Connect with us

Featured

Polițiștii locali astupă ”golurile” de personal din MAI

Publicat

pe

Noua lege a Poliției Locale, aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministrului Dezvoltării, transformă total instituția, conferindu-i mai multă forță și atribuții aproape egale cu Poliția Națională. În plus, pe lângă primării, și consiliile județene își vor putea înființa Poliții Locale proprii. După intrarea în vigoare a actului normativ, toți polițiștii locali vor fi obligați să meargă la cursuri de formare și perfecționare, pentru a corecta carențele din pregătirea acestora.

(Preluare National – Claudia Marcu):

politia localaGuvernul a decis să schimbe total statutul Poliției Locale și să o transforme într-o adevărată instituție de forță, complementară celei din MAI, dar cu atribuții asemănătoare. Activitatea Poliției Locale va fi coordonată, la nivel național, de structura de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, care va îndeplini funcțiile de reglementare, monitorizare a modului de aplicare unitară a legislației specifice și îndrumare metodologică.

Pentru recunoașterea locului Poliției Locale în rândul structurilor de ordine și siguranță publică, ministerul o definește ca un sistem dual de ordine și siguranță publică, având în vedere competențele partajate cu Poliția Română, în domeniul ordinii și siguranței publice. Pentru a asigura un nivel ridicat de pregătire, adaptat cerințelor executării atribuțiilor personalului, se instituie un sistem de formare inițială a polițiștilor locali, prin reglementarea absolvirii în termen de un an de la numirea în funcție a unor cursuri de formare inițială în domeniile ordine publică și circulație rutieră, cu durata de 4 luni și de formare specializată în toate domeniile de competență ale Poliției Locale (disciplina în construcții și afișajul stradal, protecția mediului, activitatea comercială, evidența persoanelor, comunicare și cunoștințe generale de administrație publică), cu durata de 6 săptămâni.

Totodată, toți polițiștii locali aflați deja în sistem vor fi obligați să absolve cursuri de perfecționare cu durata de 10 zile, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii.

Fiecare cu poliția lui

Potrivit proiectului de act normativ, având în vedere atribuțiile și competențe legale stabilite pentru furnizarea serviciilor publice de interes județean, în care poliția locală își poate desfășura activitatea, se reglementează posibilitatea organizării acestui serviciu și la nivelul Consiliului Județean, prin hotărâre a autorității deliberative.

În ceea ce privește atribuțiile pe ordine publică, s-a clarificat faptul că însoțirea personalului din aparatul de specialitate al primarului, sprijinul autorităților competente în protejarea fondului silvic sau a executorilor judecătorești se realizează la solicitarea acestora, și nu ca activitate continuă. De asemenea, s-a reglementat cadrul în care polițistul local să poată desfășura activități de prevenție ca un factor al siguranței de proximitate și sprijinul pentru limitarea și înlăturarea efectelor calamităților naturale. În domeniul pazei obiectivelor, în afara pazei bunurilor au fost introduse competențe în paza valorilor, inclusiv pe timpul transportului, iar la circulația pe drumurile publice a fost introdusă competența de dirijare a circulației, precum și lărgirea prerogativelor polițiștilor locali în concordanță cu OUG 185/2002.

Arme letale și uz de forță

Polițiștii locali vor avea dreptul să folosească forța, în condițiile legii, proporțional cu starea de fapt care justifică utilizarea acesteia, în cazul nerespectării dispozițiilor pe care le-a dat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, agenții de Poliție Locală vor fi dotați cu arme letale de apărare și pază. Dotarea cu armament letal a polițiștilor locali cu atribuții în domeniul ordinii publice se face la solicitarea primarului/ primarului general/ președintelui consiliului județean, în baza unei analize de risc, în funcție de valoarea indicatorilor de criminalitate și a gravității faptelor infracționale, existente la nivelul localității. Până la completarea prin achiziții proprii a întregului necesar de armament și muniții, dotarea poliției locale cu aceste categorii de mijloace tehnice se poate asigura prin închiriere de la Ministerul Afacerilor Interne sau de la Ministerul Apărării Naționale, se mai precizează în proiectul de lege.

Actualitate

Traditii si obiceiuri in Sambata Mare

Publicat

pe

De

Sambata Mare este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale, definitiveaza curatenia si fac ultimele retusuri la hainele pe care le vor imbraca la Inviere si in zilele de Pasti.

Traditii in Sambata Mare:
– se sacrifica mielul si se prepara drobul, friptura si borsul de miel. De Paste nu se pregatesc foarte multe feluri de mancare.
– pe vremuri era obligatoriu ca femeile sa imbrace, la slujba de Inviere si in zilele de Pasti, macar o camasa noua, cusuta in orele de taina ale noptii, iar barbatii sa aiba cel putin o palarie noua.

La miezul noptii, lumea porneste in liniste spre biserica, pe drum se vorbeste in soapta, iar la slujba toata lumea sta cu mare evlavie. Dupa ce iau lumina, oamenii merg in cimitir la capataiul mortilor familiei si aprind si acolo lumanari, ca si cei trecuti dincolo sa stie ca a venit Invierea Domnului. Lor li se da de pomana si in ziua de Inviere, dar si peste o saptamana, cand e Pastele Mortilor. De aceea, culoarea cu care s-au vopsit ouale de Pasti nu se arunca, ci se pastreaza o saptamana, cand se rosesc din nou oua, se duc la biserica, se slujesc si apoi se duc afara, la morminte, si se dau de sufletele celor dusi.

Copiii abia asteapta sa vina de la slujba de Pasti, ca dorm o ora, doua, si se scoala sa mearga prin vecini, sa vesteasca Invierea si sa primeasca oua rosii si banuti. Baietii merg intai, in zori, si apoi fetitele, dupa ceasurile zece, unsprezece. Ca asa e credinta, in ziua de Pasti trebuie sa-ti intre intai in casa un baiat, ca sa ai spor si bogatie, ca daca-ti intra o fata, ti-aduce saracie si ghinion.

La masa de Pasti, la amiaza, se aduna cei ai casei, se mananca miel si cozonac si se petrece in liniste, fara muzica si galagie. Batranii ies apoi la portile caselor si vorbesc, povestesc.

In Maramures si Bihor se fac vizite in sat la alte familii, a doua si a treia zi de Pasti, cand se organizeaza si hora satului sau higheghe. Se angajeaza lautari, si acolo, in mijlocul satului, se aduna toti, tineri si batrani, si petrec.

Un obicei, in zona Bihorului este Ruga pentru ploaie. Se face dupa Pasti, aproape de Rusalii, cand vremea e secetoasa si holda de grau are nevoie de ploaie. Se aduna sapte feciori (cate zilele saptamanii), in fata bisericii, fiecare cu cate un snop de spice in mana. Merg in cimitir si scot doar cu mainile goale cea mai veche cruce. Insotiti de preot si de tot alaiul satului la Valea Chijicului, crucea este pusa sa pluteasca pe apa si preotul citeste de dezlegarea ploii. Apoi, toata lumea arunca cu spice si cu flori peste crucea din apa, rugandu-se sa aduca ploaie si sa fie holdele bogate. La terminarea slujbei, cei sapte feciori scot crucea din apa si o duc la loc, in cimitir.

In intervalul dintre rastignirea pe cruce si Inviere, Fiul lui Dumnezeu a lasat trupul Sau sa zaca in mormant trei zile si in acest timp S-a coborat cu sufletul la iad, sfaramandu-i portile. Traind timp de trei zile numai prin suflet, Iisus a voit sa ne arate ca este posibila o viata spirituala, biruitoare si fericita, si fara de trup. Pana la El, oricine murea se ducea la viata chinuita din iad, intrucat toti treceau pragul eternitatii cu sufletul transfigurat de pacat. Aceste trei zile de viata ale lui Iisus cu sufletul despartit de trup formeaza inceputul Raiului. Incepand din acest moment, sufletele celor drepti sunt asezate in Rai pana la Invierea lor cu trupurile. Aceasta inviere, numita si Invierea de Obste, va avea loc la a doua venire a Mantuitorului. Un alt motiv pentru care Iisus s-a pogorat la iad a fost acela de a incredinta si celor de acolo, care au trait pe pamant inaintea Sa, Vestea cea buna a mantuirii neamului omenesc de sub robia diavolului si a pacatului.

Citeste in continuare

Exclusiv

Mii de ore de muncă și zeci de nopți nedormite

Publicat

pe

De

De astfel de eforturi și sacrificii a fost nevoie pentru ca polițistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din județul Călărași să destructureze o grupare infractională specializată în contrabada cu țigări.
Politistii au desfășurat activități complexe de urmărire penală în perioada 2023-2024 pentru probarea activității infracționale a 27 de persoane implicate în contrabanda cu țigarete pe care le transportau din județul Suceava și din municipiul București pe raza mai multor localități din județul Călărași în scopul comercializării, o serie dintre acțiunile infracționale ale persoanelor implicate fiind constatate în flagrant cu sprijinul polițiștilor rutieri.
Polițistii din cadrul SICE au efectuat 49 de percheziții domiciliare la imobilele unor persoane fizice și la sediile unor persoane juridice de pe raza județului Călărași, ocazie cu care au ridicat bunuri și sume de bani constând în:
– 1.752.412 țigarete de contrabandă de diferite mărci;
– 20.370 lei;
– 28.160 euro;
– 1935 lire.
Valoarea totală a bunurilor ridicate cu ocazia perchezițiilor a fost estimată la suma de 1.494.997 lei, iar la finalizarea acestor activități a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de 6 persoane, iar 10 au fost arestate preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Un aspect extrem de relevant este reprezentat de faptul că polițiștii din cadrul SICE au beneficiat de sprijin și din partea altor structuri din cadrul IPJ Călărași, dintre care putem aminti: SOS Călărași, SIC, SAESP, Serviciul Criminalistic, SOP, SAS, Control Intern, Biroul pentru Protecția Animalelor, Poliția orașului Budești, Poliția orașului Oltenița, Poliția orașului Lehliu-Gară, Poliția municipiului Călărași și Poliția orașului Fundulea.
La nivelul IPJ Călărași mecanismele cooperării și coordonării eforturilor, inclusiv cu Direcția Operațiuni Speciale, Garda de Coastă Constanța și IJJ Călărași, au fost transpuse într-o adevarată muncă de echipă ale cărei rezultate au condus la destructurarea unei grupări infracționale cu ramificații în mai multe județe din țară, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. (Sava N.)..
Citeste in continuare

Administratie

O nouă sesiune de admitere pentru ocuparea celor 240 de locuri scoase la concurs în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea

Publicat

pe

De

În perioada 24 aprilie 2024 – 19 iulie 2024, la nivelul Poliţiei de Frontieră Române se desfăşoară o nouă sesiune de admitere pentru ocuparea celor 240 de locuri scoase la concurs în cadrul Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.

Înscrierea candidaților la concursul de admitere se face prin depunerea cererilor de înscriere tip, exclusiv în format electronic, la adresele de e-mail ale unităților de recrutare, până la data de
14 mai 2024.

Ca și în anii anteriori, admiterea în cadrul instituțiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne cuprinde două probe de concurs și anume,
proba de evaluare a performanţei fizice, evaluată cu note de la 5 la 10 respectiv ”nepromovat” în cazul în care nu se obține nota 5 şi proba de evaluare a cunoştinţelor evaluată cu note de la 1 la 10.

Acestea vor desfăşura conform graficului următor:

  • Proba de evaluare a performanței fizice – traseul practic-aplicativ,
    în perioada 25-31 mai 2024, în cadrul celor șapte centrele zonale de selecție;
  • Proba de verificare a cunoştinţelor, în data de 15 iunie 2024, la sediul Ș.P.A.P.F. „Avram Iancu” Oradea (Oradea, Calea Aradului, nr. 2);

Rezultatele finale ale admiterii în această sesiune vor fi afişate la sediul instituţiei de învăţământ şi vor fi publicate pe site-ul oficial al acesteia (www.avramiancu.ro ) până la data de 19 iulie 2024.

După încheierea primei etape a concursului de admitere și anume înscrierea candidaților, aceștia au obligația ca până la data de 21 mai 2024 să-și depună toate documentele ce constituie dosarul de candidat.

Evaluarea psihologică  a candidaților înscriși va avea loc până la data de
21 mai 2024, detaliile organizatorice urmând a fi postate în timp util pe site-urile structurilor de recrutare. De asemenea, până la data de 22 mai a.c., tabelele nominale cuprinzând candidații declarați ”apt” în urma evaluării psihologice vor fi transmise Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de frontieră ”Avram Iancu” Oradea urmând ca aceștia sa parcurgă următoarea etapă și anume susținerea probei de evaluare a  performanței fizice care se va desfășura în cadrul celor șapte Centre Zonale de selecție din țară, în perioada 25.05-31.05.2024 și va consta în parcurgerea traseului practic-aplicativ.

Următoarea etapă în cadrul examenului de admitere va fi proba de evaluare a cunoștințelor și va fi organizată în data de 15 iunie a.c. în cadrul Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea în urma căreia până la data de 16 iunie a.c., ora 10:00, pe site-ul școlii să fie postată ”Lista provizorie cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs”. Proba de evaluare a cunoștințelor va consta în rezolvarea unui test grilă, care va cuprinde subiecte din disciplinele limba română, limba străină, legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului, dar şi din educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză și de deprindere a raţionamentului logic.

Contestaţiile la proba de verificare a cunoștințelor se transmit online la adresa de e-mail a unității de învățământ (admitere.spapf@igpf.ro ) în termen de 24 de ore de la postarea listei provizorii cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs și se soluționează la sediul acesteia, în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere. Detaliile de natură organizatorică vor fi postate în timp util.

Candidaţii pot contesta numai rezultatul obţinut la propria lucrare sau locul ocupat pe lista celor declaraţi neadmis, conform rezultatelor obţinute în urma susţinerii probelor de concurs.

Ultima etapă în cadrul examenului de admitere va fi examinarea medicală a candidaților și se realizează în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024, iar lista cu rezultatele finale ale admiterii se va afișa la sediul unității de învățământ și va fi postată pe site-ul oficial al acesteia, până la data de
19 iulie 2024.

La finalul şcolarizării în cadrul instituţiei de învăţământ, absolvenţilor li se va acorda gradul profesional de agent de poliţie şi li se va asigura loc de muncă în cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Poliţia de Frontieră Română, repartizarea absolvenţilor făcându-se în ordinea strict descrescătoare a mediilor de absolvire şi în raport de nevoile instituţiei.

Pentru a fi la curent cu toate informaíile privind desfășurarea probebelor, recomandăm verificarea permanentă şi atentă a paginilor de internet ale Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (www.politiadefrontiera.ro), secţiunea Despre Noi/ Instituţii de învăţământ cât şi a Şcolii de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră „Avram Iancu” – Oradea (www.avramiancu.ro), mai transmite sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Mii de ore de muncă și zeci de nopți nedormite

De astfel de eforturi și sacrificii a fost nevoie pentru ca polițistii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice...

Exclusivo zi ago

Într-un gest de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova – isi recunoaste incompetenta si solicita sa NU fie VOTAT! (I)

Într-un moment de sinceritate, Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la...

Exclusivo zi ago

Din păcate, în structurile de poliție exista şi chiar sunt promovați “șefi” care au mentalități de C.A.P.

Ne cerem scuze faț de cetțenii din Judetul Gorj, precizeaza cei de la sindicatul Europol. În “managementul” promovat de ei,...

Exclusiv2 zile ago

Cetățeanul afgan care a atacat pe cei doi polițiști de frontieră din cadrul ITPF Timișoara a fost capturat împreună cu cealaltă călăuză

Misiunile desfășurate de polițiști implică un grad ridicat de risc și nu poate fi comparat cu niciun alt simplu job,...

Exclusiv2 zile ago

Odată cu căderea PSD-iștilor, Jandarmeria s-a ales și cu disprețul victorioșilor, mai ales a USR-Plus-iștilor, principalilii profitori, proletcultiști cu zel dar plini de teorii fără aplicații practice

Într-o ședință comună de lucru, in șef al unui inspectorat de poliție îl întreabă pe reprezentantul jandarmilor dacă au personal...

Exclusiv3 zile ago

Ce spune Curtea de Conturi despre hoțiile gestionate de Ștefăniță Munteanu, săgeata lui Miță Ciolacu și finul premierului Marcel Ciolacu

Transelectrica este condusă de Ștefăniță Munteanu, finul lui Marcel Ciolacu și apropiat al nepotului său, Miță Ciolacu. Miță Ciolacu este...

Exclusiv4 zile ago

SGR RETURO încalcă flagrant legea/ SGR nu livrează ce a promis (I)

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru...

Exclusiv4 zile ago

Un caz halucinant/În ce țară UE mai vezi șeful de secție să îi fie șofer subalternului, adică șefului de birou?

Chestorul principal Bogdan Berechet, a dispus cercetarea disciplinară a unui agent de ordine publică de la Secția 5 care a...

Exclusiv4 zile ago

Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA/Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova este implicat în tot felul de escrocherii care mai de care mai colorate

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower/Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA....

Exclusiv5 zile ago

WHITE TOWER (XXXI – b)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!

Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL (cel cu Bomba ecologica de la Pleasa) – forțează obținerea de lucrari (aici)...

Exclusiv5 zile ago

SECURITATEA PENITENCIARELOR ROMANESTI,  ESTE  GESTIONATĂ DE UN DIRECTOR CU O VECHIME DE DOAR TREI LUNI, INTR- O FUNCȚIE DE CONDUCERE, IN CADRUL UNUI PENITENCIAR !

Doar 3 luni a ocupat funcția de Director Adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, domnul cms șef Ilie Marian, la...

Exclusiv5 zile ago

Lanțul slabiciunilor între poliție, parchet și instanță, breșa creată în sistemul polițienesc prin neresponsabilizarea celor aflați în funcții de conducere

Vă spuneam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de renunțare la...

Exclusiv7 zile ago

Avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplută cu cetele asmuțate odinioară de USR si PLUS (REPER)

Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română...

Exclusiv7 zile ago

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dat fix doi bani pe solicitarea polițistului Cănărău Ioan

Zilele trecute vă dezvaluiam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de...

Actualitateo săptămână ago

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! Candidatura lui Nicolae Drăgan la Primăria Târgsoru Vechi respinsă de Judecătorie! Se caută un nou candidat!

Lovitură usturătoare pentru PSD-ul condus de Virgiliu Nanu! După ce au anunțat cu surle si trâmbițe și au mers cu...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!