Featured
Preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele rus, Vladimir Putin, se confruntă cu dificultăţi în menţinerea unui număr necesar de trupe pe câmpul de luptă pentru a evita o stagnare a situaţiei curente

După doi ani de război şi zeci de mii de victime de ambele părţi ale conflictului, situaţia pe front continuă să fie dificilă, având în vedere că o cincime din teritoriul ucrainean se află în mâinile ruşilor, deşi în ultima perioadă nu au fost înregistrate avansări semnificative în teren.
În acest context, atât Rusia, cât şi Ucraina se confruntă cu menţinerea unui număr necesar de trupe pe front, care să conducă, ulterior, fie la eliberarea teritoriului, pentru ucraineni, fie la cucerirea acestuia, pentru ruşi. Însă ambii lideri se tem de reacţii puternice în plan politic intern. Zelenski trebuie să decidă dacă micşorează vârsta de recrutare a militarilor, iar Putin dacă iniţiază o nouă mobilizare.
„Dacă Ucraina chiar voia să aibă capacitatea de a iniţia o ofensivă, ar fi micşorat vârsta de recrutare la 18 ani, dar cu siguranţă nu vrea să facă asta”, a declarat Michael O’Hanlon, expert la Brookings Institute, pentru The Hill.
Recent, Ucraina a modificat legea mobilizării şi a scăzut vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani. Acest lucru ar fi trebuit să aducă Ucrainei în jur de încă 50.000 de militari în armată. De asemenea, acesta a aprobat şi recrutarea prizonierilor din închisorile ucrainene – doar a celor care aveau de ispăşit pedepse pentru fapte minore. Cu toate acestea, experţii spun că nu este de ajuns, având în vedere că situaţia pe front este dificilă.
„Acest pas nu a fost suficient pentru a rezolva problema militară, aşa că presiunea continuă şi mă aştept ca Zelenski să facă mai mult de atât”, a declarat John Herbst, director la Centrul Eurasiatic din cadrul Atlantic Council. Potrivit expertului, Zelenski se teme de luarea acestei decizii pentru că i-ar putea afecta imaginea.
Şi Putin se confruntă cu aceeaşi problemă. Deşi săptămâna trecută a transmis că, în război, a pierdut un rus la cinci ucraineni, cifrele obţinute din surse independente arată că lucrurile stau diferit. Se estimează că au fost provocate 515.000 de victime ruseşti, dintre care peste 50.000 morţi, în acest război. În acest context, Rusia are nevoie de mai mulţi militari pe câmpul de luptă, de aceea se aşteaptă ca o nouă mobilizare să fie iniţiată luna aceasta, presupunând creşterea numărului militarilor cu 300.000. (A. Soare).
Sursă foto: Profimedia
-
Exclusivacum 4 zile
Cătălin Stavri: Pseudo-jurnalistul infractor al sit-ului de denigrare și șantaje Incomod.ro – Dezvăluiri explozive și inregistrări despre corupție
-
Exclusivacum 23 de ore
Alerta roșie: FSANP cere acțiuni imediate pentru siguranța penitenciarelor din România
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în sistem: Legătura dintre inculpatul pseudo-jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și forțele de ordine
-
Exclusivacum 3 zile
Corupția în justiție: Cazul inculpatului pseudo – jurnalist spagar si santajist Cătălin Stavri și murdăriile din White Tower
-
Exclusivacum 4 zile
„Adio, Halchin!”. Ieri, a fost ultima zi a Directorului General al ANP/Urmeaza Valentin Matei de la Penitenciarul Ploiesti?
-
Exclusivacum 3 zile
Suspiciuni în IGPR: Director cercetat pentru o afacere discretă cu Bolt?
-
Exclusivacum 2 zile
CSM acordă certificat de bună purtare foștilor procurori de la DNA Ploiești/„Dezvăluiri de noaptea minții”
-
Ancheteacum 3 zile
Participare instituțională la nivel european: Ioana Morar alături de Ministrul Justiției, Radu Marinescu