Featured
Controversa rachetelor antigrindină: Fermierii din Prahova și Vrancea cer suspendarea utilizării acestora
Rachetele antigrindină continuă să genereze controverse în România, potrivit unui articol semnat de Claudia Marcu în Cotidianul Național. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost obligat de fermierii din Prahova, care au semnat un petiție în proporție de peste 90% împotriva utilizării acestor rachete, să suspende lansările până la realizarea unui studiu de impact. Fermierii din Vrancea se alătură acestei solicitări, acuzând rachetele că le-au distrus culturile și că iodura de argint care le compune este toxică atât pentru oameni, cât și pentru plante.
Zonele Prahova, Vrancea și Buzău au fost afectate de o secetă severă, pe care fermierii o corelează cu instalarea unităților de lansare a rachetelor antigrindină în aceste regiuni. În ciuda faptului că Buzăul nu deține rachete, amplasarea lor în județele vecine a avut un impact devastator asupra agriculturii locale. Fermierii din Prahova, care cultivă aproximativ 103.000 din cele 140.000 de hectare de teren arabil, au reușit să convingă Ministerul Agriculturii să emită un ordin de suspendare a operării rachetelor.
“Începând cu 26 iulie 2024 și până la prezentarea unui studiu de impact de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, se suspendă exploatarea și funcționarea operativă a Grupului de Combatere Prahova”, se menționează în ordinul ministrului Florin Barbu. Adrian Mocanu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) filiala Prahova, a subliniat că seceta a început în 2012, odată cu instalarea rachetelor antigrindină, ceea ce a dus la schimbări semnificative în regimul precipitațiilor.
Mocanu a mobilizat fermierii pentru a strânge semnăturile necesare suspendării rachetelor, având în vedere că anual sunt alocați peste 50 milioane de euro pentru acest sistem, în condițiile în care pagubele provocate de grindină sunt estimate la 1,5%, în timp ce daunele cauzate de secetă pot distruge până la 100% din recolte. Fermierii pot contracta asigurări pentru daunele cauzate de grindină, în vreme ce pentru secetă nu există opțiuni de asigurare.
Fermierii din Vrancea se alătură protestelor, cerând suspendarea rachetelor antigrindină. Primele rachete au fost instalate în Prahova acum 12 ani, iar în Vrancea acum 9 ani. Aceștia susțin că intervențiile rapide cu rachete, atunci când se formează nori, determină dispersarea acestora, ceea ce duce la o secetă prelungită. Vasilică Panfil, reprezentantul LAPAR din Vrancea, a menționat că efectele negative asupra agriculturii sunt evidente, având în vedere că iodura de argint utilizată este o substanță toxică, care a afectat și coloniile de albine.
Fermierii subliniază că de ceva timp, pe site-ul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină a apărut un raport din 2007, care detaliază impactul acțiunilor de combatere a grindinei, arătând că acesta îmbogățește norii în apă. Vasilică Panfil a subliniat că suspendarea sistemului antigrindină demonstrează că nu se dispune de un studiu de impact. „Imaginați-vă în ce țară trăim. Practic, sistemul funcționează ilegal de 12 ani, fără studiu de impact și fără consultarea fermierilor,” a concluzionat el.
Exclusiv
DIICOT Iași: sapte inculpați reținuți în dosarul de contrabandă cu tigarete
La datele de 06 și 07 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea a șapte inculpați (dintre care patru cetățeni străini), cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea de produse accizabile fără documente legale și comercializarea acestora pe teritoriul României, în special a țigaretelor, fără a fi marcate corespunzător sau cu marcaje false, în cantitate ce depășește 10.000 de țigarete, și concurență neloială.
Investigarea a scos la iveală că, începând cu anul 2023, inculpații, cetățeni din România, Republica Moldova și Iordania, au constituit un grup infracțional organizat în județul Iași, cu scopul de a introduce ilegal în România cantități de țigarete provenite din Republica Moldova sau contrafăcute în Bulgaria. Aceste țigarete erau transportate cu autovehicule special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului, pentru a fi ulterior comercializate pe teritoriul României și în țări din vestul Europei.
În urma acțiunilor desfășurate, procurorii DIICOT, împreună cu polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au pus în aplicare 22 de mandate de percheziție domiciliară în județele Vaslui, Suceava, Galați, Dolj, Giurgiu, Ilfov și municipiul București. Au fost identificate și ridicate 23.320 de pachete de țigarete (provenind atât din Republica Moldova, cât și contrafăcute), sume de bani în euro, dolari și lire sterline, patru autovehicule utilizate la transportul țigaretelor, înscrisuri și alte mijloace de probă.
De asemenea, în timpul controlului de frontieră la P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Giurgiu, precum și în cadrul perchezițiilor domiciliare din municipiul Bârlad, au fost indisponibilizate alte 14.710 pachete de țigarete provenite din Republica Moldova și Bulgaria.
Procurorii urmează să sesizeze judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași pentru propunerea de arestare preventivă a inculpaților pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din Direcția de Prevenire și Combatere a Migrației Ilegale, iar documentarea cauzei a beneficiat și de suportul Inspectoratelor Teritoriale ale Poliției de Frontieră Giurgiu și Timișoara. Suportul tehnic a fost asigurat de Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul DIICOT și de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
Menționăm că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (Sava N.).
Featured
Operațiune antidrog: o persoană reținută pentru trafic de droguri de risc în județul Buzău
La data de 5 septembrie a.c., polițiștii Serviciului pentru Combaterea Criminalității Organizate Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, au documentat activitatea infracțională a unor persoane suspectate de trafic de droguri de risc.
Astfel, pe 5 septembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea unei persoane cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, iar față de un alt bărbat s-a dispus măsura controlului judiciar pentru infracțiunea de deținere de droguri de risc, fără drept, în vederea consumului propriu.
Din actele de urmărire penală a rezultat că, în perioada iunie 2023 – septembrie 2024, una dintre persoanele implicate ar fi înființat și întreținut, într-o comună din județul Buzău, două culturi de canabis, în aer liber, în scop comercial, dar și pentru consum propriu.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în județul Buzău și în municipiul București, au fost identificate și ridicate peste 700 de grame de canabis depozitată în diferite recipiente (provenind din cultura obținută în anul 2023), o cultură outdoor, semințe de canabis, un gram de substanță pulverulentă susceptibilă de a avea efecte psihoactive, două grindere, un cântar de precizie, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.
La data de 6 septembrie 2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău a dispus arestarea preventivă a persoanei reținute pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploiești și București, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Buzău și Grupării Speciale de Intervenții a Jandarmeriei București.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție. (Irinel I.).
Anchete
CNAIR anunță restricții temporare de trafic pentru reparațiile urgente ale podului de peste Tisa
-
Exclusivacum 5 zile
Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24
-
Exclusivacum 4 zile
Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI
-
Exclusivacum 4 zile
Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă
-
Exclusivacum 5 zile
Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare
-
Exclusivacum 5 zile
Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință
-
Exclusivacum 5 zile
Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)
-
Exclusivacum 5 zile
În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților
-
Exclusivacum 4 zile
Primul spot de prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă