Featured
Lecții din războiul din Ucraina: noile tactici în lupta modernă și dilemele inovației
În perioada de conflict din Ucraina, desfășurată pe parcursul a doi ani și jumătate, au fost extrase lecții importante pentru strategiile militare contemporane, începând de la proliferarea sistemelor fără pilot până la amenințarea câmpurilor de luptă saturate de război electronic. Aceste evenimente au furnizat o nouă înțelegere asupra modului în care se desfășoară astăzi combaterea de mari dimensiuni.
La mii de mile distanță de liniile mortale ale frontului, oficialii din domeniul informațiilor militare ale Statelor Unite, prezenți la conferința anuală a Intelligence and National Security Alliance (INSA), au fost întrebați săptămâna trecută despre lecțiile specifice pe care le-au învățat observând apărarea Ucrainei în fața invaziei ruse. Deși un oficial din Forțele Aeriene a fost nevoit să-și anuleze apariția pe panel, mai mulți oficiali au discutat anterior despre schimbările observate în războiul aerian.
„E simplu să stai la Pentagon și să crezi că ai idei grozave pentru inovație”, a spus Andrew Evans, directorul Grupului de Sarcini ISR (Informații, Supraveghere și Recunoaștere) din Armată. „Dar știți cine sunt cei mai buni inovatori? Oamenii care trebuie să inoveze sau riscă să moară a doua zi.”
Evans a subliniat că „inovația de pe câmpul de luptă care are loc în Ucraina este fără precedent.”
Pe apă: capacități asimetrice, impresionante și fără pilot
Pe hârtie, flota navală mare a Rusiei ar trebui să nu aibă nicio problemă în a domina Marina inexistentă a Ucrainei. Totuși, războiul a demonstrat că utilizarea unor vase de suprafață mai mici și a loviturilor terestre poate pune în pericol o marină tradițională.
„Prima lecție pe care am învățat-o aici a fost importanța apărării împotriva rachetelor de croazieră anti-nava, atunci când Slava a fost lovită,” a afirmat viceamiralul Karl Thomas, directorul informațiilor navale, referindu-se probabil la scufundarea crucișătorului Moskva, care, conform Statelor Unite, a fost lovit de rachete de croazieră ucrainene Neptune în aprilie 2022.
În urma acestei victorii simbolice, Thomas a adăugat că Ucraina a adoptat „lumea neînarmată”.
„Cred că este foarte clar că capacitățile asimetrice pe care ucrainenii — care nu aveau chiar o marină — au reușit să le aplice împotriva rușilor sunt destul de impresionante,” a spus Thomas. „Din punct de vedere practic, flota rusă din Marea Neagră este blocată pe partea estică a mării datorită acțiunilor ucrainenilor cu capacități de suprafață și subacvatice fără pilot.”
Thomas s-a arătat „entuziasmat” de ceea ce a realizat Ucraina cu capacitățile sale de sistemuri fără pilot în sfera maritimă, în special în misiunile „murdare și periculoase” pentru care planificatorii militari nu ar dori să riște o echipă, observând că tacticile se află într-o continuă evoluție.
„Există o mulțime de lecții pe care le extragem din asta, și putem traduce aceste învățăminte în alte teatre,” a afirmat el. „Ceea ce îmi place cu adevărat este că construirea navelor este costisitoare și durează mult, însă poate că ai putea construi multe lucruri mici care nu costă atât de mult și au un efect disproporționat sau ajută pe alții să aibă un efect similar.”
Comentariile lui Thomas reflectă ceea ce a spus generalul Armatei Christopher Cavoli, cel mai înalt ofițer american din Europa, pe timpul verii, denumind capacitatea Ucrainei de a contracara marina superioară a Rusiei ca un „arbiter al viitorului”.
În spațiu: imagistica comercială pentru diplomatie intărită prin informații
În timpul conferinței, generalul-maior Gregory Gagnon, adjunctul șefului Operațiunilor Spațiale pentru Informații din Forțele Spațiale, a subliniat că una dintre cele mai importante lecții din conflictul ucrainean a venit înainte ca ostilitățile să aibă loc, în decembrie 2021 și ianuarie 2022.
„Cred că un alt element important a fost amintirea… valorii semnificative pe care industria comerciale de observație prin satelit a avut-o în capacitatea de a sprijini informațiile și diplomația,” spune Gagnon.
El a menționat că, înainte de invazia efectivă a Rusiei, oficialii americani au putut călători în întreaga lume pentru a discuta cu aliații despre ceea ce erau siguri că Kremlinul plănuia, consolidând sprijinul internațional înainte de a trece tancurile ucrainene peste granițe.
„Ei putea spune ce vedeau… [iar] exista o imagine pentru a arăta,” a explicat Gagnon. „Și, asemenea altor situații anterioare, în cadrul structurilor securizate din capitalele străine, am convins aliații noștri. Dar de data aceasta, spre deosebire de alte ocazii, am împuternicit aliații cu abilitatea de a o arăta publicului lor, deoarece era o imagine comercială, neclasificată. Și au putut să o împărtășească cu publicul european și să obțină suport.”
Gagnon a subliniat că a fost „critică” capacitatea guvernului de a „folosi industria comercială de observație prin satelit pentru a întări și fortifica inițiativele diplomatice ale Statelor Unite înainte de război”.
Online: cursa pentru dominarea spațiului informativ
Povestea lui Gagnon este, într-un sens, una despre operațiunile informației, un punct pe care generalul-brigadier al Corpului Marin al Statelor Unite, William Wilburn, Jr., l-a repetat brutal după izbucnirea războiului.
„Spațiul informațional a fost dominant în această luptă,” a spus el. „Niciodată până acum nu am văzut într-o luptă modernă cursa de a ajunge pe rețelele sociale pentru a difuza mesajul, din ambele părți.”
Wilburn, care servește ca director adjunct pentru Suport pentru Operațiuni în cadrul Direcției de Securitate Cibernetică din Agenția de Securitate Națională, a afirmat că chiar și el a fost „surprins” de cantitatea de informații pe care guvernul american a fost dispus să le publicizeze în lupta pentru sprijinul public internațional.
„Dar observând ambele părți, rușii și ucrainenii, folosind acest spațiu informațional pentru a încerca… amplificarea mesajului lor — în unele cazuri, s-ar putea să existe chiar și dezinformare sau informație falsă,” a spus el. „Aceasta a fost o lecție pe care nu o mai văzusem, dar aceasta este o tactică pe care ne putem aștepta să o vedem încontinuare; cei care reușesc să opereze în acest spațiu vor avea succes, iar cei care nu vor suferi.”
Pe teren: drone și război electronic reprogramabil
Pentru Evans, șeful Grupului de Sarcini ISR din Armată, conflictul din Ucraina a dezvăluit două capacități dominante — sisteme aeriene fără pilot ieftine și război electronic intens, în continuă evoluție.
El a subliniat folosirea dronelor într-o situație în care Armata observă cum UAV-uri de 500 de dolari înfrâng echipamente de 20 de milioane de dolari. „Asta reprezintă un ROI (rentabilitate a investiției) foarte bun, fie că ești în Ucraina sau pe partea rusă,” a spus el cu umor.
„Așa că trebuie să începem să gândim diferit în privința modului în care achiziționăm sisteme de armament, [și] facem asta în prezent în Armată, încercând să înțelegem care este modelul de achiziție corect,” a adăugat el.
Cât despre războiul electronic, Evans a spus că acesta reprezintă o „zonă unică” în care se teme că Armata a subinvestit, atât în ceea ce privește „capacitățile de protecție, cât și pe cele ofensive.”
Specifically, he mentioned that his service is looking to focus more on electronic warfare “reprogramming” — the ability to continuously update EW tactics to stay one step ahead of an adversary who’s doing the same thing.
„Așa că, dacă începi să faci inovații pe câmpul de luptă și observi că efectele tale sunt diminuate? Trebuie să fim capabili să răspundem foarte repede la asta,” a spus el.
O astfel de capacitate va fi „extrem de vitală” în următoarea luptă.
Exclusiv
Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI
O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate de negocierea și încheierea acordurilor colective în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Sindicatul subliniază că, în conformitate cu atribuțiile impuse MMSS și ITM-urilor din subordine prin articolele 106, 111 și 113 din Legea 367 din 2022 a dialogului social, există obligația de a verifica condițiile legale și de a înregistra acordurile colective pentru funcționarii publici, înainte ca acestea să intre în vigoare.
În acest context, Sindicatul „Diamantul” solicită clarificări referitoare la recunoașterea și înregistrarea acordurilor colective încheiate în mod ilegal, în baza art. 24 din HG 302/2022, la nivel de „grup de unități”.
Obstrucționarea negocierilor legale
Sindicatul semnalează că, în prezent, negocierea și încheierea legală a acordurilor colective în MAI este obstrucționată de un grup de directori din Aparatul central al MAI. Aceștia insistă pe menținerea unei practici defectuoase și ilegale de a încheia un acord colectiv unic la nivel de grup de unități, care să acopere toate unitățile de poliție centrale și teritoriale, în contradicție cu legislația actuală care prevede acorduri specifice pentru fiecare unitate publică.
Conform adresei, această obstrucționare a încheierii acordurilor legale colective afectează grav ordinea de drept și interesele a aproximativ 60.000 de polițiști din MAI. De asemenea, afectează și interesul MAI de a respecta principiul legalității și de a avea o conduită conform legislației în vigoare.
Sindicatul „Diamantul” solicită, în consecință, clarificări din partea Ministerului și ITM-urilor referitor la aceste practici, având în vedere impactul negativ asupra condițiilor de muncă ale polițiștilor și asupra respectării drepturilor acestora.
Anchete
Normele de aplicare privind decontarea transportului au fost publicate
Sindicatul Sidepol anunță că au fost publicate normele de aplicare privind decontarea transportului. În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 904/06.09.2024, a fost publicat OMAI nr. 145/05.09.2024, care completează Normele metodologice de aplicare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a HG nr. 1198/2022, referitoare la drepturile de transport pe teritoriul național ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, aprobate prin OMAI nr. 181/2022.
Anterior, organizația noastră a adus la cunoștință principalele prevederi ale OMAI nr. 145/05.09.2024 cu ocazia punerii în transparență decizională a acestuia, propunând, în cadrul unei ședințe a Comisiei de Dialog Social, modificarea sau eliminarea unor prevederi cu impact negativ asupra beneficiarilor drepturilor de transport.
Atentie pentru politistii eligibili!
Atragem atenția politistilor eligibili pentru drepturile de transport care nu au depus cererea de alocare a sumei forfetare reprezentând decontarea drepturilor de transport lunar (zilnic)/săptămânal/bilunar, începând cu data de 12.07.2024. Aceștia sunt rugați să depună astfel de cereri până în a 15-a zi lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor OMAI nr. 145/05.09.2024, dacă îndeplinesc condițiile de acordare a contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare conform noilor reglementări.
Nedepunerea cererii în termenul menționat va duce la încetarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare începând cu data de 12.07.2024.
Pentru mai multe detalii, consultați modificările normelor de decontare a transportului și tabelul cu noile sume forfetare. (Cerasela N.).
Vezi modif. norme decontare transport.
Exclusiv
Campanie de prevenire a accidentelor rutiere: Imaginea lui Vlad Pascu folosită pentru educarea șoferilor
-
Exclusivacum 3 zile
Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24
-
Exclusivacum 2 zile
Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI
-
Exclusivacum 2 zile
Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă
-
Exclusivacum 3 zile
Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare
-
Exclusivacum 3 zile
Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință
-
Exclusivacum 3 zile
Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)
-
Exclusivacum 3 zile
În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților
-
Exclusivacum 4 zile
Controversă în justiție: un judecător cere recunoașterea vechimii în magistratură pentru activitatea la Garda Financiara
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/incisivdeprahova/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 48
You must be logged in to post a comment Login