Featured
Provocările relațiilor comerciale între SUA și Germania în domeniul apărării

Îngrijorări asupra comenzii F-35 și independența Germaniei
Guvernul conservator CDU/CSU din Germania, aflat în așteptare, și planul urgent al Europei de a-și reconstrui capacitățile militare prin autodiversificare, pun industria americană și comenzile viitoare din Berlin pe un teren instabil pe termen lung, conform opiniei unui grup de analiști pentru Breaking Defense.
Printre preocupările notabile se află respectarea contractului de 8,8 miliarde de dolari pentru 35 de avioane de vânătoare F-35A de generație a cincea de la Lockheed Martin.
Friedrich Merz, ales de CDU pentru funcția de cancelar, a propus asigurarea „independenței” față de SUA, criticând doctrina „America First” a președintelui Donald Trump și afirmând că este pregătit pentru un „scenariu de worst case”, implicând un viitor în care SUA nu ar mai fi considerate un aliat de încredere. De asemenea, a cerut public ca Ucraina să participe la negocierile de pace cu Rusia, contestând decizia Casei Albe de a exclude Kievul și națiunile europene din discuții.
Modernizarea forțelor armate germane
În contextul acestor evenimente, Merz a demarat planurile de modernizare a forțelor armate ale Germaniei, deschizând discuții cu social-democraticii pentru un fond de apărare de urgență în valoare de 200 de miliarde de euro, conform Bloomberg.
În această atmosferă de mișcări strategice, comanda F-35 și alte contracte importante din SUA, inclusiv avioanele de patrulare maritimă Boeing P-8A, elicopterele de transport greu CH-47F Chinook și sistemele de apărare aeriană RTX Patriot, se află în centrul atenției.
Riscurile asociate pentru comenzile majore
Analizând riscurile de anulare legate de cele patru comenzi majore, JJ Gertler, analist senior la Teal Group, a declarat pentru Breaking Defense: „Cea mai semnificativă comandă existentă care ar putea fi supusă regretelor din partea cumpărătorului și ar putea încerca să o ia în direcții diferite este angajamentul Germaniei pentru F-35.”
El a subliniat că avionul stealth necesită „o relație continuă cu Statele Unite, din cauza accesului prezumat la toate datele care vin și pleacă de la avion”, adăugând că „nu este o decizie de achiziție unică, ca în cazul altor sisteme, iar fiabilitatea SUA ca partener trebuie considerată mai serios.”
Contrapuncte și argumente pro F-35
Pe de altă parte, Jim Townsend, cercetător senior adjunct în programul de securitate transatlantică la Center for a New American Security, a afirmat că comanda F-35 este „sigură”, în mare parte deoarece Germania „nu are alte opțiuni” decât să achiziționeze avioanele pentru a înlocui Tornado-urile Panavia care se retrag. Obiecțiile politice au complicat anterior tentativa Lockheed de a vinde avioanele Berlinului, dar F-35 a fost selectat în cele din urmă, cu trei ani mai târziu, în fața avioanelor europene de generație a patra.
Flota de F-35 a Germaniei va fi, de asemenea, echipată cu bombe B61-12 din SUA pentru a îndeplini misiuni de descurajare nucleară NATO, cu primele livrări așteptate în 2026.
Perspective asupra altor contracte de apărare
Un alt contract important include achiziția a 60 de elicoptere CH-47F, despre care analiștii consideră că este probabil să continue, în parte deoarece singura competiție a fost între două firme americane — Boeing și Lockheed, care oferea designul său CH-53K King Stallion.
„Probabilitatea de anulare [a CH-47F] e probabil mai mică decât în cazul în care concurentul ar fi fost european (sau în care ar exista un contrapartid european viabil, precum intenția un contrapartid european viabil, precum intenția Airbus de a dezvolta un P-8 echivalent bazat pe avioanele sale de linie).” a explicat Gertler. Cazul Chinook este, de asemenea, sprijinit deoarece aeronava poate fi întreținută de „depozite interne”, spre deosebire de o dependență excesivă de transferul de bunuri din lanțul de aprovizionare din SUA, conform lui Aboulafia.
În 2024, Tim Flood, vicepreședintele Boeing pentru dezvoltarea afacerilor internaționale, a declarat pentru Breaking Defense că compania plănuiește primele livrări de CH-47F către Germania în 2027, în timp ce primul din cele opt P-8 este programat pentru livrare în acest an.
Investiții în apărarea aeriană
Apărarea aeriană este o altă investiție majoră pentru Germania; în cursul anului 2024, Berlinul a semnat două comenzi pentru sistemele de apărare aeriană și antirachetă Patriot, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, și a primit aprobată de către Departamentul de Stat al SUA achiziția a până la 600 de rachete de rachete Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) împreună cu echipamentele aferente, evaluată la aproximativ 5 miliarde de dolari.
De asemenea, Germania este una dintre cele patru țări europene implicate în achiziția a până la 1.000 de rachete Patriot Guidance Enhanced Missiles (GEM-T), într-un contract încheiat cu COMLOG, un joint venture între RTX și casa europeană de rachete MBDA, prin Agenția NATO de Suport și Achiziții.
Perspective pe termen lung
Deși acordurile actuale pot părea solide, analiștii convin că vânzările viitoare ale SUA către Germania se vor confrunta cu șanse mai reduse. Gertler, de exemplu, prezice că avansul lui Merz pentru „independență” va duce probabil la o situație în care „SUA își vor pierde poziția de răspuns implicit la fiecare cerință de hardware”. El a adăugat că, în viitor, nu va exista o preferință pentru echipamentele americane, bazată pe considerarea acestora ca garanți ai securității europene – cel puțin atâta timp cât acest angajament rămâne vag.
Pe măsură ce Germania devine mai „protecționistă” în încercarea de a livra rapid programele de arme și reînarment, restricțiile de acces pe piața americană sau pierderea completă a accesului pe piață ar putea să se impună, sugerează Townsend, mai ales dacă Uniunea Europeană decidă să joace un rol mai proeminent în proiectele majore.
Concluzie
În concluzie, relația comercială dintre Germania și SUA în domeniul apărării se află într-un moment critic, cu perspective variate asupra viitoarelor comenzi. Deși anumite contracte, precum cele pentru Patriot și CH-47F, par să aibă un parcurs stabil, comanda F-35 este sub o presiune considerabilă, iar deciziile politice ale noii administrații germane ar putea schimba semnificativ peisajul în următorii ani.
Exclusiv
Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute
Featured
Reținerea unui bărbat pentru agresiune sexuală în Craiova
Anchete
Concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne în 2025.Oportunități de formare la instituții de invățământ

Oportunități de formare la instituții de invățământ
Peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi disponibile la instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și la Academia Națională de Informații “Mihai Viteazul”, în sesiunea din perioada iunie-august 2025. Dintre acestea, 138 de locuri sunt destinate învățământului superior (ofițeri), structurate astfel:
- Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București: 16 locuri
- Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu: 15 locuri
- Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”: 53 locuri
- Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov: 11 locuri
- Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța: 9 locuri
- Institutul Medico-Militar: 10 locuri
- Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” București: 24 locuri
Forma de invățământ postliceal
Candidații au posibilitatea de a opta și pentru forma de învățământ postliceal (maistrii militari), cu următoarele locuri disponibile:
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 16 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 14 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 17 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” Constanța: 39 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 9 locuri
Vor fi disponibile și 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri):
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu: 3 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” Boboc: 2 locuri
- Școala Militară de Maiştri Militari și Subofițeri de Logistică „Gheorghe Lazăr”: 10 locuri
Procedura de inscriere și evaluare
În această sesiune, vor fi disponibile și 3 locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Cererile de înscriere pot fi descărcate de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, completate de către candidați și transmise în format electronic la adresa unității de recrutare până la data de 18 mai 2025.
Evaluarea psihologică și examinarea medicală vor fi realizate conform programărilor stabilite de unitățile specializate. Transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical trebuie să se efectueze până la data de 16 iunie 2025. Proba de evaluare a performanței fizice se va susține la Academia de Poliție “Al. I. Cuza”, în perioada 21-25 iunie 2025.
Ulterior, candidații Ministerului Afacerilor Interne pentru instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și ale Academiei Naționale de Informații vor continua procedura de admitere conform graficelor stabilite.
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum 2 zile
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial