Connect with us

Anchete

Informații referitoare la drepturile de care pot beneficia după absolvirea unităților de învățământ

Publicat

pe

Având în vedere că absolvenții promoției Aprilie – 2023 ai școlilor de poliție vor trebui să se prezinte luni, 10.04.2023, ora 08:00 la sediul unităților de poliție teritoriale în care au fost repartizați pentru a fi luați în evidențe de către reprezentanții serviciilor de resurse umane și pentru a parcurge un nou proces de repartizare la nivelul structurilor subordonate, în ordinea mediilor obținute la absolvire, venim în sprijinul acestora cu câteva informații referitoare la drepturile de care pot beneficia după absolvirea unităților de învățământ, precizeaza cei din Sindicatul Europol.

De menționat este faptul că unele structuri din cadrul Poliției de Frontieră au înțeles că timpul de vineri de la absolvire și până mâine dimineață e prea scurt, fapt pentru care au aprobat concediu de odihnă pentru câteva zile pentru ca proaspeții absolvenți să-și identifice o un imobil pentru închiriere.

1.ÎNVOIRE PLĂTITĂ – baza legală este reprezentată de art. 21 alin. 1 lit. d) din Anexa VI a Legii nr. 153/2017. Aceasta se acordă la cerere, astfel încât polițiștii să poată avea timpul necesar identificării unui spațiu de locuit și pentru transportarea lucrurilor personale de la locuința de domiciliu la cea pe care au identificat-o în vederea închirierii.

Vezi aici-Model de cerere pentru acordarea a 5 zile lucrătoare de învoire plătită!

2. INDEMNIZAȚIA DE INSTALARE – în valoare de 790 lei, se acordă o singură dată absolvenților instituțiilor de învățământ ale MAI, la numirea în prima funcție în baza unei solicitări scrise. Acest drept este reglementat de prevederile Legii nr. 153/2017, Legii nr. 360/2002, precum și de cele ale OMAI nr. S/7/2018.

Vezi aici-Model de cerere pentru acordarea indemnizației de instalare!

3.COMPENSAȚIA DE CHIRIE – în valoare de aproximativ 370 lei. Izvorul dreptului referitor la compensația de chirie își are natura în cuprinsul prevederilor art. 31 alin. (1) și alin. (11) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Polițiștii au dreptul la o compensație lunară pentru chirie, calculată în raport cu salariul de bază corespunzător lunii pentru care se cuvine acest drept, în cuantum de:

 1. 50% din salariul de bază, dacă locuiesc în municipii, stațiuni turistice ori balneare sau în localități cu situații deosebite;
 2. 40% din salariul de bază, dacă locuiesc în alte localități decât cele prevăzute la lit. a).

Cum poți beneficia de compensația lunară de chirie?

 • completezi un contract de închiriere cu proprietarul care se va înregistra la ANAF -2 exemplare;
 • completezi un raport tipizat pentru acordare a compensație chirie ;
 • completezi o cerere tipizată pentru locuință de serviciu (în cele mai multe cazuri nu sunt disponibile locuințe de serviciu) – modelul de cerere tipizată poate fi solicitat de la secretariatul unității sau de la structura de resurse umane;
 • atașezi o copie a cărții de identitate;
 • le depui la unității pentru a fi trimise la Serviciul Resurse Umane;
 • acest drept se primește cu data înregistrării raportului.

4.DECONTARE TRANSPORT LA ȘI DE LA LOCUL DE MUNCĂ – procedura este reglementată de prevederile HG nr. 1198/2022 și de Ordinul MAI nr.  181/2022 și se grupează în 3 categorii, după cum urmează:

 1. deplasarea zilnică de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință, în limita a 70 km. Acest tip de decontare nu poate fi atribuită în paralel cu compensația lunară pentru chirie.
 2. decontarea deplasării săptămânale de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință pe o distanță cuprinsă între 71 și 300 de km. De acest tip de decontare puteţi beneficia în paralel cu compensația lunară pentru chirie.
 3. decontarea deplasării bilunare de la domiciliu sau reședință la locul de muncă și de la locul de muncă la domiciliu sau reședință pe o distanță cuprinsă între 301 si 1000 km. De acest tip de decontare puteţi beneficia în paralel cu compensația lunară pentru chirie.

Vezi aici-Model de raport privind solicitarea alocării la suma forfetară lunară/săptămânală/bilunară aferentă transportului!

De asemenea, este important de reținut faptul că în conformitate cu prevederile art. 12  din HG nr. 1198 din 2022, polițiștii au dreptul anual, la acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă sub forma unei sume forfetare, în procent de 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv suma de 637 lei. Acest drept se acordă pentru efectuarea concediului de odihnă aferent anului calendaristic pentru care se cuvine sau pentru efectuarea concediului de odihnă restant.

Vezi aici-Model de raport privind acordarea contravalorii transportului pentru efectuarea concediului de odihnă!

5.DECONTARE SERVICII TURISTICE IN CONCEDIU – în valoare de 1450 lei. Polițiștii beneficiază de decontarea serviciilor turistice în cuantum de 1450 lei pentru  structurile turistice clasificate de pe teritoriul României. Decontarea serviciilor turistice se poate efectua de mai multe ori, până la limita valorică de 1450 lei, condiția minimă este ca polițistul să fie cazat pentru cel puțin o zi în perioada în care solicită decontarea. De precizat este faptul că unitatea turistică trebuie să se regăsească în lista structurilor turistice clasificate aflată pe site-ul Ministerului Turismului –  http://turism.gov.ro/web/autorizare-turism/.

Serviciile turistice pentru care se decontează cuprind: 

 • servicii cazare;
 • alimentație publică(masă restaurant);;
 • tratament balnear și agrement.

Factura fiscală trebuie să conțină următoarele elemente:

 • denumirea serviciilor turistice (ex. servicii cazare și masă etc.);
 • denumirea unității turistice ( numele pensiunii/hotelului, ex. Hotel Olimp, Pensiunea Eden )*
 • perioada cazării (ex. 03.05-06.05.2022);
 • numele și prenumele titularului; *A nu se confunda cu numele firmei care administrează unitatea de cazare.

Actele care se depun la structurile financiare sunt următoarele:
• factura fiscală;
• bon fiscal/chitanță pentru a face dovada plății
• raport tipizat.
* Plata serviciilor turistice se poate face numai de către polițist sau de către soțul/soția acestuia.

Vezi aici-Model de raport privind decontarea serviciilor turistice!
 
6.CONCEDIU DE ODIHNĂ – 32 zile  calendaristice anual (pentru absolvenții școlilor de agenți de poliție sesiunea aprilie 2023 se vor acorda 24 zile calendaristice în anul 2023). Este un drept prevăzut de art. 28 alin. 1 lit. e) din Legea nr. 360/2002, iar condițiile de acordare, cuantumul și tipurile de concedii de care pot beneficia polițiștii sunt prevăzute în cuprinsul HG 1578/2002. Polițiștii au dreptul, în fiecare an calendaristic, la un concediu de odihnă plătit, a cărui durată se stabilește în raport cu vechimea lor în serviciu, după cum urmează:

 1. 32 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de până la 10 ani;
 2. 38 de zile calendaristice, pentru cei cu o vechime în serviciu de peste 10 ani.

Vezi aici-Model de raport pentru solicitarea concediului de odihnă!

7. CONCEDIU DE STUDII – 30 de zile. Izvorul de drept este reprezentat de prevederile HG nr. 1578/2002 și ale OMAI nr. 438/2003. În acest sens, polițiștii pot solicita acordarea zilelor de concediu de studii, după ce în prealabil au făcut dovada faptului că sunt înscriși la o instituție de studii universitare acreditate,  mai precizeaza sursa citata. (cerasela N.).

Vezi aici-Model de raport pentru aprobarea concediului de studii!

 

 

Anchete

Vi-l mai amintiti pe procurorul DNA Camelus Paduraru, despre care avocatii spuneau ca este cel mai enervant procuror de sedinta?

Publicat

pe

De

Ei bine, dupa pensionare, fostul procuror a ajuns fix avocat., dezvaluie Lumea Justritiei.

Aflam asta de pe pagina de Facebook a lui Camelus Paduraru!

Si tot de acolo aflam ca acelasi Camelus se crede Cicero, sau ar vrea sa fie precum Cicero. In acest sens, daca va uitati la linkul paginii de Facebook a lui Camelus, veti observa ca numele acestuia este “cicero.filosof” (vezi facsimil). Te doare capul, nu altceva! In plus, va rugam sa mai remarcati ca fostul procuror si-a pus diacritica doar la numele de familie, nu si la prenume. Probabil ca s-a gandit ca astfel va suna latineste. Oricum: situatia nu e grava, daca ne gandim ca altii se cred Napoleon (ca tot ruleaza zilele astea filmul in cinematografe). (Irinel I.).

Altfel, va dati seama ce mandrie trebuie sa fie pe avocati la gandul ca sunt colegi cu unul care a pledat in instanta pentru condamnarea unor oameni trimisi nevinovati in judecata de DNA? (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj

Publicat

pe

De

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, are saptamana viitoare o sansa de a scapa de condamnarea de 5 ani inchisoare cu executare pentru luare de mita primita in urma cu cateva zile la Curtea de Apel Cluj, dezvaluie Lumea Justitiei. Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj, stramutare intemeiata pe motiv ca una dintre judecatoarele care l-au condamnat – Georgiana Rodica Farcas-Hingan – se afla in stare de incompatibilitate, dupa ce a facut denunt impotriva soacrei primarului, deci era in vadita relatie de dusamanie cu acesta. E drept judecatoarea Farcas-Hingan a formulat declaratie de abtinere, insa aceasta a fost una la misto, fiind respinsa de colegii sai de la Curtea de Apel Cluj.

Revenind la cererea de stramutare depusa de Chereches, inregistrata inainte de pronuntarea deciziei definitive, aceasta va fi judecata chiar daca hotararea de condamnare a fost pronuntata, o eventuala admitere a ei avand un impact major: decizia de condamnare va fi desfiintata, conform art. 74 alin. 5 din Codul de procedura penala, iar dosarul in care a fost condamnat de va rejudeca, din faza apelului. In ceea ce priveste completul la care a picat Catalin Chereches si care va decide asupra cererii de stramutare, el este format din judecatoarele Oana Burnel, Simona Cirnaru si Rodica Aida Popa (foto). Daca are sau nu primarul vreo sansa, va lasam pe dvs sa trageti concluzia.

Totusi, trebuie sa spune ca o asemenea cerere de stramutare ar trebui admisa de pe scaun, din punctul nostru de vedere. Asta intrucat este inadmisibil ca un inculpat, oricare ar fi el, sa fie judecat de o judecatoare ce a facut denunt impotriva unui membru al familiei respectivului inculpat. Nu exista nici cea mai mica aparenta de impartialitate, iar intreaga solutie este vulnerabilizata tocmai din cauza pastrarii Georgianei Rodica Farcas-Hingan in complet, existand asadar o legitima suspiciune privind incalcarea dreptului la un proces echitabil. Altfel, povestea ca primarul Chereches ar fi premeditat cazul cu soacra sa care ar fi incercat mituirea judecatoarei Farcas-Hingan pentru a o face pe aceasta incompatibila, obtinand in acest mod o reluare a judecatii apelului pentru a intra in prescriptie este doar o poveste, in conditiile in care fapta de luare de mita se prescria abia in primavara anului vitor, deci era timp pentru finalizarea dosarului intr-o eventuala rejudecare a apelului. (Irinel I.).

Citeste in continuare

Anchete

Gabriela Scutea este acum Inalt Consilier UE pe probleme de justitie si procuratura pentru Republica Moldova

Publicat

pe

De

Plecata din sistem in urma cu cateva luni, desigur cu o pensie consistenta, semnatara nelegalului Protocol PICCJ-SRI (care a stat la baza constituirii echipelor mixte dintre procurori si ofiteri SRI) a ajuns Inalt Consilier al UE, dezvaluie Lumea Justitiei. Ne referim la Gabriela Scutea (foto), fost Procuror General al Romaniei si fosta mana dreapta a Laurei Kovesi. Gabriela Scutea este acum Inalt Consilier UE pe probleme de justitie si procuratura pentru Republica Moldova. Scutea isi desfasoara activitatea in cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, al carui obiectiv este de sprijinire a autoritatilor de la Chisinau in implementarea agendei de reforma, in cadrul procesului de aderare la UE. Va dati seama ce reforma va face Scutea. Saracii moldoveni…(Irinel I.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv2 ore ago

Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală” ies la iveală!(I)

„Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/DOCUMENTE/Inregistrari audio (IV) Boși, locotenenți, soldați: Mafia...

Exclusiv13 ore ago

SANTAJELE MAFIEI CU AUTORITATI ale statului roman/Grupul de crima financiar – organizata locala cu sprijinul politistilor corupti si cu sprijinul parchetelor si instantelor/Documente si inregistrari audio, in exclusivitate/Azi, orele 13.00

Noua mafie a lui Portocală, prejudicii de milioane de euro! Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Contractele...

Exclusiv13 ore ago

Demersul studenților de la Academia de Poliție „A. I. Cuza”- continuă!!!

În urma ultimului incident declanșat de focarul de toxiinfecție alimentară ce a durat mai bine de 10 zile, timp în...

Exclusiv2 zile ago

Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO –  IN EXCXLUSIVITATE

Articol pentru cititori dar, in special, O SCRISOARE DESCHISA pentru: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu precum si pentru si/sau in...

Exclusiv2 zile ago

Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?

Purtatorul de vorbe al IGPR a fost avansat la gradul de chestor, la 34 ani. Nascut in ’89, cu Academia...

Exclusiv2 zile ago

Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța

Remus, un tânăr de 22 de ani, din Vâlcea, care a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina, promoție 2023,...

Exclusiv5 zile ago

Caracatita BUZATU si Justitia Sa Privata: TRIBUNALUL VASLUI, ultima veriga de lupta impotriva coruptiei generalizate, inainte de Consiliul JAI

Dupa acuzele aduse de la nivelul conducerii aliantei Nord-Atlantice, prin pozitia ferm si autoritar exprimata de secretarul general adjunct NATO,...

Exclusiv5 zile ago

VICTORIE ZDROBITOARE ÎN INSTANȚĂ, A POLIȚISTULUI CĂNĂRĂU ÎMPOTRIVA POLIȚIEI NEAMȚ. FIȘE DE EVALUARE ANULATE DE JUDECĂTORI pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai hărțuiți) polițiști din Neamț, lider al Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, a obținut...

Exclusiv6 zile ago

Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

Polițiștii giurgiuveni au protestat ieri pentru a opta oară în fața sediului IPJ Giurgiu față de decizia de modificare a...

Exclusivo săptămână ago

Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. După...

Exclusivo săptămână ago

Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (IV) Ticăloșie deghizată în bune intenții!/Masca...

Exclusivo săptămână ago

Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie

Întrebare de Radio Erevan: Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”? Răspuns corect: paturile...

Exclusiv2 săptămâni ago

Ploiești: „Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (III)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Un pericol zilnic la sănătatea studenților și angajaților de la Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din București

Dacă aceste imagini vi se par că seamănă cu secvențele de Gaza, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni la...

Exclusiv2 săptămâni ago

DOCUMENTE PARCHET/Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (II)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv