Administratie
Declarația ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia găzduirii primei echipe de comandă FRONTEX la București
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a deschis evenimentul dedicat lansării proiectului pilot al FRONTEX, exprimându-și onorarea de a participa la această inițiativă importantă. În cadrul discursului său, el a subliniat semnificațiile esențiale ale acestui proiect, accentuând capacitatea și expertiza Poliției de Frontieră Române, precum și angajamentul României de a proteja granițele Europei.
Predoiu a menționat că România se află pe locul doi în cadrul FRONTEX în ceea ce privește contribuțiile la activitățile operaționale, având 237 de polițiști implicați în operațiuni, și 115 în planificarea la sediul central al agenției. De asemenea, a evidențiat implicarea României în aproximativ 13 operațiuni FRONTEX, inclusiv Terra 2024, Minerva și Poseidon.
Ministrul a subliniat importanța colaborării în cadrul acestui proiect-pilot, menționând că acesta face parte dintr-o reformă mai amplă, susținută de Comisia Europeană, care vizează întărirea agenției FRONTEX. El a afirmat că, în viitor, FRONTEX ar trebui să devină o agenție mai puternică, contribuind la securitatea Europei în fața amenințărilor diverse, inclusiv migrația ilegală și criminalitatea internațională.
În continuare, Predoiu a adresat un mesaj colegilor români, subliniind satisfacția sa față de activitatea Poliției de Frontieră în combaterea migrației ilegale și importanța menținerii acestei performanțe. El a încurajat colegii să continue cu aceeași profesionalism și integritate, subliniind că, deși nicio instituție nu este perfectă, este esențial să rămână concentrați și exigenți în activitățile lor.
Ministrul a încheiat prin a exprima dorința ca, după următoarele luni, să fie stanovite progrese semnificative în ceea ce privește migrația ilegală și să se atingă obiectivele stabilite. El a reafirmat că România este o țară sigură din punct de vedere al combaterii migrației ilegale și că locul României este în Schengen.
În data de 4 septembrie 2024, a avut loc și semnarea Memorandumului de Înțelegere pentru găzduirea primei echipe de comandă a Agenției Frontex la București, semnat de inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor Cornel-Laurian Stoica, și Lars Gerdes, directorul executiv adjunct pentru Operațiuni și Returnări al Agenției Frontex. Acest memorandum va asigura coordonarea resurselor în zonele operaționale relevante, ca parte a eforturilor de consolidare a securității granițelor. (Paul D.).
Administratie
Siguranța rutieră – prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat Poliției Române intensificarea activităților pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, stabilind principalele priorități pentru acest an și începutul anului viitor, astfel încât, alături de celelalte autorități responsabile, să fie atins obiectivul național asumat de reducere a numărului de decese și vătămări grave cauzate de accidente rutiere cu cel puțin 50% până în anul 2030.
Ședință de analiză a stadiului măsurilor pentru drumuri mai sigure
Joi, 5 septembrie 2024, a avut loc o ședință de analiză a stadiului demersurilor solicitate anterior de conducerea MAI pentru creșterea siguranței pe drumurile publice, la care au participat reprezentanți ai Poliției Române, precum și specialiști IT și de management operațional.
În cadrul ședinței, s-au discutat măsuri pentru reducerea riscurilor rutiere și implementarea soluțiilor pentru scăderea numărului de victime, conform strategiilor existente. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea regândirii fluxurilor de lucru interne și dezvoltarea de noi proiecte inovatoare, care să fie implementate în sistem pilot la nivelul județelor și ulterior extinse la nivel național.
Digitalizare și eficientizare
S-a dispus continuarea demersurilor pentru digitalizarea serviciilor din domeniul poliției rutiere, cu accent pe integrarea acestora în portalul de servicii online al MAI (HUB). În același timp, se vor eficientiza activitățile în teren ale polițiștilor rutieri prin utilizarea tehnologiilor moderne din dotare. Se va continua accesarea fondurilor europene atât în cadrul PNRR, cât și prin finanțare din Programul Transport 2021-2027.
De asemenea, a fost solicitată o verificare generală a mijloacelor de semnalizare rutieră și a lucrărilor în carosabil, având în vedere venirea sezonului rece.
Prevenire și responsabilizare
Pentru creșterea gradului de informare și responsabilizare a participanților la trafic, conducerea MAI a cerut inițierea de campanii privind principalele reguli de circulație a căror încălcare a cauzat producerea de accidente rutiere grave. Se vor organiza reuniuni împreună cu celelalte autorități și societatea civilă pentru găsirea celor mai bune soluții în cadrul unui efort comun necesar pentru a reduce numărul de accidente cu consecințe grave.
Priorități pentru următoarele luni
Conducerea MAI a stabilit următoarele priorități pentru Poliția Rutieră până la finalul anului 2024:
- Programarea online pentru testarea cunoașterii regulilor de circulație, în vederea reducerii perioadei de suspendare.
- Aplicația eSAR pentru primirea sesizărilor și preluarea înregistrărilor audio-video transmise de participanții la trafic ce surprind comportamente agresive în conducerea vehiculelor.
- Digitalizarea metodei de întocmire a proceselor-verbale (proiect-pilot inițiat deja pe 3 septembrie 2024).
De asemenea, pentru prima parte a anului 2025, s-a dispus extinderea sistemului informatic în ceea ce privește tamponările.
Polițiști bine pregătiți
Conducerea MAI a atras atenția asupra importanței nivelului de pregătire a polițiștilor rutieri și a solicitat asigurarea reinstruirii și pregătirii continue a tuturor efectivelor, astfel încât să poată face față provocărilor actuale și să contribuie la reducerea accidentelor rutiere. (Paul D.).
Administratie
Alina Gorghiu: Doi fugari periculoși aduși în România pentru a-și executa pedepsele
Alți doi fugari periculoși au fost aduși în această noapte în România pentru a-și executa pedepsele, dezvăluie Alina Gorghiu, ministra Justiției.
Andreescu Ionel a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de minori. A fost adus din Marea Britanie, unde a fugit după ce justiția din România l-a condamnat pentru exploatarea persoanelor vulnerabile. „M-am văzut chiar ieri cu omoloaga din Regatul Unit, Shabana Mahmood, și am discutat despre acest subiect. Traficul de persoane este infracțiunea nr. 1 în cooperarea noastră cu Regatul Unit,” a afirmat Gorghiu.
Statistica arată că, anual, peste 500 de copii români devin victime ale traficului de persoane. În primele 6 luni ale anului 2024, avem aproape 1200 de dosare active privind traficul de persoane și minori, dintre care 235 sunt dosare noi. România are din mai o Strategie Națională privind combaterea traficului de persoane (2024-2028) și ajutăm cum putem victimele. Ministerul Justiției oferă vouchere victimelor infracțiunilor, inclusiv pentru traficul de persoane.
Gorghiu a mulțumit partenerilor britanici, menționând că aceștia reprezintă un mare sprijin în lupta împotriva crimei organizate și sunt țara nr. 1 când vine vorba de predarea fugarilor, cu 140 de fugari aduși din Regatul Unit în primele 8 luni ale anului 2024.
Cea de-a doua persoană, Arcăleanu Vasile, a fost adus din Olanda și a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru trafic de droguri de mare risc. Cei doi se adaugă unui contingent de peste 530 de fugari aduși în țară anul acesta, mai precizează Alina Gorghiu, ministra Justiției.
Administratie
Alina Gorghiu: „O viață trăită în frică nu e viață” – Legea ordinului de protecție extins
„O viață trăită în frică nu e viață,” dezvăluie Alina Gorghiu, ministra Justiției. Legea ordinului de protecție extins a intrat în vigoare la 31 august 2024. Deja au fost emise ordine de protecție provizorii (OPP) care acoperă o paletă largă de forme de violență.
- La Voluntari, în județul Ilfov, un fost fotbalist internațional l-ar fi agresat fizic pe un alt bărbat pe fondul unei stări conflictuale privind mutarea unui gard. În acest caz, a fost emis un OPP cu o durată de 5 zile.
- O tânără din județul Botoșani a solicitat un OPP după un eveniment rutier soluționat inițial pe cale amiabilă. Ulterior, au apărut neînțelegeri, victima fiind amenințată și șantajată de doi bărbați care au solicitat și o sumă de bani. Aceștia nu mai au voie să se apropie de locuința familiei amenințate, nici să o sune la telefon.
- O altă tânără, în același județ, a fost amenințată prin intermediul unei rețele sociale de un bărbat care a postat videoclipuri în care adresează victimei amenințări cu acte de violență. Și în acest caz, în urma completării formularului de risc, a fost emis un OPP.
Ordinul de protecție poate fi solicitat de:
- Victimele tuturor formelor de violență, nu doar fizică, ci și psihică.
- Indiferent de relația care există între victimă și agresor, nu doar în cazul violenței domestice, așa cum era până acum.
Noul ordin de protecție extins, inițiativă a Ministerului Justiției, este foarte important pentru siguranța românilor. „Campania noastră de informare publică referitoare la acesta trebuie susținută pentru ca informația esențială să ajungă la cât mai mulți oameni,” mai transmite Alina Gorghiu, ministra Justiției.
-
Exclusivacum 3 zile
Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24
-
Exclusivacum 2 zile
Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI
-
Exclusivacum 2 zile
Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă
-
Exclusivacum 3 zile
Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare
-
Exclusivacum 3 zile
Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință
-
Exclusivacum 3 zile
Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)
-
Exclusivacum 3 zile
În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților
-
Exclusivacum 4 zile
Controversă în justiție: un judecător cere recunoașterea vechimii în magistratură pentru activitatea la Garda Financiara
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/incisivdeprahova/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 48
You must be logged in to post a comment Login