Connect with us

Administratie

Tudorel Toader dezvăluie posibile motive ale invalidării candidaturii Dianei Șoșoacă de către CCR

Publicat

pe

Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale și fost ministru al justiției, a comentat decizia Curții Constituționale de a invalida candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Deși motivarea oficială a hotărârii nu a fost publicată încă, Toader a oferit patru repere legislative care ar putea explica decizia judecătorilor constituționali.

El a semnalat că, deși cinci judecători au votat pentru invalidarea candidaturii, doi au votat împotrivă și a pus întrebarea: „Unde au fost cei doi?”. Toader a subliniat că decizia CCR este definitivă și obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că Diana Șoșoacă nu mai are nicio cale legală de a contesta această hotărâre sau de a-și reformula candidatura.

Toader a detaliat cele patru posibile argumente legislative pe care judecătorii ar fi putut să le aibă în vedere:

  1. Articolul 37 din Constituție – Acesta stipulează dreptul de a fi ales, un principiu fundamental al democrației.
  2. Articolul 27 din Legea 370/2004 – Această lege definește condițiile necesare pentru o candidatură validă. Din analiza acesteia se pot desprinde criteriile esențiale care trebuie respectate, conform alin. (2) la (8).
  3. Articolul 16 alin. (3) din Constituție – Potrivit acestui articol, demnitățile pot fi ocupate în conformitate cu legea, ceea ce impune o examinare a respectării condițiilor legale stipulate în Legea 370 pentru a valida candidatura.
  4. Articolul 40 alin. (2) din Constituție – Acest articol prevede că partidele și organizațiile care militează împotriva principiilor statului de drept, suveranității, integrității sau independenței României sunt considerate neconstituționale. Deși nu înseamnă că partidul Dianei Șoșoacă este declarat neconstituțional, judecătorii ar fi putut concluziona că activitățile desfășurate de acesta contravin valorilor constituționale, adică a existenței unui atașament față de statul de drept.

Această analiză oferă o perspectivă importantă asupra deciziilor CCR și a implicațiilor legale care pot influența viitoarele alegeri și activitatea politică în România.

Administratie

Horațiu Potra, fost mercenar, reținut pentru infracțiuni legate de arme și instigare publică

Publicat

pe

De

Fostul mercenar Horațiu Potra a fost reținut duminică seara pentru infracțiuni referitoare la nerespectarea regimului armelor și munițiilor, precum și instigare publică. Aceasta din urmă incriminare este asociată, conform avocaților săi, cu o postare pe Facebook de la începutul lunii decembrie. Potra a fost reținut în apropierea orașului Ploiești.

Acuzațiile și legăturile cu Călin Georgescu

Avocații lui Potra afirmă că în dosar nu există referințe care să ateste vreo legătură cu Călin Georgescu. Incidentul a avut loc în dimineața zilei de duminică, când Potra, aflat într-un vehicul de lux condus de un tânăr de 22 de ani, a fost oprit în trafic. În mașină au fost descoperite arme, inclusiv un pistol și un dispozitiv de împrăștiere gaze lacrimogene.

Audierea și transferul la Parchet

După reținere, Potra a fost transportat la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova pentru audieri, fiind ieșit din clădire în cătușe. În timpul interogatoriilor, el a declarat ironic jurnaliștilor că se îndrepta către București pentru a vota. Dosarul va fi coordonat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, care a preluat ancheta inițiată de polițiști.

Detalii despre armele găsite

În vehiculul în care se afla Horațiu Potra și tânărul Andrei Florin Lup, au fost descoperite mai multe arme, printre care un pistol, un dispozitiv de împrăștiere gaze lacrimogene, cinci bricege, un baston telescopic și diverse tipuri de cuțite. De asemenea, s-au găsit sume variate de bani, inclusiv coroane cehe și franci congolezi.

Direcția anchetei și contextul electoral

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești va coordona și dosarul deschis la nivelul IPJ Dâmbovița, având în vedere că mai multe vehicule suspectate de legături cu Călin Georgescu au fost oprite în trafic și au fost găsite arme. Această situație pune în evidență tensiunile politice curente și posibilele riscuri la adresa securității publice în contextul electoral. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Operațiune  importantă la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Ruse

Publicat

pe

De

Captură semnificativă de țigări
Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu Ruse au efectuat o captură valoroasă în urma controlului efectuat asupra unei autoutilitare. Au descoperit 17.800 de țigarete ascunse și nedeclarate.

Detalii despre incident
Un cetățean bulgar, în vârstă de 25 de ani, s-a prezentat pentru a intra în România la volanul autoutilitarei sale. În urma controlului de frontieră, polițiștii au găsit țigările ascunse într-un loc special amenajat pe șasiul platformei, acestea fiind de mărci diferite și având aplicat timbru fiscal bulgăresc.

Valoarea și consecințele legale
Cantitatea totală de țigarete a fost estimată la aproximativ 26.700 lei și a fost confiscată de către autorități. Cetățeanul bulgar a fost implicat într-un dosar penal pentru infracțiunea de deținere, în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate corect sau cu marcaje false, conform prevederilor legale. Se va propune soluții legale prin unitatea de parchet la finalizarea cercetărilor.

Această acțiune subliniază eforturile autorităților de a combate contrabanda cu produse accizabile și de a proteja piața națională. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Ministerul Apărării Naționale: Dezinformare cu privire la pregătirile militare ale României

Publicat

pe

De

Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția asupra unui val de dezinformare care circulă pe platformele de socializare, în special pe TikTok. Multe postări conțin imagini cu tehnica militară a Armatei României, sugerând în mod eronat că țara se pregătește de război.

Dezinformări și falsuri pe TikTok

MApN a semnalat noi încercări de dezinformare în mediul online, subliniind că diverse materiale video care arată deplasări de tehnică militară au fost prezentate în mod fals ca fiind recente, în special datând din 7 decembrie.

Imaginile manipulate: Parade militare prezentate greșit

Printre exemplele de dezinformare se află o filmare din București, care a fost realizată în dimineața zilei de 1 decembrie. Aceasta ilustrează deplasarea mijloacelor de luptă ale Armatei României și ale unor armate aliate, care au participat la parada de 1 Decembrie. Tancurile și vehiculele blindate surprinse în acele imagini se îndreptau spre Piața Presei Libere, unde s-a constituit dispozitivul de defilare ce a trecut pe sub Arcul de Triumf în cadrul Paradei Militare Naționale.

Apel la corectitudine

MApN a declarat clar că toate aceste informații sunt false, îndemnând cetățenii să fie vigilenți și să verifice veridicitatea surselor de informație înainte de a le distribui. Este esențial ca informațiile privind securitatea națională să fie tratate cu responsabilitate. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv22 de ore ago

Afaceri intunecate. Un studiu de caz în Securitatea Națională: legături infracționale în Sistemul Național Antigrindină

O investigație în contextul anchetelor jurnalistice: Sistemul Național Antigrindină și impactul asupra Siguranței Naționale a României Provocările post-electorale: Ce trebuie...

Exclusiv22 de ore ago

S.R.I.: Geniul nevăzut al Securității Naționale

PATRIA A PRIORI! Mereu înaintea tuturor: Un omagiu pentru Serviciul Român de Informații Importanța S.R.I. în contextul național În contextul...

Exclusiv22 de ore ago

MASS-MEDIA ÎN BOCCA DELLA VERITA: O analiză asupra rolului presei și al responsabilității jurnalistice

Contextul istoric al scrisului și al mass-mediei Într-un raport emis de Sindicatul Diamantul, Vitalie Josanu subliniază importanța scrisului și a...

Exclusiv4 zile ago

Corupția și abuzurile de putere în Vălenii de Munte: Amenințări și afaceri obscure

Rețeaua de corupție din Prahova: Dezvăluiri șocante  Incisiv de Prahova continuă să expună o rețea complexă de corupție, cu implicații...

Exclusiv4 zile ago

Planurile lui Călin Georgescu pentru România: „Voi pune poporul și țara pe primul loc”

Călin Georgescu, recent invitat la emisiunea „Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS, a venit să dezmintă zvonurile și informațiile...

Exclusiv4 zile ago

Lipsă de transparență în concursuri: Dan Halchin sub presiune

Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), se confruntă cu acuzații grave legate de lipsa de transparență...

Exclusiv5 zile ago

Corupție și ilegalități în gestionarea deșeurilor în Prahova. Studiu de caz – ECOPARK ENERGY din Valea Calugareasca

Recent a fost confirmat faptul că autoritățile locale din Valea Călugărească au avut dreptate, iar dezvăluirile ziarului nostru, Incisiv de...

Exclusiv5 zile ago

Călin Georgescu, candidat independent: „România nu trebuie să asculte Sistemul!”

Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a făcut declarații tranșante în cadrul emisiunii „Culisele statului paralel” moderată de Anca...

Exclusiv5 zile ago

Securitatea în politică: Marian Rizea, fost ofițer de securitate, candidat pe lista Partidului Oamenilor Tineri

Se ridică semne de întrebare cu privire la integritatea candidaturii lui Marian Rizea, fost ofițer de Securitate, care ocupă prima...

Exclusiv5 zile ago

O nouă sesizare pe „Excelenta” ar putea aduce amânări pentru OUG reparatoriu?

A apărut o nouă sesizare pe „excelenta”, iar Emil Pașcu de la Sindicatul Diamantul se întreabă dacă aceasta ar putea...

Exclusiv6 zile ago

Statul Paralel: Cum a fost jefuită moștenirea lui Silviu Prigoană ( UWS/fosta ROSAL) și de ce tăcerea autorităților este complice

Incisiv de Prahova dezvăluie o rețea complexă de corupție, cu implicații la nivel înalt în administrația prahoveană, centrala și în...

Exclusiv6 zile ago

Importanța clarificării contribuției individuale la bugetul statului în contextul pensiilor militare

Emil Pascu subliniază un aspect crucial al dezbaterii privind pensiile militare în România, indicând faptul că incultura și necunoașterea contribuției...

Exclusiv6 zile ago

Problematica Acordului Colectiv în cadrul Ministerului Afacerilor Interne

Sindicatul Diamantul aduce în atenție dificultățile cu care se confruntă încheierea Acordului Colectiv la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Valentin...

Exclusiv7 zile ago

O încercare de repozitionare: de la infractor narcoman, santajist si spagar la cetățean

De ceva timp remarcam o incercare de repozitionare a infractorului narcoman, santajist si spagar Catalin Stavri la noile realitati cotidiene...

Exclusiv7 zile ago

Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar

Rețeaua de protecție În decursul recentelor alegeri, Stătescu, acoperit de corupție și speranțe neîmplinite: Soarta electorală a fostului primar a...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv