Connect with us

Administratie

Exercițiul Sea Shield 2023: pe braţul Sfântu Gheorghe, a avut loc o secvenţă de evacuare a populaţiei din zona fluvială

Publicat

pe

Au acţionat, conform cerinţelor din planurile de cooperare interinstituţională, circa 500 de militari, zece nave militare fluviale din cadrul Flotilei Fluviale Mihail Kogălniceanu, zece ambarcaţiuni rapide ale Regimentului 307 Infanterie Marină Heracleea din Babadag, două ambarcaţiuni ale scafandrilor militari şi alte zece şalupe ale structurilor din Ministerul Afacerilor Interne, precum şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei de Frontieră, ai Gărzii de Coastă, ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Tulcea şi lucrători ai Serviciului de Ambulanţă Judeţean Tulcea.

A fost simulată evacuarea unei localități de pe brațul Sfântu Gheorghe, iar convoiul a fost atacat de forțe ostile. Imediat, ambarcațiunile Forțelor Navale române s-au grupat în dreptul localității Mahmudia și au plecat spre zona de evacuare a civililor, cărora le-au asigurat protecţia.

Apoi au respins atacul inamic. Scenariul a presupus și simularea unui incendiu survenit la bordul unei nave militare, soldat cu un rănit.

 

Victima a fost preluată cu o șalupă a ISU Delta Tulcea și transportată, în siguranță, pe uscat, apoi, cu o ambulanță, la spital. Populația civilă a fost evacuată în siguranţă şi condusă către o tabără de refugiați, pregătită special pentru ei.

O altă secvență a avut loc în Portul Militar Constanța. A fost un exercițiu de executare a unei operațiuni de evacuare a noncombatanților.

Conform scenariului acţiunii, o navă suspectă, jucată de nava hidrografică maritimă Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu, a fost interceptată de Garda de Coastă, iar în urma controlului s-a constatat că la bordul navei suspecte se află peste 12 persoane refugiate.

Refugiații au fost transportați în condiții de siguranță la cheu. În portul militar, Forțele Navale române în colaborare cu alte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională au colaborat eficient.

Conform procedurilor de preluare a refugiţilor, s-a creat un dispozitiv constituit din reprezentanți ai Poliției de Frontieră, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului General pentru Imigrări. Fiecare participant a ştiut să acţioneze conform planurilor de cooperare între instituţiile implicate.

Pe Marea Neagră, navele Forţelor Navale române au continuat secvenţele de instruire. Alături de acestea au acţionat şi nave din Bulgaria, sprijinite de aeronave de patrulare maritimă. De asemenea, ofiţeri de stat major din ţări NATO şi partenere au lucrat în comandamentele  exerciţiului Sea Shield 2023.

Exerciţiul demonstrativ de nimicire a unui desant aerian şi Ziua Distinşilor Vizitatori la Mahmudia au reprezentat sevenţele finale ale exerciţiului Sea Shield 23. Conform scenariului, un inamic a atacat trei puncte strategice din proximitatea Dunării pe calea aerului şi a pus stăpânire pe un cap de pod.

Pentru anihilarea adversarului, militarii români au atacat de pe apă, de pe uscat şi din aer. Au acţionat zece nave, ambarcaţiuni de mare viteză ale infanteriei şi nave de suport logistic, aeronave militare ale Forţelor Aeriene române şi forţe pentru operaţii speciale.

Paraşutiştii au acţionat pe uscat, unde au recunoscut zona prin care a trecut inamicul, iar cu mijloace terestre l-au încercuit şi l-au anihilat.

A fost un exercițiu desfășurat de la simplu la complex. Simplu pentru că ne instruim ca să ştim cum să luptăm, complex pentru că grupul de luptă fluvial pe care l-am condus a fost întărit cu capabilităţi atât din Forţele Terestre, cât şi din Forțele Aeriene.

 

Am creat diferite evenimente, ca să vedem cum reacționăm, și aici mă refer atât la atacuri de la mal a diferitelor grupe de cercetare- diversiune posibil inamice, cât și la elicopter, care a atacat de la joasă înălțime întreg convoiul.

 

Cu adevărat complex, pentru că având capabilități și din alte categorii de armă, putem spune că ne-am instruit, dar și că am executat misiuni și sarcini în comun, adică acel joint pe care ne dorim să-l ducem la performanță, a spus comandorul Octavian Mocanu, coordonatorul exercițiului.

Secvența demonstrativă s-a desfășurat în prezența unor distinși invitați ai șefului Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait.

La bordul navei de comandament Mureș au fost prezenți locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiță Vlad, comandantul Comandamentului Maritim Aliat (MARCOM), viceamiral Mike Utley CB Obe, locțiitorul comandantului Flotei a VI-a a SUA, contraamiral Calvin M. Foster, locțiitorul comandantului Forțelor Navale franceze din Marea Mediterană, contraamiral Jean Emmanuel Roux de Luze, reprezentanți ai conducerilor unor structuri centrale din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul Afacerilor Interne.

 

Sea Shield este un exercițiu multinațional complex, realizat pentru exersarea planificării, conducerii și evaluării acţiunilor în toate mediile de luptă, cu participanți din țări partenere. Secvenţele de instruire au fost diverse şi au implicat forţe multinaţionale, dar şi din sistemul naţional de ordine publică şi securitate naţională.

Exercițiul a fost dezvoltat într-un mediu geopolitic complex, cu o securitate a Mării Negre în degradare și s-a desfășurat în apele naționale ale României și în cele internaționale, cu scopul de a exersa concepte de luptă în mediul maritim, proceduri NATO de angajare și de a evalua capabilitațile forțelor participante.

 

A fost un efort conjugat al tuturor participanţilor, cu o implicare pe măsură a marinarilor militari, care au răspuns la o multitudine de provocări pe toată durata Sea Shield, a specificat comandantul Grupului de Luptă Maritim 23.1, locţiitorul comandantului Flotilei 56 Fregate, comandor Marian Tănase. (L. Irimia, foto –  Lucian Irimia, Cristian Vlăsceanu, Cristina Sîmbeteanu)

Administratie

Avertismentele autorităților de reglementare

Publicat

pe

De

După ce în toamna anului trecut, FTX, a treia cea mai mare platformă de tranzacționare cripto din lume, a intrat în faliment, zilele trecute pe investitorii în criptomonede s-a zburlit din nou pielea.

Şeful Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, Changpeng Zhao, a demisionat de la conducerea companiei, pledând vinovat pentru încălcarea legilor americane privind combaterea spălării banilor, ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției prin care firma va plăti o amendă de 4,3 miliarde de dolari.

De regulă, astfel de evenimente provoacă unde de şoc la nivel internaţional, investitorii grăbindu-se să-şi retragă banii investiţi. În primele 24 de ore de la anunţul demisiei lui Zhao, clienţii Binance au retras peste un miliard de dolari din conturi.

Pe Facebook, la o căutare după cuvântul criptomonede, îţi dai seama de amploarea fenomenului numărând doar paginile şi grupurile cu această tematică existente în România. Primesc, într-o zi, un mesaj pe Messenger de la unul din prietenii din lista de Facebook. M-a luat prin surprindere nu doar faptul că acesta nu mă contactase niciodată astfel, dar, acum, mi se adresa şi la per tu: Ce faci, eşti bine? După ce i-am răspuns că sunt în regulă, mi-a propus o afacere de neratat cu criptomonede.

Am căutat numele în lista de prieteni, constatând că persoana reală anunţase de ceva vreme că i-a fost clonat contul. Practic, persoana care mă contactase încerca să-mi vândă cine ştie ce iluzii, dar a greşit fundamental: nu a intuit cât de apropiat sunt de cel căruia îi clonase contul, adresându-mi-se la persoana I. Una dintre cele mai folosite metode de agăţare a potenţialilor clienţi este aceasta. Prin clonarea unui cont, infractorul cibernetic are acces la lista de prieteni asociată acestuia, după care începe să contacteze diverse persoane. Ţeparii consideră că, primind un mesaj cu un pont despre investiţii, de la un prieten virtual, ţintele vor fi mult mai receptive la propunere.

Mirajul câştigurilor rapide din tranzacţionarea criptomonedelor i-a transformat pe mulţi români în investitori de ocazie, prinşi în mreje de armata de consultanţi financiari şi specialişti în servicii de intermediere financiară, care îşi vânează victimele atât offline, dar, mai ales, online. În urmă cu două luni, un binevoitor de acest tip, Călin Donca, a fost reţinut de DIICOT pentru mai multe infracţiuni financiare, printre care şi înşelăciune cu criptomonede. Acesta îşi racola clienţii pe reţelele sociale, dar mai ales pe TikTok. Posta materiale video în care se afişa cu maşini şi case de lux, promiţând urmăritorilor o viaţă la fel ca a lui dacă îi vor urma sfaturile.

Donca este acuzat că a păcălit sute de oameni să investească într-o monedă virtuală inventată de el, susţinând că investiţiile le vor aduce câştiguri de 100 de ori mai mari. În acest mod, a obţinut peste 700.000 de euro. În plus, Donca şi-a lipit imaginea de aceea a lui Dorian Popa, un aşa-zis influencer, cu mare priză la generaţia TikTok. Donca îşi cizela imaginea de investitor de încredere şi prin apariţiile în diverse podcasturi realizate pe YouTube, precum şi prin apariţiile la emisiuni tv, una dintre acestea fiind Chefi la Cuţite difuzată de Antena 1.

Pe deasupra, organiza conferinţe la care se strângeau tineri dornici de înavuţire rapidă, oferindu-le sfaturi cum să ajungă și ei la fel de sus. Generaţia care vânează miraje pe TikTok nu ştie probabil că indivizi precum Donca vindeau aceleaşi sfaturi părinţilor lor, în anii ’90. Cum nici oamenii păgubiţi de Caritas sau FNI nu au mai recuperat nimic din ceea ce băgaseră la înmulţit cu zece sau cu o sută, la fel şi tiktokerii lui Donca îşi vor muşca buza de ciudă, aşteptând următorul vânzător de iluzii.

Economica.net scrie că ţara noastră are una din cele mai slab dezvoltate piețe financiare clasice din Europa, dar se poate lăuda că este în elita europeană în ceea ce privește investiţiile în piața cripto. Sursa citată estimează că între 500.000 și 800.000 de români investesc în acest tip de active, deşi nicio instituţie a statului nu recomandă asemenea investiţii. Un caz expus de sursa citată, în urmă cu două luni, vorbeşte despre cum o firmă din Voluntari, Ilfov, a lăsat cu ochii-n soare în jur de 900 de români.

Aceştia nu mai au acces la conturile proprii, iar activele li s-au evaporat. Un păgubit care a vorbit cu reporterii economica.net a precizat că investiţiile unora au ajuns şi la un milion de euro, în timp ce mulţi au pariat zeci sau sute de mii de euro. Aceştia nu doar că nu au acces la câştigurile din banii investiţi, dar nu mai pot recupera nici măcar sumele de bază. Conform celui citat de economica.net, proprietarii firmei vorbeau în aşa fel încât dădeau impresia că sunt persoane care aveau cunoștințe temeinice în domeniul financiar, inspirând încredere. Câştigurile erau mari pe hârtie, însă, dacă cineva voia să retragă sumele acumulate, era atenţionat că este o decizie neinspirată care l-ar putea priva de câştiguri viitoare mult mai mari.

Schema aplicată pare a fi una de tip Ponzi. De obicei, în asemenea cazuri, la început clienţii sunt contactaţi des, li se vorbeşte într-un limbaj elevat, iar ei prind încredere că au de-a face cu oameni de încredere care se pricep la ceea ce fac. Dacă deponenţii nu retrag sume mari din cele acumulate, firma poate face rambursări către unii investitori, creând astfel impresia de stabilitate. Problema apare când mai mulţi investitori fac retrageri mari, iar schema nu mai poate fi susținută.

Avertismentele autorităților de reglementare

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, un critic aspru al criptomonedelor, a relatat că unul dintre fii săi şi-a pierdut aproape toţi banii investiţi în active cripto. Lagarde consideră criptomonedele instrumente speculative, fără valoare, un instrument folosit deseori de infractori pentru activităţi ilicite. Comisia Europeană atenţionează că există peste 17.000 de criptoactive diferite, unele fiind denumite monede virtualemonede digitale sau tokenuri. Piața criptomonedelor nu este reglementată și supravegheată, astfel că există posibilitatea reală de a pierde toți banii investiți în aceste active.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România informează că trebuie să fim vigilenți la publicitatea înșelătoare, inclusiv aceea făcută prin platforme de comunicare socială și influenceri. Câștigurile rapide şi mari promise trebuie să dea de gândit consumatorilor, dacă par prea bune ca să fie adevărate. Păgubiţii trebuie să fie conștienți că nu dispun de nicio cale de atac sau protecție, întrucât criptoactivele, produsele  și  serviciile  conexe  nu  intră sub  incidența protecției existente în temeiul normelor actuale ale UE privind serviciile financiare. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Administratie

Poliţiştii de frontieră au derulat activităţi procedurale într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracţional organizat și contrabandă.

Publicat

pe

De

În cauză, procurorii au dispus reținerea a trei inculpați și măsura controlului judiciar față de un al patrulea. Față de cei trei reținuți, instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În fapt,bărbaţii au fost prinși în flagrant în timp ce dețineau în vederea comercializării ţigarete de contrabandă, de provenienţă ucraineană.

În cursul aceleași zile, au fost puse în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţului Suceava, fiind identificate și ridicate un număr de 787.280 țigarete de provenienţă extracomunitară, patru autovehicule folosite în activitatea infracţională, precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, au fost identificate și alte  bunuri fără documente de provenienţă, ambalate în cutii de carton și recipiente din plastic purtând  mențiuni în limba  ucraineană,  care au fost predate Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în luna noiembrie 2023, inculpații (cetățeni români și ucrainieni) au constituit pe raza județului Suceava un grup infracţional organizat, avînd drept scop introducerea ilegală în România a unor  cantităţi  de ţigarete de provenienţă extracomunitară. Acestea au fost transportate cu   autovehicule având locaşuri special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului infracţional, de unde au fost  ulterior mutate temporar în alte locații până la comercializarea către clienţi din ţară.

La data de 02.12.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a dispus arestarea preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi cu sprijinul jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție, mai previzeaza sursa citata. (Paul  D.).

Citeste in continuare

Administratie

​Un cutremur de 4,7 pe scara Richter s-a produs luni, la ora 00:05, la adâncimea de 140 de kilometri. Seismul s-a simțit și în București

Publicat

pe

De

„În ziua de 04.12.2023, 00:05:48 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea 4.7, la adâncimea de 140 kilometri”, conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la 53 kilometri vest de Focșani, 59 kilometri nord-vest de Buzău, 61 kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 kilometri est de Brașov și 85 kilometri nord-est de Ploiești.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv13 ore ago

Fapte care nu pot fi acceptate într-un stat care se vrea a fi „de drept”, „nu de drepți”

Deoarece lista judecătorilor din cadrul Tribunalului București care ignoră cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună drepturile fundamentale...

Exclusivo zi ago

Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală” ies la iveală!(I)

„Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/DOCUMENTE/Inregistrari audio (IV) Boși, locotenenți, soldați: Mafia...

Exclusiv2 zile ago

SANTAJELE MAFIEI CU AUTORITATI ale statului roman/Grupul de crima financiar – organizata locala cu sprijinul politistilor corupti si cu sprijinul parchetelor si instantelor/Documente si inregistrari audio, in exclusivitate/Azi, orele 13.00

Noua mafie a lui Portocală, prejudicii de milioane de euro! Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Contractele...

Exclusiv2 zile ago

Demersul studenților de la Academia de Poliție „A. I. Cuza”- continuă!!!

În urma ultimului incident declanșat de focarul de toxiinfecție alimentară ce a durat mai bine de 10 zile, timp în...

Exclusiv3 zile ago

Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO –  IN EXCXLUSIVITATE

Articol pentru cititori dar, in special, O SCRISOARE DESCHISA pentru: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu precum si pentru si/sau in...

Exclusiv3 zile ago

Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?

Purtatorul de vorbe al IGPR a fost avansat la gradul de chestor, la 34 ani. Nascut in ’89, cu Academia...

Exclusiv3 zile ago

Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța

Remus, un tânăr de 22 de ani, din Vâlcea, care a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina, promoție 2023,...

Exclusiv6 zile ago

Caracatita BUZATU si Justitia Sa Privata: TRIBUNALUL VASLUI, ultima veriga de lupta impotriva coruptiei generalizate, inainte de Consiliul JAI

Dupa acuzele aduse de la nivelul conducerii aliantei Nord-Atlantice, prin pozitia ferm si autoritar exprimata de secretarul general adjunct NATO,...

Exclusiv6 zile ago

VICTORIE ZDROBITOARE ÎN INSTANȚĂ, A POLIȚISTULUI CĂNĂRĂU ÎMPOTRIVA POLIȚIEI NEAMȚ. FIȘE DE EVALUARE ANULATE DE JUDECĂTORI pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai hărțuiți) polițiști din Neamț, lider al Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, a obținut...

Exclusivo săptămână ago

Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

Polițiștii giurgiuveni au protestat ieri pentru a opta oară în fața sediului IPJ Giurgiu față de decizia de modificare a...

Exclusivo săptămână ago

Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. După...

Exclusiv2 săptămâni ago

Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (IV) Ticăloșie deghizată în bune intenții!/Masca...

Exclusiv2 săptămâni ago

Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie

Întrebare de Radio Erevan: Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”? Răspuns corect: paturile...

Exclusiv2 săptămâni ago

Ploiești: „Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (III)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Un pericol zilnic la sănătatea studenților și angajaților de la Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din București

Dacă aceste imagini vi se par că seamănă cu secvențele de Gaza, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv