderii venali ai istoriei Internetul de azi, în ceea ce oamenii de știință de la Edinburgh prefigurau „camera ecourilor,” este instrumentul cel mai util de cultivat nu doar gregaritatea, ci și spiritul de turmă.
„Viitorul muncii constă în structuri diverse, participative, deținute și operate de părțile interesate, ore de lucru mai scurte și mai mult timp pentru dezvoltarea inteligenței sociale (de exemplu, împărtășirea, îngrijirea, crearea și învățarea). Munca repetitivă va fi efectuată de roboți, software și Inteligența Artificială. Ca urmare, este esențial ca proprietatea să fie comună, astfel încât inegalitățile sociale să nu mai existe. Lucrătorii digitali vor lucra din ce în ce mai mult de acasă sau de la birouri virtuale, conectate la coorganisme prin platforme dedicate,” scrie în misiunea organizației Nesta, finanțată de marile companii de soft.
Hardurile le fac chinezii, iar softurile, inteligenții lumii, pare-se după principiul machiavelian.
Recent, ne-a căzut în brațe „Absolescența Omului,” a filosofului german Günther Anders care, după zece ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial, a formulat ipoteza condiționării colective, ca stimul de acțiune al grupurilor sociale. El prefigura minunata lume nouă, fără educație, condusă de instrumente ale ingineriilor sociale, a sexismului debordant și promovarea jocurilor sociale. Totul cu scopul ca omul să nu mai gândească. Să nu mai aibă idei proprii! De aceea a fost restricționat de la publicare în engleză, fiind considerat de întemeietorul Școlii de la Frankfurt, Herbert Marcuse, un „pesimist incorigibil.”
Filosoful vorbea în anul 1954 despre suflet în cea de-a doua revoluție industrială. Azi, Karl Schwab ne explică, în „Marea resetare,” cum va arăta lumea de mâine a cipaților și decerebraților, slugi umile ale Norii Cârmuiri Mondiale. Absolescența e acea stare a organismului uzat, decrepit și prea dependent de tradiționalism.
Prima revoluție industrială a proiectat clasa muncitoare, pe care Marx n-a reușit să o ducă în Rai, a doua revoluție – revoluția tehnologică – a mărit ecartul dintre structurile sociale. A treia revoluție, ca cea din zilele noastre, prefigurează individul asistat de gadget-uri și de rețele nevăzute, tot mai troglodit, intitulată de cerberi „Generația trezită.” Toate se leagă. Dar nu am priceput dacă Orwell a lucrat pentru MI 5, Hamingway pentru CIA, Aldous Huxley a fost șantajat pentru uzul și traficul de droguri? Tot ce cunoaștem e că Luceafărul poeziei românești n-a convenit sistemului și a fost lichidat cu supradoze de mercur.
Marius Ghilezan
Actualitate
Răspunsul ANAF e că niciuna nu are datorii către statul român

(Preluare Inpolitics):
Surpriză maximă într-o chestiune agitată a ultimei perioade: contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, marile companii austriece din România nu înregistrează datorii restante la bugetul statului. În ce privește companiile mai mici, cca.o treime dintre ele au asemenea datorii, dar suma totală e cel puțin modestă, mai puțin de 80 de milioane de euro.
Printr-o interpelare parlamentară, deputatul AUR Antonio Andrușceac a cerut săptămînile trecute ministerului Finanțelor să confirme dacă e real că cele mai mari 11 companii austriece din România, nominalizate explicit, în frunte cu OMV Petrom, au datorii imense către bugetul statului, de aproape 20 de miliarde de euro.
Răspunsul ANAF e că niciuna nu are datorii către statul român, cu o excepție specială, care e în dezbaterea justiției.
”În ceea ce privește analiza punctuală a celor 11 companii cu capital austriac, precizăm că Raiffeisen Bank (CUI 361820), OMV Petrom (CUI 1590082), BCR Bank (CUI 361757), Immofinanz Services (CUI 21581305), XXXLutz Properties (CUI 22383497), Julius Meinl Romania (CUI 558580), HS Timber Productions 5 SRL (CUI 14554103), Red Bull Romania SRL (CUI 16539193), Parr Construct SRL și STRABAG (CUI 6891914) nu înregistrează obligații bugetare restante.
i7863A
S.C. Uniqa Asigurari S.A. (CUI 181363) înregistrează obligații fiscale în valoare de 12,6 milioane lei, suma reprezentând o amendă contestată în instanță.
Referitor la redevențele neplătite de societatea OMV Petrom S.A., menționăm că aceasta nu înregistrează redevențe petroliere neachitate. În perioada 2018-2022 au fost declarate și achitate redevențe în valoare de 4,82 milioane lei” se arată în răspunsul ANAF.
În rîndul restului firmelor austriece din România există, totuși, datornici, confirmă ANAF, dar datoria totală e de mai puțin de 400 de milioane de lei:
”La data de 30 noiembrie 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a ANAF, din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei, din care:
50 de contribuabili au accesat facilități fiscale conform prevederilor legale în sumă de 45,6 milioane lei;
502 contribuabili înregistrau arierate în sumă de 21,5 milioane lei, pentru care s-a demarat procedura de executare silită;
100 contribuabili înregistrau arierate nerecuperabile cu sume de 192,6 milioane lei (arieratele nerecuperabile reprezintă obligații bugetare restante pentru care organele fiscale nu pot începe sau continua măsuri de executare silită, creanțele debitorilor pentru care s-a dispus suspendarea executării silite de către instanța judecătorească, obligațiile fiscale restante ale contribuabililor sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, obligațiile fiscale restante ale contribuabililor pentru care s-a declarat procedura de insolvabilitate fără venituri/bunuri următoare, creanțele debitorilor pentru care s-a instituit administrarea specială, etc.).” se mai arată în adresa secretarului de stat Alin Chițu.
-
Exclusivacum 1 zi
Valentin Stefan si combinatiile cu iz penal de la conducerea Postei Romane (II)
-
Exclusivacum 5 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (I)/”Am vorbit cu asta care-i sef la Politia Locala, cu Albu…”
-
Exclusivacum 21 de ore
VOM publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala: vom devoala cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi, pe romaneste spus, cu documente si bazat pe hotararea unui magistrat! (I).
-
Exclusivacum 1 zi
Fostul procuror Negulescu Mircea implicat in mafia deseurilor/Ludovic Orban „tinta” in miscare in urma perchezitiilor din Prahova/Nasul si Finul din Prahova
-
Exclusivacum 4 zile
Inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/”Bai vino maine cand esti treaz ca deja ai venit beat si esti prost”
-
Exclusivacum 3 zile
De la „Bomba ecologica de la Pleasa” la pacura si …dosarul penal de la Parchetul General
-
Actualitateacum 5 zile
Noi inregistrari audio – video/stenograme senzationale cu si despre un ales “local” (II)/ Maine, 03.02.2023, orele 12.00
-
Aveti un Pontacum 1 zi
VOM publica date si documente care vor dinamita doua sisteme de siguranta nationala: vom devoala cum se FURA pe fata si sarabanda unor falsuri pentru acoperirea acestor furturi, pe romaneste spus, cu documente si bazat pe hotararea unui magistrat!/PROMO/Orele 14.00