Exclusiv
Mărturia unui cadru universitar: Agresiunea sexuală și necesitatea măsurilor anti-hărțuire
Conf. univ. dr. Aurora Martin de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din București a povestit o experiență traumatizantă avându-l ca protagonist pe sociologul Alfred Bulai, din perioada în care era masterandă la SNSPA. Ea a mărturisit că a fost nevoită să-l mintă pe Bulai, susținând că este însărcinată, pentru a evita o situație incomodă și pentru a se retrage din sala unde urma să susțină un examen.
„Am ezitat să vorbesc despre această întâmplare, considerând că am depășit-o. Însă, mărturile din ultimele zile m-au făcut să simt că trebuie să mă destăinui,” a început Aurora Martin, explicând că incidentul a avut loc cu 20 de ani în urmă. „În 2004, când aproape finalizam masteratul de studii de gen la SNSPA, profesorul Bulai mi-a spus că nu îi găsește lucrarea, deși o predasem împreună cu colegii.”
Aproape încolțită, profesoara a povestit că, pentru a-și proteja integritatea, a interacționat cu Bulai în timpul unui curs. Acesta a început să abordeze subiecte foarte personale, ceea ce a generat în ea un sentiment de anxietate. „Felul în care își freca buza superioară și discuția total neadecvată m-au făcut să mă simt nesigură. Am mințit că sunt însărcinată, am spus că mă simt rău și că partenerul meu mă așteaptă afară, cerându-i să reprogramăm examinarea.”, a relatat ea.
Martin a adăugat că, după acest incident, a plecat de la întâlnire cu un sentiment de furie copleșitoare, iar apoi a vomitat la poarta instituției, unde personalul a fost amabil și i-a oferit un pahar cu apă. „Nu am reușit să finalizez masteratul din cauza acestui episod, iar pentru respectul acordat profesorilor mei deosebiți, nu am spus nimănui,” a explicat ea.
Abia după un an, a participat la o întâlnire cu Liliana Popescu și cu un grup de studenți, discutând despre necesitatea implementării unor măsuri anti-hărțuire în codurile de conduită universitară. Cu toate acestea, nu a avut curajul să își împărtășească povestea, până când a aflat despre lucrarea „Hărțuirea în spațiul public” publicată de Simona Chirciu.
Aurora Martin a decis să-și facă publică povestea pentru a ajuta justiția și încurajând alte victime să-și dezvăluie experiențele. „Însănătoșirea mentalului colectiv nu se poate face peste noapte, dar conștientizarea gravității abuzurilor patriarhale este un pas esențial pe care trebuie să-l facem pentru a le diminua,” a concluzionat ea, menționând că a relatat incidentul și procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.
În CV-ul său, Aurora Martin menționează experiența sa la Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, precum și activitatea sa ca profesor la Universitatea de Stat din Yerevan și la Institutul Pontifical Oriental din Vatican, adăugând că, în trecut, a fost asociată cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din România și cu platforma catchy.ro. (Cristina T.).
Exclusiv
DIICOT Iași: sapte inculpați reținuți în dosarul de contrabandă cu tigarete
La datele de 06 și 07 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a șapte inculpați (dintre care patru cetățeni străini), cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea de produse accizabile fără documente legale și comercializarea acestora pe teritoriul României, în special a țigaretelor, fără a fi marcate corespunzător sau cu marcaje false, în cantitate ce depășește 10.000 de țigarete, și concurență neloială.
Investigarea a scos la iveală că, începând cu anul 2023, inculpații, cetățeni din România, Republica Moldova și Iordania, au constituit un grup infracțional organizat în județul Iași, cu scopul de a introduce ilegal în România cantități de țigarete provenite din Republica Moldova sau contrafăcute în Bulgaria. Aceste țigarete erau transportate cu autovehicule special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului, pentru a fi ulterior comercializate pe teritoriul României și în țări din vestul Europei.
În urma acțiunilor desfășurate, procurorii DIICOT, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară în județele Vaslui, Suceava, Galați, Dolj, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. Au fost identificate și ridicate 23.320 de pachete de țigarete (provenind atât din Republica Moldova, cât și contrafăcute), sume de bani în euro, dolari și lire sterline, patru autovehicule utilizate la transportul țigaretelor, înscrisuri și alte mijloace de probă.
De asemenea, în timpul controlului de frontieră la P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Giurgiu, precum și în cadrul perchezițiilor domiciliare din municipiul Bârlad, au fost indisponibilizate alte 14.710 pachete de țigarete provenite din Republica Moldova și Bulgaria.
Procurorii urmează să sesizeze judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași pentru propunerea de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale, iar documentarea cauzei a beneficiat și de suportul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu și Timișoara. Suportul tehnic a fost asigurat de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Menționăm că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (Sava N.).
Exclusiv
Sindicatul „Diamantul” denunță obstrucționarea acordurilor colective în MAI
O adresă recentă a Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul” scoate la iveală probleme grave în privința respectării reglementărilor legale legate de negocierea și încheierea acordurilor colective în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Sindicatul subliniază că, în conformitate cu atribuțiile impuse MMSS și ITM-urilor din subordine prin articolele 106, 111 și 113 din Legea 367 din 2022 a dialogului social, există obligația de a verifica condițiile legale și de a înregistra acordurile colective pentru funcționarii publici, înainte ca acestea să intre în vigoare.
În acest context, Sindicatul „Diamantul” solicită clarificări referitoare la recunoașterea și înregistrarea acordurilor colective încheiate în mod ilegal, în baza art. 24 din HG 302/2022, la nivel de „grup de unități”.
Obstrucționarea negocierilor legale
Sindicatul semnalează că, în prezent, negocierea și încheierea legală a acordurilor colective în MAI este obstrucționată de un grup de directori din Aparatul central al MAI. Aceștia insistă pe menținerea unei practici defectuoase și ilegale de a încheia un acord colectiv unic la nivel de grup de unități, care să acopere toate unitățile de poliție centrale și teritoriale, în contradicție cu legislația actuală care prevede acorduri specifice pentru fiecare unitate publică.
Conform adresei, această obstrucționare a încheierii acordurilor legale colective afectează grav ordinea de drept și interesele a aproximativ 60.000 de polițiști din MAI. De asemenea, afectează și interesul MAI de a respecta principiul legalității și de a avea o conduită conform legislației în vigoare.
Sindicatul „Diamantul” solicită, în consecință, clarificări din partea Ministerului și ITM-urilor referitor la aceste practici, având în vedere impactul negativ asupra condițiilor de muncă ale polițiștilor și asupra respectării drepturilor acestora.
Exclusiv
Campanie de prevenire a accidentelor rutiere: Imaginea lui Vlad Pascu folosită pentru educarea șoferilor
-
Exclusivacum 5 zile
Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24
-
Exclusivacum 4 zile
Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI
-
Exclusivacum 4 zile
Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă
-
Exclusivacum 5 zile
Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare
-
Exclusivacum 5 zile
Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință
-
Exclusivacum 5 zile
Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)
-
Exclusivacum 5 zile
În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților
-
Exclusivacum 4 zile
Primul spot de prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă