Connect with us

Administratie

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu Elisa Ferreira și Nicolas Schmit

Publicat

pe

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme și Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

În cadrul întrevederii, la care a participat și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș,  a fost prezentat impactul pozitiv al fondurilor europene pentru dezvoltarea României și recuperarea decalajelor dintre regiuni.

Premierul României le-a mulțumit comisarilor europeni pentru sprijinul acordat în configurarea programelor aferente Politicii de Coeziune, din perioada de programare 2021-2027,  a căror valoare totală depășește 46 de miliarde de euro.

“Pentru cetățenii români, finanțările asigurate prin Politica de Coeziune sunt esențiale și rămân prioritare în domenii precum sănătate, educație,  transport, locuri de muncă, creștere economică inteligentă și recuperarea decalajelor de inovare, conectivitate, dezvoltare durabilă și tranziție verde, dezvoltare regională, reducerea riscurilor pentru cei expuși la sărăcie sau excluziune socială, tranziție către neutralitate climatică.

Alături de fondurile asigurate prin PNRR și banii europeni din perioada de programare 2014-2020, din care țara noastră mai are încă de cheltuit sume importante, toate aceste resurse reprezintă pentru Guvern garanția că reformele așteptate de oameni și creșterea calității vieții lor au finanțarea asigurată. Cea mai bună dovadă a importanței fondurilor europene am avut-o anul trecut, când, în ciuda multiplelor provocări economice cu care ne-am confruntat, cele 11 miliarde de euro atrase din aceste fonduri au generat creștere economică și derularea de proiecte de dezvoltare. La nivelul Executivului, alături de Comisia Europeană, vom continua cooperarea pentru a ne asigura că folosim în interes public fiecare euro alocat țării noastre. Politica de Coeziune este cel mai valoros instrument în beneficiul cetățenilor noștri și trebuie să îi consolidăm perspectivele, fără a permite diluarea viziunii acesteia, așa cum o regăsim în Tratatul Uniunii Europene”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

„Având în vedere creșterea economică impresionantă a României, mă bucur foarte mult că am avut ocazia să discutăm cu prim-ministrul Ciucă și cu ministrul Boloș despre detaliile sprijinului acordat prin politica de coeziune pentru consolidarea unei strategii solide de dezvoltare echilibrată din punct de vedere teritorial și social pentru întreaga țară”, a declarat comisarul european Elisa Ferreira.

„Situația actuală dificilă și tranzițiile implică multe provocări pentru România. Fondurile europene pot sprijini o dezvoltare economică și socială echitabilă și pot ajuta Guvernul român să găsească soluții potrivite pentru combaterea sărăciei și îmbunătățirea integrării pe piața muncii, în special pentru tineri. De asemenea, punem un accent deosebit pe combaterea sărăciei în rândul copiilor, cu ajutorul garanției pentru copii, pentru a oferi tuturor copiilor șanse egale”, a arătat comisarul Nicolas Schmit.

Printre temele de dialog s-a numărat și sprijinul acordat de Uniunea Europeană pe fondul crizei energetice și agresiunii militare ruse din Ucraina, atât din perspectiva ajutorului pentru refugiați, cât și privind ajutoarele pentru cetățeni și sectoarele economice afectate.

Administratie

Avertismentele autorităților de reglementare

Publicat

pe

De

După ce în toamna anului trecut, FTX, a treia cea mai mare platformă de tranzacționare cripto din lume, a intrat în faliment, zilele trecute pe investitorii în criptomonede s-a zburlit din nou pielea.

Şeful Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, Changpeng Zhao, a demisionat de la conducerea companiei, pledând vinovat pentru încălcarea legilor americane privind combaterea spălării banilor, ca parte a unui acord de recunoaștere a vinovăției prin care firma va plăti o amendă de 4,3 miliarde de dolari.

De regulă, astfel de evenimente provoacă unde de şoc la nivel internaţional, investitorii grăbindu-se să-şi retragă banii investiţi. În primele 24 de ore de la anunţul demisiei lui Zhao, clienţii Binance au retras peste un miliard de dolari din conturi.

Pe Facebook, la o căutare după cuvântul criptomonede, îţi dai seama de amploarea fenomenului numărând doar paginile şi grupurile cu această tematică existente în România. Primesc, într-o zi, un mesaj pe Messenger de la unul din prietenii din lista de Facebook. M-a luat prin surprindere nu doar faptul că acesta nu mă contactase niciodată astfel, dar, acum, mi se adresa şi la per tu: Ce faci, eşti bine? După ce i-am răspuns că sunt în regulă, mi-a propus o afacere de neratat cu criptomonede.

Am căutat numele în lista de prieteni, constatând că persoana reală anunţase de ceva vreme că i-a fost clonat contul. Practic, persoana care mă contactase încerca să-mi vândă cine ştie ce iluzii, dar a greşit fundamental: nu a intuit cât de apropiat sunt de cel căruia îi clonase contul, adresându-mi-se la persoana I. Una dintre cele mai folosite metode de agăţare a potenţialilor clienţi este aceasta. Prin clonarea unui cont, infractorul cibernetic are acces la lista de prieteni asociată acestuia, după care începe să contacteze diverse persoane. Ţeparii consideră că, primind un mesaj cu un pont despre investiţii, de la un prieten virtual, ţintele vor fi mult mai receptive la propunere.

Mirajul câştigurilor rapide din tranzacţionarea criptomonedelor i-a transformat pe mulţi români în investitori de ocazie, prinşi în mreje de armata de consultanţi financiari şi specialişti în servicii de intermediere financiară, care îşi vânează victimele atât offline, dar, mai ales, online. În urmă cu două luni, un binevoitor de acest tip, Călin Donca, a fost reţinut de DIICOT pentru mai multe infracţiuni financiare, printre care şi înşelăciune cu criptomonede. Acesta îşi racola clienţii pe reţelele sociale, dar mai ales pe TikTok. Posta materiale video în care se afişa cu maşini şi case de lux, promiţând urmăritorilor o viaţă la fel ca a lui dacă îi vor urma sfaturile.

Donca este acuzat că a păcălit sute de oameni să investească într-o monedă virtuală inventată de el, susţinând că investiţiile le vor aduce câştiguri de 100 de ori mai mari. În acest mod, a obţinut peste 700.000 de euro. În plus, Donca şi-a lipit imaginea de aceea a lui Dorian Popa, un aşa-zis influencer, cu mare priză la generaţia TikTok. Donca îşi cizela imaginea de investitor de încredere şi prin apariţiile în diverse podcasturi realizate pe YouTube, precum şi prin apariţiile la emisiuni tv, una dintre acestea fiind Chefi la Cuţite difuzată de Antena 1.

Pe deasupra, organiza conferinţe la care se strângeau tineri dornici de înavuţire rapidă, oferindu-le sfaturi cum să ajungă și ei la fel de sus. Generaţia care vânează miraje pe TikTok nu ştie probabil că indivizi precum Donca vindeau aceleaşi sfaturi părinţilor lor, în anii ’90. Cum nici oamenii păgubiţi de Caritas sau FNI nu au mai recuperat nimic din ceea ce băgaseră la înmulţit cu zece sau cu o sută, la fel şi tiktokerii lui Donca îşi vor muşca buza de ciudă, aşteptând următorul vânzător de iluzii.

Economica.net scrie că ţara noastră are una din cele mai slab dezvoltate piețe financiare clasice din Europa, dar se poate lăuda că este în elita europeană în ceea ce privește investiţiile în piața cripto. Sursa citată estimează că între 500.000 și 800.000 de români investesc în acest tip de active, deşi nicio instituţie a statului nu recomandă asemenea investiţii. Un caz expus de sursa citată, în urmă cu două luni, vorbeşte despre cum o firmă din Voluntari, Ilfov, a lăsat cu ochii-n soare în jur de 900 de români.

Aceştia nu mai au acces la conturile proprii, iar activele li s-au evaporat. Un păgubit care a vorbit cu reporterii economica.net a precizat că investiţiile unora au ajuns şi la un milion de euro, în timp ce mulţi au pariat zeci sau sute de mii de euro. Aceştia nu doar că nu au acces la câştigurile din banii investiţi, dar nu mai pot recupera nici măcar sumele de bază. Conform celui citat de economica.net, proprietarii firmei vorbeau în aşa fel încât dădeau impresia că sunt persoane care aveau cunoștințe temeinice în domeniul financiar, inspirând încredere. Câştigurile erau mari pe hârtie, însă, dacă cineva voia să retragă sumele acumulate, era atenţionat că este o decizie neinspirată care l-ar putea priva de câştiguri viitoare mult mai mari.

Schema aplicată pare a fi una de tip Ponzi. De obicei, în asemenea cazuri, la început clienţii sunt contactaţi des, li se vorbeşte într-un limbaj elevat, iar ei prind încredere că au de-a face cu oameni de încredere care se pricep la ceea ce fac. Dacă deponenţii nu retrag sume mari din cele acumulate, firma poate face rambursări către unii investitori, creând astfel impresia de stabilitate. Problema apare când mai mulţi investitori fac retrageri mari, iar schema nu mai poate fi susținută.

Avertismentele autorităților de reglementare

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, un critic aspru al criptomonedelor, a relatat că unul dintre fii săi şi-a pierdut aproape toţi banii investiţi în active cripto. Lagarde consideră criptomonedele instrumente speculative, fără valoare, un instrument folosit deseori de infractori pentru activităţi ilicite. Comisia Europeană atenţionează că există peste 17.000 de criptoactive diferite, unele fiind denumite monede virtualemonede digitale sau tokenuri. Piața criptomonedelor nu este reglementată și supravegheată, astfel că există posibilitatea reală de a pierde toți banii investiți în aceste active.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România informează că trebuie să fim vigilenți la publicitatea înșelătoare, inclusiv aceea făcută prin platforme de comunicare socială și influenceri. Câștigurile rapide şi mari promise trebuie să dea de gândit consumatorilor, dacă par prea bune ca să fie adevărate. Păgubiţii trebuie să fie conștienți că nu dispun de nicio cale de atac sau protecție, întrucât criptoactivele, produsele  și  serviciile  conexe  nu  intră sub  incidența protecției existente în temeiul normelor actuale ale UE privind serviciile financiare. (L. Anghel).

Citeste in continuare

Administratie

Poliţiştii de frontieră au derulat activităţi procedurale într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracţional organizat și contrabandă.

Publicat

pe

De

În cauză, procurorii au dispus reținerea a trei inculpați și măsura controlului judiciar față de un al patrulea. Față de cei trei reținuți, instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În fapt,bărbaţii au fost prinși în flagrant în timp ce dețineau în vederea comercializării ţigarete de contrabandă, de provenienţă ucraineană.

În cursul aceleași zile, au fost puse în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţului Suceava, fiind identificate și ridicate un număr de 787.280 țigarete de provenienţă extracomunitară, patru autovehicule folosite în activitatea infracţională, precum şi alte mijloace de probă.

De asemenea, au fost identificate și alte  bunuri fără documente de provenienţă, ambalate în cutii de carton și recipiente din plastic purtând  mențiuni în limba  ucraineană,  care au fost predate Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava.

Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în luna noiembrie 2023, inculpații (cetățeni români și ucrainieni) au constituit pe raza județului Suceava un grup infracţional organizat, avînd drept scop introducerea ilegală în România a unor  cantităţi  de ţigarete de provenienţă extracomunitară. Acestea au fost transportate cu   autovehicule având locaşuri special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului infracţional, de unde au fost  ulterior mutate temporar în alte locații până la comercializarea către clienţi din ţară.

La data de 02.12.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a dispus arestarea preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi cu sprijinul jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție, mai previzeaza sursa citata. (Paul  D.).

Citeste in continuare

Administratie

​Un cutremur de 4,7 pe scara Richter s-a produs luni, la ora 00:05, la adâncimea de 140 de kilometri. Seismul s-a simțit și în București

Publicat

pe

De

„În ziua de 04.12.2023, 00:05:48 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea 4.7, la adâncimea de 140 kilometri”, conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremurul s-a produs la 53 kilometri vest de Focșani, 59 kilometri nord-vest de Buzău, 61 kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 kilometri est de Brașov și 85 kilometri nord-est de Ploiești.

Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. (Sava N.).

Citeste in continuare

Aveți un PONT?

ARTEHNIS

Cel mai complet ziar de investigații dedicat cititorilor din România.
Aveți un pont despre fapte de corupție la nivel local și/sau național?
Garantăm confidențialitatea!

Scrie-ne la Whatsapp: 0735.085.503
Sau la adresa: incisiv.anticoruptie@gmail.com
Departament Investigații - Secția Anticorupție

TOP KINETO MEDICAL Ploiesti

Știri calde

Exclusiv14 ore ago

Fapte care nu pot fi acceptate într-un stat care se vrea a fi „de drept”, „nu de drepți”

Deoarece lista judecătorilor din cadrul Tribunalului București care ignoră cu o nonșalanță demnă de o cauză mai bună drepturile fundamentale...

Exclusivo zi ago

Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală” ies la iveală!(I)

„Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/DOCUMENTE/Inregistrari audio (IV) Boși, locotenenți, soldați: Mafia...

Exclusiv2 zile ago

SANTAJELE MAFIEI CU AUTORITATI ale statului roman/Grupul de crima financiar – organizata locala cu sprijinul politistilor corupti si cu sprijinul parchetelor si instantelor/Documente si inregistrari audio, in exclusivitate/Azi, orele 13.00

Noua mafie a lui Portocală, prejudicii de milioane de euro! Noi detalii despre mafia procurorului ”Portocală” ies la iveală! Contractele...

Exclusiv2 zile ago

Demersul studenților de la Academia de Poliție „A. I. Cuza”- continuă!!!

În urma ultimului incident declanșat de focarul de toxiinfecție alimentară ce a durat mai bine de 10 zile, timp în...

Exclusiv3 zile ago

Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO –  IN EXCXLUSIVITATE

Articol pentru cititori dar, in special, O SCRISOARE DESCHISA pentru: Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu precum si pentru si/sau in...

Exclusiv3 zile ago

Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?

Purtatorul de vorbe al IGPR a fost avansat la gradul de chestor, la 34 ani. Nascut in ’89, cu Academia...

Exclusiv3 zile ago

Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța

Remus, un tânăr de 22 de ani, din Vâlcea, care a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina, promoție 2023,...

Exclusiv7 zile ago

Caracatita BUZATU si Justitia Sa Privata: TRIBUNALUL VASLUI, ultima veriga de lupta impotriva coruptiei generalizate, inainte de Consiliul JAI

Dupa acuzele aduse de la nivelul conducerii aliantei Nord-Atlantice, prin pozitia ferm si autoritar exprimata de secretarul general adjunct NATO,...

Exclusiv7 zile ago

VICTORIE ZDROBITOARE ÎN INSTANȚĂ, A POLIȚISTULUI CĂNĂRĂU ÎMPOTRIVA POLIȚIEI NEAMȚ. FIȘE DE EVALUARE ANULATE DE JUDECĂTORI pe bandă rulantă

Unul dintre cei mai cunoscuți (și cei mai hărțuiți) polițiști din Neamț, lider al Sindicatului Europol, Ioan Cănărău, a obținut...

Exclusivo săptămână ago

Putem discuta despre managementul defectuos în ceea ce privește planificarea polițiștilor în serviciu și de tronsoane de drumuri naționale neacoperite

Polițiștii giurgiuveni au protestat ieri pentru a opta oară în fața sediului IPJ Giurgiu față de decizia de modificare a...

Exclusivo săptămână ago

Consiliul de administrație și Senatul Academiei de Poliție “A. I. Cuza” au luat decizia: Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului

Academia de Poliție “A. I. Cuza” a fost închisă până la finalul anului, dezvaluie cei de la sindicatul Europol. După...

Exclusiv2 săptămâni ago

Gruparea de crima organizata locala acoperita de mafia din IPJ Prahova si de la varful MAI a fost devoalata pana si de avocati, in instanta

Ploiești: „Jurnalist” de șantaje, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (IV) Ticăloșie deghizată în bune intenții!/Masca...

Exclusiv2 săptămâni ago

Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”?/Umilințe, nerespectarea stimei de sine, înjosire și căprărie pana si pentru studentele din Academie

Întrebare de Radio Erevan: Care este asemănarea dintre un penitenciar și Academia de Poliție „A. I. Cuza”? Răspuns corect: paturile...

Exclusiv2 săptămâni ago

Ploiești: „Jurnalistul” de șantaje Catalin Stavri, purtătorul de cuvânt pe afaceri murdare al primarului Volosevici/Inregistrari audio (III)

Boși, locotenenți, soldați: Mafia din interiorul Poliției Române, filiala Prahova Poluarea și corupția au fost mereu în topul problemelor din...

Exclusiv2 săptămâni ago

Un pericol zilnic la sănătatea studenților și angajaților de la Academiei de Poliție „A. I. Cuza” din București

Dacă aceste imagini vi se par că seamănă cu secvențele de Gaza, pe care le-am văzut în ultimele săptămâni la...

Partener media exclusiv

stiri actualizate Raspandacul

Parteneri

Top Articole Incisiv