Connect with us

Administratie

Uniforma militară este invocată, adesea, ca motiv pentru alegerea unei cariere militare

Publicat

pe

Și, de ce nu ar fi așa, în cele din urmă? Și bărbații, și femeile sunt mai atractivi în uniformă. Doar că ne dorim uniforma, nu să fim uniformizați. Și o parte dintre noi aleg să facă pași în plus pentru diferențiere, pentru a fi cei speciali dintre cei în uniformă. De fapt, chiar și uniforma lor îi scoate în evidență.

la Școala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale „Burebista”, este în curs etapa de evaluare și selecție din programul de formare pentru specialitatea forțe speciale. 18 tineri l-au început și, după o săptămână, 11 îl mai continuă. E adevărat că a fost și cea mai grea din cele trei, atât cât durează modulul.

Hell week e denumirea ei informală, pentru că potențialii operatori FOS sunt puși față în față cu limitele pe care și le-au impus de-a lungul vieții și trebuie să facă o eschivă pentru a nu se lovi de ele și a putea continua. Privarea de somn este prima provocare.

Primele două zile au fost cele mai grele, mi-au răspuns toți candidații, ca după un scenariu îndelung repetat. Exercițiile fizice intense sunt pe locul al doilea ca dificultate. Un trunchi de copac devine, pentru câteva zile, cea mai prețioasă posesiune. Îl ridică, îl așază, îl duc și-l aduc până când pare să devină un membru al grupului lor.

Înotul cu întreg echipamentul, parcurgerea pistei cu obstacole, săparea tranșeelor în miez de noapte sau în plină zi, alergări și alte exerciții fac parte din rutina zilnică și le testează rezistența la efort. Tot felul de găselnițe ingenioase le testează rezistența psihică și-i departajează pe cei motivați, care-și doresc să devină speciali.

De fapt, am greșit. Nu-și doresc să devină speciali, ci sunt și vor doar să fie recunoscut acest lucru. Cei care reușesc sunt cei care se văd, încă de la început, ca fiind operatori FOS, îmi explică maiorul Adrian Cociaș, psihologul școlii.

 

Am stat ceva mai mult de vorbă cu patru cursanți și am înțeles că motivația este cel mai important atu al celor care fac față acestei etape de selecție. Foarte tineri toți –  sergenți și sublocotenenți proaspăt ieșiți din școală – au venit la FOS pentru că asta și-au dorit încă din liceu.

Și chiar dacă putem spune că n-a trecut prea mult timp de atunci, observ, din vorbele lor, că sunt croiți după modelul expus de psiholog; gândesc și respiră FOS. Vreau să fac parte din elită, să fac ceva inaccesibil multora, mi-au spus toți, într-un fel sau altul.

Programul de evaluare și selecție este greu, dar poate un cuvânt mai potrivit pentru a-l descrie este complex. E clar că nu-i imposibil, pentru că existența operatorilor FOS este dovada că sunt și cei care-l termină. Niciunul dintre candidați nu este un supraom.

Cel puțin fizic. Sunt tineri normali, care fac sport serios și au o condiție fizică foarte bună. Instructorii sunt toți luptători FOS, cu mare experiență, care știu ce și cât să le ceară candidaților pentru a-i diferenția pe cei care sunt făcuți pentru asta de cei care doar și-ar dori să fie.

 

I-am văzut în secvențe în care părea că singurul lor scop este să-i mărunțească pe candidați în bucăți mici, dar i-am văzut și arătându-le care sunt cele mai bune metode de aplicat pentru recuperarea fizică.

Scopul nostru nu este să-i facem praf, mi-a spus unul dintre ei, ci doar să vedem care sunt cei ce au calitățile și motivația de care este nevoie pentru a alege acest mod de viață.

Motivația – atributul care te poate face operator FOS. (B. Oproiu).

Administratie

În Fort McClellan, Alabama, SUA, a avut loc o nouă etapă anuală de instruire CBRN, în format bilateral, româno-american, sub denumirea de Carpathian Dragon 24.

Publicat

pe

De

La exercițiul organizat de Garda Națională a statului Alabama a participat o delegație formată din militari din Batalionul 49 Apărare CBRN Argeș, Batalionul 72 Apărare CBRN Negru Vodă și Batalionul 202 Apărare CBRN General Gheorghe Teleman, din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, precum și din Compania 585 Apărare CBRN, din cadrul Statului Major al Forțelor Navale, condusă de direcționalul în arma Apărare CBRN din Armata României.

Una dintre secvențele de instruire a constat în integrarea specialiștilor de apărare CBRN ai contingentului românesc în cadrul structurilor Brigăzii 31 CBRN a Gărzii Naționale Alabama, acționând astfel întrunit, sub coordonarea Agenției pentru Managementul Situațiilor de Urgență, pentru asigurarea răspunsului la un eveniment chimic major cu impact asupra comunităților locale din zona Golfului Mobile.

Activitățile de instrucție au vizat antrenarea în comun în aplicarea procedurilor de decontaminare operațională și totală a personalului, tehnicii și echipamentelor, executarea misiunilor de cercetare CBRN a unui itinerar sau raion, verificarea echipamentelor de protecție CBRN în atmosferă contaminată, precum și executarea tragerilor cu armamentul ușor de infanterie din dotarea Gărzii Naționale Alabama.

Evenimentul s-a încheiat cu desfășurarea unui exercițiu de antrenament cu trupe în teren (FTX), pe parcursul a 96 de ore, care a asigurat condițiile necesare pentru testarea interoperabilității în ceea ce privește aplicarea măsurilor de protecție CBRN în medii contaminate.

Activitățile de instrucție desfășurate în cooperare cu partenerul american au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale și la identificarea unor noi oportunități de colaborare și extindere a acestui format pe timpul unor activități ulterioare de instruire.

 

Exercițiul a avut loc în contextul parteneriatului strategic dintre România și SUA și a programului de parteneriat statal între Armata României și Garda Națională Alabama.

 

(Eugenia Popa, Andrei Băhnăreanu, foto –  Cătălin Bonciu, Sorin Mocanu)

Citeste in continuare

Administratie

Poliţiştii de frontieră au descoperit, în remorca unui ansamblu rutier condus de un cetățean bulgar, 9.900.000 de ţigarete, fără marcaje fiscale.

Publicat

pe

De

In Punctul de Trecere a Frontierei Turnu Măgurele, s-a prezentat pentru efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, un cetăţean bulgar în vârstă de 65 ani, conducând un ansamblu rutier înmatriculat în Bulgaria.

Polițiștii de frontieră împreună cu inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal Turnu Măgurele-Direcția Regională Vamală Craiova au procedat la efectuarea unui control amănunțit asupra mijlocului de transport. Astfel, a fost descoperită, în remorca ansamblului rutier, o cantitate impresionantă de țigarete nedeclarate și fără timbru fiscal.

Camionul și bunurile descoperite au fost duse la sediul Biroului Vamal Slatina, județul Olt, iar în urma inventarierii a rezultat cantitatea totală de 9.900.000 de țigarete (495.000 de pachete), estimate la o valoare de 13.612.500 lei.

Șoferul mijlocului de transport a declarat faptul că este angajatul firmei de transport și nu are cunoștință despre existența țigaretelor.

Țigaretele au fost ridicate în vederea confiscării de către lucrătorii vamali,  ansamblul rutier a fost indisponibilizat la sediul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Teleorman, iar în cauză polițiștii de frontieră efectuează cercetării sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă, precizeaza sursa citata. (Sava N.).

Citeste in continuare

Administratie

Perioada de înscriere pentru cele 2.880 de locuri scoase la concurs la școlile postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne se prelungește cu două zile, până la data de 16 mai 2024.

Publicat

pe

De

În continuare, cererile de înscriere se vor transmite în format electronic la adresele de e-mail ale unităților de recrutare.

Odată cu prelungirea termenului de depunere a cererii de înscriere se va prelungi și perioada de depunere a dosarelor de recrutare, noua dată-limită de depunere a acestora fiind 24 mai 2024.

Persoanele interesate să se înscrie la concursul de admitere la una dintre cele șase instituții de învățământ ale MAI pot trimite cererea de înscriere la unitățile de recrutare ale inspectoratelor județene de poliție, de jandarmerie sau pentru situații de urgență, precum și la inspectoratele teritoriale ale poliției de frontieră și la structurile de resurse umane ale inspectoratelor generale de la nivel central, în funcție de opțiunea candidaților.

Persoanele care optează pentru locurile Poliției de Frontieră și nu au domiciliul într-un județ limitrof frontierei de stat, se pot adresa structurilor de resurse umane din unitățile subordonate Inspectoratului General al Poliției Române, potrivit domiciliului sau reședinței din cartea de identitate.

Precizăm că adresele de e-mail la care se transmit cererile de înscriere sunt postate pe site-ul oficial al unităților de recrutare, iar fiecare candidat se poate înscrie la o singură școală postliceală. De asemenea, tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor se publică pe site-urile unităților de învățământ pentru care candidatul s-a înscris.

Mai multe detalii pot fi regăsite pe pagina oficială de internet a Ministerului Afacerilor Interne, www.mai.gov.ro, secțiunea Cariera-Instituții de învățământ/formare profesională.

Informații de background

MAI organizează, în perioada aprilie – iulie 2024, sesiune de admitere la școlile postliceale în care se formează agenți de poliție, subofițeri și maiștri militari.

Defalcate pe instituții, cifrele de școlarizare pentru această sesiune sunt: Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – 1.340 de locuri, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – 300 de locuri, Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – 240 de locuri, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – 350 de locuri, Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni – 350 de locuri, Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești – 300 de locuri.

La primirea cererii-tip persoana cu sarcini de recrutare atribuie candidatului un cod unic de identificare, precum și centrul zonal la care este arondat, după care o scanează și o transmite la adresa de e-mail indicată de candidat.

Pentru dosarul de recrutare candidații depun toate documentele solicitate până la data de 24 mai 2024. Evaluarea psihologică a candidaților și soluționarea eventualelor contestații se finalizează în acest termen.

De asemenea, în perioada 28-31 mai 2024, candidații vor avea de parcurs proba de evaluare a performanței fizice care se susține în centrele zonale de selecție potrivit arondării, indiferent de unitatea de învățământ pentru care au optat, astfel:

– Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidații din Municipiul București și județele Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

– Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidații din județele Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea;

– Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – pentru candidații din județele Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu;

– Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidații din județele Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Timiș;

– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – pentru candidații din județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;

– Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni – pentru candidații din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui;

– Atenție! Candidații pentru Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești susțin proba de evaluare a performanței fizice exclusiv la sediul acestei instituții de învățământ.

De menționat este că repartizarea în vederea susținerii probei se realizează de către unitatea de învățământ pentru care a optat candidatul, iar planificarea pentru susținerea probei se va realiza prin centrul zonal de selecție la care este arondat acesta.

Repartizarea, planificarea și rezultatele obținute vor fi postate pe site-urile oficiale ale unităților de învățământ pentru care au optat candidații, precum și pe site-urile centrelor zonale de selecție.

Această probă nu va putea fi contestată, repetată sau reexaminată. În același timp, traseul practic-aplicativ se va realiza în prezența a trei reprezentanți ai părinților, aleși prin tragere la sorți, din rândul celor care își exprimă acordul, zilnic, înainte de începerea probei, pentru fiecare serie în parte.

Proba de evaluare a cunoștințelor va avea loc în data 15 iunie 2024, la unitățile de învățământ pentru care au optat, de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.

Pentru candidații la concursul de admitere în unitățile de învățământ postliceal, proba de evaluare a cunoștințelor constă într-un test grilă, care va cuprinde, subiecte de limba română – în proporție de 40%, subiecte de limbă străină – în proporție de 15%, subiecte din legislația specifică MAI, precum și a instituțiilor politice ale statului – în proporție de 20%, subiecte de educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raționamentului logic –  în proporție de 15%, iar punctajul din oficiu reprezintă 10 % din nota maximă.

Pentru limba străină candidatul are posibilitatea să opteze, prin cererea-tip de înscriere, pentru una din următoarele disciplinele: limba engleză sau limba franceză.

Eventualele contestații cu privire la această probă de concurs se transmit de către candidați online la adresa de e-mail a unității de învățământ pentru care candidează și se soluționează la sediul acesteia, în termen de 48 de ore de la depunere.

Examinarea medicală se realizează în perioada 19 iunie – 12 iulie 2024, pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în funcție de instituția de învățământ vizată, în ordinea descrescătoare a notelor finale.

Unitățile de învățământ postează pe site-urile oficiale, la finalul fiecărei zile, situația candidaților care au finalizat examinarea medicală, succesiv, până la completarea numărului de locuri scoase la concursul de admitere.

Rezultatele finale ale admiterii vor fi aduse la cunoștința candidaților prin afișare la sediul unităților de învățământ și prin postare pe site-urile oficiale ale acestora, până la data de 19 iulie 2024, mai transmite sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

D.N.A.20 de minute ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (II)

Asa cum va dezvaluiam, in data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe...

Exclusiv20 de minute ago

Elevii Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina au rămas fără pista de atletism iar normele de securitate la incendiu și iscirizare sunt încălcate!

Aceasta a fost distrusă în timpul lucrărilor la o sală de sport. Din această cauză, elevii sunt nevoiți acum să...

Exclusiv20 de minute ago

Se confirmă faptul că răzbunările maleficului Ilie Marian au avut ca scop mazilirea directorului adjunct de la Penitenciarul de Femei Ploiesti Târgșorul Nou

Spectacolul evadărilor din poliția penitenciară băștinașă ar putea descalifica orice țară europeană de pe podiumul rușinii. Cu toate acestea, Franța...

Exclusiv21 de minute ago

Din cauza unor judecatoare din TMB-Sectia contencios administrativ care aveau soti pilosi, cu influenta in PSD, s-a modificat in 2018, art 10 din legea 554/2004, astfel incat sa poata fi distruse dosarele colective ale sindicatelor

Cautand prin niste hotarari judecatoresti mai vechi, am dat de urmatoarea explicatie ( vezi foto) data de un judecator din...

Exclusiv22 de minute ago

Raze de Soare ascunse prin municipiul Slobozia/Swinging-ul politic similar celui de la municipiul Ploiesti?

Dragos Soare este actualul primar al municipiului Slobozia care in anul 2023 recunostea public ca “i-a fost teribil de greu...

Exclusiv23 de ore ago

Coruptie la Prefectura Prahova/Un nou dosar penal/Vizat chiar Virgiliu Nanu – fost șef la OCPI, fost prefect de Prahova din partea PSD și candidat la postul de șef al Consiliului Județean Prahova (I)

In data de 09.05.2024, sub nr R33/459 a fost inregistrata plangerea penala la Parchetul de pe Langa Inalta Curte de...

Exclusiv23 de ore ago

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de campanie a lui Bogdan Cristian Nica, candidatul PNL la Primăria Ploiești.

După ce a fost deconspirat ca „marioneta secreta” a „Clanului Cosma”, domnul candidat a fost surprins cum „mângâia” afisul de...

Exclusivo zi ago

Noile condiții introduse pentru transportul săptămânal și bilunar, nu fac decât să limiteze accesarea acestui drept de către personalul care momentan beneficiază

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG  nr. 1198/2022 privind drepturile de transport, pe teritoriul național, ale personalului din instituțiile...

Exclusiv2 zile ago

Cu obraznicia și tupeul marca PSD, Andrei Volosevici se filmează pozând în salvatorul cetății

Consilierul local Cristian Ganea, despre comportamentul primarului Volosevici care descopera…apa calda si se lauda cu proiecte incepute în mandatul trecut:...

Exclusiv2 zile ago

Jaful din bugetul public pare a fi un sport național la Aricestii Rahtivani/Primarul din Aricestii Rahtivani a trecut in barca baronului judetean Mircea Cosma si candideaza din partea PSD

Aricestii Rahtivani, cea mai bogata comuna a judetului nostru-vaca de muls pentru apropiatii primarului Gheorghe Orbu Jaful din bugetul public...

Exclusiv2 zile ago

CUM SE ACOPERA GAFELE DE MANAGEMENT IN POLITIA ROMANA?

Cam tot asa cum pisica isi ascunde fecalele, dezvaluie Vitalie Josanu. „Doar ca, spre deosebire de feline, sefii nostri au...

Diverse2 zile ago

Ghidul Complet pentru Alegerea Cabinei Foto Perfecte la Evenimentul Tău

Alegerea unei cabine foto adecvate poate transforma orice eveniment, fie că este o nuntă, o petrecere de burlac sau o...

Exclusiv3 zile ago

Pseudojurnalista si „Clanul Cosma – PSD Prahova” care inseamna fake news, intoxicare, dezinformare, agresivitate fara margini si violenta gratuita

Vineri, 10 mai 2024, cu ocazia lansării candidaţilor Partidului Naţional Liberal Ploiești pentru alegerile locale din 9 iunie, printr-un comunicat...

Exclusiv3 zile ago

EXCLUSIV: SONDAJ ELECTORAL Alegeri Locale iunie 2024 pentru județele Prahova si Constanța – Grupul de presă INCISIV

Probabil toată lumea a văzut deja sondaje de opinie pentru alegerile locale aruncate în spațiul public de diverse partide politice,...

Exclusiv3 zile ago

Orasul cu stalpi in drum/Un exemplu de proasta administratie a PSD-istului Andrei Volosevici/Vous nous dérangez pas du tout, mon cher Andrei Volosevici

In urma cu ceva timp a facut turul internetului un filmulet cu un stalp uitat in mijlocul unui drum de...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv