Connect with us

Administratie

Programul Vânător de mine al Forțelor Navale române

Publicat

pe

Indiferent cât de performantă ar fi tehnica, eficiența muncii militarilor care o deservesc este esențială. La bordul Vânătorului de mine M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu echipajul se instruiește intens pentru misiunile viitoare.

Minele marine reprezintă una dintre cele mai mari amenințări de la Marea Neagră. Forțele Navale române sunt la datorie zi și noapte, iar marinarii militari fac tot posibilul pentru a asigura liberatea și siguranța căilor de navigație.

La bordul Vânătorului de mine M 270 Sublocotenent Ion Ghiculescu, instruirea este intensă. Nava comandată de locotenent-comandorul Denis Giubernea urmează programe de instruire specifice pentru lupta contra minelor. Nu este ușor, mai ales că echipajul este de 40 de marinari și sarcinile sunt multiple la bord.

Maistrul militar clasa a II-a Bogdan Bodorin are 33 de ani și încadrează o funcție de specialitate în cadrul serviciului de luptă senzori și armamente, adică lucrează în opsroom, camera de conducere a luptei.

Vânătorul de mine are echipaj mai mic, aşa că fiecare membru este policalificat. Bogdan, pe lângă funcţia sa de bază, execută cart la timonă şi este șef ambarcațiune.

 

Am executat misiuni internaționale cu dragoarele maritime, apoi am auzit de acest program cu vânătoarele de mine. Fiind tânăr și în putere, am considerat că trebuie să fac parte din primul echipaj al acestui vânător de mine. Pregătirea în Scoția a fost o adevărată provocare. Am fost instruiți de cei mai buni, consider eu, din Royal Navy. Ne-au antrenat cu simț de răspundere, ne-au stors de energie, dar am simțit când am dat mola spre țară că suntem pregătiți să operăm această navă.

 Maistru militar clasa a II-a Bogdan Bodorin

Povestea sa cu marina militară începe de copil. Pasiunea pentru meserie i-a fost insuflată de tatăl său, care a fost tot maistru militar de marină. Acesta a urmat liceul militar, apoi Școala Militară de Maiștri Militari a Forţelor Navale, promoție ‘92. Datorită rezultatelor bune, a ocupat o funcție la submarinul Delfinul.

L-a prins activ, a ieșit cu el pe mare și acolo și-a desfășurat toată cariera, până la pensie. Bogdan a fost fascinat de această capabilitate a României și şi-a dus acolo, de Ziua Porților Deschise, toți prietenii săi. Este foarte mândru de tatăl său şi nu uită cum prezenta submarinul tuturor. Acum îl sprijină în continuare, inclusiv cu copiii.

Dragostea pentru această profesie a început atunci când eram copil și-l priveam pe tatăl meu când venea acasă îmbrăcat în uniformă, fie cea neagră, cea albă sau de instrucție. Da, sunt fiu de marinar militar. Ştiam de mic ce înseamnă această meserie. Tata mi-a pus în balanță avantajele și dezavantajele reale.

 

Am cântărit foarte bine această decizie și am observat că nu este nimic banal în ceea ce facem și este total diferit de la o zi la alta, de la o săptămână la alta. Și avem foarte multe provocări și nu prea ajungi la plafonare, a afirmat Bogdan.

Maistrul militar clasa a II-a Bodorin a absolvit școala militară în 2012, aceeași specialitate ca tatăl său, armament și arme sub apă. Repartiția a fost la Dragorul martim 24. A participat la multe activităţi naţionale şi internaţionale cu navele din Divizionul 146 Nave Minare Deminare. Apoi a răspuns provocării numită vânător de mine. A plecat la pregătire în Marea Britanie cu camarazii săi.

Coeziunea echipajului a fost rapidă, deoarece cei de la FOST (n.r. instruirea colectivă a echipajului prin intermediul Fleet Operational Sea Training – FOST. Acesta este un program de instruire recunoscut la nivel mondial şi nici o navă a Royal Navy nu pleacă în misiune până ce nu a trecut prin aceste evaluări) ne-au pus în niște situații în care efectiv am depins unul de altul.

Scenariile exerciţiilor au fost atât de reale, cu fum, cu izolări electrice, cu găuri de apă reale. Au poligoane de antrenament exact ca în filme și ne-a fost de mare ajutor să lucrăm unul cu altul și să ducem treaba la bun sfârșit. La bord am mai multe calificări şi mi-a fost foarte greu, deoarece a trebuit să învăț de la fiecare serviciu de luptă câte ceva. Nu a fost uşor, dar cu puțină ambiție și pasiune sunt pe drumul cel bun.

 

M-am încadrat foarte bine la navă și toate rolurile ordonate le execut exemplar. Echipajul este unit, ne cunoaștem foarte bine, majoritatea suntem din divizion și am lucrat pe toate vapoarele acestei unități. Sunt mândru de ce am realizat până acum eu şi camarazii mei, indiferent de grad sau funcţie.

Recent am obţinut şi certificarea navei. A fost un moment de mândrie, să zic așa, pentru că este rezultatul final al tuturor eforturilor depuse. E sfârșitul unei etape, o să înceapă altele, sunt convins de aceasta, dar suntem toţi la datorie, gata de acţiune, chiar dacă am parcurs etape grele, epuizante, afirmă maistrul militar clasa a II-a Bodorin.

Fruntaşul Cristian Ohriniuc este radiotelegrafist. Este în armată şi la vapoare de patru ani. A lucrat la Dragorul maritim 30 timp de trei ani, după care s-a mutat la vânătorul de mine M 270. Este de loc din Iași. A îndeplinit o misiune externă cu Puitorul de mine și plase Viceamiral Constantin Bălescu în cadrul EUNAVFOR MED IRINI.

 

Pregătirea din Marea Britanie nu a fost ușoară, dar am avut colegi care ne-au ajutat și ne-am sprijinit unii pe alții. A fost o experiență unică, pe care nu am întâlnit-o în România. Cel mai greu a fost cursul FOST. Tehnica nouă a fost puțin dificil de învățat, dar ajutându-ne unii pe alții am reușit să o ducem la capăt. Acum am mai trecut un alt examen al vânătorului, al certificării. Niciun pas nu este uşor, din contră, dar cred că experiența pe care am dobândit-o în ultima perioadă mă va ajuta pe mine și camarazii mei să ne dezvoltăm.

 Fruntaş Cristian Ohriniuc

Am vrut să vin aici, la mare, de mic! Mi-am dorit să călătoresc cu vaporul. Mi-au plăcut comunicațiile, am avut impulsul acesta, iar acum fac ceea ce îmi place. Chiar din prima zi în marina militară, când am venit la divizion, am ieșit pe mare cu Puitorul de mine și plase și a fost o experiență extraordinară.

Mi s-a îndeplinit visul! Atunci am realizat că pot să fiu marinar, mai ales pentru unul venit de pe dealurile Iașului. Viața de gradat profesionit nu e așa roz și totuși am rămas aici în Constanța. Îmi place ceea ce fac, marina, îmi plac comunicațiile!, spune Cristian.

Fruntaşul Ohriniuc a acumulat experienţă, aşa că pasul către vânătorul de mine a venit inevitabil. A tras din greu la pregătirea din Scoţia. A fost şi este mult de învăţat. Muncă, efort, instruire, stres sunt doar câteva cuvinte, dar ce simte Cristian e mult mai complex.

Simți cum crește acest echipaj. Eu zic că suntem din același aluat. Toți avem această tragere către mare și marina militară. Aceasta ne unește!, spune el. (L. Irimia).

Administratie

Primăria Ploiești promovează campania „Împreună suntem mai empatici”

Publicat

pe

De

Angajamentul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități

În această săptămână, primarul Mihai Polițeanu și echipa sa de consilieri s-au întâlnit cu reprezentanții Asociației Antreprenorilor de Fapte Bune, într-o discuție importantă ce vizează aplicarea măsurilor convenite în urma întâlnirii din luna februarie a Comitetului de Dialog și Incluziune pentru Persoanele cu Dizabilități.

Campania de conștientizare „Împreună suntem mai empatici” are ca scop creșterea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, în special în ceea ce privește utilizarea locurilor de parcare dedicate acestora.

Statistici și obiective

În municipiul Ploiești, aproximativ 10.700 de persoane cu dizabilități trăiesc alături de o comunitate de circa 180.000 de locuitori. Respectul față de locurile de parcare special concepute este o problemă reală, iar campania își propune să inițieze o schimbare de mentalitate esențială în această direcție.

  • Distribuirea materialelor informaționale: Între mai și noiembrie 2025, voluntarii Asociației vor distribui materiale informative în toate cartierele orașului, având ca obiectiv sensibilizarea comunității.
  • Raportul vizual de final: Campania va culmina în luna decembrie, cu o prezentare a unui raport vizual de progrese cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Susținerea primăriei pentru o comunitate inclusivă

Primăria Municipiului Ploiești își reafirmă angajamentul de a sprijini inițiativele care promovează o comunitate mai empatică și mai accesibilă, subliniind importanța respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități și necesitatea creării unui mediu inclusiv pentru toți cetățenii.

Citeste in continuare

Administratie

Marcel Ciolacu: Un ultim omagiu pentru Papa Francisc

Publicat

pe

De

Emoțiile participării la ceremonie

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat, sâmbătă, după funeraliile Papei Francisc, aprecierea sa față de liderul spiritual, descriindu-l ca pe un pastor dedicat care a demonstrat constant căldură, compasiune și înțelegere pentru cei din jur. Premierul a participat la ceremonie la Vatican, subliniind impactul pozitiv pe care Papa l-a avut asupra comunității.

„Cu emoție și recunoștință, am participat, la Vatican, la funeraliile Papei Francisc. Ne-am luat rămas bun de la un pastor și un lider, care cu căldură, compasiune și înțelegere a avut întotdeauna grijă de semenii săi și a găsit mereu alinare pentru cei suferinzi,” a declarat Marcel Ciolacu într-o postare pe Facebook.

Legătura cu poporul român

Ciolacu a adăugat că Papa Francisc a avut întotdeauna un gând bun pentru poporul român, evidențiind importanța vizitei sale din 2019, care va rămâne o amintire deosebită pentru toți.

Prin aceste cuvinte și prin gestul de a participa la ultimele ceremonii ale Papei, premierul Marcel Ciolacu a dorit să sublinieze legătura strânsă dintre România și fostul Suveran Pontif, precum și impactul profund pe care acesta l-a avut asupra comunității globale.

Citeste in continuare

Administratie

Performanțe remarcabile: Întoarcerea echipei Eastern Foxes de la Campionatul Mondial

Publicat

pe

De

Emoții și recunoaștere la aeroport

Între 25 și 26 aprilie, Aeroportul Internațional Henri Coandă a fost scena unei întâlniri pline de emoție, când echipa de robotică Eastern Foxes a revenit în România din Statele Unite. Tinerii ingineri au avut un parcurs excepțional la Campionatul Mondial FIRST Tech Challenge din Houston, fiind întâmpinați cu căldură de familiile lor, susținători și oficiali locali, într-un moment de celebrare și mândrie.

Aprecieri și succes

Președintele Consiliului Județean Prahova, Virgiliu Daniel Nanu, și prefectul Emil Drăgănescu au fost prezenți pentru a-i felicita personal pe tineri. Aceștia le-au oferit medalii simbolice, recunoscându-le astfel realizările internaționale deosebite. Aeroportul a fost animat de aplauze, baloane, flori și stegulețe, conferind un aer festiv întâlnirii.

Sprijinul din partea autorităților

Înainte de plecarea spre Houston, Consiliul Județean Prahova a susținut echipa Eastern Foxes prin oferirea fiecărui membru a unui premiu individual și a unei diplome de excelență, pentru a recunoaște performanțele acestora la etapa națională a FIRST Tech Challenge România. Această susținere a fost crucială pentru participarea echipei la competiția mondială.

Performanțe remarcabile pe scena internațională

Rezultatele obținute de Eastern Foxes la Houston le întăresc reputația în peisajul global al roboticii. Echipa a câștigat divizia Franklin, având parte de sprijinul CSH Robotics, o altă echipă românească, și a fost distinsă cu premiul Think Award – locul I, pentru excelență în inginerie. De asemenea, echipa s-a calificat în playoff-urile Da Vinci, ajungând până în semifinalele competiției mondiale și clasându-se pe locul 3 în lume.

O exemplificare a succesului românesc

„Am dorit cu tot dinadinsul să-i întâmpin personal pe acești tineri, care, prin muncă, pasiune și determinare, duc mai departe numele Prahovei și al României. Este un exemplu de succes care demonstrează ce se poate realiza atunci când există sprijin real pentru educație și inovație,” a declarat Virgiliu Daniel Nanu.

Echipa din spatele succesului

Eastern Foxes, echipa de robotică a Colegiului Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, este coordonată de profesorii Dana Lica, Suditu Iulia, Loredana Țaga și Vișinescu Violeta, care au jucat un rol esențial în îndrumarea tinerilor.

O competiție cu impact global

FIRST Tech Challenge, organizată anual de organizația americană FIRST, reunește cele mai bune echipe de robotică de liceu din întreaga lume, promovând excelența tehnică, lucrul în echipă și gândirea strategică într-un cadru competițional deosebit.

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

Exclusiv22 de ore ago

Poliția de Frontieră Giurgiu: Captură semnificativă de produse suspectate a fi contrafăcute

Descoperiri importante în timpul verificărilor Polițiștii de frontieră giurgiuveni au realizat o descoperire notabilă în urma verificării a cinci autocare,...

Exclusiv2 zile ago

Schimbarea programului de lucru în Poliția Română va crește costurile și va complica serviciul polițienesc

Sindicatul Europol subliniază că actuala situație din Poliția Română reflectă proverbul „țara arde și babele se piaptănă”, evidențiind pasivitatea conducerii...

Exclusiv3 zile ago

Modul controversat de a „plimba” deșeurile: Genesis Biotech Filipestii de Padure sub lupa

Genesis Biotech și prăpastia legalității Într-un peisaj al corupției și al escrocheriilor, Genesis Biotech, în parteneriat cu Genesis Biopartner din...

Exclusiv3 zile ago

ROF-ul ANP: O capodoperă birocratică fără substanță

Reforma pe hârtie: Așteptări și deziluzii Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) pare angajată într-o cursă nebunească către trecut, oferind o...

Exclusiv3 zile ago

Faraonul Volosevici: O comedie administrativă în Parcul Industrial Ploiesti

„Faraon” la roate? Se pare că fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, prosperă în ineficiență, iar acum s-a așezat pe...

Exclusiv3 zile ago

Critici dure la adresa IGPR: interpretarea distorsionată a Ordinului S/108/2011

Îngrijorări asupra interpretării oficiale Emil Pascut, reprezentant al Sindicatului Diamantul, a denunțat o interpretare înșelătoare a Ordinului S/108/2011 de către...

Exclusiv3 zile ago

Decizie importantă a ÎCCJ cu privire la drepturile locative ale polițiștilor

Clarificări esențiale privind compensația pentru chirie Într-un context în care reglementările privind drepturile locative ale polițiștilor au fost adesea interpretate...

Exclusiv3 zile ago

Reguli privind cazarea în interes personal în centrele DALI

Sindicatul Național Decus a publicat reguli clare referitoare la cazarea în interes personal în centrele și bazele administrate de Direcția...

Exclusiv4 zile ago

Justiția sub atac: Inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist  Stavri Cătălin, în centrul unei controverse legate de abuzurile procurorilor

Într-un climat în care integritatea și credibilitatea justiției sunt esențiale pentru buna funcționare a societății, cazul lui Stavri Cătălin, un...

Exclusiv5 zile ago

23 Aprilie 2025 – Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Importanța sărbătorii Pe 23 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, un sfânt venerat de creștini, cunoscut și sub...

Exclusiv5 zile ago

Avertisment de la DNSC privind o fraudă în creștere prin apeluri telefonice false

Tipuri de fraudă folosind identități false Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) a emis un avertisment cu privire la un...

Exclusiv6 zile ago

Minunea de Paște la Baia Mare: Un bărbat in cărucior cu rotile își recapătă mobilitatea

O poveste uimitoare Într-o întâmplare surprinzătoare, un bărbat din Baia Mare, care a decis să cerșească folosind un cărucior cu...

Exclusiv7 zile ago

Sfârșit de epocă: Moartea Papei Francisc la 88 de ani marcheză o transformare globală

Un lider spiritual simbolic se stinge, lăsând în urma sa o moștenire de deschidere și reformă în Biserica Catolică Un...

Exclusivo săptămână ago

Incident rutier: Șofer cu permis suspendat și alcoolemie mare, prins în urma unei urmăriri

Un bărbat care avea permisul de conducere suspendat de 6 luni și o alcoolemie de 0,88 mg/l alcool pur în...

Exclusivo săptămână ago

Mesaj de Paște de la Echipa Incisiv de Prahova

Dragi cititori, Cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paște, vă transmitem cele mai calde urări de sănătate, liniște sufletească și bucurii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv