Featured
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, președintele francez, Emmanuel Macron, și lideri cheie din Orientul Mijlociu vor participa la Forumul Economic Mondial (WEF)

Când începe Forumul Economic Mondial de la Davos?
Are loc, în general, între a doua şi a treia săptămână a lunii ianuarie. Anul acesta va fi de pe 15 pe 19. În 2022, însă, s-a desfăşurat în mod excepţional în ultima săptămână a lunii mai din cauza Covid, care deja obligase organizatorii să anuleze ediţia din 2021.
Cea de-a 54-a reuniune anuală a WEF din stațiunea de schi elvețiană Davos va avea loc în cel mai complicat context geopolitic al său de până acum, a declarat președintele acesteia, Borge Brende.
Bancherii și liderii de afaceri din întreaga lumea se confruntă cu o imagine economică globală provocatoare, cu politici de schimbare a ratei dobânzii și datorii în creștere.
O sesiune cheie cu ușile închise care va aborda acest lucru va fi condusă de directorii executivi ai băncii britanice Barclays și asigurătorului de viață canadian Manulife Financial Corp, potrivit unei copii a agendei obținute de Reuters.
Brende a spus că o mare parte din agenda evenimentului va fi consacrată discuțiilor diplomatice de la cel mai înalt nivel despre războaiele din Orientul Mijlociu, Ucraina și Africa.
„Ne vom asigura că reunim oamenii potriviți pentru a vedea cum putem rezolva [problemele] din această lume foarte provocatoare”.
Blinken și consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, cei mai înalți membri ai administrației președintelui american din Davos, vor participa și ei la eveniment.
Un oficial de la Casa Albă a spus că Sullivan ar trebui să țină un discurs și că va participa și Doug Emhoff, soțul vicepreședintelui american Kamala Harris.
Blinken și Sullivan se vor alătura părților direct interesate de conflictul din Gaza, inclusiv liderilor din Qatar și Emiratele Arabe Unite – care s-au afirmat ca agenți de putere în Orientul Mijlociu – și președintelui Israelului Isaac Herzog.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și peste 40 de miniștri de externe vor fi, de asemenea, la fața locului, au spus organizatorii.
Emmanuel Macron este de așteptat să țină un discurs despre rolul Franței în viitorul Europei, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va adresa forumului, au declarat organizatorii.
Războiul din Ucraina a dominat ultimele două întâlniri ale WEF și, în timp ce președintele Volodimir Zelenski este așteptat să țină din nou un discurs, nu este clar dacă la eveniment vor participa oficiali ruși.
China, un aliat esențial al președintelui rus Vladimir Putin, îl va trimite în Elveția pe premierul Li Qiang, cel mai înalt oficial chinez. Președintele Xi Jinping n-a mai participat la forumul de la Davos din 2017.
Organizatorii WEF au mai anunțat, de asemenea, participarea la reuniune a liderilor cheie din Sudul Global. Grupul nealiniat de țări din Asia, Africa și America Latină a rămas în mare parte pe margine în privința războiului din Ucraina, după ce a condamnat inițial Moscova.
Riscurile geopolitice s-au amplificat pe tot globul în ultimii ani, odată cu războiul dus de Rusia lui Putin în Ucraina și de războiul Israelului cu militanții Hamas și impactul recent asociat asupra transportului maritim în Marea Roșie.
China, între timp, a crescut presiunea militară pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate asupra Taiwanului.
„Din păcate, ceea ce ne-au arătat ultimii doi ani cu pandemia, războiul din Ucraina și alte câteva crize din întreaga lume este că nu am fost atât de rezistenți”, a declarat Bob Sternfels, Global Managing Partner, McKinsey & Company, care s-a referit la cooperare globală într-un briefing organizat înainte de evenimentul de la Davos. „Fără rezistență, putem avea adevărate eșecuri”.
Un context economic complicat, inclusiv politica băncii centrale și creșterea datoriilor, ar domina, de asemenea, agenda, a declarat directorul general al WEF, Jeremy Jurgens.
„Ne așteptăm la o creștere de 2,9% în acest an. Cel puțin economia globală este în creștere, dar ar putea merge mai bine”, a adăugat el. Jurgens a spus că cele două regiuni care s-au remarcat pentru participarea sporită în acest an au fost America Latină și Asia, reflectând „schimbări mai ample în economia globală”.
La eveniment este de așteptat să participe și noul președinte al Argentinei, Javier Milei.
Un oficial WEF a spus că la întâlnire sunt așteptați 530 de directori din domeniul bancar, asigurări, investiții și alți directori financiari.
Un eveniment cheie este Reuniunea guvernatorilor serviciilor financiare cu ușile închise – din 17 ianuarie, la care vor participa peste 100 de președinți și directori generali din sectorul bancar, piețe, asigurări și managementul activelor, arată agenda obținută de Reuters.
CEO-ul Barclays, CS Venkatakrishnan, și CEO-ul Manulife, Roy Gori, vor fi copreședinți ai reuniunii, care se va concentra pe gestionarea riscurilor pe fundalul tensiunii geopolitice, incertitudinii macroeconomice și perturbărilor tehnologice.
Evenimentul de la Davos are loc într-un context în care companiile se confruntă cu un fundal complex de creștere globală mediocră, în timp ce economiile se confruntă cu rate ridicate ale dobânzilor, riscuri politice și efectele ale pandemiei de Covid.
„Cu probleme precum tensiunile geopolitice continue, nevoia urgentă de a aborda schimbările climatice, preocupările economice și progresele tehnologice rapide care influențează politicile și deciziile sălii de consiliu, acest summit va fi esențial”, a declarat președintele global Deloitte, Anna Marks, în comentariile trimise prin e-mail.
Pentru unii, 2024 arată o revenire la concentrarea pe termen lung. Karen Harris, director general al Macro Trends Group la Bain & Company, a declarat că recentele întâlniri anuale ale WEF au fost modelate de pandemie, 2021 fiind virtual și 2022 întârziat.
„La Forumul din 2023 încă simțeam întreruperile tuturor acestor evenimente, iar discuția s-a axat pe redresarea economică”, a spus Harris în observațiile trimise prin e-mail agenției.
„Acesta este primul WEF din ultimii ani în care privirile noastre se pot concentra cu adevărat asupra a ceea ce va aduce următorul deceniu, mai degrabă decât asupra ciclului de afaceri comprimat și volatil”, a conchis liderul american. (D. Vulcan).
Exclusiv
Alertă maximă în justiție: Cartel ALFA cere dialog de urgență pe marginea colapsului de la Probațiune și a haosului din Penitenciare
Exclusiv
Dreptul polițistului clasat apt limitativ: O alegere ingrădită?
Featured
Sondele OMV Petrom ocupă ilegal fondul forestier al țării

Într-un articol semnat de jurnalista Claudia Marcu, Cotidianul Național dezvăluie o situație gravă: Sondele OMV Petrom ocupă, fără acte în regulă, porțiuni semnificative din fondul forestier al României.
Curtea de Conturi descoperă nereguli flagrante la Romsilva
Verificările Curții de Conturi au scos la iveală nereguli majore în gestionarea fondului forestier de către Romsilva, unde OMV Petrom a beneficiat de favoruri în unele cazuri și a refuzat să se conformeze legii în altele, creând prejudicii semnificative companiei de stat. OMV Petrom a ocupat temporar mai multe terenuri forestiere fără aprobări, garanții financiare sau alte obligații legale privind compensarea contravalorii pierderilor de creștere, cheltuielilor de reinstalare a vegetației forestiere și a obiectivelor dezafectate.
Inventarierea sondelor și intrarea în legalitate – cerințe ignorate
Curtea de Conturi a solicitat Romsilva să inventarieze toate sondele petroliere care ocupă terenurile forestiere și să ia măsuri pentru legalizarea contractelor și plata sumelor aferente. Controlul a relevat ocuparea unor suprafețe fără solicitări sau aprobări, încălcând astfel legislația.
Direcția Silvică Argeș: 13,41 ha ocupate ilegal de OMV Petrom
La nivelul direcției silvice Argeș, OMV Petrom ocupă 13,41 ha fără documente de aprobare. În lipsa aprobărilor, au fost încheiate „antecontracte”, considerate simple promisiuni de dare în locație, fără valoare legală pentru ocuparea terenului. Deși OMV Petrom a achitat o sumă de bani ca chirie (3.403.848,45 lei în perioada 2021-2023 și 1.457.917,19 lei în 2024), nu a constituit garanția financiară și nu a îndeplinit alte obligații legate de compensarea pierderilor și a cheltuielilor de reinstalare a vegetației.
Lipsa demersurilor în instanță și neglijența Romsilva
„SC OMV Petrom SA ocupă suprafața totală de 13,41 ha, fără a exista aprobări emise conform prevederilor legale în acest sens. […] Cu toate că DS Argeș a solicitat ocupantului terenurilor, respectiv SC OMV PETROM SA, întocmirea și transmiterea documentelor legale […] și i-a comunicat acestuia faptul că în cazul netransmiterii celor solicitate, se va adresa instanței de judecată, în fapt, ocupantul nu s-a conformat și nici direcția silvică nu a întreprins demersuri în instanță”, se arată într-un raport al Curții de Conturi.
Situații similare în alte direcții silvice
Situația nu este singulară, obiectivele petroliere ale OMV Petrom fiind prezente dinainte de 1990, fără un inventar actualizat. Pe raza Direcției Silvice Bacău, OMV Petrom deține două obiective petroliere fără documentația necesară, iar în cazul liniilor electrice (11 ha), nu a efectuat demersuri de legalizare. Pe raza Direcției Silvice Giurgiu, OMV Petrom ocupă 0,29 ha fără aprobări, prezentând un Certificat de Atestare a Dreptului de Proprietate emis de Ministerul Economiei și Comerțului, fără ca suprafața să fi fost scoasă din patrimoniul public administrat de Romsilva. Nici în acest caz, regia nu a acționat legal pentru recuperarea terenului.
Gorj: 19,62 ha ocupate fără documente
Pe raza Direcției Silvice Gorj, în 2020, s-a constatat că 19,62 ha erau ocupate de obiective petroliere fără documente. Deși s-a demarat procedura de aprobare pentru 14,03 ha, Romsilva nu a raportat demersurile către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în termenul de 60 de zile solicitat.
Concluzii
-
Exclusivacum o zi
Tentativă de asasinat: Fostul primar din Cătina loveste intenționat cu mașina un om de afaceri din Prahova, după ani de teroare
-
Exclusivacum 3 zile
ȘOC ÎN SISTEMUL PENITENCIAR! SIFONARE HALUCINANTĂ DE FONDURI LA MIOVENI! Rafila, direct implicat prin consilierul său?
-
Exclusivacum o zi
Cazul Penitenciarului Spital Mioveni: o petiție menită să salveze corupția de aproape 200.000 de lei
-
Exclusivacum o zi
Complicitate criminală: Garda de Mediu Prahova protejează Coca-Cola în scandalul poluării și abuzurilor
-
Exclusivacum 4 zile
Dezvăluiri bomba la MAI: Funcționari se folosesc de „secrete” pentru a controla salariile?
-
Exclusivacum 8 ore
Alertă maximă în justiție: Cartel ALFA cere dialog de urgență pe marginea colapsului de la Probațiune și a haosului din Penitenciare
-
Exclusivacum 2 zile
De 6 ani, sistemul disciplinar din Poliția Română funcționează ilegal (Cazul Wilhelm Bendris). Sindicatul Diamantul contestă abuzurile și secretizarea
-
Featuredacum 4 zile
Sistemul medical penitenciar: Condamnat la neglijență? Lipsa medicilor pune vieți în pericol