Connect with us

Administratie

Guvernul României trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei (aproximativ patru miliarde de euro)

Publicat

pe

Veniturile bugetare au crescut cu doar 9% în ianuarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, după cum arată execuţia bugetară publicată de Ministerul Finanţelor. În schimb, cheltuielile au crescut cu 14%, deficitul bugetar majorându-se faţă de ianuarie 2022.

În prima lună din an, statul a avut venituri de 40 de miliarde lei, şi cheltuieli de 44 de miliarde de lei, înregistrându-se un deficit bugetar de patru miliarde de lei, mai mult decât dublu faţă de

deficitul bugetar din ianuarie 2022, conform Ziarului Financiar. Prognoza guvernului la construirea bugetului pe acest an a fost că deficitul va scădea, dar s-a dovedit o estimare greşită. Guvernul a prognozat o creştere a veniturilor de 14% pentru anul în curs, peste creşterea cheltuielilor, estimată la 10%.

Potrivit proiecţiei bugetare, deficitul ar urma să ajungă la 4,4% din PIB, de la 5,7% din PIB în 2022. Sursa citată scrie că Guvernul şi-a programat încasări de 540 de miliarde de lei în 2023.

Dacă se menține ritmul începutului de an, gaura pe tot anul rezultată din nerealizarea veni­turilor ar fi de circa 34 mld. lei (șapte miliarde de euro) dacă ritmul s-ar menţine.

Sursa citată mai scrie că, în ianuarie, încasările din TVA au crescut cu doar 2%, mult sub inflaţia de 15%, încasările din impozitul pe profit fiind şi ele în scădere. În 2022, statul a avut venituri consistente datorită inflaţiei, cele mai mari încasări fiind cele din TVA, cea mai importantă resursă fiscală.

Veniturile totale ale bugetului statului au crescut cu 8% în februarie, dar cheltuielile au urcat cu 19%. Problemele sunt mai ales la încasările din TVA, colectate fiind 7,8 miliarde de lei, o creştere de doar 4% faţă de perioada similară din 2022, în condiţiile în care inflaţia a fost de peste 15%.

Încasările din impozitul pe profit au scăzut, în februarie, cu aproape 27%, iar creşterea din încasări din TVA a fost de 4%, sub inflaţia de 15%. Încasările mici din TVA arată o scădere drastică a consumului populaţiei, dar şi probleme în piaţa imobiliară.

Publicaţia de specialitate Arena Construcţiilor notează că, în întreaga țară au fost vândute, în ianuarie 2023, 33.274 de imobile, mai puțin cu 44% decât în decembrie, anul trecut. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în ianuarie este mai mic cu aproape 15% față de cel din ianuarie 2022.

Dobânzile pe care guvernul trebuie să le plătească sunt o piatră de moară pentru buget, Guvernul Ciucă cheltuind cu dobânzile dublu faţă de cât a cheltuit cu investiţiile, în februarie 2023.

Pe baza datelor Ministerului Finanțelor Publice, Ziarul Financiar a calculat că, în 2022, statul român a plătit dobânzi de aproape 30 de miliarde de lei, cu 12 miliarde de lei mai mult decât în 2021, când dobânzile au costat 18

miliarde de lei. Față de 2019, când cheltuiala guvernamentală cu dobânzile era de 12,2 miliarde de lei, constatăm că, în trei ani, aceasta a crescut cu aproape 18 miliarde de lei.

Execuția bugetară pe  ianuarie arată că, în prima lună a anului, Guvernul României a plătit trei miliarde de lei pentru achitarea dobânzilor. Conform sursei citate, în ultimii zece ani 137 de miliarde de lei a plătit România doar pentru a stinge dobânzi la credite.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că i-a cerut ministrului finanțelor, Adrian Câciu, și tuturor ordonatorilor de credite să regândească reducerea cheltuielilor din bugetul statului, având în vedere că există un deficit, dar președintele liberalilor a dat asigurări că nu vor fi tăiate fondurile pentru salarii sau investiții.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, execuţia bugetului general consolidat pe 2022 s-a încheiat cu un deficit de 81,01 miliarde de lei, respectiv 5,68% din PIB, sub ţinta de 5,74% din PIB stabilită la rectificarea din noiembrie 2022. Pentru acest an este prevăzut un deficit bugetar de 4,4% din PIB.

Eugen Rădulescu, director în Direcţia stabilitate financiară din Banca Naţională a României (BNR) a declarat, citat de economica.net, că deficitul bugetar pare să fie şi mai mare în realitate pentru că veniturile au fost supraestimate, iar cheltuielile, subestimate.

Principala cauză a deficitului extern îl reprezintă, după părerea mea, deficitul public. Avem un deficit public care încă înainte de pandemie ne dusese în situaţia de infringement din partea UE. Doar pandemia a făcut ca procedura să fie oprită, însă situaţia rămâne în continuare critică.

Acesta a precizat că Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o extraordinară gură de oxigen pe care România ar putea să o aibă, prin sumele  mari care ar putea fi atrase în circuitul economic naţional, dar şi despre măsurile de reformă care ar restabili echilibrele macroeconomice.

În alte țări, însă, chiar dacă nu în toate, problema nu este la fel de gravă, din simplul fapt că acele guverne nu au cerut atât de mulți bani.

Pentru un stat ca România, unde este loc de investiţii masive în infrastructură, miza banilor din PNRR este diferită faţă de altor state din Occident, care nu şi-au bugetat sume mari din PNRR. Potrivit Europa Liberă, ţara noastră se va baza pe aceste fonduri din PNRR echivalente cu 12,15% din PIB.

În comparație cu Țările de Jos (0,55% din PIB din PNRR), pentru care o eventuală pierdere a acestor sume cerute de la Bruxelles nu ar fi atât de semnificativă, pentru România ar fi o adevărată catastrofă.

Deşi premierul Ciucă a spus că reducerile de cheltuieli nu vor afecta salariile bugetarilor, ministrul investițiilor și fondurilor europene, Marcel Boloș, a declarat, într-o intervenție la Antena 3, că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora.

Noi avem acum o cheltuială cu salariile de aproximativ 110 miliarde de lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR, este cea referitoare la sustenabilitate, iar, pe această variantă este posibil să ne îndreptăm spre o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit, a declarat Marcel Boloș.

Chiar dacă populaţia şi firmele nu simt impactul creşterii preţurilor energiei datorită plafonărilor guvernamentale, statul trebuie să vireze furnizorilor sume mari.

E-nergia.ro scrie că guvernul are de făcut plăți urgente către furnizori de 1,5 miliarde de lei, stabilite în baza legilor trecute,  aceştia solicitând, tot de urgență, să se alimenteze fondul din care se plătesc aceste sume cu aproape 441 de milioane de lei. 1,5 miliarde de lei sunt doar plățile urgente, pentru că cererile de decontare sunt mult mai mari, în condițiile în care plățile sunt la nivelul lunii noiembrie 2022. (L. Anghel).

Administratie

Avertismentele autorităților de reglementare

Publicat

pe

De

După ce în toamna anului trecut, FTX, a treia cea mai mare platformă de tranzacționare cripto din lume, a intrat în faliment, zilele trecute pe investitorii în criptomonede s-a zburlit din nou pielea.

Şeful Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, Changpeng Zhao, a demisionat de la conducerea companiei, pledând vinovat pentru încălcarea legilor americane privind combaterea spălării banilor, ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției prin care firma va plăti o amendă de 4,3 miliarde de dolari.

De regulă, astfel de evenimente provoacă unde de şoc la nivel internaţional, investitorii grăbindu-se să-şi retragă banii investiţi. În primele 24 de ore de la anunţul demisiei lui Zhao, clienţii Binance au retras peste un miliard de dolari din conturi.

Pe Facebook, la o căutare după cuvântul criptomonede, îţi dai seama de amploarea fenomenului numărând doar paginile şi grupurile cu această tematică existente în România. Primesc, într-o zi, un mesaj pe Messenger de la unul din prietenii din lista de Facebook. M-a luat prin surprindere nu doar faptul că acesta nu mă contactase niciodată astfel, dar, acum, mi se adresa şi la per tu: Ce faci, eşti bine? După ce i-am răspuns că sunt în regulă, mi-a propus o afacere de neratat cu criptomonede.

Am căutat numele în lista de prieteni, constatând că persoana reală anunţase de ceva vreme că i-a fost clonat contul. Practic, persoana care mă contactase încerca să-mi vândă cine ştie ce iluzii, dar a greşit fundamental: nu a intuit cât de apropiat sunt de cel căruia îi clonase contul, adresându-mi-se la persoana I. Una dintre cele mai folosite metode de agăţare a potenţialilor clienţi este aceasta. Prin clonarea unui cont, infractorul cibernetic are acces la lista de prieteni asociată acestuia, după care începe să contacteze diverse persoane. Ţeparii consideră că, primind un mesaj cu un pont despre investiţii, de la un prieten virtual, ţintele vor fi mult mai receptive la propunere.

Mirajul câştigurilor rapide din tranzacţionarea criptomonedelor i-a transformat pe mulţi români în investitori de ocazie, prinşi în mreje de armata de consultanţi financiari şi specialişti în servicii de intermediere financiară, care îşi vânează victimele atât offline, dar, mai ales, online. În urmă cu două luni, un binevoitor de acest tip, Călin Donca, a fost reţinut de DIICOT pentru mai multe infracţiuni financiare, printre care şi înşelăciune cu criptomonede. Acesta îşi racola clienţii pe reţelele sociale, dar mai ales pe TikTok. Posta materiale video în care se afişa cu maşini şi case de lux, promiţând urmăritorilor o viaţă la fel ca a lui dacă îi vor urma sfaturile.

Donca este acuzat că a păcălit sute de oameni să investească într-o monedă virtuală inventată de el, susţinând că investiţiile le vor aduce câştiguri de 100 de ori mai mari. În acest mod, a obţinut peste 700.000 de euro. În plus, Donca şi-a lipit imaginea de aceea a lui Dorian Popa, un aşa-zis influencer, cu mare priză la generaţia TikTok. Donca îşi cizela imaginea de investitor de încredere şi prin apariţiile în diverse podcasturi realizate pe YouTube, precum şi prin apariţiile la emisiuni tv, una dintre acestea fiind Chefi la Cuţite difuzată de Antena 1.

Pe deasupra, organiza conferinţe la care se strângeau tineri dornici de înavuţire rapidă, oferindu-le sfaturi cum să ajungă și ei la fel de sus. Generaţia care vânează miraje pe TikTok nu ştie probabil că indivizi precum Donca vindeau aceleaşi sfaturi părinţilor lor, în anii ’90. Cum nici oamenii păgubiţi de Caritas sau FNI nu au mai recuperat nimic din ceea ce băgaseră la înmulţit cu zece sau cu o sută, la fel şi tiktokerii lui Donca îşi vor muşca buza de ciudă, aşteptând următorul vânzător de iluzii.

Economica.net scrie că ţara noastră are una din cele mai slab dezvoltate piețe financiare clasice din Europa, dar se poate lăuda că este în elita europeană în ceea ce privește investiţiile în piața cripto. Sursa citată estimează că între 500.000 și 800.000 de români investesc în acest tip de active, deşi nicio instituţie a statului nu recomandă asemenea investiţii. Un caz expus de sursa citată, în urmă cu două luni, vorbeşte despre cum o firmă din Voluntari, Ilfov, a lăsat cu ochii-n soare în jur de 900 de români.

Aceştia nu mai au acces la conturile proprii, iar activele li s-au evaporat. Un păgubit care a vorbit cu reporterii economica.net a precizat că investiţiile unora au ajuns şi la un milion de euro, în timp ce mulţi au pariat zeci sau sute de mii de euro. Aceştia nu doar că nu au acces la câştigurile din banii investiţi, dar nu mai pot recupera nici măcar sumele de bază. Conform celui citat de economica.net, proprietarii firmei vorbeau în aşa fel încât dădeau impresia că sunt persoane care aveau cunoștințe temeinice în domeniul financiar, inspirând încredere. Câştigurile erau mari pe hârtie, însă, dacă cineva voia să retragă sumele acumulate, era atenţionat că este o decizie neinspirată care l-ar putea priva de câştiguri viitoare mult mai mari.

Schema aplicată pare a fi una de tip Ponzi. De obicei, în asemenea cazuri, la început clienţii sunt contactaţi des, li se vorbeşte într-un limbaj elevat, iar ei prind încredere că au de-a face cu oameni de încredere care se pricep la ceea ce fac. Dacă deponenţii nu retrag sume mari din cele acumulate, firma poate face rambursări către unii investitori, creând astfel impresia de stabilitate. Problema apare când mai mulţi investitori fac retrageri mari, iar schema nu mai poate fi susținută.

Avertismentele autorităților de reglementare

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, un critic aspru al criptomonedelor, a relatat că unul dintre fii săi şi-a pierdut aproape toţi banii investiţi în active cripto. Lagarde consideră criptomonedele instrumente speculative, fără valoare, un instrument folosit deseori de infractori pentru activităţi ilicite. Comisia Europeană atenţionează că există peste 17.000 de criptoactive diferite, unele fiind denumite monede virtualemonede digitale sau tokenuri. Piața criptomonedelor nu este reglementată și supravegheată, astfel că există posibilitatea reală de a pierde toți banii investiți în aceste active.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România informează că trebuie să fim vigilenți la publicitatea înșelătoare, inclusiv aceea făcută prin platforme de comunicare socială și influenceri. Câștigurile rapide şi mari promise trebuie să dea de gândit consumatorilor, dacă par prea bune ca să fie adevărate. Păgubiţii trebuie să fie conștienți că nu dispun de nicio cale de atac sau protecție, întrucât criptoactivele, produsele  și  serviciile  conexe  nu  intră sub  incidența protecției existente în temeiul normelor actuale ale UE privind serviciile financiare. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Administratie

Poliţiştii de frontieră au derulat activităţi procedurale într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracţional organizat și contrabandă.

Publicat

pe

De

În cauză, procurorii au dispus reținerea a trei inculpați și măsura controlului judiciar față de un al patrulea. Față de cei trei reținuți, instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În fapt,bărbaţii au fost prinși în flagrant în timp ce dețineau în vederea comercializării ţigarete de contrabandă, de provenienţă ucraineană.

În cursul aceleași zile, au fost puse în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţului Suceava, fiind identificate și ridicate un număr de 787.280 țigarete de provenienţă extracomunitară, patru autovehicule folosite în activitatea infracţională, precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, au fost identificate și alte  bunuri fără documente de provenienţă, ambalate în cutii de carton și recipiente din plastic purtând  mențiuni în limba  ucraineană,  care au fost predate Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în luna noiembrie 2023, inculpații (cetățeni români și ucrainieni) au constituit pe raza județului Suceava un grup infracţional organizat, avînd drept scop introducerea ilegală în România a unor  cantităţi  de ţigarete de provenienţă extracomunitară. Acestea au fost transportate cu   autovehicule având locaşuri special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului infracţional, de unde au fost  ulterior mutate temporar în alte locații până la comercializarea către clienţi din ţară.

La data de 02.12.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a dispus arestarea preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi cu sprijinul jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție, mai previzeaza sursa citata. (Paul  D.).

Citeste in continuare

Administratie

​Un cutremur de 4,7 pe scara Richter s-a produs luni, la ora 00:05, la adâncimea de 140 de kilometri. Seismul s-a simțit și în București

Publicat

pe

De

„În ziua de 04.12.2023, 00:05:48 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea 4.7, la adâncimea de 140 kilometri”, conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la 53 kilometri vest de Focșani, 59 kilometri nord-vest de Buzău, 61 kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 kilometri est de Brașov și 85 kilometri nord-est de Ploiești.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv13 ore ago

Fapte care nu pot fi acceptate într-un stat care se vrea a fi „de drept”, „nu de drepți”

Deoarece lista judecătorilor din cadrul Tribunalului București care ignoră cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună drepturile fundamentale...

Exclusivo zi ago

Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală” ies la iveală!(I)

„Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/DOCUMENTE/Inregistrari audio (IV) Boși, locotenenți, soldați: Mafia...

Exclusiv2 zile ago

SANTAJELE MAFIEI CU AUTORITATI ale statului roman/Grupul de crima financiar – organizata locala cu sprijinul politistilor corupti si cu sprijinul parchetelor si instantelor/Documente si inregistrari audio, in exclusivitate/Azi, orele 13.00

Noua mafie a lui Portocală, prejudicii de milioane de euro! Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Contractele...

Exclusiv2 zile ago

Demersul studenților de la Academia de Poliție „A. I. Cuza”- continuă!!!

În urma ultimului incident declanșat de focarul de toxiinfecție alimentară ce a durat mai bine de 10 zile, timp în...

Exclusiv3 zile ago

Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO –  IN EXCXLUSIVITATE

Articol pentru cititori dar, in special, O SCRISOARE DESCHISA pentru: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu precum si pentru si/sau in...

Exclusiv3 zile ago

Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?

Purtatorul de vorbe al IGPR a fost avansat la gradul de chestor, la 34 ani. Nascut in ’89, cu Academia...

Exclusiv3 zile ago

Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța

Remus, un tânăr de 22 de ani, din Vâlcea, care a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina, promoție 2023,...

Exclusiv6 zile ago

Caracatita BUZATU si Justitia Sa Privata: TRIBUNALUL VASLUI, ultima veriga de lupta impotriva coruptiei generalizate, inainte de Consiliul JAI

Dupa acuzele aduse de la nivelul conducerii aliantei Nord-Atlantice, prin pozitia ferm si autoritar exprimata de secretarul general adjunct NATO,...

Exclusiv6 zile ago

VICTORIE ZDROBITOARE ÎN INSTANȚĂ, A POLIȚISTULUI CĂNĂRĂU ÎMPOTRIVA POLIȚIEI NEAMȚ. FIȘE DE EVALUARE ANULATE DE JUDECĂTORI pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai hărțuiți) polițiști din Neamț, lider al Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, a obținut...

Exclusivo săptămână ago

Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

Polițiștii giurgiuveni au protestat ieri pentru a opta oară în fața sediului IPJ Giurgiu față de decizia de modificare a...

Exclusivo săptămână ago

Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. După...

Exclusiv2 săptămâni ago

Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (IV) Ticăloșie deghizată în bune intenții!/Masca...

Exclusiv2 săptămâni ago

Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie

Întrebare de Radio Erevan: Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”? Răspuns corect: paturile...

Exclusiv2 săptămâni ago

Ploiești: „Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (III)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Un pericol zilnic la sănătatea studenților și angajaților de la Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din București

Dacă aceste imagini vi se par că seamănă cu secvențele de Gaza, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv