Connect with us

Administratie

Au intrat în dotarea Poliţiei de Frontieră Române două drone de tip avion, cu decolare verticală.

Publicat

pe

Pentru a preveni şi a combate infracționalitatea transfrontalieră sub toate formele ei, dar și pentru a ține pasul cu tehnologia tot mai avansată și diversă a celor care încalcă cu bună știință legea, polițiștii de frontieră trebuie să utilizeze cele mai eficiente şi moderne echipamente, cu atât mai mult în contextul geo strategic actual.

Poliția de Frontieră Română face încă un pas în evoluția capabilităților de supraveghere și control a frontierei naționale prin intrarea în  dotare a două drone de tip avion, cu decolare verticală. Folosirea acestei tehnologii avansate reprezintă o etapă importantă în consolidarea forțelor Poliției de Frontieră Române, pentru asigurarea securității naționale și a stabilității în regiune.

Cele două avioane fără pilot au fost recepţionate de către Poliția de Frontieră ca urmare a unei sponsorizări din partea companiei  Philip Morris Internațional. Parteneriatul cu societatea civilă în combaterea fenomenelor infracţionale este un deziderat al instituției. Prin proiectul finalizat astăzi, se urmărește îmbunătățirea capacității de supraveghere a frontierei de stat și combaterea traficului ilicit cu țigarete în principal, dar și combaterea infracționalității transfrontaliere sub toate formele ei.

Instruirea polițiștilor de frontieră care operează dronele s-a desfășurat în Africa de Sud, timp de zece zile, la sediul producătorului de echipamente. Cei șase poliţişti de frontieră, selectaţi din cadrul structurilor teritoriale, au parcurs un program complex de training care va permite folosirea aeronavelor la capacitate optimă.

Cele două drone de tip avion, cu decolare verticală vor crea avantajul unei supravegheri eficiente prin acoperirea unor zone de până la 150 km, crescând semnificativ timpul de reacție prin planificarea strategică a echipajelor, care pot interveni cu celeritate, complementar mijloacelor de supraveghere deja existente.

Astfel, noua tehnică se va alătura celor 38 de aeronave fără pilot aflate deja în dotarea instituției. Primele 7 au intrat în dotare în anul 2018, fiind completate de alte 26 în anul 2022 şi încă 5 în 2023, prin contracte de achiziție și donații.

Permanent, Poliția de Frontieră face demersuri pentru suplimentarea numărului de operatori licențiați care pilotează aceste aeronave. Intenția este creșterea considerabilă a numărului dronelor din dotare și proporțional cu acestea numărul personalului licențiat.

Anul trecut polițiștii de frontieră operatori pe aceste aeronave au efectuat peste 6.500 de misiuni de supraveghere aeriană, care au totalizat aproximativ 2.300 de ore de zbor. Rezultatul a fost depistarea a peste 400 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera şi întocmirea a 3 dosare penale privind fapte de contrabandă, din 2023 până în prezent.

Aceste noi capabilități de survolare aeriană vin în completarea echipamentelor mobile şi fixe achiziționate anul trecut, în valoare de aproximativ 7,2 milioane euro, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat, printre acestea amintim cele 5 autospeciale de supraveghere cu termoviziune de ultimă generație, 115 autospeciale de patrulare, 10 ambarcațiuni rapide de intervenție, precum și echipamente portabile de vedere pe timp de noapte cu termoviziune, truse criminalistice și multe altele.

Toate aceste echipamente și investiții răspund noilor provocări cu care Poliția de Frontieră Română se confruntă, dar și politicilor europene de îmbunătățire a standardelor administrative. Acestea completează în mod firesc capacitatea operativă și strategică a instituției care aduce după sine întărirea securității la frontiera Românei, dar și la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Deși constatările pe linie de combatere a traficului cu produse de contrabandă din tutun au cunoscut o scădere la frontiera de nord în ultimii doi ani, ca urmare a conflictului încă în desfășurare, au fost înregistrate în continuare cazuri de contrabandă unde țigaretele au fost trecute peste frontieră cu drona. De asemenea, în punctele frontieră, descoperirile au fost unele însemnate. În anul 2023, au fost descoperite 17 camioane cu țigări şi tutun.

Anul trecut au fost confiscate 5,5 milioane pachete de țigări, cu o valoare de piață de peste 95 milioane de lei, iar în primele 3 luni ale acestui an au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu țigări, în valoare de peste 13 milioane de lei.

Subliniem faptul că Poliția de Frontieră va continua să se afle în prima linie pentru combaterea contrabandei, țigaretele numărându-se printre cele mai traficate produse la frontierele țării.

În lupta împotriva acestui fenomen infracțional, și nu numai, ne bucurăm  de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar și din partea partenerilor instituționali cu care colaborăm. Doar împreună putem să identificăm cele mai bune soluții, atât din punct de vedere organizațional și operativ, dar și din punct de vedere tehnic, în scopul asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică la frontierele României, transmite sursa citata. (Sava N.).

Administratie

„Primarul zero” este deja un compliment pentru ANDREI VOLOSEVICI (PSD)/Pentru că acumulați datorii pe spatele ploieștenilor sunteți de acum ”primarul minus”

Publicat

pe

De

 Iresponsabilitatea lui Volosevici generează o nouă criză a termiei.
Felul mincinos în care primarul Andrei Volosevici (PSD) prezintă criza apei calde din Ploiești este extrem de grav și necesită următoarele precizări:
Primăria a acumulat o datorie de peste 97 milioane de lei către Veolia Energie Prahova. Primarul Volosevici, incapabil să plătească, a recunoscut aceste restanțe, propunând o reeșalonare pentru 48,5 milioane de lei din total. Neplătiți, francezii de la Veolia au decis să plece.
2. Andrei Volosevici a făcut tot posibilul pentru a întârzia înființarea unei noi societăți, care să preia CET. „Primarul zero” mimează amnezia, uitând şedinţele din luna septembrie 2022 când și-a pus întreaga camarilă din cadrul primăriei să dea avize negative pentru proiectele de înfiinţare a Societăţii Termo Ploieşti şi de preluare a CET Brazi.
Întreaga sa îndărătnicie bazată pe nevoia de a genera un scandal mediatic, era dublată de atitudinea ostilă din şedinţele de Consiliul Local. Îi era ”convenabil electoral” să arunce vina pe Consiliul Județean și pe Consiliul Local, mai ales că își schimbase pentru a 5-a oară orientarea politică.
Hotărârile de consiliu local votate de reprezentanţii tuturor partidelor au fost folosite ca într-un meci de ping-pong între administraţia locală şi Prefectură, cu un singur scop: blocarea înfiinţării societăţii Termo! Când toţi ploieştenii aşteptau apa caldă, „primarul zero” oferea zilnic circ şi rapoarte negative, implicând în acest demers întregul aparat administrativ al Executivului și Prefectura.
3. Cel mai important și mai grav aspect! Ploieștenii trebuie să știe că Primăria înregistrează acum restanțe la propria societate, proaspăt înființata Termo Ploiești, în valoare de 38 de milioane de lei.
Primarul Volosevici merge pe același drum păgubos pentru contribuabilii din acest oraș, oameni care îți plătesc întreținerea, oameni care trebuie să știe că primarul continuă cu termia pe datorie, nemaifiind mult timp până când va genera o nouă criză.
 Ce face cu taxele oamenilor, în condițiile în care consilierii și-au făcut treaba și au votat subvenționarea gigacaloriei? Și să nu spună că nu are bani, mai ales că și-a permis să rateze fonduri de peste 200 de milioane de euro, că nu a făcut nimic notabil în 4 ani de mandat. ”
„Primarul zero” este deja un compliment. Pentru că acumulați datorii pe spatele ploieștenilor sunteți de acum ”primarul minus”. (Cristina T.).
N.R – Vizualizati arhiva ziarului Incisiv de Prahova
Citeste in continuare

Administratie

Conversus, lovitură coordonată împotriva traficanților de arme

Publicat

pe

De

Poliția Română a condus o operațiune, la nivel european, pentru prevenirea și combaterea traficului cu arme, în special a celor de alarmare și semnalizare, care se pot modifica în arme letale. În total, au fost indisponibilizate 1.388 de arme deținute ilegal.

Operațiunea s-a desfășurat pe parcursul anului 2023 și începutul anului 2024, fiind concretizată prin acțiunea conjugată, realizată în luna februarie 2024, sub coordonarea Europol, în colaborare cu Comisia Europeană, și care a implicat autoritățile de aplicare a legii din 16 state partenere.

Astfel, la nivel european, operațiunea a constat în punerea în aplicare a peste 600 de mandate de percheziție domiciliară, care au condus la 107 arestări și indisponibilizarea a 1.388 de arme letale și neletale deținute ilegal.

Totodată, au mai fost indisponibilizate 60.192 de bucăți de elemente de muniție letală și neletală, de diferite calibre, și aproximativ 19,5 kilograme de droguri (heroină, cocaină și canabis).

De asemenea, Poliția Română, prin structurile de arme, explozivi și substanțe periculoase, a pus în executare 556 de mandate de percheziție domiciliară, fiind indisponibilizate 800 de arme neletale supuse autorizării, dintre care 75 de pistoale cu gaze, având destinația autoapărare, și 57.520 de elemente de muniție letală și neletală, de diferite calibre, deținute ilegal.

Armele care folosesc cartușe cu gaze au devenit una dintre armele frecvent folosite de către persoanele implicate în activități infracționale, întrucât pot fi ușor de procurat și convertit în arme letale.

În activități au fost implicate 16 state: România, Bulgaria, Belgia, Germania, Grecia, Letonia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Albania, Moldova, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Ucraina și Marea Britanie, mai precizeaza sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Au fost descoperite și ridicate cantități de droguri de risc și mare risc (canabis, ketamină, MDMA sub formă de pulbere și comprimate)

Publicat

pe

De

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, au documentat activitatea infracțională a 4 persoane cercetate pentru trafic de droguri de mare risc, în formă continuată.
Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că, în perioada decembrie 2022 – 26 aprilie 2024, aceștia ar fi procurat, transportat, deținut și vândut, în mod repetat, droguri de risc (canabis) către consumatori din județul Buzău, cu sume cuprinse între 50 și 60 de lei, pentru o doză.
De asemenea, s-a reținut faptul că, doi dintre bărbați ar fi acționat ca principali furnizori de droguri de risc pentru celelalte două persoane cercetate.
In urma celor 14 mandate de percheziție domiciliară puse în executare, în județele Buzău și Ilfov, au fost descoperite și ridicate cantități de droguri de risc și mare risc (canabis, ketamină, MDMA sub formă de pulbere și comprimate), 3 cântare de precizie, 5 grindere, 11 telefoane mobile, 3.420 de euro și 12.750 de lei, precum și alte mijloace de probă.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus reținerea celor 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, pentru 24 de ore.
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Buzău a dispus arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile, mai transmite sursa citata. (Paul D.).
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv20 de ore ago

SGR RETURO încalcă flagrant legea/ SGR nu livrează ce a promis (I)

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru...

Exclusiv20 de ore ago

Un caz halucinant/În ce țară UE mai vezi șeful de secție să îi fie șofer subalternului, adică șefului de birou?

Chestorul principal Bogdan Berechet, a dispus cercetarea disciplinară a unui agent de ordine publică de la Secția 5 care a...

Exclusiv20 de ore ago

Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA/Virgiliu Nanu, fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova este implicat în tot felul de escrocherii care mai de care mai colorate

Virgiliu Nanu, implicat direct în intabularea Fermei Dacilor și escrocheria White Tower/Primarul Volosevici ar urma să fie reținut de DNA....

Exclusiv2 zile ago

WHITE TOWER (XXXI – b)/Sub protectia politistilor corupti, gruparea de criminalitate economico-financiar organizata (din dosarul WHITE TOWER) a pus „laba” si pe Termo Ploiesti!

Muresan Catalin de la Recop Recycling SRL (cel cu Bomba ecologica de la Pleasa) – forțează obținerea de lucrari (aici)...

Exclusiv2 zile ago

SECURITATEA PENITENCIARELOR ROMANESTI,  ESTE  GESTIONATĂ DE UN DIRECTOR CU O VECHIME DE DOAR TREI LUNI, INTR- O FUNCȚIE DE CONDUCERE, IN CADRUL UNUI PENITENCIAR !

Doar 3 luni a ocupat funcția de Director Adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, domnul cms șef Ilie Marian, la...

Exclusiv2 zile ago

Lanțul slabiciunilor între poliție, parchet și instanță, breșa creată în sistemul polițienesc prin neresponsabilizarea celor aflați în funcții de conducere

Vă spuneam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de renunțare la...

Exclusiv4 zile ago

Avem multe locuri libere și la ISU, pline de ”salarii nesimțite”, ”privilegiați”, ”necontributivi”, locuri ce abia așteaptă să fie umplută cu cetele asmuțate odinioară de USR si PLUS (REPER)

Încă de la finele anului trecut am întreprins demersuri pentru a obține cifrele exacte privind dinamica pensionărilor în Poliția Română...

Exclusiv4 zile ago

Prim-Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman a dat fix doi bani pe solicitarea polițistului Cănărău Ioan

Zilele trecute vă dezvaluiam cum procurorul Vieriu Tudor Ionuț și judecătorul Apetri Robert Valerian au dat și menținut soluția de...

Actualitate4 zile ago

PSD Prahova nici nu știi, cât de mic începi să fii! Candidatura lui Nicolae Drăgan la Primăria Târgsoru Vechi respinsă de Judecătorie! Se caută un nou candidat!

Lovitură usturătoare pentru PSD-ul condus de Virgiliu Nanu! După ce au anunțat cu surle si trâmbițe și au mers cu...

Exclusiv5 zile ago

Un eşec anunţat: ancheta „Mineriada“/Motivele pentru care dosarul Mineriadei s-a întors la Parchetul General pentru refacerea de la zero a anchetei/ANALIZA

Procurorii au început audierile în Dosarul Mineriadei din 1990, la 34 de ani distanță de la violentul incident. Ion Iliescu,...

Exclusiv5 zile ago

Europa, zguduită de cazuri de spionaj rusesc/România este ținta unor încercări de penetrare informativă

Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru 2023, aflat în dezbaterea parlamentarilor, evidențiază că România este ținta unor acțiuni...

Exclusiv5 zile ago

Descoperă Excelența în Servicii pentru Acoperișuri și Renovări cu AcoperisuriLaCheie.eu

Când vine vorba de acoperișuri, renovări și îmbunătățiri pentru locuința ta, nu există compromisuri. Ai nevoie de o echipă de...

Exclusiv6 zile ago

Mafia lui Portocala ajunge la alt nivel, procurori falși,  firme de paza, politisti corupti, totul în mijlocul „urbei lui Caragiale”/ Orasul acaparat de mafie (I)

Bătăi, santaje, tepe, politisti corupti si falsi procurori Daca avem politisti dansatori cu interlopi, care acopera si alti interlopi ce...

Exclusiv6 zile ago

Dupa protestele lucrătorilor poștali ies la iveala ERORI GRAVE ALE MANAGERULUI GENERAL de la Compania Națională POȘTA ROMÂNĂ S.A.

Situația de fapt Managementul poștei și administratorii sunt numiți în majoritate prin Oug 109, pe mandat de 4 ani, membri...

Exclusiv6 zile ago

Polițiștii protestează, din nou, la Constanța

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de modul de reorganizare a IPJ Constanța În zilele de 25,26,29 și 30 aprilie, in intervalul orar...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!