Administratie
Exercițiu maritim complex în Marea Neagră: Cooperare europeană pentru securitate și salvare
Pe 2 august 2024, în apele teritoriale românești ale Mării Negre, s-a desfășurat un exercițiu maritim complex sub coordonarea Agenției Frontex, în cadrul operațiunii „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Western Black Sea 2024”, care s-a concentrat pe diverse scenarii de căutare și salvare.
Cu ocazia acestui exercițiu maritim cu scop multiplu, a avut loc o vizită în teren a unei delegații a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), condusă de Lars Gerdes, director executiv adjunct, și de inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, chestor de poliție Cornel Laurian Stoica.
La exercițiu au participat patru ambarcațiuni din cadrul Gărzii de Coastă române, o ambarcațiune din dotarea Poliției de Frontieră din Bulgaria, o ambarcațiune tip SAR din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), precum și alte autorități responsabile de căutare și salvare sau de administrare maritimă pe Marea Neagră.
Activitățile realizate în cadrul exercițiului au inclus detecția, identificarea și reținerea, cu ajutorul mijloacelor de mobilitate navală implicate, a unei ambarcațiuni care transporta migranți ilegali. De asemenea, s-au efectuat misiuni de abordare a navei, salvarea persoanelor aflate în pericol și transportul acestora către o locație stabilită pentru completarea procedurilor specifice.
Obiectivul general al exercițiului MMO Western Black Sea 2024 este de a spori coordonarea și cooperarea între toți actorii implicați în asigurarea securității maritime, răspunsul în caz de accidente sau dezastre maritime, și îmbunătățirea capacității de salvare a vieților pe mare. De asemenea, se urmărește testarea noilor echipamente tehnice de către autorități în condiții reale și colectarea de feedback pentru posibile îmbunătățiri viitoare.
Poliția de Frontieră Română găzduiește anual o astfel de operațiune, scopul principal fiind punerea în aplicare a competențelor structurilor de Gardă de Coastă, care includ:
- Supravegherea frontierelor maritime, inclusiv sprijin pentru căutare și salvare (SAR);
- Îmbunătățirea coordonării și cooperării între toți participanții;
- Prevenirea și combaterea migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere;
- Controlul pescuitului prin supraveghere și verificări comune, conform Planului de desfășurare comună al EFCA pentru Marea Neagră;
- Protecția mediului.
Exercițiul a demonstrat succesul în atingerea scopului, antrenând forțele pentru a obține o capacitate de răspuns la cele mai înalte standarde și evidențiind flexibilitatea în acțiune și cooperarea eficientă între agențiile europene și autoritățile române, precum și între forțele statului român.
Menționăm că, în perioada 14 aprilie – 2 octombrie 2024, Poliția de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, colaborează cu omologii din Bulgaria la operațiunea maritimă „Multipurpose Maritime Operation in the Black Sea – MMO Western Black Sea 2024”, organizată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), împreună cu Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA), desfășurată în zona de competență a Mării Negre.
În plus, „Operațiunea Comună Multipurpose Maritime Operation in Black Sea 2024”, la care au participat polițiștii de frontieră români, este finanțată de Uniunea Europeană și coordonată de Agenția Frontex, în cooperare cu organismele europene EFCA și EMSA. (Paul D.).
Administratie
Raluca Turcan anunță măsuri semnificative în educație pentru anul scolar 2024/2025
Administratie
Nicolae Ionel Ciucă inaugurează noua bază sportivă „Prof. Ghiță Iovan Valentin” în Calafat
„Calafat merită un nou centru al sportului, la standarde europene, iar noua bază „prof. Ghiță Iovan Valentin” poate readuce acestui oraș renumele fotbalistic pe care l-a avut cândva. De la clubul Dunărea, din localitate, au plecat nume care au făcut istorie pe stadioane internaționale: Gică Popescu, Dan Racolțea, Mihăiță Stănescu sau George Ușurelu.
Noua bază a costat aproape 7 milioane de lei și a fost construită prin Compania Națională de Investiții. Îl felicit pe Dorel Mitulețu, primarul liberal din Calafat, pentru dedicarea și atenția acordată derulării investițiilor de aici.
Numele noii baze nu a fost ales întâmplător. Profesorul Ghiță Iovan Valentin a fost un antrenor valoros, care a performat cu Dunărea Calafat. Localnicii cu care am stat de vorbă la meciul demonstrativ al fotbaliștilor veterani mi-au povestit cu mândrie despre performanța din 1972, când echipa lor a ajuns până în optimile Cupei României.” — a declarat Nicolae Ionel Ciucă, președintele PNL.
Administratie
Nicolae Ionel Ciucă inaugurează noua sală de sport din Rojiște, un exemplu de succes pentru comunitățile din România
-
Exclusivacum 5 zile
Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24
-
Exclusivacum 4 zile
Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI
-
Exclusivacum 4 zile
Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă
-
Exclusivacum 5 zile
Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare
-
Exclusivacum 5 zile
Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință
-
Exclusivacum 5 zile
Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)
-
Exclusivacum 5 zile
În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților
-
Exclusivacum 4 zile
Primul spot de prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă