Connect with us

Administratie

Povestea Laboratorului de incercări pentru carburanți-lubrifianți al marinei: Prietenie și determinare în fața provocărilor

Publicat

pe

Într-o clădire mică și încercată de vreme din curtea Bazei Logistice Navale Pontica, se deschide un spațiu de poveste, transmite Alina Andries pentru Agenția Media a Armatei. La propriu, fiindcă poveștile au curs fără pauză pe toată durata vizitei, dar și la figurat, fiind un loc rupt de restul unității, tronat de magia prieteniei și învăluit de fumul carburanților și misterul eprubetelor.

Este vorba despre Laboratorul de Încercări pentru Carburanți-Lubrifianți al Marinei, unde se execută analize pentru stabilirea calității carburanților și lubrifianților folosiți în flota militară. Acolo s-a format, acum mai bine de 20 de ani, o prietenie. Relația dintre cele două inginerete demonstrează că este posibil să legi prietenii autentice chiar și în mediul profesional, care să dureze o viață.

Carmen Grosu este inginer și lucrează aici din februarie 91, după ce a absolvit facultatea la București, promoția 89, la tehnologie chimică. A fost repartizată inițial la combinatul de la Midia și, prin transfer, a ajuns în acest laborator. De atunci, este dedicată acării muncii.

„Mi-a plăcut foarte mult munca de analiză în laborator, mult mai mult decât în producție, pe instalație. Stabilirea calității presupune o cercetare detaliată; desfaci produsul, examinezi toate aspectele lui și, la final, compari valorile obținute cu standardele de calitate,” explică ea.

Georgeta Cristiana Iordache este laborator chimist și lucrează aici din 2001. „Am venit la acest laborator cu zece ani după Carmen,” spune ea. „Am absolvit liceul de chimie în Giurgiu și am venit aici prin concurs. Este primul meu loc de muncă și de aici vreau să mă și pensionez. Îmi place ce fac și mă regăsesc în munca asta.”

În laborator, se fac teste pe carburanți, în special motorină, care este cel mai utilizat carburant în marină, și o varietate de uleiuri. „În acte, laboratorul trebuie să fie dotat cu un ofițer, un maistru și un șofer, plus noi două,” explică Carmen. „Asta e încadrarea pe timp de pace. Momentan, suntem doar noi două, de 18 ani. Dacă ar aduce și un autolaborator, am putea merge pe teren.”

În ciuda dificultăților întâmpinate, comoara cea mai de preț a acestei echipe este camaraderia care s-a format între ele. „Ne înțelegem fără să vorbim. O consider pe Georgeta prietena mea foarte bună, știe totul despre mine. Pot să spun cu mâna pe inimă că fără ea nu pot,” afirmă Carmen.

„Nici eu n-aș putea. Am bază multă în ea,” completează Georgeta. Această legătură puternică le-a făcut să navigheze împreună prin provocările profesionale, dând dovadă de o determinare rar întâlnită.

Regretele ambelor doamne se îndreaptă către lipsa de personal pregătit. De-a lungul timpului, au avut doritori să se angajeze, dar majoritatea s-au retras când au văzut realitatea muncii, fie că a fost vorba de fumul chimicalelor, fie de efortul fizic. „Munca de laborator e complexă; trebuie să fii foarte atent,” spune Carmen, iar Cristina adaugă: „Pe lângă analiza propriu-zisă, există și muncă fizică.”

În ciuda provocărilor, amândouă și-au păstrat speranța că viitorul va aduce noi colegi care să le împărtășească pasiunea pentru chimie și analiza de calitate. „Dacă nu ne vom găsi colegi, va fi foarte greu pentru noi,” recunoaște Carmen, exprimând o dorință profundă de a transmite cunoștințele acumulate.

Pe lângă dificultățile de zi cu zi și lipsa de personal, laboratoarelor le lipsește și sprijinul necesar pentru a face față cerințelor tot mai mari. „E greu, miroase urât, dar munca noastră este esențială. Dacă nu avem ajutoare, nu putem ține pasul cu toate analizele,” adaugă Georgeta.

Totuși, cele două inginerete găsesc confort în prietenia și colaborarea lor. „Am trecut prin multe împreună, am avut și momente dificile, dar am reușit să ne sprijinim reciproc,” subliniază Carmen.

În laboratorul lor, fiecare zi aduce provocări noi, dar și satisfacții. „Îmi place că fiecare test pe care-l facem poate salva o situație critică. Când marinarii ne apreciază munca, simt că ceea ce facem contează,” spune Cristina, emoționată de impactul muncii lor asupra securității operațiunilor maritime.

Carmen și Georgeta demonstrează, astfel, nu numai devotament față de profesia lor, ci și puterea unei relații de prietenie care le susține în momentele grele. În fața dificultăților cu care se confruntă, ele continuă să lupte pentru a menține standardele de calitate și siguranță în marina militară, inspirându-se una pe alta să continue munca cu pasiune și determinare.

Astfel, Laboratorul de Încercări pentru Carburanți-Lubrifianți devine nu doar un loc de muncă, ci și un simbol al muncii în echipă și al prieteniei durabile în rândul celor care își dedică viața apărării și siguranței naționale.

Administratie

Depistarea unui mijloc de transport cautat la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II au depistat un cetățean român care a încercat să tranziteze frontiera cu un mijloc de transport marfă, estimat la aproximativ 100.000 de euro, căutat de autoritățile din Polonia.

Verificări și identificare

În Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, județul Arad, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control un bărbat, cetățean polonez, care conducea un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă, ambele înmatriculate în Polonia.

Bunuri căutate pentru confiscare

În urma verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat că cele două mijloace figurează în bazele de date ca fiind „bunuri căutate pentru confiscare”, alertă introdusă de autoritățile din Polonia. Drept urmare, acestea, în valoare totală estimată la aproximativ 100.000 de euro, au fost indisponibilizate la sediul instituției.

Cercetări în curs

În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire, iar la finalizare vor fi luate măsurile legale ce se impun. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Participarea Ministrului Cătălin Predoiu la Consiliul JAI

Publicat

pe

De

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă astăzi, 12 decembrie 2024, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), care are loc la Bruxelles, Belgia. Pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor se află adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024, iar controalele la frontierele aeriene și maritime interne au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată.

Bilanțul Spațiului Schengen

Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen și vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va concentra pe creșterea securității generale prin digitalizare.

Sisteme informatice pentru respectarea legii

Comisia Europeană și agenția eu-LISA, responsabilă cu gestionarea sistemelor informatice în domeniul securității și justiției, vor informa miniștrii despre calea de urmat privind funcționarea Sistemului de intrare/ieșire (EES). Acest sistem informatic automat va înregistra resortisanții țărilor terțe care călătoresc pentru șederi scurte, iar poliția de frontieră va scana amprentele digitale sau va face fotografii persoanelor care trec frontiera pentru prima dată.

Pactul privind migrația și azilul

Comisia va prezenta informații actualizate cu privire la punerea în aplicare a pactului privind migrația și azilul, care a fost adoptat în luna mai. Statele membre și Comisia iau măsuri pregătitoare pentru ca aceste legi să se aplice începând din iunie 2026. Dimensiunea externă a provocărilor legate de migrație va fi discutată în cadrul unui prânz de lucru.

Securitatea internă

În domeniul securității interne, Consiliul consultativ pentru informații va prezenta situația actuală a amenințărilor. Aceasta va fi urmată de un raport al președinției privind progresele înregistrate în lupta împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate.

Accesul la date pentru respectarea legii

Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la raportul final al Grupului de lucru la nivel înalt privind accesul la date pentru asigurarea eficace a respectării legii. În cadrul reuniunii din luna iunie a acestui an, Consiliul a salutat cele 42 de recomandări ale grupului privind accesul la date.

Orientări strategice

Președinția va informa miniștrii cu privire la situația actuală a orientărilor strategice pentru planificarea legislativă și operațională în spațiul de libertate, securitate și justiție. Orientările strategice reprezintă un instrument important pentru conturarea direcției politicii UE în acest domeniu.

Combaterea abuzului sexual asupra copiilor

În cadrul reuniunii, președinția își propune să ajungă la o abordare comună cu privire la propunerea legislativă de combatere a abuzului sexual asupra copiilor. Această propunere va impune întreprinderilor din domeniul internetului obligația de a alerta autoritățile în cazul abuzului sexual online asupra copiilor detectat pe platformele lor. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Strălucește la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024

Publicat

pe

De

Două medalii de aur, cinci de argint și cinci de bronz pentru România la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024, desfășurată la București, dezvăluie Ministrul Educației, Ligia Deca! Felicitări celor 12 elevi care au reprezentat țara noastră!

Performanțele elevilor români

  • Medalii de aur:
    • Alexandru Ioan Jicu, Colegiul Național „Gh. Vrănceanu” Bacău
    • Rareș Răzvan Gheorghe, Colegiul Național „B. P. Hașdeu”, Buzău
  • Medalii de argint:
    • Rareș Muntean, Liceul Teoretic „Ioan Jebeleanu” Sânnicolaul Mare, Timiș
    • Victor Andrei Păun, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești, Prahova
    • Bianca Alexandra Buzaș, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca
    • Patricia Plata, Colegiul Național „Sf. Sava” București
    • Claudiu Adrian Camenențchi, Colegiul Național „Mircea Cel Bătrân” Constanța
  • Medalii de bronz:
    • Mihai Cristian Iliescu, Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca, Cluj
    • Rareș Mihai, Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești
    • Albert Mihai Marin, Liceul Teoretic „Alexandru D. Ghica” Alexandria, Teleorman
    • Alexia Ilinca Butu, Colegiul Național „B. P. Hașdeu” Buzău
    • Maria Mihai, Colegiul Național de Informatică „M. Basarab” Râmnicu Vâlcea

Profesorii indrumători

Profesorii coordonatori și însoțitori ai echipei României sunt:

  • Prof. Roxana Moga și prof. Daniela Tudor, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, București
  • Prof. Costin Dobrotă, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”, Onești, Bacău

Mesaj de felicitare

„Felicitări tuturor! Vouă, profesorilor voștri, părinților, care vă susțin necondiționat! Recunoștință celor ce susțin performanța în educație,” mai transmite Ministrul Educației, Ligia Deca.

Aceste realizări reflectă dedicarea și talentul elevilor români în domeniul științelor și subliniază importanța educației de calitate.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv12 ore ago

AUTOSESIZAREA INSPECTIE JUDICIARE IN CAZUL JUDECATOAREI GROSU CRINA ELENA!!!

In mod normal, intr-o tara in care dreptatea si ocrotirea binelului public prin intermediul actului de justitie ar trebui sa...

Exclusiv12 ore ago

Controversă și scandal la Hidro Prahova: Demisii și ilegalități în conducerea UIP!

Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților (II) La nici o lună...

Exclusiv13 ore ago

Eșecul „resursizării” Poliției Penitenciare

Directorul Bogdan PUIANU se confruntă cu Comisia de disciplină din Ministerul Justiției (MJ), iar „resursizarea” poliției penitenciare s-a dovedit un...

Exclusiv13 ore ago

Doi ani de insistențe pentru desecretizarea regulamentelor

Se împlinesc doi ani de când SPR Diamantul insistă asupra desecretizării Regulamentelor de Organizare și Funcționare a Inspectoratelor Județene de...

Exclusiv2 zile ago

RABUFNIREA INCULPATULUI PSEUDO – JURNALIST NARCOMAN, SPAGAR SI SANTAJIST CATALIN STAVRI!

Contextul propunerii de arestare preventivă Odata cu respingerea de catre Judecatoria Ploiesti a propunerii Parchetului de pe langa Curtea de...

Exclusiv2 zile ago

ABUZURI, INDOLENȚĂ ȘI SUBIECTIVISM LA JUDECĂTORIA VALENII DE MUNTE

Din cauza faptului ca evenimentele cotidiene generate de concetatenii nostri ocupa o mare parte din timp, pentru o perioada scurta...

Exclusiv2 zile ago

Managementul lui Iorga Marian la Hidro Prahova: Pierderi de milioane și nemulțumiri în rândul angajaților

La nici o lună de la numirea sa în funcția de Director General al Hidro Prahova, Iorga Marian, acuzat de...

Exclusiv2 zile ago

Norma 12B: Polițiștii vor beneficia de drepturi suplimentare

Sindicatul Democratic al Polițiștilor SIDEPOL a anunțat că norma 12B, referitoare la hrana polițiștilor, va fi extinsă pentru mai mulți...

Exclusiv3 zile ago

Jafuri și corupție! Ziarul Incisiv de Prahova publică dovezile care ingroapă UWS (fosta ROSAL)!: Un Audit ce dezvăluie furturi masive

Corupție și abuzuri în gestiunea deșeurilor din Prahova: Moștenirea lui Silviu Prigoană și implicațiile Statului Paralel Desvaluirile ziarului Incisiv de...

Exclusiv3 zile ago

Despre „lantul” de OUG-uri și ipocrizia MAI

Critica la adresa ordonanțelor de urgență Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a adus în discuție controversa legată de lanțul...

Exclusiv4 zile ago

Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină

O investigație în contextul anchetelor jurnalistice: Sistemul Național Antigrindină și impactul asupra Siguranței Naționale a României Provocările post-electorale: Ce trebuie...

Exclusiv4 zile ago

S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale

PATRIA A PRIORI! Mereu înaintea tuturor: Un omagiu pentru Serviciul Român de Informații Importanța S.R.I. în contextul național În contextul...

Exclusiv4 zile ago

MASS-MEDIA ÎN BOCCA DELLA VERITA: O analiză asupra rolului presei și al responsabilității jurnalistice

Contextul istoric al scrisului și al mass-mediei Într-un raport emis de Sindicatul Diamantul, Vitalie Josanu subliniază importanța scrisului și a...

Exclusiv7 zile ago

Corupția și abuzurile de putere în Vălenii de Munte: Amenințări și afaceri obscure

Rețeaua de corupție din Prahova: Dezvăluiri șocante  Incisiv de Prahova continuă să expună o rețea complexă de corupție, cu implicații...

Exclusiv7 zile ago

Planurile lui Călin Georgescu pentru România: „Voi pune poporul și țara pe primul loc”

Călin Georgescu, recent invitat la emisiunea „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, a venit să dezmintă zvonurile și informațiile...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv