Exclusiv
Sindicatul Europol critică deficiențele în securitatea Portului Constanța după captura de droguri

Sindicatul Europol ridică întrebări pe marginea eficacității măsurilor de securitate din Portul Constanța, subliniind contradicțiile în declarațiile oficialilor din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) referitoare la traficul de droguri. În timp ce conducerea MAI a insistat că portul este bine păzit și că nu au cum să pătrundă droguri, recentele evenimente sugerează contrariul.
Amintind de un experiment realizat împreună cu un jurnalist, Sindicatul Europol detaliază o situație în care au reușit să pătrundă în port cu un pachet ambalat pentru a părea suspect. Deși au stat în port timp de cinci ore cu pachetul vizibil, nimeni nu i-a întrebat despre acest lucru. În plus, au simulat intrarea și ieșirea din port cu pachetul, fără a întâmpina nicio problemă, indicând astfel deficiențe grave în controlul securității.
Sindicatul a evidențiat că, pe o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare, cu 15 porți de intrare, în momentul verificării era în serviciu o singură patrulă de poliție și doar două patrule de poliție de frontieră, ceea ce sugerează o subdimensionare intenționată a forțelor de ordine.
Recenta captură de cocaină de aproximativ o tonă și jumătate, care a ajuns în România prin Portul Constanța și avea ca destinație Olanda, a fost posibilă grație eforturilor zecilor de colegi din structurile de crimă organizată și operațiuni speciale, care au muncit mii de ore suplimentare. Sindicatul a recunoscut de asemenea rolul important al procurorilor DIICOT în actele de urmărire penală și în sprijinul oferit polițiștilor.
Această captură a demonstrat, potrivit Europol, trei lucruri esențiale:
- Drogurile pot pătrunde și ieși foarte ușor prin Portul Constanța.
- Portul Constanța a devenit o variantă atractivă pentru traficanții de droguri care doresc să acceseze piața din Europa.
- Conducerea Poliției Române pare să aibă perspective diferite în funcție de circumstanțe: dacă nu există capturi, se susține că nu se face trafic, iar când există capturi, se consideră că sunt excepții.
În plus, Sindicatul a subliniat că polițiștii din structurile de crimă organizată sunt organizați pe un program de lucru standard de luni până vineri, de la 08:00 la 16:00, iar zilele de weekend sunt considerate libere „pe hârtie”. Aceștia sunt adesea nevoiți să intervină în timpul lor liber, fără a fi plătiți, ceea ce ridică întrebări asupra modului în care este gestionată lupta împotriva traficului de droguri.
Cu toate acestea, rămâne întrebarea: câte astfel de transporturi au ajuns în Portul Constanța înainte de această captură? Aceasta subliniază necesitatea unei revizuiri urgente a strategiilor de securitate și control în porturi pentru a combate eficient traficul de droguri. (Cerasela N.).
Exclusiv
Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute
Exclusiv
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii în fața crizei acute de personal.
Deficitul de personal face cazul și mai critic
În contextul în care Poliția Română se confruntă cu cel mai grav deficit de personal din istoria sa, unele structuri, cum ar fi polițiile orășenești și comunale, reușesc cu dificultate să asigure serviciile de ordine publică și rutieră. Între timp, câțiva șefi de inspectorate județene au decis modificarea programului de lucru al polițiștilor de ordine publică și rutieră, trecând de la ture de 12 ore la ture de 8 ore, cu 3 schimburi pe zi. Această schimbare este problematică, având în vedere că deja infrastructura este sub presiune și resursele sunt limitate.
Argumente nefundamentate
Argumentele aduse de conducerea Poliției Române pentru această modificare – cum ar fi eficientizarea cheltuielilor și asigurarea unui serviciu polițienesc corespunzător – sunt contestate de sindicaliști. Aceștia afirmă că, în realitate, această decizie va duce la o scădere a eficienței, crescând costurile pentru orele suplimentare, cheltuielile cu birotica și transportul.
Impactul modificării programului de lucru
În cazul în care la ture de 12 ore erau necesari 4 polițiști pentru a asigura serviciul, la programul de 8 ore este nevoie de 6 polițiști. În contextul deficitului actual, e imposibil de înțeles cum vor fi găsiți acești polițiști suplimentari. Pe lângă aceasta, va exista o majorare dramatică a cheltuielilor cu transportul, care ar putea să crească cu peste 100%, având în vedere numărul crescut de deplasări.
Riscuri pentru sănătatea polițiștilor
Schimbarea programului va avea și consecințe asupra sănătății polițiștilor. Trecerea la un program cu schimburi de 8 ore poate conduce la un risc crescut de burnout, astfel că numărul concediilor medicale ar putea crește. La turele de 12 ore, polițiștii beneficiază de un timp de odihnă semnificativ între ture, ceea ce nu va fi cazul în sistemul de schimburi de 8 ore.
Acțiunile Sindicatului Europol
Sindicatul Europol se opune ferm oricărei încercări de modificare a programului de lucru pentru polițiștii din structurile de ordine publică și a trimis deja notificări conduitei IPJ Arad, evidențiind disconfortul și obiecțiile membrilor. Până în prezent, peste 100 de polițiști au susținut acest demers și se așteaptă ca alții să li se alăture, continuând astfel lupta pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor angajaților din domeniul ordinii publice. (Cerasela N.).
Exclusiv
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa

Genesis Biotech și prăpastia legalității
-
Exclusivacum 4 zile
Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor
-
Exclusivacum 3 zile
Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti
-
Exclusivacum 3 zile
ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță
-
Exclusivacum 2 zile
Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc
-
Exclusivacum 2 zile
Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa
-
Featuredacum 4 zile
Tensiuni în jurul Președintelui Curții Constituționale: Marian Enache și dosarul securității
-
Exclusivacum 3 zile
Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011
-
Administratieacum 2 zile
Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial