Connect with us

Administratie

Declarația ministrului Justiției despre infracțiunile sexuale și sprijinul pentru victime

Publicat

pe

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat gravitatea infracțiunilor sexuale, declarând că acestea sunt absolut odioase și că societatea a primit un mesaj bun, sănătos în legătură cu aceste fapte. „Sunt sigură că e doar un început de drum. Fiecare faptă naște multă durere, traume de ani de zile, răni sufletești. Majoritatea agresorilor lasă în urma lor victimă după victimă. Dacă instituțiile statului nu intervin, ei nu se opresc,” a explicat Gorghiu, evidențiind responsabilitatea statului de a proteja victimele.

Un sondaj comandat de Ministerul Justiției a arătat că aproape jumătate dintre români consideră violența sexuală ca având un nivel maxim de gravitate, iar 94% dintre respondenți susțin emiterea ordinelor de protecție în cazurile de agresiune sexuală. În plus, 95% sunt de acord cu extinderea numărului de situații în care justiția poate emite astfel de ordine pentru a împiedica agresorii să se apropie de victime.

Ministrul a subliniat necesitatea sprijinirii victimelor pentru a sesiza orice abuz și pentru a avea acces la măsuri de protecție. „Victimele trebuie să fie în siguranță după ce depun plângerea și să beneficieze de sprijin financiar prin voucherele oferite de Ministerul Justiției, în cuantum de maxim 18.500 de lei pentru nevoile urgente, din banii obținuți de la infractori. Așa arată o societate responsabilă și serioasă,” a declarat Gorghiu.

De asemenea, Gorghiu a accentuat importanța prevenirii, subliniind că oamenii trebuie să fie informați despre faptele de care pot fi victime, drepturile legale și cui să se adreseze. „În școli, universități sau la locul de muncă, la prima sesizare trebuie să existe reacție! Prea multe femei au trăit în frică la un moment dat în viața lor. De aceea, am elaborat Ghidul privind sesizarea faptelor de violență și de hărțuire sexuală, care va oferi suport celor aflați în situații dificile,” a adăugat ministrul.

Gorghiu a încheiat prin a sublinia că instituțiile statului român trebuie să ia foarte în serios semnalele primite, subliniind că ușa Ministerului Justiției este deschisă pentru victime. „Sunt în scaunul de ministru pentru a asculta și a ajuta!”

Comenteaza si tu

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/incisivdeprahova/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 48

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Administratie

Siguranța rutieră – prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne

Publicat

pe

De

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat Poliției Române intensificarea activităților pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, stabilind principalele priorități pentru acest an și începutul anului viitor, astfel încât, alături de celelalte autorități responsabile, să fie atins obiectivul național asumat de reducere a numărului de decese și vătămări grave cauzate de accidente rutiere cu cel puțin 50% până în anul 2030.

Ședință de analiză a stadiului măsurilor pentru drumuri mai sigure

Joi, 5 septembrie 2024, a avut loc o ședință de analiză a stadiului demersurilor solicitate anterior de conducerea MAI pentru creșterea siguranței pe drumurile publice, la care au participat reprezentanți ai Poliției Române, precum și specialiști IT și de management operațional.

În cadrul ședinței, s-au discutat măsuri pentru reducerea riscurilor rutiere și implementarea soluțiilor pentru scăderea numărului de victime, conform strategiilor existente. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea regândirii fluxurilor de lucru interne și dezvoltarea de noi proiecte inovatoare, care să fie implementate în sistem pilot la nivelul județelor și ulterior extinse la nivel național.

Digitalizare și eficientizare

S-a dispus continuarea demersurilor pentru digitalizarea serviciilor din domeniul poliției rutiere, cu accent pe integrarea acestora în portalul de servicii online al MAI (HUB). În același timp, se vor eficientiza activitățile în teren ale polițiștilor rutieri prin utilizarea tehnologiilor moderne din dotare. Se va continua accesarea fondurilor europene atât în cadrul PNRR, cât și prin finanțare din Programul Transport 2021-2027.

De asemenea, a fost solicitată o verificare generală a mijloacelor de semnalizare rutieră și a lucrărilor în carosabil, având în vedere venirea sezonului rece.

Prevenire și responsabilizare

Pentru creșterea gradului de informare și responsabilizare a participanților la trafic, conducerea MAI a cerut inițierea de campanii privind principalele reguli de circulație a căror încălcare a cauzat producerea de accidente rutiere grave. Se vor organiza reuniuni împreună cu celelalte autorități și societatea civilă pentru găsirea celor mai bune soluții în cadrul unui efort comun necesar pentru a reduce numărul de accidente cu consecințe grave.

Priorități pentru următoarele luni

Conducerea MAI a stabilit următoarele priorități pentru Poliția Rutieră până la finalul anului 2024:

  • Programarea online pentru testarea cunoașterii regulilor de circulație, în vederea reducerii perioadei de suspendare.
  • Aplicația eSAR pentru primirea sesizărilor și preluarea înregistrărilor audio-video transmise de participanții la trafic ce surprind comportamente agresive în conducerea vehiculelor.
  • Digitalizarea metodei de întocmire a proceselor-verbale (proiect-pilot inițiat deja pe 3 septembrie 2024).

De asemenea, pentru prima parte a anului 2025, s-a dispus extinderea sistemului informatic în ceea ce privește tamponările.

Polițiști bine pregătiți

Conducerea MAI a atras atenția asupra importanței nivelului de pregătire a polițiștilor rutieri și a solicitat asigurarea reinstruirii și pregătirii continue a tuturor efectivelor, astfel încât să poată face față provocărilor actuale și să contribuie la reducerea accidentelor rutiere. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Alina Gorghiu: Doi fugari periculoși aduși în România pentru a-și executa pedepsele

Publicat

pe

De

Alți doi fugari periculoși au fost aduși în această noapte în România pentru a-și executa pedepsele, dezvăluie Alina Gorghiu, ministra Justiției.

Andreescu Ionel a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de minori. A fost adus din Marea Britanie, unde a fugit după ce justiția din România l-a condamnat pentru exploatarea persoanelor vulnerabile. „M-am văzut chiar ieri cu omoloaga din Regatul Unit, Shabana Mahmood, și am discutat despre acest subiect. Traficul de persoane este infracțiunea nr. 1 în cooperarea noastră cu Regatul Unit,” a afirmat Gorghiu.

Statistica arată că, anual, peste 500 de copii români devin victime ale traficului de persoane. În primele 6 luni ale anului 2024, avem aproape 1200 de dosare active privind traficul de persoane și minori, dintre care 235 sunt dosare noi. România are din mai o Strategie Națională privind combaterea traficului de persoane (2024-2028) și ajutăm cum putem victimele. Ministerul Justiției oferă vouchere victimelor infracțiunilor, inclusiv pentru traficul de persoane.

Gorghiu a mulțumit partenerilor britanici, menționând că aceștia reprezintă un mare sprijin în lupta împotriva crimei organizate și sunt țara nr. 1 când vine vorba de predarea fugarilor, cu 140 de fugari aduși din Regatul Unit în primele 8 luni ale anului 2024.

Cea de-a doua persoană, Arcăleanu Vasile, a fost adus din Olanda și a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru trafic de droguri de mare risc. Cei doi se adaugă unui contingent de peste 530 de fugari aduși în țară anul acesta, mai precizează Alina Gorghiu, ministra Justiției.

Citeste in continuare

Administratie

Alina Gorghiu: „O viață trăită în frică nu e viață” – Legea ordinului de protecție extins

Publicat

pe

De

„O viață trăită în frică nu e viață,” dezvăluie Alina Gorghiu, ministra Justiției. Legea ordinului de protecție extins a intrat în vigoare la 31 august 2024. Deja au fost emise ordine de protecție provizorii (OPP) care acoperă o paletă largă de forme de violență.

  • La Voluntari, în județul Ilfov, un fost fotbalist internațional l-ar fi agresat fizic pe un alt bărbat pe fondul unei stări conflictuale privind mutarea unui gard. În acest caz, a fost emis un OPP cu o durată de 5 zile.
  • O tânără din județul Botoșani a solicitat un OPP după un eveniment rutier soluționat inițial pe cale amiabilă. Ulterior, au apărut neînțelegeri, victima fiind amenințată și șantajată de doi bărbați care au solicitat și o sumă de bani. Aceștia nu mai au voie să se apropie de locuința familiei amenințate, nici să o sune la telefon.
  • O altă tânără, în același județ, a fost amenințată prin intermediul unei rețele sociale de un bărbat care a postat videoclipuri în care adresează victimei amenințări cu acte de violență. Și în acest caz, în urma completării formularului de risc, a fost emis un OPP.

Ordinul de protecție poate fi solicitat de:

  • Victimele tuturor formelor de violență, nu doar fizică, ci și psihică.
  • Indiferent de relația care există între victimă și agresor, nu doar în cazul violenței domestice, așa cum era până acum.

Noul ordin de protecție extins, inițiativă a Ministerului Justiției, este foarte important pentru siguranța românilor. „Campania noastră de informare publică referitoare la acesta trebuie susținută pentru ca informația esențială să ajungă la cât mai mulți oameni,” mai transmite Alina Gorghiu, ministra Justiției.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv8 ore ago

Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI

O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate...

Exclusiv8 ore ago

Campanie de prevenire a accidentelor rutiere: Imaginea lui Vlad Pascu folosită pentru educarea șoferilor

„Conduceti preventiv cu drogatul Vlad Pascu!” Este mesajul puternic transmis de o campanie ce a apărut recent în București, având...

Exclusivo zi ago

Dan Motreanu: UE sprijină un sector agricol și alimentar sustenabil pentru fermieri și cetățeni

Uniunea Europeană se angajează să sprijine dezvoltarea unui sector alimentar și agricol prosper, care să recompenseze fermierii și să aducă...

Exclusiv2 zile ago

Primul spot de prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă dezvăluie coperta cărții sale printr-un clip! Nicolae Ionel Ciucă, candidatul PNL la funcția de Președinte al României are...

Exclusiv2 zile ago

Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă

În contextul în care IPJ Sibiu a demonstrat o reacție promptă și corectă în cazul unui polițist abuzator care a...

Exclusiv2 zile ago

Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI

Recent, sumele exorbitante solicitate de operatorul de salubritate UWS (fostul Rosal) pentru deșeurile menajere au fost catalogate ca o adevărată...

Exclusiv2 zile ago

Critica Sindicatului Diamantul asupra activității Avocatului Poporului și a sistemului de ordine și siguranță publică

Sindicatul Diamantul, printr-o declarație a lui Vitalie Josanu, a adus în atenție o serie de probleme legate de activitatea Instituției...

Exclusiv3 zile ago

În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților

Analizând cele trei răspunsuri primite de la Administrația Prezidențială, Garda Națională de Mediu și IPJ Prahova, împreună cu observațiile noastre...

Exclusiv3 zile ago

Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare

Scandalul WHITE TOWER (XXXVIII) a devenit un simbol al megascrocheriilor imobiliare din România, afectând zeci de cetățeni din Ploiești, care...

Exclusiv3 zile ago

Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)

Având în vedere reticența Președintelui Judecătoriei Vălenii de Munte de a da curs unei cereri de furnizare a informațiilor necesare...

Exclusiv3 zile ago

Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24

Între 2 și 7 septembrie 2024, se desfășoară „Exercițiul de mobilizare pentru verificarea stadiului pregătirii populației pentru apărare – MOBEX...

Exclusiv3 zile ago

Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință

Dănuț Burghelea a obținut nota 2,5 la examenul pentru postul de director al Clubului Sportiv Municipal (CSM) Ploiești, generând un...

Exclusiv4 zile ago

Controversă în justiție: un judecător cere recunoașterea vechimii în magistratură pentru activitatea la Garda Financiara

Judecătorul Ioan-Adrian Velican, de la Tribunalul Covasna, a stârnit controverse cerând ca activitatea sa de comisar principal la Garda Financiara...

Exclusiv5 zile ago

Scandalul WHITE TOWER: Corupție și escrocherii imobiliare care au zguduit Ploieștiul/Efectele corupției sistemice în Ploiești

Scandalul WHITE TOWER (XXXVII) a devenit un simbol al megascrocheriilor imobiliare din România, afectând zeci de cetățeni din Ploiești, care...

Exclusiv5 zile ago

Analiza corupției în rândul polițiștilor și structurile vulnerabile

Vitalie Josanu, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a subliniat absența unei analize cu privire la cazurile de corupție și structurile vulnerabile...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv