Featured
Arestatea lui Pavel Durov: un semn al intunecării libertății de exprimare în Europa
Pavel Durov, fondatorul rețelei de mesagerie securizate Telegram, a luat recent o decizie importantă, alegând să păstreze platforma ca un bastion al libertății de exprimare, fără a permite agențiilor precum CIA accesul prin „uși din spate”. Această alegere curajoasă pare să fi fost una corectă, conform analizei realizate de Dan Chitic.
Consecințele nu s-au lăsat așteptate, Durov fiind arestat noaptea trecută la Paris, în momentul în care a aterizat dintr-o călătorie din Azerbaidjan. Cofondatorul miliardar al Telegram Group Inc., în vârstă de 39 de ani, a fost reținut pe aeroportul Bourget din Paris în baza unui mandat de arestare emis de autoritățile franceze, relaționat cu o „anchetă preliminară” a Direcției Naționale a Poliției Judiciare.
Telegram s-a dovedit a fi o platformă incomodă pentru guvernele din „lumea liberă”, datorită libertății de exprimare pe care o oferă și a criptării mesajelor, ceea ce i-a adus deja peste 900 de milioane de utilizatori. Din acest motiv, Durov a devenit un „pericol” pentru ordinea mondială, fiind catalogat aproape ca un „criminal”.
Înainte de arestarea sa, Durov a avertizat despre presiunea exercitată de Statele Unite pentru a compromite Telegram-ul. Într-un interviu cu jurnalistul Tucker Carlson, el a relatat cum agențiile de securitate, în special FBI, au încercat să obțină informații despre codul aplicației și s-au arătat interesate de integrarea unor instrumente care ar fi putut deschide „uși din spate” pentru monitorizarea utilizatorilor.
Aceste „uși din spate” sunt dezvoltate pentru a permite accesul secret, facilitând astfel spionajul la nivel guvernamental. Durov a expus presiunea constantă pe care a simțit-o de fiecare dată când a călătorit în SUA, inclusiv întâlniri cu agenți FBI imediat după aterizare.
Datorită refuzului său de a coopera și de a transforma Telegram-ul într-un instrument de cenzură și supraveghere, Durov riscă acum o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare. Presa franceză sugerează că posibilele acuzații împotriva sa includ terorism, droguri, fraudă, spălare de bani, precum și distribuție de conținut ilegal.
Reacționând la arestare, Carlson a caracterizat-o ca pe un avertisment adresat oricărui proprietar de platformă care se opune cenzurii dictate de guverne. „Pavel Durov stă într-o închisoare franceză în această seară, un avertisment viu pentru orice proprietar de platformă care refuză să cenzureze adevărul la ordinul guvernelor și agențiilor de informații”, a conchis el.
În această lumină, se conturează o realitate alarmantă: libertatea de exprimare a devenit, în mod oficial, o crimă în Uniunea Europeană.
Exclusiv
Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI
O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate de negocierea și încheierea acordurilor colective în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Sindicatul subliniază că, în conformitate cu atribuțiile impuse MMSS și ITM-urilor din subordine prin articolele 106, 111 și 113 din Legea 367 din 2022 a dialogului social, există obligația de a verifica condițiile legale și de a înregistra acordurile colective pentru funcționarii publici, înainte ca acestea să intre în vigoare.
În acest context, Sindicatul „Diamantul” solicită clarificări referitoare la recunoașterea și înregistrarea acordurilor colective încheiate în mod ilegal, în baza art. 24 din HG 302/2022, la nivel de „grup de unități”.
Obstrucționarea negocierilor legale
Sindicatul semnalează că, în prezent, negocierea și încheierea legală a acordurilor colective în MAI este obstrucționată de un grup de directori din Aparatul central al MAI. Aceștia insistă pe menținerea unei practici defectuoase și ilegale de a încheia un acord colectiv unic la nivel de grup de unități, care să acopere toate unitățile de poliție centrale și teritoriale, în contradicție cu legislația actuală care prevede acorduri specifice pentru fiecare unitate publică.
Conform adresei, această obstrucționare a încheierii acordurilor legale colective afectează grav ordinea de drept și interesele a aproximativ 60.000 de polițiști din MAI. De asemenea, afectează și interesul MAI de a respecta principiul legalității și de a avea o conduită conform legislației în vigoare.
Sindicatul „Diamantul” solicită, în consecință, clarificări din partea Ministerului și ITM-urilor referitor la aceste practici, având în vedere impactul negativ asupra condițiilor de muncă ale polițiștilor și asupra respectării drepturilor acestora.
Anchete
Normele de aplicare privind decontarea transportului au fost publicate
Sindicatul Sidepol anunță că au fost publicate normele de aplicare privind decontarea transportului. În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 904/06.09.2024, a fost publicat OMAI nr. 145/05.09.2024, care completează Normele metodologice de aplicare la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a HG nr. 1198/2022, referitoare la drepturile de transport pe teritoriul național ale personalului din instituțiile de apărare, ordine publică și securitate națională, aprobate prin OMAI nr. 181/2022.
Anterior, organizația noastră a adus la cunoștință principalele prevederi ale OMAI nr. 145/05.09.2024 cu ocazia punerii în transparență decizională a acestuia, propunând, în cadrul unei ședințe a Comisiei de Dialog Social, modificarea sau eliminarea unor prevederi cu impact negativ asupra beneficiarilor drepturilor de transport.
Atentie pentru politistii eligibili!
Atragem atenția politistilor eligibili pentru drepturile de transport care nu au depus cererea de alocare a sumei forfetare reprezentând decontarea drepturilor de transport lunar (zilnic)/săptămânal/bilunar, începând cu data de 12.07.2024. Aceștia sunt rugați să depună astfel de cereri până în a 15-a zi lucrătoare de la data intrării în vigoare a prevederilor OMAI nr. 145/05.09.2024, dacă îndeplinesc condițiile de acordare a contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare conform noilor reglementări.
Nedepunerea cererii în termenul menționat va duce la încetarea contravalorii transportului sub forma unei sume forfetare începând cu data de 12.07.2024.
Pentru mai multe detalii, consultați modificările normelor de decontare a transportului și tabelul cu noile sume forfetare. (Cerasela N.).
Vezi modif. norme decontare transport.
Exclusiv
Campanie de prevenire a accidentelor rutiere: Imaginea lui Vlad Pascu folosită pentru educarea șoferilor
-
Exclusivacum 3 zile
Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24
-
Exclusivacum 2 zile
Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI
-
Exclusivacum 2 zile
Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă
-
Exclusivacum 3 zile
Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare
-
Exclusivacum 3 zile
Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință
-
Exclusivacum 3 zile
Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)
-
Exclusivacum 3 zile
În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților
-
Exclusivacum 4 zile
Controversă în justiție: un judecător cere recunoașterea vechimii în magistratură pentru activitatea la Garda Financiara
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/incisivdeprahova/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 48
You must be logged in to post a comment Login