Administratie
În perioada 11-13 iunie, la Palatul Cercului Militar Național se desfășoară reuniunea Grupului NATO al Directorilor Naționali pentru Codificare – AC/135
Cu o zi înainte de începerea acesteia, a avut loc ședința Sub-Comitetului pentru Planificare Strategică și Buget – BSC.
Sistemul de codificare NATO (SNC) este obligatoriu în toate cele 32 de țări membre ale Alianței, dar a mai fost adoptat și de alte 32, de pe toate continentele, denumite țări sponsorizate, care reprezintă economii puternice la nivel mondial.
Acesta este condus de un comitet aliat, AC-135, care este format din directorii birourilor naționale de codificare din fiecare țară. AC/135 – Grupul Principal funcționează sub autoritatea Conferinței Directorilor Naționali pentru Armamente (CNAD) și este responsabil de menținerea și dezvoltarea SNC, în scopul asigurării interoperabilității operațiunilor logistice globale.
De asemenea, stabilește, monitorizează și dă indicații de orientare pentru grupurile subordonate, iar anual prezintă un raport de activitate CNAD. Reuniunile de lucru ale AC/135 – Grupul Principal se organizează de patru ori pe an, două au durata de o zi și se desfășoară înaintea reuniunilor Grupului, iar celelalte, cu durata de trei zile, au loc, prin rotație, într-una din țările membre.
În cadrul acestora, directorii birourilor naționale de codificare discută și, eventual, aprobă modificările ce trebuie aduse sistemului. Biroul Național de Codificare de la noi din țară a organizat o astfel de întâlnire în 2004, la Brașov.
Am solicitat să organizăm reuniunea din acest an, ne-a precizat directorul BNC, colonel Victor Dănilă, pentru că în 2024 s-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO și, la începutul anului viitor, tot atâția de la înființarea structurii noastre.
În pregătirea reuniunii, în urmă cu șase luni, s-a deschis o agendă de lucru, în care au fost trecute propunerile ce urmează a fi discutate, astfel încât toți participanții să le cunoască și să poată formula puncte de vedere.
Luni, 10 iunie, a avut loc întâlnirea Sub-Comitetului pentru Planificare Strategică și Buget (BSC), responsabil de consilierea privind planificarea strategică și bugetul AC/135.
Este grupul de lucru permanent al AC/135, format din directorii/reprezentanții BNC-urilor din nouă țări NATO, trei țări afiliate la SCN, aflate la nivelul doi de sponsorizare, și reprezentanții ai Agenției NATO de Sprijin și Achiziții (NSPA).
Biroul Național de Codificare din MApN a fost înființat la 1 ianuarie 2005, în cadrul Comandamentului logistic întrunit, și reprezintă structura cu atribuții concrete în implementarea și gestionarea pe plan național a SCN în România, asigurând managementul activității de codificare a articolelor de înzestrare din domeniul apărării și al agenților economici la nivel național.
Responsabilitatea de codificare a unui articol de înzestrare revine țării producătoare a acelui articol și care deține autoritatea asupra sa. Un segment important al activității BNC, pe lângă responsabilitatea codificării echipamentelor utilizate de Armata României, îl constituie codificarea articolelor de înzestrare produse în România, la solicitarea altor state membre ale sistemului.
Această activitate implică o responsabilitate crescută, dat fiind faptul că baza de date cu informații de codificare este unică la nivelul SCN și orice eroare se multiplică la toate statele care utilizează articolul de înzestrare respectiv.
Elementul de bază al SCN este Codul NATO de articol – NSN, spune colonelul Victor Dănilă. Acesta constituie cheia de identificare a articolelor de aprovizionare.
Este alocat de birourile naționale de codificare pentru articolele produse în țara de care aparțin, în baza unor proceduri comune, și fixează identitatea fiecărui articol de înzestrare, distinct, printr-o secvență numerică de 13 cifre.
Procedurile și metodologiile agreate pentru schimbul internațional al datelor de codificare permit fiecărui participant în cadrul SCN să aibă acces instant la toate informațiile necesare din cadrul bazei de date comune.
Fiecare NSN conține segmente de date distincte, corespunzătoare domeniilor logisticii: date de identificare, utilizatori naționali și internaționali, numere de referință ale producătorilor și distribuitorilor, date privind transportul, standardizarea, informații vamale, informații privind scoaterea din funcțiune și casarea, stocuri, prețuri etc.
Achiziționarea unui echipament se face conform unei evaluări detaliate a necesităților, iar sistemul de codificare pune la dispoziția celor interesați lista furnizorilor susceptibili să livreze echipamentul, o descriere detaliată a articolului, acoperind toate caracteristicile lui specifice, și informații privind prețul unitar și condițiile de cumpărare, în scopul promovării competitivității între producători.
Toate structurile trebuie să-și mențină echipamentele permanent în stare operativă, pentru a-și asigura îndeplinirea misiunilor încredințate. În același timp, având în vedere resursele financiare limitate, trebuie să realizeze economii prin evitarea dublării de stocuri și simplificarea activității administrative.
Țările membre ale sistemului au realizat acest obiectiv utilizând SCN ca partener invizibil, în cadrul căruia Codul NSN reprezintă ADN-ul logisticii moderne. Eficientizarea acțiunilor logistice presupune punerea la dispoziția structurilor militare a echipamentelor necesare la locul potrivit, în momentul potrivit și la costuri cât mai reduse.
Responsabilitățile Biroului Național de Codificare din MApN: ♦ asigurarea managementului activității specifice din țara noastră; ♦ alocarea codurilor pentru entitățile comerciale și guvernamentale din țară, precum și a codurilor pentru articolele produse în România; ♦ asigurarea interoperabilității între forțele armate române și cele aparținând statelor membre NATO sau care au afiliat la SCN; ♦ crearea și menținerea bazelor de date conținând înregistrări despre toate articolele pe care le codifică și participă la schimbul de date de codificare între state; ♦ reprezintă statul român la activitățile organizate și desfășurate de către AC/135. (I. Nedelcu).
Administratie
Raluca Turcan anunță măsuri semnificative în educație pentru anul scolar 2024/2025
Administratie
Nicolae Ionel Ciucă inaugurează noua bază sportivă „Prof. Ghiță Iovan Valentin” în Calafat
„Calafat merită un nou centru al sportului, la standarde europene, iar noua bază „prof. Ghiță Iovan Valentin” poate readuce acestui oraș renumele fotbalistic pe care l-a avut cândva. De la clubul Dunărea, din localitate, au plecat nume care au făcut istorie pe stadioane internaționale: Gică Popescu, Dan Racolțea, Mihăiță Stănescu sau George Ușurelu.
Noua bază a costat aproape 7 milioane de lei și a fost construită prin Compania Națională de Investiții. Îl felicit pe Dorel Mitulețu, primarul liberal din Calafat, pentru dedicarea și atenția acordată derulării investițiilor de aici.
Numele noii baze nu a fost ales întâmplător. Profesorul Ghiță Iovan Valentin a fost un antrenor valoros, care a performat cu Dunărea Calafat. Localnicii cu care am stat de vorbă la meciul demonstrativ al fotbaliștilor veterani mi-au povestit cu mândrie despre performanța din 1972, când echipa lor a ajuns până în optimile Cupei României.” — a declarat Nicolae Ionel Ciucă, președintele PNL.
Administratie
Nicolae Ionel Ciucă inaugurează noua sală de sport din Rojiște, un exemplu de succes pentru comunitățile din România
-
Exclusivacum 5 zile
Fiasco la IJP Prahova: mobilizarea ireală sub comanda lui Ginel Preda/MOBEX PH-DB-24
-
Exclusivacum 4 zile
Teapa oferită de operatorul de salubritate UWS/Rosal Ploiesti: Impasibilitatea autorităților ADI și CJ Prahova și legăturile cu foști ofițeri SRI
-
Exclusivacum 4 zile
Dublu standard în Poliție: Abuzurile de la IPJ Prahova și Justiția Selectivă
-
Exclusivacum 5 zile
Scandalul WHITE TOWER continuă: Mesaje halucinante și umilințe în afaceri imobiliare
-
Exclusivacum 5 zile
Controversele din CSM Ploiești: Dănuț Burghelea și acuzele de abuz și umilință
-
Exclusivacum 5 zile
Încercarea de a mascara Justiția:incompatibilități și abateri în cazul judecătorului C5 de la Judecătoria Vălenii de Munte (II)
-
Exclusivacum 5 zile
În spatele cortinei: Cum rețelele mafiote controlează sănătatea publică în România – scandalul Sterileco și indiferența autorităților
-
Exclusivacum 4 zile
Primul spot de prezidențiabil al lui Nicolae Ciucă