Featured
Rămîne de văzut dacă șmecheria NASA îi va servi lui Biden anul viitor

(Preluare Inpolitics):
În ziua de azi, pare că nici măcar în democrațiile consolidate nu se mai precupețește vreo resursă cînd e vorba de cîștigat alegeri. Totul pentru front, totul pentru victorie pare să fi devenit sloganul războaielor politice. E drept, excesele nu prind mereu. Sanna Marin a pierdut alegerile în Finlanda în pofida celui mai mare balon de oxigen care se putea imagina, anume anunțul cu 48 de ore înaintea scrutinului că țara intră în NATO la 48 de ore după el. Urmează la rînd Joe Biden, în al cărui pix stă bugetul NASA. Care NASA tocmai a anunțat că după 52 de ani, americanii pleacă iar spre Lună, să le dea rușilor peste bot. Care lansare e fix în luna alegerilor prezidențiale de anul viitor. A naibii coincidență, ar fi zis Irina Nistor.
Pentru o țară aspirantă la aderarea în marile organisme occidentale, acceptul oficial e un Sf.Graal politic. Iar finlandeza Sanna Marin, premierul profund devotat Bruxellesului și Washingtonului, a primit Sfîntul Graal în cel mai prețios moment cu putință: cu 48 de ore înaintea alegerilor parlamentare care au avut loc duminică.
”Finlanda va adera oficial la NATO în următoarele zile. Aştept cu nerăbdare arborarea drapelului Finlandei la sediul NATO în zilele următoare” a anunţat vineri secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg.
Degeaba ditamai pleașca electorală. Duminică, Marin a pierdut alegerile și vin la putere naționaliștii și conservatorii, adică acei politicieni prea puțin pe gustul bruxellez. Glonțul NATO a fost tras în vînt.
Aproape concomitent, NASA a anuțat că s-a stabilit echipajul de astronauți care va porni anul viitor în cea mai mare misiune selenară după misiunile Apollo dintre 1969-1972. În prima etapă se va zbura în jurul Lunii, iar după cîteva luni vom avea o nouă aselenizare.
Programul spațial american a fost dintotdeauna o afacere politico-electorală în SUA. Să nu uităm, promisiunea aselenizării a contat imens în alegerea lui JFK calitate de președinte, după o campanie electorală în care a promis superioritatea americană față de URSS în domeniul explorării spațiului. La o zi după ieșirea rusului Gagarin în spațiu, congresul SUA a luat foc și a pritocit un proiect de accelarare a programului spațial. ”Pînă la sfîrșitul acestui deceniu, pe Lună trebuie să pășească un om și să se întoarcă în siguranță pe Pământ” a decretat Kennedy.
Aselenizarea din 1969 chiar a fost un moment istoric pentru americani și pentru omenire. O lovitură în plexul rușilor, care nici azi nu au ajuns acolo. Poate unde nu era mare lucru de invadat.
Următoarea mare misiune selenară va dezmorți programul spațial american, e clar. Poate și moralul cam scăzut al americanilor.
Dar, interesantă coincidență: lansarea navetei Artemis 2, cu un echipaj din patru astronauți politically correct selectați, incluzînd o femeie și un inginer de culoare, a fost decisă ca fiind concomitent cu alegerile prezidențiale din SUA, în noiembrie 2024. Ceea ce înseamnă că ultimele săptămîni înaintea scrutinului, Joe Biden și democrații vor avea un os electoral zdravăn de ros. Dacă i-a ajutat lui JFK, de ce nu i-ar servi și lui Biden? Ca să se asigure că treaba merge bine, Biden tocmai a mărit consistent bugetul NASA pe 2024 cu 8%, adica aproape 30 de miliarde de dolari.
Nu mai amintim că pînă și candidatul român Geoană a încercat să folosească programul spațial american, cînd a anunțat înaintea alegerilor din 2008 că a vorbit cu prietenii lui de la NASA să trimită un român în spațiu. Știrea a fost rapid dezumflată de NASA, care a dezmințit categoric, dar asta nu l-a împiedicat pe Geoană să reia teza în 2009, în campania pentru prezidențiale.
Rămîne de văzut dacă șmecheria NASA îi va servi lui Biden anul viitor. Că șmecheria NATO a dat chix cu brio, în Finlanda.
Exclusiv
Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

(Cristina T.).
Featured
Băncile se pot apuca de imobiliare. CCR a decis că Legea privind darea în plată a caselor este constituțională

Curtea Constituțională a respins ca neîntemeiate excepțiile de neconstituționalitate ridicate de băncile străine în privința Legii privind darea în plată. Avocații băncilor au considerat că returnarea imobilelor luate prin credit ipotecar și stingerea datoriilor afectează interesele financiare ale instituțiilor, invocând faptul că debitorii și-au asumat riscurile la semnarea contractelor.
Curtea Constituțională a pus capăt, definitiv, încercărilor repetate ale băncilor de a anula efectele Legii privind darea în plată, care permitea debitorilor să returneze casele cumpărate prin credite instituțiilor financiare, în condițiile în care fluctuația cursului valutar creștea cu peste 52,6% față de cursul de la data încheierii contractului sau obligația de plată lunară a creditului creștea cu peste 50%.
Legea a fost una salvatoare pentru zecile de mii de contracte de credite ipotecare, afectate de o creștere enormă a ratei lunare, din cauza majorării dobânzilor. Consecința gravă era că, pe lângă faptul că cedau băncilor imobilele cumpărate, debitorii erau obligați să achite în continuare rate, din cauza scăderii prețurilor pe piața imobiliară. Instituțiile financiare care au ridicat excepții de neconstituționalitate au fost Societatea Credit Europe Bank România, Societatea First Bank, Societatea Credit Europe Bank România, Societatea Raiffeisen Bank, Societatea Banca Românească, Societatea Credit Europe Bank NV din Amsterdam, Societatea Credit Europe Bank NV din Amsterdam și Societatea Credit Europe Ipotecar IFN.
Reprezentanții legali ai acestora au invocat faptul că Legea nr. 52/2020 aduce o gravă atingere dreptului la libertate economică și libertății comerțului, întrucât intervine în raporturile juridice încheiate între profesionist și consumator, afectând în mod direct contraprestația la care creditorul este îndreptățit prin încheierea contractelor de credit. Modificarea condițiilor economice pe parcursul executării unui contract de credit, condiții care nu sunt sub influența creditorului, nu justifică modificarea obligației esențiale a debitorului, prin lipsirea creditorului de posibilitatea recuperării creanței în integralitatea sa, au arătat aceștia.
Atacuri furibunde
Băncile au susținut că Legea nr. 52/2020 modifică raporturi juridice contractuale, intervenind exclusiv în favoarea uneia dintre părțile contractului, prin prejudicierea patrimoniului celeilalte părți contractante, instituind o discriminare inacceptabilă între subiecții de drept privat. Totodată, legea ar încălca libertatea economică și dreptul de proprietate, prin instituirea unei obligații în sarcina creditorilor de a se conforma dreptului debitorilor exercitat în baza legii în mod unilateral și neîngrădit de a schimba prețul unui contract deja executat sau în curs de executare.
”Libertatea contractuală a părților nu presupune doar libertatea părților de a-și asuma obligații și de a dobândi drepturi într-un mecanism contractual agreat de acestea, ci și libertatea de a-și asuma riscuri ale contractului care pot fi deopotrivă juridice și economice. Odată cu asumarea riscului prin contracte cu putere de lege se naște și obligația părților contractante de a respecta riscurile asumate, iar modificarea/reașezarea riscurilor asumate prin contract sau chiar modificarea prețului agreat de părți nu poate avea loc printr-o ingerință a legiuitorului în economia contractului”, se precizează în critica de neconstituționalitate.
Și-au asumat riscurile
Legea criticată prevede că fluctuația cursului valutar cu peste 52,6% față de cursul de la data încheierii contractului sau creșterea cu peste 50% a obligației de plată lunară a creditului, urmare a majorării ratei de dobândă variabilă, menținute pe o durată de cel puțin 6 luni, pot constitui motive pentru darea în plată a bunului achiziționat. Reprezentanți băncilor susțin însă că, atunci când a constituit garanția asupra imobilului, creditorul și-a asumat riscul executării silite în caz de neplată, iar atunci când debitorul și-a asumat riscul evenimentului așa-zis imprevizibil, impreviziunea nu își mai găsește aplicare.
Mai ales că că debitorii au contractat credite pentru o perioadă îndelungată, respectiv 20-30 de ani, iar analiza impreviziunii nu se poate raporta doar la ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată. Fiind o perioadă foarte scurtă, nu se poate concluziona că această creștere a ratelor raportat la dobânda variabilă este una ireversibilă.
Scop legitim
Curtea Constituțională a apreciat că atât timp cât la evaluarea gradului de îndatorare a persoanei trebuia să se țină seama de această fluctuație a cursului valutar, însemna că, în sine, ea era de natură să perturbe relația dintre consumator și profesionist, pentru că plasa o sarcină excesivă în privința celui dintâi, iar capacitatea sa de rambursare a creditului era afectată. Cu alte cuvinte, se trece în registrul riscului supraadăugat.
”Scopul legitim urmărit se circumscrie conceptului de protecție a consumatorului prin înlăturarea pericolului ruinei sale contractuale iminente. În continuare, Curtea a reținut că măsura criticată configurează un just raport de proporționalitate între interesele generale și cele particulare, în sensul că pune în balanță, pe de o parte, protecția imediată și nemijlocită a consumatorilor, așadar a unei largi sfere de persoane care, deși situate într-un raport de egalitate juridică, formală cu profesioniștii, totuși, sub aspectul puterii lor economice, apreciate în mod individual, se află într-o evidentă relație de inferioritate, și, pe de altă parte, interesul profesioniștilor de a-și vedea executate sumele de bani rezultate din contractele de credit”, se arată în Decizia Curții Constituționale.
Anchete
Va dati seama cat de mare este disperarea?/”Intregul dosar al DNA este vulnerabilizat din cauza ca procurorul de caz George Adrian Matei este anti-vaccinist”

Asa ceva este ireal! Am auzit cea mai tare aparare venita din zona #rezist in cazul afacerii cu vaccinuri anti-Covid, cu prejudiciu de peste 1 miliard de euro adus statului, caz in care DNA ii acuza de fapte de abuz in serviciu pe fostul premier Florin Citu si ministrii USR ai Sanatatii, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, dezvaluie Lumea Justitiei. Fiti atenti: cica intregul dosar al DNA este vulnerabilizat din cauza ca procurorul de caz George Adrian Matei (foto) este anti-vaccinist. Nu este o gluma, este cat se poate de serios: aceasta idee se vantura prin zonele #rezist si este prezentata drept argument pentru combaterea anchetei DNA. Doamne fereste! Va dati seama cat de mare este disperarea? (Irinel I.).
-
Administratieacum 5 zile
România deţine cea mai modernă versiune de PATRIOT existentă acum în lume
-
Exclusivacum 5 zile
Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta
-
Featuredacum 5 zile
In urma SEDINȚEI de la A.N.P. ii raspundem, public/oficial, comisarului șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN
-
Exclusivacum 5 zile
Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie
-
Featuredacum 5 zile
Generalul cu patru stele(r) Silviu Predoiu, fost șef al spionajului românesc, și-a anunțat decizia de a candida anul viitor la președinția României din partea formațiunii politice pe care a înființat-o, Partidul Liga Acțiunii Naționale
-
Featuredacum 2 zile
Testarea politistilor care ieseau din serviciu si care intrau in serviciu pentru depistarea consumului de alcool si substante stupefiante
-
Exclusivacum 2 zile
Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului
-
Ancheteacum 20 de ore
Va dati seama cat de mare este disperarea?/”Intregul dosar al DNA este vulnerabilizat din cauza ca procurorul de caz George Adrian Matei este anti-vaccinist”