Connect with us

Administratie

Includerea educaţiei financiare ca materie de studiu în învăţământul preuniversitar, o şansă uriaşă pentru crearea unei societăţi moderne şi civilizate

Publicat

pe

Educaţia financiară îşi lărgeşte sfera de cuprindere în toată ţara, după ce PNL a promovat Legea privind instituirea Zilei Educaţiei Financiare în România, care se celebrează în data de 11 aprilie.

Scopul emiterii acestui act normativ este permiterea accesului, a cât mai mulţi români, la o viaţă mai bună, deoarece, aşa cum se ştie, cunoaşterea atrage putere, bunăstare, confort şi civilizaţie.Consider că educaţia financiară este vitală în această perioadă, mai ales pentru tineri, din perspectiva unei informări corecte despre tot ceea ce înseamnă finanţele, incluziunea financiară şi modul în care fiecare dintre noi îşi gestionează fondurile băneşti. Mai mult, dacă vorbim despre incluziunea financiară, aceasta presupune identificarea celor mai potrivite soluţii pentru rezolvarea problemelor economice ale ţării, precum şi a celor legate de evoluţia digitală a administraţiei centrale şi locale.Faptul că educaţia financiară a fost inclusă în proiectul legii învăţământului preuniversitar, aflat, în prezent, în dezbaterile parlamentare, în disciplinele de studiu şi modulele de pregătire obligatorii, conform articolul 85, alin 7 din forma actuală a legii, constituie un bonus suplimentar pentru pregătirea financiară a viitoarelor generaţii.Educaţia financiară este un proces care se deprinde pe toată durata vieţii, iar cursurile dedicate acesteia vor avea consecinţe pozitive pentru toţi elevii, mai ales pentru definitivarea deciziilor financiare ce vor fi adoptate mai târziu.În opinia mea, este foarte important ca un număr cât mai mare de unităţi de învăţământ, autorităţi publice, instituţii cu profil financiar şi companii private din domeniu, să se implice şi să organizeze evenimente legate de promovarea educaţiei financiare, la toate nivelurile, pentru că scopul comun este de a avea, la rândul nostru, o societate educată din punct de vedere financiar.A fi cetăţean informat şi educat în spirit financiar înseamnă progres pentru fiecare familie, deoarece astfel oamenii vor fi în măsură să discearnă ceea ce este pozitiv pentru ei, îşi vor gestiona pragmatic economiile, vor investi mai judicios, şi, nu în ultimul rând, se vor putea feri de capcanele existente pe piaţa financiară, mai ales de fraude, declara doamna deputat Maria Stoian (Grupul parlamentar al PNL).

Administratie

Polițiștii de frontieră au efectuat un număr de 8 din cele 57 de percheziții domiciliare, realizate împreună cu poliţiştii SCCO

Publicat

pe

De

S-a reținut că, 15 suspecți constituiți într-un grup infracțional organizat au  vândut, pe parcursul anului 2023,  în mod repetat, diferite cantități de cristal (3-CMC și 4-CMC, droguri de mare risc), preponderent către  tineri, inclusiv elevi, din municipiul Sighetu Marmației și localitățile limitrofe.

Peste 30 de persoane au fost conduse pentru audieri la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Maramureș.

Pentru documentarea activităţii infracționale a grupării, pe parcursul acestui an, polițiștii de frontieră au executat mai multe acțiuni și au înregistrat 28 de sesizări privind mai multe zeci de persoane, sesizări care au fost înaintate DIICOT. În contextul acestor activităţi, au fost ridicate diverse cantități și tipuri de substanțe interzise.

Totodată, în baza delegării procurorului în această cauză, organele de cercetare penală din cadrul ITPF Sighetu Marmației au efectuat investigații și acte de urmărire penală și au stabilit conexiuni între membrii grupului, au identificat și audiat martori și imobile folosite in activitatea infracțională.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Oradea,  Suceava și Brașov, polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației și al jandarmilor din IJJ Maramureș, Gruparea de Jandarmi Mobila Cluj-Napoca, IPJ Maramureș și IPJ Bistrița-Năsăud.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.  și Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție, mai transmite sursa citata. (Paul D.).

Citeste in continuare

Administratie

Giving Friday, în loc de Black Friday/dm a donat 5% din încasări pentru copiii defavorizați

Publicat

pe

De

Dm Drogerie Markt a înlocuit Black Friday cu o zi a donațiilor – Giving Friday – devenită deja o tradiție în comunitatea iubitorilor brandului. Încă din 2019, în această zi specială, 5% din vânzările din magazinele fizice și magazinul online dm merg către o cauză nobilă. Anul acesta, cei peste 201.000 de lei strânși vor asigura copiilor aflați în dificultate din proiectele SOS Satele Copiilor România un trai mai bun. 

Vineri, 24 noiembrie, a fost o zi magică: cu ajutorul tuturor celor ce au trecut pragul drogheriilor dm sau au făcut cumpărături online, și al partenerilor, am reușit să strângem 201.655 de lei. Acești bani merg către organizația neguvernamentală SOS Satele Copiilor România, pentru a susține o casă de tip familial. Într-o astfel de casă, copiii se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere.

„Anul acesta, cumpărăturile săptămânale sau cele dedicate sărbătorilor de iarnă, de care ne apropiem tot mai mult, au fost din nou combinate cu o faptă bună, la dm. Prin această inițiativă, promovată cu #givingisthenewblack, compania dm a donat 5% din totalul încasărilor din 24 noiembrie către SOS Satele Copiilor pentru a susține o casă de tip familial. Fiecare achiziție a făcut o diferență semnificativă. Mulțumim tuturor celor care au luat parte la acțiune! Împreună, facem o diferență semnificativă în viețile acestor copii și le oferim șansa de a crește și a se dezvolta într-un mediu adecvat!”, a transmis Daniela Jordanovski, director achiziții și marketing dm drogerie markt România.

Din 2019, cu ajutorul campaniei Giving Friday, dm drogerie markt, împreună cu clienții și partenerii, a reușit strângerea și donarea sumei de 583.571 de lei în favoarea proiectelor sociale adresate copiilor și tinerilor.

SOS Satele Copiilor este un vechi partener al dm drogerie markt, alături de care compania a dezvoltat o serie de proiecte și împreună cu care s-a implicat în mai multe campanii. Una dintre campaniile de succes este „Ultima zi de vacanță, prima zi de școală”. Acțiunea aflată la a treia ediție în 2023, a creat ocazia de a oferi experiențe de neuitat pentru 100 de copii din toate Satele SOS: Cisnădie, Sibiu, București și Bacău, precum și de la Centrul de Zi din Hemeiuș.

„E uimitor să vedem cât de multă susținere primesc copiii din Familia SOS din partea oamenilor de bine. Prin colaborarea noastră de lungă durată cu dm drogerie markt, am avut ocazia să vedem cum comunitatea și clienții lor se implică cu generozitate în acțiuni caritabile. Inițiative precum Giving Friday aduc speranță în viețile acestor copii și le oferă șansa de a crește într-un mediu iubitor și propice dezvoltării. Donația de 5% din încasările totale este nu doar un gest financiar, ci și o expresie a grijii și a dorinței de a contribui la binele comun, pentru care mulțumim din inimă echipei dm drogerie markt. Suma generoasă va ajunge la copiii dintr-o căsuță SOS și va avea un impact semnificativ”, a spus Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor.

Pentru a fi la curent cu informațiile, urmăriți dm drogerie markt România pe Facebook sau Instagram.

Compania dm drogerie markt a fost înființată în 1973, iar în România, lanțul de magazine este prezent de 16 ani, timp în care a evoluat constant, a creat peste 1600 de locuri de muncă și-a deschis peste 140 de magazine. În urmă cu un an de zile, dm a deschis în România și magazinul online, expansiunea companiei fiind în continuare una din priorități.

Asociația SOS Satele Copiilor este o organizație neguvernamentală cu misiunea de a oferi o familie iubitoare copiilor care au rămas fără sprijinul parental și de a-i susține și proteja pe cei care riscă să-l piardă. În cei 30 de ani de activitate în România, au fost construite Sate SOS, în care mii de copii au crescut, au visat, au învățat și au devenit adulți responsabili și au fost ajutați mii de copii să rămână acasă, alături de familie, în comunitățile vulnerabile. În total, peste 100.000 de beneficiari au primit șansa la un viitor mai bun.

 

Citeste in continuare

Administratie

Saturnismul, boala provocată de intoxicaţia cu plumb, afectează milioane de oameni de pe glob, fiind o gravă problemă de sănătate publică

Publicat

pe

De

UNICEF România scrie că plumbul este o neurotoxină puternică ce provoacă copiilor daune cerebrale ireparabile.

În cazul bebelușilor și al copiilor sub cinci ani, intoxicația cu plumb este devastatoare, deoarece le afectează creierul aflat în plin proces de dezvoltare, cauzându-le sechele neurologice, cognitive și fizice pe viață. Vox.com arată, de asemenea, că intoxicația cu plumb poate conduce la moartea prematură a persoanelor în vârstă. Cu toate acestea, plumbul este încă prezent peste tot, în special în țările mai sărace. Pure Earth, cea mai mare organizație non profit care studiază efectele contaminării cu plumb la nivel internațional, a efectuat recent un studiu de amploare în mai multe state. Organizaţia a testat produse de uz casnic din 25 de țări cu venituri mici și medii, din America Latină, Asia şi Africa.

A fost testat, în primul rând, nivelul de plumb din ustensilele de uz casnic, folosite în bucătărie. În eșantioanele lor, au descoperit niveluri ridicate de plumb în 52% din produsele din metal și în 45% din cele de ceramică (categorie care include farfurii, ustensile, oale și tigăi). Plumbul a fost detectat şi în 41% din vopselele de casă și în 13% din jucării. O nouă lucrare apărută în Lancet Planetary Health, scrisă de economistul Bjorn Larsen și de Ernesto Sánchez-Triana, responsabilul global al Băncii Mondiale pentru gestionarea poluării, încearcă să cuantifice amploarea efectelor generate de prezența plumbului la nivel global.

Autorii estimează că aproximativ 5,5 milioane de persoane mor, anual, prematur din cauza expunerii la plumb și că problema, în ansamblu, are un cost social de şase trilioane de dolari în fiecare an, reprezentând 6,9% din PIB-ul mondial. Numărul de 5,5 milioane de decese cauzate de saturnism în 2019, de pildă, depășește numărul total de persoane care au decedat în acel an din diverse cauze: accidente de mașină (1,2 milioane), tuberculoză (1,18 milioane), HIV/SIDA (863.837), sinucidere (759.028) și malarie (643.381). Înseamnă că puțin sub unu din 10 decese la nivel global poate fi pus pe seama intoxicării cu plumb. Costul social de 6,9% din PIB-ul global depășește o estimare recentă a Băncii Mondiale privind costul social al poluării aerului, care se ridica la 6,1% din PIB. Aceste cifre incredibile sunt greu de acceptat, dar ajung plauzibile dacă luăm în considerare cât de răspândită este expunerea gravă la plumb în țările în curs de dezvoltare.

O cercetare din 2021, condusă de Bret Ericson, a analizat studiile privind prezenţa plumbului în sânge, în rândul oamenilor din 34 de națiuni, care împreună reprezintă peste două treimi din populația lumii. În general, aceste studii au estimat că 48,5 % dintre copii aveau niveluri ridicate de plumb (definite ca fiind peste 5 micrograme pe decilitru, sau µg/dL). Nivelurile de expunere au variat foarte mult: studiile din câteva țări (cum ar fi Tanzania) nu au găsit niciun copil cu niveluri de plumb în sânge mai mari de 5 µg/dL, iar în alte țări, precum Pakistan, au scos la iveală niveluri ridicate.

De-a lungul timpului, principala cauză a saturnismului a fost prezenţa plumbului în benzină, dar, în 2021, Algeria era ultima țară de pe Pământ care mai folosea benzina cu plumb, toate ţările lumii eliminând treptat acest combustibil. Plumbul este prezent, în cantităţi mari, în bateriile auto, în combustibilul pentru avioane și în ustensilele de uz casnic pe care Pure Earth le-a analizat în raportul său, dar nu este clar care este sursa cu cea mai importantă contribuție în intoxicarea copiilor.

Specialiştii atrag atenţia că știm surprinzător de puține lucruri despre modul în care plumbul dintr-o farfurie, să spunem, se transformă în plumb în organismul unui om care mănâncă din acea farfurie. Studiul Pure Earth a inclus un test al unor ustensile de gătit din aluminiu. În acestea s-a fiert acid acetic (principalul ingredient al oțetului) timp de două ore, iar apoi a fost testat lichidul pentru detectarea plumbului. 52% din oale aveau o cantitate de plumb care depășea nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății pentru apa potabilă. Acest lucru sugerează că alimentele gătite în astfel de oale ar conține plumb, care ar putea apoi să îi otrăvească pe copiii care le consumă.

În raport se mai arată că reciclarea bateriilor cu plumb-acid prin metode neconforme cu standardele constituie una dintre principalele cauze ale intoxicării cu plumb în rândul copiilor din țările cu venituri mici și medii. În aceste ţări, numărul de autovehicule a crescut de trei ori, din anul 2000 până în prezent. În lipsa reglementărilor clare și a infrastructurii necesare pentru reciclarea bateriilor auto cu plumb-acid,  50% din acestea sunt reciclate ilegal. Muncitorii implicați în operațiunile de reciclare deschid carcasa bateriilor, aruncă pe sol acidul şi praful de plumb. Ulterior, topesc plumbul recuperat în cuptoare rudimentare, amplasate în aer liber, emitente ale unui fum toxic care poluează comunităţile din care fac parte. Muncitorii și comunitatea expusă la poluare nici măcar nu realizează că plumbul este o neurotoxină periculoasă pentru viaţa lor. n

Regionalizarea saturnismului

Asia de Sud are cele mai mari rate de otrăvire cu plumb din lume, explicaţia fiind consumul unui condiment numit turmeric. Turmericul, o plantă cu flori din familia ghimbirului, este folosit în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale antiinflamatorii și în bucătăriile asiatice pentru aroma şi culoarea sa aurie. Dar, pentru milioanele de sud-asiatici care îl consumă în mod obișnuit, galbenul care colorează condimentul poate fi înșelător și mortal. Pentru a le accentua culoarea, rizomii din care se extrage condimentul sunt în mod obișnuit pudrați cu cromat de plumb, o neurotoxină puternică. Practicile de acest fel sunt întâlnite mai ales în India, ţara care produce 75% din turmericul care se comercializează la nivel mondial. Această practică ajută la explicarea motivului pentru care bolile cardiace și cerebrale pe care le provoacă plumbul – la care copiii sunt deosebit de susceptibili – au fost cauza a cel puțin 1,4 milioane de decese în regiune, în 2019. Costul economic a fost şocant. Se estimează că, în acel an, otrăvirea cu plumb a scăzut productivitatea Asiei de Sud cu echivalentul a 9% din PIB-ul regiunii.

Experţii citaţi de Pure Earth spun că singura modalitate de a ne face o idee mai clară despre amploarea problemei este să investim mai mult în înțelegerea ei. Un raport din 2021 a constatat că organizațiile nonprofit cheltuiesc cel mult 10 milioane de dolari pe an pentru a remedia parte din problema expunerii la plumb în țările în curs de dezvoltare, o mare parte din acești bani provenind de la guverne. Comparativ, eforturile globale de combatere a HIV/SIDA, responsabilă de aproximativ o cincime din numărul de decese la nivel global, la fel ca saturnismul, au primit 8,2 miliarde de dolari din fonduri guvernamentale numai în 2022.

Se cheltuie mult prea puțin pentru a înțelege de ce este atât de gravă expunerea la plumb, când ar putea fi o problemă de o magnitudine similară sau mai mare decât HIV. Este una dintre cele mai neglijate probleme din domeniul sănătății la nivel mondial și una în care o investiție substanțială ar putea fi de mare folos. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 zile ago

Caracatita BUZATU si Justitia Sa Privata: TRIBUNALUL VASLUI, ultima veriga de lupta impotriva coruptiei generalizate, inainte de Consiliul JAI

Dupa acuzele aduse de la nivelul conducerii aliantei Nord-Atlantice, prin pozitia ferm si autoritar exprimata de secretarul general adjunct NATO,...

Exclusiv2 zile ago

VICTORIE ZDROBITOARE ÎN INSTANȚĂ, A POLIȚISTULUI CĂNĂRĂU ÎMPOTRIVA POLIȚIEI NEAMȚ. FIȘE DE EVALUARE ANULATE DE JUDECĂTORI pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai hărțuiți) polițiști din Neamț, lider al Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, a obținut...

Exclusiv3 zile ago

Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

Polițiștii giurgiuveni au protestat ieri pentru a opta oară în fața sediului IPJ Giurgiu față de decizia de modificare a...

Exclusiv4 zile ago

Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. După...

Exclusiv7 zile ago

Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (IV) Ticăloșie deghizată în bune intenții!/Masca...

Exclusiv7 zile ago

Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie

Întrebare de Radio Erevan: Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”? Răspuns corect: paturile...

Exclusivo săptămână ago

Ploiești: „Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (III)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusivo săptămână ago

Un pericol zilnic la sănătatea studenților și angajaților de la Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din București

Dacă aceste imagini vi se par că seamănă cu secvențele de Gaza, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni la...

Exclusivo săptămână ago

DOCUMENTE PARCHET/Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (II)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusivo săptămână ago

Asta arată preocuparea mimată față de cea mai valoroasă resursă pe care MAI o are, resursa umană.

Azi se împlinește 1 săptămână de când am avut primii studenți care au acuzat simptome de toxiinfecție alimentară, dezvaluie cei...

Exclusivo săptămână ago

Plângere penală la DIICOT. Grup infracțional care abuzează viitorii ofițeri

Sindicatele din penitenciare denunță la DIICOT conducerea Academiei de Poliție” A. I. Cuza”, pentru abuz în serviciu și fals intelectual....

Exclusivo săptămână ago

Umilință, înjosire si dispreț la Academia de Poliție și despre cum sunt testați studenții ei, în condiții de “căprărie”

A venit prima răzbunare pentru studenții impertinenți care au îndrăznit să reclame toxiinfecția alimentară de la începutul săptămânii. “Căprăria” este...

Exclusivo săptămână ago

Comisarul șef de poliție Lupu Sorin, locțiitorul șefului Direcției Control Intern din IGPR, s-a transformat în cenzor sindical.

Legea Dialogului Social Art. 9. (1) Membrilor aleşi ai organelor de conducere ale organizaţiilor sindicale li se asigură protecţia legii...

Exclusiv2 săptămâni ago

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (I)

In mai multe materiale-sinteza anterioare, a fost descrisă o structură de crimă organizată din interiorul Poliției Române, operând în județul...

Exclusiv2 săptămâni ago

ZEUS pierde umbrela de la ANP/ Directorul penitenciarelor Dan Halchin – ADIO!

            După ce mai bine de 2 ani, tot deplângem situația in care a ajuns...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv