După confruntarea de la Războieni cu Ștefan cel Mare, în 1476, fără să fi cucerit vreo cetate, cu trupele hăituite de moldoveni, foame și ciumă, sultanul Mehmed al II-lea ar fi exclamat ”încă o victorie din asta și rămân fără oștire!”
Cam așa vedem, deja a doua oară în nu mai puțin de o lună, cum SNPPC se grăbește să-și declame victoria în negocierile asidue pe care susține că le poartă cu clasa politică. Mai deunăzi sărea în sus ca un copil că i-a chemat ex-ministrul Lucian Bode să facă decorul unei scene penibile în care guvernul, chipurile, ar fi ajuns la gânduri mai bune și accepta să ne aducă la plafonul din 2022. Au tras iute spuza pe turta lor și dăi și luptă cu merite și eforturi, exact în stilul moștenit de la Coarnă. A trebuit să demascăm noi jocul la cacialma și s-au cam desumflat iute după această minunată ispravă…
Acum, din nou, SNPPC s-a grăbit să viralizeze următorul mesaj triumfalist:
”În urma presiunii repetate și a protestelor SNPPC, Comisiile au introdus un amendament, care vizează, în esență, temporizarea aplicării unor prevederi mai dure față de proiectul inițial. Deputații au în vedere aplicarea noii legi de la 01 iulie 2023, dar prin introducerea acestui amendament favorabil, cei care îndeplinesc condițiile actuale din Lg 223/2015 ori au cel puțin 25 de ani vechime totală, înainte de 01.07.2023, se pot pensiona, pe legea veche, până la 31.12.2028”.
Să înțelegem de aici că liderii SNPPC au fost preocupati doar de segmentul polițiștilor care oricum aveau pensia în buzunar? În fapt, vreo 2000 – cu vârsta peste 50 de ani – la nivel național. Altfel spus, restul, celor mai tineri de 50 de ani nu se regăsește în preocupările sindicatului reprezentativ? S-a transformat SNPPC intr-un sindicat al rezerviștilor și veteranilor?
Câtă vreme triumfă în fața acestui adevărat fiasco al demersurilor sindicale – și să fim bine înțeleși: vorbim despre sindicatul ce a avut poarta deschisă în comisiile parlamentare și la MAI – evitând să amintească (despre frondă nu cred că a fost vorba) și despre restul polițiștilor frustrați, nedreptățiți de noile reglementări, raspunsul nu poate fi decât afirmativ.
Tradus, presupune că SNPPC – sedus de cefele groase din Parlament – a abandonat polițiștii activi și i-a aruncat în malaxorul colectiv al ”pensiilor nesimțite”. Pe cale de consecință, nu înțeleg la ce mai folosește această mega-structură sindicală câtă vreme fluieră doar a pagubă, dezvaluie Vitalie Josanu de la sindicatul Diamantul. (Cerasela N.).