Art. 7 din OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 233/2002, a fost completat prin Legea nr. 296, publicată în Monitorul Oficial nr. 1185, din 28 noiembrie.
Prevederi privind petițiile anonime
La art. 7 alin. (1), OG nr. 27/2002 prevede că petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiționarului nu se iau în considerare și se clasează. Prin noul act normativ, au fost introduse trei noi alineate care aduc modificări importante în acest sens.
Excepțiile de la reguli
Astfel, noile prevederi nu se aplică în cazul petițiilor anonime sau al celor care nu conțin datele de identificare a petiționarului, dar care se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală. Aceste petiții sunt supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire, în conformitate cu metodologia aprobată prin hotărâre de Guvern privind prevenția și combaterea hărțuirii pe criteriu de sex, precum și a hărțuirii morale.
Obligația de sesizare a organismelor penale
Dacă în urma analizei petițiilor referitoare la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex sau morală se constată că acestea ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, cum ar fi hărțuirea sexuală sau agresiunea sexuală, persoana responsabilă sau președintele Comisiei de primire și soluționare a hărțuirii au obligația de a sesiza imediat organele de urmărire penală, conform Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Aprobarea metodologiei
Noua lege prevede, de asemenea, că, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare, Guvernul va aproba, prin hotărâre de Guvern (HG), metodologia referitoare la rezolvarea petițiilor.
Metodologia pentru prevenirea și combaterea hărțuirii
Metodologia privind prevenirea și combaterea hărțuirii pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă a fost deja aprobată prin HG nr. 970/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 939, din 17 octombrie 2023.
Aceste modificări sunt importante pentru protejarea drepturilor persoanelor în fața hărțuirii și pentru o mai bună gestionare a petițiilor în instituțiile publice. (Irinel I.).