Connect with us

Administratie

Pentru o schimbare nu e nevoie să se alinieze prea multe planete/Spitalul Militar de Urgenţă Dr. Alexandru Augustin din Sibiu (SMU Sibiu)

Publicat

pe

Multora încă le e frică să meargă la spital sau într-o unitate medicală, pentru analize sau chiar atunci când sunt bolnavi. Accesul la actul medical, măcar atunci când e posibil, nu ar trebui să se împiedice de prejudecăți, stereotipuri și frici. Spitalele moderne, printre care și SMU Sibiu, contribuie la schimbarea unor mentalități.

Prezența într-un spital nu este, în general, plăcută, decât atunci când primești vești bune, dacă ai noroc. La stresul dat de boală, dureri și stări de rău nu ar trebui să contribuie și mediul în care ești nevoit să te afli. Pacienții au nevoie de o vorbă bună și un loc dotat corespunzător. În cele două direcții, echipa managerială din orice spital trebuie să lucreze permanent.

La Spitalul Militar de Urgență din Sibiu, echipa managerială e condusă, de aproape cinci ani, de colonelul medic şef lucrări dr. Doru-Florian Moga. În ultimul timp, la SMU Sibiu s-au schimbat niște lucruri, iar impresiile bune, auzite de la cei care au avut un contact direct cu spitalul, au motivat o vizită acolo.

Clădirea spitalului, pentru cei care o cunosc și poate și-o amintesc din trecut, nu neapărat într-o notă plăcută, se află aproape de centrul orașului. Este o clădire istorică, un reper arhitectural pentru comunitatea sibiană de mai bine de un secol și jumătate.

Timpul, însă, nu a trecut neobservat peste acest loc, clădirea pierzându-și, treptat, din sclipire. Recent, fațada a fost renovată, fiind cea mai vizibilă, dar nu și cea mai importantă investiție pe care a făcut-o spitalul în ultimii ani. S-a lucrat țintit, conform unei liste de priorități, care a avut pacientul în centrul preocupărilor.

Vorbim de igienizări și modernizări, dotare cu aparatură, din punctul meu de vedere majore, precizează comandantul spitalului. Apoi vorbim despre aspect, condiții de spitalizare și încadrare cu personal. Clădirea era consolidată, dar au fost efectuate lucrări majore de renovare, de refacere a fațadei, a acoperișului, a instalației de încălzire, cu o centrală nouă, care să deservească tot spitalul.

Hol Ambulatoriu Integrat

De exemplu, o investiție necesară, dar insesizabilă pentru pacienți, a fost renovarea farmaciei cu circuit închis, care timp de peste 30 de ani a fost neglijată de conducerea spitalului. Aceasta beneficia de un spațiu generos, dar acum are și un circuit modern, adaptat la nevoile actuale.

Farmacia înainte avea un circuit care nu era funcțional pentru personal și pentru medicamente. La nivelul instituției s-a luat o hotărâre în funcție de anumite priorități, nu se putea începe cu partea de farmacie. Nu era prima prioritate. Dar cu noul manager care a venit, s-au făcut foarte multe investiții. Iar acum avem un circuit corespunzător cerințelor Ministerului Sănătății, explică Ion Soare, farmacist primar, șef secție.

Secția Farmacie

Povestea pare să fie abia la început. În acest moment, este în derulare un proiect pentru realizarea unei clădiri de birouri, în locul unei foste magazii, pentru partea nemedicală a spitalului, care până acum a fost plasată în diferite zone, pe unde exista spațiu liber.

Mai avem un proiect care ar trebui să fie finalizat curând: montarea unui nou lift în clădire actuală. Un al proiect vizează transformarea unei magazii în sală de sport și sală de recuperare pentru pacienți. Urmează un studiu de fezabilitate pentru montarea de panouri fotovoltaice și altul pentru un garaj și parcare supraterană pentru mașinile instituției și ale angajaților, transmite colonelul medic Moga.

Investiții viitoare, cu bani europeni

Totuși, cea mai importantă investiție se va face în corpul nou, un pavilion chirurgical politraumă, despre care comandantul consideră că este un proiect viabil. Practic în corpul acesta nou de clădire vom reloca tot ce înseamnă structură chirurgicală, începând de la compartimentul primiri urgențe, la bloc operator ATI, secție chirurgie cu compartimentele aferente, secția ORL și altele.

Proiectul este finanțat prin bani europeni, din PNRR, acordul, în care mai sunt incluse spitalele militare din Brașov, Craiova și Pitești, fiind semnat în urmă cu câteva săptămâni.

Compartimentul Primiri Urgente

Când e vorba de asemenea investiții, comandantul spitalului spune că este important să ai o viziune și să poți să îndeplinești proiectele. Acestea, deseori, întârzie, din cauze care nu țin neapărat de spital: multe avize, care necesită timp, sau firme neserioase cu care au neșansa să lucreze. Întâmpinăm, aproape de fiecare dată, întârzieri. Pentru tot ceea ce am reușit să realizăm, efortul a fost dublu sau triplu față de cel pe care l-am anticipat inițial.

Nu am reușit să aflu care este cheia succesului. Din discuții ulterioare, realizările par să se datoreze unor oameni potriviți, care își doresc să schimbe ceva, care știu să lucreze pe proiecte clare, cu obiective bine definite. Toate acestea se întâmplă pe lângă atribuțiile primare pe care le au în calitate de medici.

Laboratorul Analize Medicale

Eu vreau să cred că încercăm să funcționăm ca un tot unitar, că punem în centrul activităților noastre pacientul, și ne dorim ca pacientul să primească cele mai bune îngrijiri posibile, evidențiază comandantul.

Mai aflu de la acesta că încadrarea funcțiilor în spital este la 60%, dintr-un ideal. Nu facem notă discordantă de restul spitalelor militare. Situația poate deveni complicată, în ideea în care la anumite specialități nu sunt suficienți medici. Acolo poate să fie o problemă.

Șeful personalului, locotenent-colonel Valentin-Octavian Mărcuș, spune că, așa cum se întâmplă peste tot, există fluctuații. Noi ne dorim ca imediat să încadrăm posturile devenite vacante. În momentul discuției, îmi relata că existau 11 posturi vacante, pentru care fusese inițiat demersul de publicareNu par multe, dar sunt importante.

Oftalmologie. Sală de operaţie dotată cu circuit video integrat microscopului operator

Într-o secție sau într-un compartiment unde nu sunt suficienți asistenți, brancardieri sau infirmieri, nu se pot asigura turele, nu se poate asigura continuitate în actul medical, explică locotenent-colonelul Mărcuș. Odată cu „ordonanța austerității”, ocuparea posturilor vacante a fost suspendată, cu unele excepții.

La solicitarea Ministerului Sănătății, prin Direcția Medicală, am înaintat necesarul posturilor vacante, pentru care urmează să se inițieze un memorandum, care va fi înaintat Guvernului României. Aceste posturi ar urma să fie scoase la concurs, pentru a putea asigura și susține activitatea medicală în condiții optime, precizează șeful personalului.

Sala de operații politraumă

Spitalul militar din Sibiu oferă, astăzi, pacienţilor din județele Sibiu, Alba și Hunedoara, servicii medicale la standarde moderne, în secţii şi compartimente cu paturi (în număr de 200), în Ambulatoriul de specialitate, precum şi în Compartimentul Primiri Urgente. În timpul pandemiei a trecut printr-o perioadă aglomerată.

Aici au fost redirecționați mulți pacienți de la Spitalul Județean. În același timp, în cadrul spitalului a funcționat și un sector Covid-19. A fost o încărcare extremă pentru angajați atât în privința condițiilor de muncă, cât și a nivelului de muncă și a gradului de solicitare, dar ne-am adaptat, afirmă colonelul Moga.

Biserica din incinta SMU Sibiu

La începutul lunii februarie, secția de chirurgie a obținut aprobarea ministrului sănătății pentru a fi transformată în secție clinică de chirurgie. Spitalul își propune să dezvolte, astfel, colaborarea cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și să ofere un mediu potrivit pentru studenții de la Facultatea de Medicină.

În ultimii ani, toate investițiile și proiectele duse la bun sfârșit, precum și cele în desfășurare au dus la o schimbare în percepțiile pacienților. Dacă înainte aceștia se plângeau de condiții și de felul în care arată spitalul, acum se arată nemulțumiți de faptul că nu mai găsesc locuri pentru a se programa online.

Secția O.R.L.

SMU Sibiu este un spital relativ mic, totuși numărul de pacienți a crescut constant, ajungând anul trecut la peste 13 mii, cei mai mulți la secțiile de chirurgie. Consider că o parte din pacienți își doresc să vină la noi pentru că ne cunosc, pentru că spitalul arată bine, e curat, e decent și cred că interacțiunea între personal și pacient este cea care trebuie, mărturisește comandantul.

Am o singură concluzie după vizita la spitalul militar din Sibiu: pentru o schimbare nu e nevoie să se alinieze prea multe planete, ci e important ca oamenii să-și dorească să realizeze această schimbare. Atunci când există dorință, se găsesc și posibilități. (D. Luca).

Actualitate

O noua promisiune devenită realitate!/Primii 50 de studenți medicinisti au început cursurile la Ploiesti

Publicat

pe

De

Moment special la Ploiesti. Primii pasi spre un sistem de sănătate modern a fost facut prin deschiderea noului an universitar 2023-2024 la Universitatea de Medicină Carol Davilla, sectia Ploiești.

Cei 50 de studenți care se vor specializa în asistență medicală au fost prezenți in sală. La deschidere au participat si senatorul Roberta Anastase, deputatul Mircea Rosca si viceprimarul Daniel Nicodim.

Iulian Dumitrescu, presedintele CJ Prahova, si-a indeplinit promisiunea de a aduce medicina la Ploiesti, astfel incat sistemul sanitar sa nu mai sufere din lipsa personalului specializat.

Iar vestea cea mai bună este că anul viitor, Palatul Culturii ar putea deveni sediul oficial al secției Ploiesti a Universității de Medicină Carol Davilla, iar numărul studenților ar putea creste la 500. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Administratie

„Cannabis! Vă spune ceva <>, domnilor deputați de la USR?”

Publicat

pe

De

“În rândul elevilor de 16 ani, cel mai consumat drog ilicit este cannabisul, urmat de substanțe psihoactive. Cannabis! Vă spune ceva <<cannabis>>, domnilor deputați de la USR? Cred că ar trebui să vă spună, întrucât dumneavostră – care vă frângeți mâinile acum, de această problemă – ați promovat și susținut un proiect de lege privind legalizarea cannabisului!
Deci, pe de o parte veniți aici și spuneți că e mare problema cu drogurile și, să știe românii, pe de altă parte cereți în Parlament legi pentru legalizarea consumului de droguri. Asta este realitatea!”, a punctat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, la Ora Guvernului – Camera Deputaților.
Citeste in continuare

Administratie

Istoria evreilor este componentă marcantă a istoriei lumii, iar elevii noștri trebuie să aibă acces neîngrădit la această tematică

Publicat

pe

De

„Prin introducerea în programa școlară a disciplinei ”Istoria evreilor – Holocaustul”, generațiile tinere vor afla despre contribuția minorității evreiești la istoria românească, despre mari oameni de cultură și știință evrei, dar și despre complicatele realități din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Această materie – introdusă la nivel național ca disciplină civică – are o importanță reală în formarea unei atitudini sociale sănătoase și echilibrate.
Istoria evreilor este componentă marcantă a istoriei lumii, iar elevii noștri trebuie să aibă acces neîngrădit la această tematică, încă din școală. Cei tineri vor afla că, în trecutul României, au fost și momente întunecate, generate de mișcări și conduceri politice cu impulsuri genocidare și antisemite, iar minoritatea evreiască a fost zdruncinată de persecuții, discriminări, deportări colective și crime în masă.
Felicit Ministerul Educației, condus de ministra liberală Ligia Deca, pentru munca depusă la introducerea acestei materii și urez școlii românești mult succes în formarea a noi generații bine pregătite, care să poată gândi liber, lucid, nuanțat și tolerant.”, a declarat președintele PNL, președintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă.
Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv16 ore ago

Pentru societatea românească polițistul român trebuie să fie organ de represiune, dar și funcționar care să umble cu mânuși de catifea, în funcție de preferințele populare

Orice eveniment negativ din țara asta trebuie să aibă anumiți vinovați de serviciu, iar pentru majoritatea cazurilor cei care răspund...

Exclusiv16 ore ago

Cam suspect “atacul” lui Nea Marcel la “industria pacanelelor”

Pe principiul ca “cea mai buna aparare e atacul”. Oare sa aiba legatura apararea asta a lui Ciolacu cu modul...

Exclusiv2 zile ago

Criminalii/torționarii/milițienii de la Secția 17 Poliție, așa cum au fost numiți de 2 săptămâni încoace, pot de astăzi să reacționeze public și să vorbească despre NEVINOVĂȚIA lor

Drama tânărului care se afla sub efectul a 5 substanțe psihoactive a fost generată de efectul drogurilor. Halucinații, stare de...

Actualitate2 zile ago

Clasamentul Anvelopelor – Top Super Anvelope 225 45 R17 în 2023

Alegerea anvelopelor potrivite pentru vehiculul dvs. nu este doar o chestiune de estetică sau de preț. Este o decizie care...

Exclusiv3 zile ago

MĂRUL STRICAT DIN PENTENCIARUL PLOIEȘTI – ZEUS! NEPRIHANITUL!!!

În dezvăluirile din articolul „TRIUMVIRATUL/Versiunea 2.0”  ă precizam la sfârșitul lui: „ Cu promisiunea că vom continua epopeea comisiilor de...

Exclusiv3 zile ago

Nu stăm să numărăm orele care au trecut de când ,,ministrul” Bogdan Despescu, chestor general cu 4 stele, a ,,ucis” fără să-și dea seama limba română

Nu putem, pentru că domnia sa a punctat niște lucruri ce ne-au facut să scormonim puțin achizițiile poliției, iar surprizele...

Exclusiv3 zile ago

Valer Kovacs – Polițistul avertizor, hărțuit din nou/”Se dorește aducerea mea la tăcere”

Valer Kovacs, polițist IPJ Timiș și lider de sindicat, care a vorbit public în mai multe rânduri despre problemele din...

Exclusiv3 zile ago

Un ofițer de poliție care și-a lovit soția, care a fost sub efectul a două ordine de protecție, nu mai poate fi lucrător control intern sub nicio formă

Suntem nevoiți să vă înștiințăm despre un caz, dacă nu nedeontologic, cel puțin grav, privitor la domnul comisar șef Ursache...

Exclusiv5 zile ago

Sistemul penitenciar zguduit din temelii datorita abuzurilor directorului general al A.N.P/”CONTINUĂM PROTESTELE!”

In timp ce alții deja s-au retras și s-au resemnat, Federația Polițiștilor de Penitenciare continuă seria protestelor vizând aplicarea integrală...

Exclusiv6 zile ago

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune/„De beți ce erau s-au urinat în curtea secției”/Doi politisti de la IPJ Timis, denunt penal impotriva inspectorului sef Alin Petecel/La IPJ Prahova lucrurile sunt si mai grave

Poliția lui Despescu și Mirițescu în acțiune. Petrecere în stil mare în sediul poliției din Nehoiu titreaza Stiri pe Surse...

Exclusiv6 zile ago

„Vă mulțumim pentru lecțiile de exprimare prin viu grai, domnule secretar de stat Despescu, pardon, domnule ministru!”

Am asistat la conferința de presă prezidată de către secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, de fapt de către...

Exclusiv6 zile ago

Potrivit art.7 din legea 153 din 2017, solda de funcţie/salariul de funcţie reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare

Joi, Guvernul a aprobat o hotarare de guvern pentru creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată,...

Exclusiv7 zile ago

”Vă stăm la dispoziție cu întrebări la răspunsurile dumneavoastră…”/Tartorul MAI

Într-o funcție de secretar de stat e bine să nu stai mai mult de 4-5 ani, tocmai pentru că asta...

Exclusiv7 zile ago

Structurile  de criminalistică din Romania trec printr-un amplu proces de modernizare în această perioadă

Ramura bio-criminalisticii sau a geneticii judiciare, cum este ea cunoscută în limbajul de specialitate, se modernizează prin achiziția de către...

Exclusiv7 zile ago

Nu ne dam seama cum sprijina gimnastele si centrul cultural, activitatea de politie

Raspuns interesant de la CMDTA PLOIESTI! Sunt 56 medici pe functii de politist ( ofiter) si 46 asistenti pe functii...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv

error: Articolele nu se pot copia!