Connect with us

Administratie

Prima ediție a concursului Military Student Multirotor Fest

Publicat

pe

Acesta a fost conceput pentru a valorifica potențialul de cercetare științifică al profesorilor şi studenților din instituțiile militare de învățământ, în domeniul sistemelor aeriene fără pilot uman la bord (UAS).

Într-o lume în care dronele îşi fac simţită din ce în ce mai mult prezența, inclusiv în desfășurarea conflictelor armate, concursul Military Student Multirotor Fest organizat de Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov a venit într-un mod firesc, chiar așteptat.

Am aflat mai multe detalii despre competiţie de la colonelul conf. univ. dr. Cătălin Cioacă, prodecan pentru învățământ la Facultatea de Management Aeronautic din cadrul Academiei Forțelor Aeriene (AFA).

Totul a plecat de la invitația primită anul trecut de a participa, în calitate de invitat special, la un eveniment dedicat studenților din universitățile din România, care asigură pregătire de excelență în domeniul mecatronicii, Zilele Educației Mecatronice (ZEM).

Acest concurs, care se organizează anual, are o secțiune indoor dedicată sistemelor mecatronice de zbor fără pilot. Echipa noastră a impresionat încă de la prima participare și, mai mult de atât, a transmis și generațiilor următoare bucuria și dorința de a fi mai buni. Drept urmare, academia a participat și în acest an la ZEM cu o echipă complet nouă, a specificat colonelul Cioacă.

În  cadrul AFA, există o echipă de cadre didactice, din care amintim pe ing. dr. Sebastian Pop și conf. univ. dr. ing. Vasile Prisacariu, care desfășoară cercetări aprofundate în domeniul sistemelor aeriene fără pilot (UAS) de cel puțin 15 ani.

Pasiunea membrilor acestei echipe și rezultatele obținute în diferite proiecte de cercetare la nivel național și internațional au fost transmise și studenților de la programele de studii de licență și master. Aceștia dezvoltă aplicații hardware și software pe care le integrează în partea aplicativă a lucrărilor de finalizare a programelor de studii.

 

Prima ediție a Military Student Multirotor Fest reprezintă o oportunitate excelentă pentru studenții militari să-și demonstreze abilitățile în proiectarea, construirea și pilotarea dronelor. Deși competiția reprezintă o premieră pentru instituțiile militare de învățământ, organizatorii au reușit să creeze condițiile necesare testării sistemelor realizate de către studenți în condiții cât mai apropiate de cele ale câmpului tactic modern. Această inițiativă marchează începutul unei căi pentru pasionații de UAS din cadrul academiei noastre și din afara acestuia. Obiectivul este ca viitoarele ediții să includă probe mai complexe, care să pună la încercare cunoștințele și experiența echipelor participante. De asemenea, evenimentul oferă posibilitatea de a interacționa cu alte instituții militare și profesioniști din industrie, contribuind astfel la consolidarea comunității de studenți militari pasionați de tehnologie.

General de flotilă aeriană conf. univ. dr. Marius Şerbeszki

Astfel a apărut competiţia Military Student Multirotor Fest, un eveniment în cadrul căruia studenții își pot verifica și testa competențele de proiectare, realizare și programare a unui UAS de tip multirotor.

 

Practic, în toamna anului trecut au început demersurile pentru organizarea primului concurs de drone outdoor adresat studenților și doctoranzilor din instituțiile militare de învățământ superior din România.

Studenții abia așteptau o astfel de oportunitate. Ei mai participaseră cu produsele lor la târguri, expoziții, demonstrații, dar nu avuseseră ocazia să le fie validate rezultatele muncii într-o competiție. În calitate de coordonator, am ținut în permanență legătura cu echipele care s-au înscris la concurs.

Mă întrebau nu numai despre aspecte tehnice, dar îmi transmiteau și succese de etapă: am reușit să zburăm stabil drone, am făcut prima largare a încărcăturii explozive simulate etc.

Analiza acestei ediții a scos în evidență două aspecte importante: pe de o parte, concursul va fi organizat și anul viitor, de această dată cu participare internațională; celor două probe de concurs existente li se vor adăuga și altele, inspirate din feedback-ul pe care îl primim din mediul operațional, a mai adăugat colonelul Cătălin Cioacă.

Colonel conf. univ. dr. Cătălin Cioacă.

În cadrul competiţiei au performat patru echipe, reprezentând Academia Tehnică Militară (ATM), Academia Forțelor Terestre (AFT) și Academia Forțelor Aeriene (AFA), prezentă cu două echipe. Concursul s-a bucurat și de prezența a doi invitați speciali, echipa Universității Transilvania din Brașov și a Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași.

În cadrul concursului, studenții și-au verificat și testat competențele de proiectare, realizare și programare a unui UAS de tip multirol, pe care le-au etalat pe parcursul celor două probe. Prima probă a concursului, desfășurată în poligonul societății Carfil S.A., a constat în lansarea unei încărcături explozive standard simulate la punct fix, de la o altitudine minimă de 60 de metri, într-un cerc cu raza de 2,5 metri.

Toate echipele și-au demonstrat abilitățile de pilotare a propriului dispozitiv, evidențiind competențele tehnice și inovațiile aduse de fiecare, în ciuda vremii ușor nefavorabile. A doua probă a avut loc în aceeași locație, fiind reprezentată de o misiune de descoperire, identificare și localizare a țintelor în teren.

Aceasta a reprezentat un proces complex, implicând o planificare minuțioasă, finalizată cu o analiză atentă a datelor colectate, necesare obținerii coordonatelor exacte ale țintelor. Echipele au dat dovadă și de această dată de profesionalism și multă pasiune.

Concursul s-a finalizat cu festivitatea de premiere, moment în care Academia Forțelor Aeriene a recompensat toate echipele participante, desemnând totodată și câștigătorii competiției.

Ordinea echipelor ocupante a podiumului a fost următoarea: locul III – echipa Facultății de Management Aeronautic din cadrul AFA, formată din Emilian Baciu, Alexandru Chițu, Denis Ciobanu, Andru Tanasă, locul II – reprezentanta ATM și locul I – echipa Facultății de Sisteme de Securitate Aeriană din cadrul AFA, constituită din George Chiriluț, Nicolae Caunei, Luca Ilie, Diana Ciurbe. (Sublocotenent A. Miron, plutonier-adjutant principal L. Irimia, foto:  A. Miron).

Administratie

Operațiunea de salvare a migranților pe Marea Mediterană de către Poliția de Frontieră Română

Publicat

pe

De

Polițiștii de frontieră români salvează 79 de migranți de pe o barcă în derivă pe Marea Mediterană

79 de migranți, printre care bărbați, femei și copii provenind din Egipt, Pakistan și Siria, au fost salvați de polițiștii de frontieră români aflați în misiune Frontex pe Marea Mediterană. Aceștia au fost salvati de pe o barcă din lemn de mici dimensiuni, aflată în zona economică exclusivă la sud de Lampedusa, Italia.

Operațiunea face parte din cadrul Operatiunii Maritime Comune Themis 2024, coordonată de Agentia FRONTEX, cu obiectivul de combatere a migrației ilegale în apele Uniunii Europene și sprijinirea autorităților italiene în căutarea și salvarea persoanelor aflate în pericol pe mare.

Polițiștii de frontieră au primit informații de la un elicopter italian de supraveghere despre o posibilă țintă la sud de Lampedusa și au reușit să intercepteze și să transfere migranții pe nava maritimă de patrulare MAI 3064, deși capacitatea acesteia a fost depășită.

Operațiunea de salvare s-a desfășurat cu succes, cu toate că a fost dificilă, desfășurându-se pe timp de noapte și cu condiții hidro-meteorologice nefavorabile. Migranții au fost preluați de autoritățile italiene pentru a fi supuși procedurilor specifice în astfel de situații.

Nava maritimă de patrulare MAI 3064 și-a reluat misiunea în cadrul operației Frontex după finalizarea acțiunii de salvare, continuându-și activitățile de patrulare, supraveghere și căutare și salvare în Marea Mediterană. (Sava N.).

 

Citeste in continuare

Administratie

Gestionarea caniculei în România: Ministrul Afacerilor Interne si Ședința Operativă la MAI

Publicat

pe

De

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, coordonează ședința operativă la MAI pentru gestionarea efectelor caniculei în România

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a condus o ședință operativă la MAI, solicitând autorităților centrale și locale pregătirea pentru a interveni eficient în fața temperaturilor ridicate prognozate la nivel național. În această videoconferință, ministrul a cerut operaționalizarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și a Municipiului București, asigurându-se că acestea sunt pregătite să acționeze rapid acolo unde situația o impune.

Structurile respective trebuie să aibă resursele necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile și să poată interveni eficient la potențialele riscuri cauzate de valurile de căldură. Ministrul a subliniat importanța respectării normelor legale și a procedurilor pentru intervenții proactive.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a reiterat responsabilitățile instituțiilor și măsurile esențiale ce trebuie luate la nivel de comunitate pentru a gestiona efectele temperaturilor ridicate. În plus, a recomandat consultarea site-ului https://fiipregatit.ro/ unde cetățenii pot găsi informații utile pentru protejarea lor în perioadele de caniculă.

Echipele SMURD și Ambulanța sunt pregătite, fiind prioritate autospecialele cu aer condiționat. Ministerul Sănătății a solicitat completarea stocurilor de medicamente, în special cele pentru persoanele vulnerabile la căldură.

Sprijinul populației este vital, iar respectarea normelor și recomandărilor autorităților contribuie la prevenirea situațiilor critice, precum incendiile de vegetație.

Ministerul Afacerilor Interne se angajează să protejeze drepturile fundamentale ale individului, să asigure securitatea publică și gestionarea situațiilor de urgență, respectând regulile și legea.

Citeste in continuare

Administratie

Repatrierea unui fugar: Condamnat pentru Viol și Tâlhărie, Dobre Mihai Ovidiu, adus în România

Publicat

pe

De

Un alt individ căutat a fost repatriat: Dobre Mihai Ovidiu, condamnat la 5 ani de închisoare pentru viol și tâlhărie calificată după faptele abominabile comise într-o noapte din 2016, a fost extrădat din Olanda. Va servi pedeapsa în penitenciarele din România, conform declarațiilor Alinei Gorghiu, ministrul Justiției.

Conform ministrului Justiției, nu există diferențe de importanță între fugari – toți trebuie aduși în țară pentru a-și ispăși pedeapsa conform legii. Fie că este vorba despre un criminal violator sau un infractor de corupție, aceștia trebuie tratați cu aceeași seriozitate și atenție, conform principiilor justiției.

 

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România. Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național? Garantăm confidențialitatea! Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503 Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com Departament Investigații - Secția Anticorupție

Știri calde

reîncărcare Orange reîncărcare Orange
Actualitate18 ore ago

Ce avantaje ai la reîncărcare Telekom prin incarca.ro?

Să cumperi o reîncărcare Telekom a devenit un procedeu foarte simplu în 2024, din cauza dezvoltării internetului și implicit a...

Exclusivo zi ago

Neclare și nocive: Provocările legate de reglementarea conducerii sub influente psihoactive în România

Sindicatul Diamantul, prin Emil Pascut, dezvăluie că suntem expuși riscului grav de a conduce sub influența substanțelor psihoactive, nu doar...

Exclusiv2 zile ago

Cheltuieli bugetare “ciudate” ale tandemului Ciolacu – Oprea/Partea a II a

Revenim cu noi date referitoare la modul cum sunt cheltuiti banii contribuabililor de catre ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Radu...

Exclusiv2 zile ago

Rectificări esențiale pentru OUG-ul 24/2024: Ajustări cruciale pentru respectarea prezumției de nevinovăție

După neclaritățile provocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în urma promulgării OUG nr. 24/2024, menită să îmbunătățească siguranța rutieră, au...

Exclusiv2 zile ago

Controverse și opacitate în procesul de concursuri la Ministerul Afacerilor Interne – Perspectiva Sindicatului Național DECUS

A avut loc ședința Grupului de Dialog Social la Ministerul Afacerilor Interne, fiind prezent pe ordinea de zi Proiectul OMAI...

Exclusiv3 zile ago

Investigarea acuzațiilor de poliție Sindicală și implicarea Serviciilor de Informații la IPJ Neamț: Sindicaliștii Europol aduc dovezi

Sindicatul Europol Neamț a ridicat acuzații serioase într-o postare pe pagina sa de Facebook împotriva IPJ Neamț, sugerează existența unor...

Exclusiv3 zile ago

Testele rapide în Poliția Română și provocările Toxicologiei: Dezbateri și clarificări

Dezbaterile recente au evidențiat diferențele dintre testele rapide de screening utilizate de Poliția Română și testele diagnostice confirmatorii efectuate la...

Exclusiv4 zile ago

Scandalul Organigramei Politiei Locale Ploiesti: Alerta dată de fostul consilier al Primarului Volosevici

Fostul consilier onorific al primarului Volosevici, Gerard Georgescu, trage un nou semnal de alarmă: „Opriți, nașii, finii și amantele, ultimele...

Exclusiv5 zile ago

Redefinind standardul: Sindicatul Europol aduce lumina asupra erorilor în anunțurile de recrutare

Sindicatul Europol atrage atenția asupra erorii apărute pe site-ul oficial al MAI referitoare la viitoarele angajări: „Ar fi corect să...

Exclusiv5 zile ago

Scandal în Poliția Română: Cum un șef a pus normă de amenzi și a denunțat subalternii pentru avertismente prea multe

„Până aici s-a ajuns” – acesta este nivelul unui șef din Poliția Română. Sindicatul Sidepol a dezvăluit preocuparea legată de...

Exclusiv5 zile ago

Mărturie de profesionalism: polițiștii români și exemplul lor de solidaritate în trafic

Polițiștii români demonstrează încă o dată solidaritate și profesionalism în trafic, conform Sindicatului Europol Ieri dimineață, în jurul orei 07:30,...

Actualitateo săptămână ago

Descopera Magia Amintirilor Cu Cabina Foto Fantastic – Cabina Foto Ploiesti

Organizarea unui eveniment special poate fi o provocare, dar și o oportunitate de a crea amintiri de neuitat. Indiferent dacă...

Exclusivo săptămână ago

Transparență sau aparente? O privire critică asupra activității DGA în prevenirea corupției

DGA, aparent preocupată de transparență și prevenirea corupției, este descrisă de Emil Pascut de la Sindicatul Diamantul ca un ciob...

Exclusivo săptămână ago

Jocurile de putere și corupția în Interiorul MAI: corupția și complicitatea în spatele Excelenței

S-a primit de la IPJ Galați un răspuns la o plângere prealabilă pe tema excelenței, după cum a dezvăluit Emil...

Exclusivo săptămână ago

Jocuri dubioase politico-economice: Oprea și Santierul Naval 2 Mai/Cheltuieli bugetare ale tandemului Ciolacu – Oprea

Concluzionând, implicarea lui Ștefan-Radu Oprea în scandalurile de spălare de bani și mafia deșeurilor pune România și industria de armament...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv