Administratie
Ilie Bolojan critică managementul ineficient în companiile de stat

Abordarea greșită a resurselor
Ilie Bolojan a ridicat vocea împotriva modului în care se face managementul în variate companii și regii de stat, subliniind că unii directori acționează mai degrabă ca sindicaliști decât ca lideri eficienți. Aceasta a dus la alocarea unor sume semnificative pentru prime, salarii și alte beneficii în organizații care, în realitate, înregistrează pierderi.
Bolojan a oferit exemple de entități publice în care consideră că „nivelul de salarizare depășește limitele normale, orice s-ar spune”.
Exemplul Romsilva
„Romsilva este un exemplu în care, din cauza unor conduceri care nu înțeleg responsabilitatea gestionării corecte a banilor, s-a ajuns ca acestea să acționeze ca lideri de sindicat, ceea ce nu este viabil în condiții normale. Cred că această regie, ca multe altele, necesită o restructurare și reorganizare, având în vedere că mare parte din regii județene sunt pe pierdere. Este o situație aberantă să ai un număr mare de angajați care în fiecare an necesită subvenții, iar în urma analizării activităților lor, s-ar putea concluziona că nu își justifică existența. De asemenea, este nejustificat să existe consilii de conducere supradimensionate, cu drepturi exagerate”, a declarat Bolojan la Digi 24.
Critica autorităților de reglementare
Bolojan a criticat și nivelul de salarizare din autoritățile de reglementare, cum ar fi ANCOM, ASF și ANRE, afirmând că „nivelul de salarizare depășește limitele normale, orice s-ar spune” și că personalul „poate fi redus destul de mult”. El consideră că este anormal ca personalul acestor autorități să primească prime de performanță, în special în domenii care au fost afectate de falimente, cum ar fi piața asigurărilor RCA.
Eficiența în decizii și structuri
Bolojan a subliniat că și în instituții precum Consiliul Concurenței și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), nu este necesar să existe 11 persoane cu rang de secretar de stat, argumentând că numărul acestora poate fi redus. „Dacă o decizie este luată corect, numărul decidenților nu este determinant, ci claritatea reglementării și a evaluării”, a conchis Bolojan.
Această critică adusă gestionării resurselor în entitățile publice reflectă o preocupare mai largă pentru eficiența și responsabilitatea managerială în sectorul public românesc.
Administratie
Acțiune comună împotriva traficului de persoane în Tălmaciu
Administratie
EXERCIȚIU TACTIC AL STRUCTURILOR SPECIALE PENTRU MISIUNI CRITICE
Administratie
Accidente rutiere în România: Aplicația eSAR pentru reducerea comportamentului agresiv în trafic
-
Exclusivacum o zi
Când legea devine opțională: FSANP îi prezintă nota de plată lui Halchin
-
Exclusivacum 4 zile
Vălenii de Munte: Dovada video expune caracatița corupției – Un sistem putred până la maduvă
-
Ancheteacum 3 zile
ANP: O săptămână de transparență sub conducerea Ioanei Morar
-
Exclusivacum 4 zile
DSDRP: O direcție între îndrumare și haos – cazul Ilie și Spătaru
-
Exclusivacum o zi
WHITE TOWER: Percheziții, audieri și rețineri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
-
Exclusivacum 3 zile
Bombă ecologică cu ceas la Vama Ploiești: Ilegalități, corupție și un risc de dezastru iminent! (I)
-
Exclusivacum o zi
O nouă proba de corupție: Caracatița de la Vălenii de Munte își dezvăluie tentaculele
-
Exclusivacum 4 zile
Escrocheria White Tower & City Gate: „Cei Trei Muschetari Notariali” și rețeaua de corupție