Connect with us

Featured

Umbra amenințării iraniene: Noaptea în care rachetele au zburat deasupra Israelului

Publicat

pe

Rachetele balistice iraniene arătau ca niște puncte mici de lumină de la distanță, aproape ca niște stele galbene, străbătând lent atmosfera. Puteam să le văd de pe balconul meu în această seară, începând cu ora 19:30. Ar fi fost impresionant, în alt context.

Atacul Iranului nu a fost neașteptat. În cursul zilei, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a afirmat că „de curând, partenerii noștri din Statele Unite ne-au informat că au identificat că Iranul se pregătește să lanseze rachete către Statul Israel.” IDF a îndemnat populația să respecte indicațiile Comandamentului Frontului Intern al IDF, ceea ce a determinat civilii să se grăbească spre refugii, în timp ce au asigurat că „sistemele noastre de apărare aeriană sunt complet pregătite.”

De când Israel a început o campanie pe scară largă împotriva Hezbollah în Liban, publicul s-a pregătit pentru o formă de răspuns din partea Iranului, dar avertizările au venit mai repede decât se așteptau mulți. Era în jurul orei 16:30, când oamenii au început să iasă în fugă din birouri spre case.

Ca mulți părinți, am fost nevoit să mă grăbesc să-mi iau copiii de la activitățile școlii. Pe drumul spre casă, am decis să fac plinul la mașină, deoarece în situații de urgență se așteaptă ca uneori benzinăriile sau alte servicii să nu funcționeze. Nu eram singurul cu acest gând, astfel că am rămas blocați într-o lungă coadă. Când am ajuns acasă, declarațiile oficialilor israelieni și ale mass-media descriau atacul iminent ca fiind mai grav decât cel efectuat de Iran în aprilie.

În acel atac anterior, Iranul a lansat 170 de drone și 120 de rachete balistice. Deoarece dronele durează câteva ore să ajungă în Israel, a existat mult timp pentru pregătire. Atacul de această noapte s-a desfășurat diferit; inițial, rapoartele indicau că ar putea veni în următoarele 12 ore, dar nu era clar când au început acele 12 ore. Numărătoarea inversă a început cel mai probabil după-amiază, când SUA și Israel au devenit conștiente de amenințare. Raportările din mass-media din Israel indicau, de asemenea, că Israelul lua acest atac mai în serios. Această senzație de îngrijorare a fost comunicată vag, dar era clar că de această dată lucrurile erau diferite de aprilie. Părea că pericolul ar putea dura o perioadă mai lungă de timp și că Israelul era mai predispus să răspundă.

Cu câteva minute înainte de ora 19:30, israelienii au primit o alertă de urgență pe telefoanele lor, sfătuindu-i să intre în camerele lor de siguranță sau în adăposturi. Multe case din Israel au camere de siguranță, dar în alte zone oamenii trebuie să meargă în adăposturi publice care se află de obicei în subsoluri. Familia noastră s-a adăpostit în camera de siguranță, având un radio pentru a primi actualizări. Am adus apă îmbuteliată în caz că ar trebui să rămânem pentru o perioadă de timp — apoi am ieșit pe balcon să văd ce se va întâmpla.

Din experiența mea din atacul din aprilie, rachetele balistice iraniene și interceptoarele israeliene trimise pentru a le opri pot fi văzute înainte ca sirenele să sune. Acest lucru se datorează faptului că, în unele cazuri, rachetele balistice pot fi văzute de la câțiva kilometri distanță, dar nu reprezintă, de fapt, o amenințare pentru zona în care te afli. În plus, sirenele sună din cauza rachetelor și a potențialelor fragmente din interceptări, creând diferite motive pentru a declanșa alarmele. Așa cum s-a întâmplat în aprilie, interceptoarele Arrow ale IDF au putut fi văzute fiind lansate înainte ca sirenele să sune.

Ce m-a surprins mai puțin a fost faptul că multe dintre rachetele balistice păreau să continue să zboare deasupra, în număr mare și în valuri care au durat timp de 20 de minute. Sirenele au venit și au plecat, dar rachetele puteau fi văzute zburând, uneori în grupuri de cinci sau șase și alteori în linii lungi. Era uimitor să văd bile de foc arzătoare zburând prin cer, dând aceeași senzație de uimire pe care o ai când vezi un meteor intrând în atmosferă. Totuși, cunoașterea că acestea erau rachete cu focos care aveau să lovească undeva era dezolantă.

Rachetele balistice lansate de Iran, aproximativ 180, conform IDF după eveniment, au zburat peste Ierusalim, unele îndreptându-se spre centrul Israelului și altele spre sud. Unele dintre ele au fost interceptate, după cum am putut observa, dar se părea că multe continua să-și urmeze traiectoria. Videoclipuri postate pe rețelele sociale mai târziu au arătat unele dintre rachete impactând Israelul. (Până la publicare, există rapoarte despre cel puțin jumătate de duzină de persoane ucise în urma atacului.) Dacă o țară este pregătită să se apere împotriva acestui tip de atac, aceasta este Israel. Țara are excelente sisteme de apărare aeriană și un bun sistem de avertizare pentru a pregăti populația să se adăpostească în aceste tipuri de atacuri. În plus, schimburile de informații de securitate cu Statele Unite sunt foarte bune: un oficial de securitate israelian a declarat după atac că „în cooperare cu AFCENT [componenta Forțelor Aeriene Americane din Comandamentul Central], IAF [Forțele Aeriene Israeliene] a operat într-un mod eficient și precis, interceptând majoritatea rachetelor — au fost identificate câteva lovituri, iar daunele sunt în evaluare.”

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit, de asemenea, cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, înainte ca atacul să se desfășoare. Și, vorbind după bombardament, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general-maior Patrick Ryder, le-a spus jurnaliștilor că USS Cole și USS Bulkeley au lansat „aproape” 12 interceptoare în timpul atacului, dar nu aveau încă o evaluare cu privire la dacă acestea au lovit țintele.

În general, Ryder a spus că Statele Unite observă „daune minime” la sol, adăugând că „Israelul a reușit să se apere cu succes, desigur, cu sprijin din partea Statelor Unite.”

Cu toate acestea, în ciuda pregătirilor, vederea rachetelor balistice iraniene plouând deasupra este profund neliniștitoare. Aceasta ilustrează puterea Iranului și capacitatea sa de a coordona atacuri de mari dimensiuni.

Este posibil ca Iranul să spera să normalizeze acest tip de atac asupra Israelului, fiindcă acum a realizat două lansări de acest tip în acest an, după decenii de evitat confruntarea directă. Cu siguranță, Iranul caută să transmită un mesaj prorociilor săi că nu i-a abandonat complet în urma uciderii liderului Hezbollah.

Pentru partea sa, Israelul a raportat că a promis un răspuns amplu la acțiunile Iranului de astăzi.

Pentru moment, noaptea este calmă, iar zgomotele mai puternice — care ar avertiza israelienii că o nouă rundă de rachete se apropie — lipsesc. Rămâne de văzut cât de liniștită va fi țara, și regiunea, în dimineața următoare.

 

Exclusiv

Reorganizarea Poliției Capitalei anunțată pe WhatsApp ridică ingrijorări majore

Publicat

pe

De

O alertă a fost emisă de Sindicatul Europol, evidențiind modul în care reorganizarea Poliției Capitalei a fost anunțată în mod inadecvat prin aplicația WhatsApp de către șeful Poliției Capitalei, chestorul Berechet. Potrivit anunțului, au fost înființate două noi secții de poliție în București – Secția 26 și Secția 27 – precum și trei noi servicii:

  • Serviciul Infracțiuni Informatice
  • Serviciul Agresiuni Sexuale
  • Serviciul Vătămări Corporale

Cu toate că inițiativele par promițătoare, sindicaliștii își exprimă îngrijorarea pentru că această reorganizare nu a fost comunicată oficial și nu a inclus consultarea organizațiilor sindicale și a polițiștilor afectați. Reorganizarea implică transferul de funcții de la cele 6 Poliții de Sector, care se confruntă oricum cu o lipsă de personal, lăsându-i pe angajați fără soluții concrete.

“Este doar o mimare a interesului declarat de a crește calitatea serviciului polițienesc,” se arată în comunicatul Sindicatului Europol. Mai mult, se semnalează că unii polițiști au fost informați doar verbal și prin WhatsApp cu privire la transferurile lor către noile structuri, fără a le fi explicate detaliile și fără a fi consultate criteriile obiective.

Sindicatul a solicitat o întâlnire urgentă cu conducerea Poliției Capitalei și a sesizat IGPR cu privire la nerespectarea obligației de a informa și consulta organizațiile sindicale. De asemenea, a fost sesizat și Corpul de Control al MAI privind nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește modificarea raporturilor de serviciu ale polițiștilor.

Reprezentanții sindicali îndeamnă polițiștii să fie atenți la orice tentativă de inducere în eroare. Semnarea documentelor de acceptare a mutării pe noi funcții ar putea fi interpretată ca un acord tacit pentru transfer, protejând astfel conducerea DGPMB de eventualele abuzuri. În contextul reorganizării, este subliniat dreptul polițiștilor de a ocupa orice funcție vacantă din cadrul unității, fără a fi obligați să accepte mutări în structurile nou înființate.

Sindicatul Europol încurajează șefii cu integritate să reamintească conducerii că mutarea polițiștilor dintr-o parte în alta nu va aduce o îmbunătățire a serviciului polițienesc. De asemenea, se face apel pentru a condamna metodele de gestionare inadecvate și comunicările informale prin WhatsApp, menționând că refuzul de a se prezenta la noile structuri nu poate atrage sancțiuni disciplinare.

Polițiștii care se află în această situație sunt rugați să contacteze sindicatul pentru asistență și reprezentare în fața conducerii DGPMB, asigurându-se astfel că drepturile lor sunt respectate. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Exclusiv

Emil Pascut critică abuzurile din Poliție și incompetența DGIPI în fața drepturilor angajaților

Publicat

pe

De

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a ridicat întrebări serioase în legătură cu comportamentele abuzive din structurile interne, subliniind că organizația sa dezvăluie anual numeroase astfel de cazuri. Într-un mesaj pe pagina sindicatului, Pascut s-a adresat susținătorilor și a menționat: „V-ați gândit vreodată, voi, cei care ne sunteți suporteri vechi, câte conduite abuzive descoperim, dezvăluim și criticăm noi, în fiecare an? Nu le căutăm, ne sar în drum.”

Pascut a menționat două cazuri recente care ilustrează gravitatea situației: cazul lui Alin Rusu de la Siret și cazul unei „gestapoviste” de la Neamț, subliniind legăturile acesteia cu conducerea poliției locale. „Cazul lui Alin este unul greu, iar conducerea de la IGPF a fost sesizată prin plângerea sindicatului să investigheze, însă au ales să trimită autorităților să se auto-investigheze,” a declarat el, evidențiind abuzurile din sistem.

Referitor la cazul de la Neamț, Pascut a criticat tăcerea organelor superioare, acuzându-le de indiferență față de abuzurile comise. „Grija supremă a acestora pare să fie ‘denigrarea’ poliției române și activitatea pe rețelele sociale, ignorând complet abuzurile de putere și faptele ilegale,” a adăugat el.

Pascut a menționat că reprezentanții MAI, IGPR și IGPF au citit informațiile publicate de sindicat, dar au ales să reacționeze doar din conturi false sau sub protecția anonimatului. „Până la proba contrarie, IGPR nu știe, nu vede. Este un zen general în rândul autorităților,” a afirmat el.

În plus, Pascut a subliniat ineficiența DGIPI, menționând că „se pare că sunt ocupați să analizeze cu IA postările liderilor de sindicat și să le raporteze lui Bericica, folosind ‘secretul de serviciu’ pentru a monitoriza conținutul politic care critică statul și partidul.” Această observație scoate în evidență preocuparea DGIPI pentru controlul informațiilor în loc să se concentreze pe investigarea abuzurilor din sistemul de ordine publică.

Această declarație evidențiază problemele grave cu care se confruntă angajații din sistemul de ordine publică și necesitatea urgentă a unei reforme care să asigure respectarea drepturilor și a legii. (Cerasela N.).

Citeste in continuare

Featured

Românii primesc doar 57% din banii pe care ii muncesc

Publicat

pe

De

Potrivit unui articol publicat de Cotidianul Național, sub semnătura jurnalistei Claudia Marcu, Blocul Național Sindical (BNS) a alertat Guvernul cu privire la faptul că statul a colectat anul trecut aproape dublu din contribuțiile salariaților decât a încasat din TVA și de șase ori mai mult decât din impozitul pe profit. Această situație a condus la solicitarea urgentă a BNS pentru reducerea impozitării muncii.

BNS subliniază că sistemul de contribuții sociale din România transformă fiscalitatea muncii într-una excesivă, cu un procent de 37,5% din veniturile fiscale, comparativ cu media statelor din Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD), care este de 24,3%. Analiza BNS evidențiază disproporția dintre încasările din contribuții sociale și cele din impozitele pe venit.

Datele centralizate de OECD arată că România ocupă locul 6 din 37 de economii studiate în ceea ce privește dimensiunea încasărilor din contribuții sociale față de veniturile fiscale. De exemplu, în anul 2023, încasările din contribuții aplicate pe venitul salariaților au reprezentat de patru ori suma totală a încasărilor din impozitele pe salarii și pe venit, de 5,5 ori mai mult decât încasările din impozitul pe profit și de 1,5 ori mai mult decât cele din TVA.

BNS atrage atenția că, în contextul menținerii unui nivel excesiv al contribuțiilor, percepția că România ar avea o fiscalitate redusă este iluzorie. Veniturile nete din muncă sunt inferioare celor din țări cu cote mai mari de impozitare, cum ar fi Polonia, unde angajații rămân cu sume nete substanțial mai mari. Spre exemplu, un salariat român încasează aproximativ 1.009 Euro net dintr-un salariu mediu brut, pe când un angajat polonez cu un venit similar primește 1.246,4 Euro net.

Analiza BNS mai menționează că reținerile și contribuțiile obligatorii din salariile angajaților se ridică la aproximativ 43% din câștigul salarial mediu brut, ceea ce înseamnă că doar 57% din această sumă rămâne efectiv salariaților. În România, impozitarea muncii se bazează pe impozitul pe venit (cota de 10%) și contribuțiile sociale.

BNS avertizează că orice eventuală majorare a TVA-ului, ca soluție pentru deficitul bugetar estimat la 7,3% pentru anul 2024, ar agrava și mai mult situația fiscală, afectând astfel capacitatea românilor de a economisi în condițiile unui nivel scăzut al salariilor.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Reorganizarea Poliției Capitalei anunțată pe WhatsApp ridică ingrijorări majore

O alertă a fost emisă de Sindicatul Europol, evidențiind modul în care reorganizarea Poliției Capitalei a fost anunțată în mod...

Exclusiv2 ore ago

Emil Pascut critică abuzurile din Poliție și incompetența DGIPI în fața drepturilor angajaților

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a ridicat întrebări serioase în legătură cu comportamentele abuzive din structurile interne, subliniind că...

Exclusivo zi ago

Demonii somnului lui Benone: preocupări pentru viața privată a polițiștilor din Neamț

Înșfăcarea drepturilor individuale Un recent ordin emis de Dăscălescu, așa cum ne dezvăluie Emil Pașcut de la Sindicatul Diamantul, instigă...

Exclusiv2 zile ago

Criza din Penitenciare: Polițiștii de Penitenciare protestează impotriva condițiilor insalubre și a insecurității

Protestul Polițiștilor de Penitenciare: o reacție la condițiile deplorabile Polițiștii din Craiova și Vaslui refuză să intre în serviciu, aducând...

Exclusiv2 zile ago

Corupție și imprumuturi ilegale în rândul poliției prahovene: un dosar penal incepe să se desfășoare

Pe 19 februarie 2024, ziarul nostru, Incisiv de Prahova, a publicat articolul intitulat: „Caracatița WHITE TOWER (XIII) scoate la iveală...

Exclusiv2 zile ago

Corupția din România: Scandalul White Tower și ilegalitățile dovedite

Mizeriile afacerii White Tower: o investigație care a scos la iveala corupția din România Corupția și complicitățile intr-o afacere frauduloasă...

Exclusiv2 zile ago

Abuzuri și corupție în rândul Poliției: Cazul IPJ Prahova și rețeaua de ilegalități

Corupția în IPJ Prahova: O rețea de ilegalități afectează afacerile locale (VI) Un fost agent de poliție din cadrul IPJ...

Exclusiv2 zile ago

Cazul Tymbark: controversele grevei și implicațiile legale ale condițiilor de muncă

Recent, cazurile legate de compania Tymbark, cunoscută pentru băuturile sale pe bază de apă minerală, energizante și sucuri (dar si...

Exclusiv2 zile ago

Apel către magistrații români: curățați justiția de corupție!

„Dragi domni și doamne din Justiția Română, Treziți-vă!!! Acest mesaj se adresează tuturor magistraților, cu mențiunea că ne referim doar...

Exclusiv2 zile ago

„Contributivitatea” vs. „pensiile speciale”

Pensiile militare sunt sustenabile prin contribuțiile MAI Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, aduce în atenție faptul că, din perspectiva...

Exclusiv3 zile ago

Un vis trăsnit la grătar: Emil Păscuț și soluții pentru pensiile militare

Emil Păscuț de la Sindicatul Diamantul ne împărtășește cu umor o experiență onirică din noaptea trecută. Sub razele soarelui, într-o...

Exclusiv4 zile ago

Emil Pascut: Majorarea pensiei la Metrou ridică intrebări despre principiul contributivității în sistemul pensionării

Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Polițiștilor „Diamantul”, a dezvăluit că pensia unui muncitor necalificat de la metrou a fost recalculată...

Exclusiv5 zile ago

Emil Pascut despre impactul prostiei în funcții decizionale și controversele OUG 59/2017

Emil Pascut, de la Sindicatul Diamantul, analizează diferența dintre prost și inteligent, subliniind că un „prost” care își cunoaște limitele...

Exclusiv6 zile ago

Ipocrizia lui Ciolacu: oferte controversate pentru marea industrie

Introducere Iata ca avem noi informatii cu privire la o posibila aplicare a viitoarei scheme de ajutor de stat de...

Exclusiv6 zile ago

Primarul care a părăsit Cătina cu ghivecele și pietrele în brațe: o poveste de alegeri și controverse

Pierderea mandatului și ultimele acțiuni Primarul Cătinei, Alexandru Fulgeanu, a încheiat mandatul său într-un mod surprinzător, fiind implicat într-o serie...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!