Featured
România cu gaze, România fără gaze: O analiză a crizei gazelor

Creșterea prețurilor gazelor
Prețurile gazelor în România au crescut cu 44% față de media din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că țara noastră este cel mai mare producător de gaze din UE, dezvaluie Cotidianul National intr-un articol sub semnatura jurnalistei Claudia Marcu. În plus, România se vede nevoită să importe gaze din țări care nu produc niciun fel de gaz, punând astfel în pericol securitatea aprovizionării interne, în ciuda asigurărilor oficiale de la Guvern. Specialiștii în energie sugerează că aceste prețuri mari sunt rezultatul speculației pe bursă, în contextul unor cantități insuficiente de gaze naturale disponibile.
Situația actuală a depozitelor de gaze
Cantitatea de gaze din depozite a scăzut la mai puțin de jumătate, pe fondul temperaturilor scăzute din ultima vreme. Autoritățile susțin că vom rezista până în martie, deși volumul gazelor importate continuă să crească vertiginos. Decizia Executivului de a impozita traderii cu 100% a condus la o piață speculativă, accentuând deficitul de gaze.
Dian Popescu, expert în energie, afirmă că: „Cei care au gaze speculează în această perioadă, pentru că nu sunt cantități de gaze în piață. Se știe că depozitele sunt aproape goale și nu mai pot asigura cantitățile necesare pentru consum.”
Dezechilibrul pieței
Popescu a explicat că, în timpul iernii, consumul României ajunge la 47-50 milioane mc pe zi. Când depozitele sunt pline, țara poate extrage cam 24-27 milioane mc pe zi. Cu toate acestea, odată ce depozitele se golesc, cantitatea disponibilă scade drastic la 10-11 milioane mc pe zi, ceea ce duce la necesitatea importurilor.
„Soluția este să se dea drumul la trading, ca să se echilibreze piața. Dacă nu sunt traderi, nu va face nimeni nimic pe piață,” subliniază Popescu.
Impactul golirii depozitelor
Reducerea rapidă a gazelor disponibile a generat panică, iar autoritățile au încercat să liniștească populația. „Nu există pericolul să rămânem fără gaze, deoarece temperaturile vor crește,” au afirmat oficialii. Totuși, întrebarea care apare este: ce se va întâmpla dacă temperaturile nu cresc și rămân scăzute? În ultimele zile, au fost înregistrate importuri uriașe de gaze, de aproape 15 milioane mc pe zi, ceea ce nu oferă perspective optimiste pentru viitor.
Concluzii
Criza gazelor din România subliniază problemele structurale ale pieței energetice și lipsa de transparență în gestionarea resurselor. Este esențial ca autoritățile să ia măsuri rapide și eficiente pentru a stabiliza piața și a asigura aprovizionarea cu gaze pentru consumatori, înainte de a ne confrunta cu o criză mai profundă.
Exclusiv
Poliția Română destructurează rețele infracționale în urma unor ample acțiuni de combatere a criminalității economice
Featured
Violența domestică în România: Date statistice din primele două luni ale anului 2025
Anchete
Poliția Română readuce în țară cinci persoane urmărite internațional

Operațiune de transfer din Italia și Franța
Poliția Română a transferat în țară cinci persoane aflate sub mandate de executare a pedepselor privative de libertate sau mandate de arestare preventivă. Operațiunea a implicat transferuri din Italia și Franța.
Detalii despre persoanele transferate
- Un bărbat de 45 de ani din Galați: Urmărit pentru lipsire de libertate ilegală (mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sectorului 1). Transferat din Italia.
- Un bărbat de 33 de ani din Mureș: Urmărit pentru trafic de droguri de risc (mandat de executare a pedepsei de 4 ani și 6 luni emis de Tribunalul Mureș). Transferat din Italia.
- Un bărbat de 23 de ani din Vaslui: Urmărit pentru tâlhărie (mandat de executare a pedepsei de 3 ani emis de Judecătoria Huși). Transferat din Italia.
- Un bărbat de 52 de ani din Mehedinți: Urmărit pentru infracțiuni la regimul rutier (mandat de executare a pedepsei de 1 an, 11 luni și 10 zile emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc). Transferat din Italia.
- Un bărbat de 60 de ani din Dolj: Urmărit pentru lovire sau alte violențe (mandat de executare a pedepsei de 1 an emis de Judecătoria Băilești). Transferat din Franța.
Executarea mandatelor
Toate cele cinci persoane au fost introduse în unități de detenție pentru executarea mandatelor emise. (Paul D.).
-
Exclusivacum 4 zile
Haos și bădărănie în Penitenciarul Botoșani: un ofițer ANP jignit de colegi
-
Exclusivacum 5 zile
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, vizită inedită la Penitenciarul Deva: un semnal puternic pentru reforma sistemului penitenciar
-
Exclusivacum 3 zile
Un milion de euro pentru plimbări în parc: Luxul de la ANP în contrast cu realitatea din penitenciare
-
Exclusivacum 2 zile
Vălenii de Munte: Caracatița și „Blondul” – Show-ul corupției în prime time
-
Exclusivacum 4 zile
Castelul de cărți de joc in scandalul White Tower & City Gate-Rețeaua de corupție imobiliară: Milioane furate, acte fără număr
-
Exclusivacum 4 zile
Sinfonia corupției – Blondu’, primarul și lemnul putred: O comedie neagră prahoveană – PAMFLET
-
Exclusivacum 5 zile
Mandat eșuat al ANP în asigurarea siguranței penitenciarelor
-
Exclusivacum 4 zile
Concurs ANP: suspiciuni de nereguli la selecția directorilor adjuncți economico-administrativi