Administratie
Consilierul de stat László Borbély, la Forumul Regional pentru Dezvoltare Durabilă: România rămâne un partener de nădejde, deschis parteneriatului pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă

Între 29 și 30 martie 2023 a avut loc la Palatul Națiunilor din Geneva Forumul pe Dezvoltare Durabilă din Regiunea UNECE (Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa din care fac parte 56 de state). România a fost prezentată la eveniment de către consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României) care a susținut intervenția de țară în cadrul sesiunii plenare de înalt nivel.
„România, ca hub regional privind dezvoltarea durabilă, este unul dintre statele care de fiecare dată la conferințe internaționale are contribuții semnificative datorită eforturilor pe care le-am depus în ultimii ani pentru implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Avem un cadru instituțional robust și funcțional și am dezvoltat instrumente importante.Trebuie să ne uităm mai atent la evoluția indicatorilor, întrucât, la jumătatea perioadei de implementare a celor 17 Obiective pentru dezvoltare durabilă, provocările sunt imense și cei mai mulți ne-am fi dorit să fim mult mai avansați. Din acest motiv, trebuie să schimbăm abordarea, în sensul accelerării progresului pe baza principiilor dezvoltării durabile. România rămâne un partener de nădejde deschis parteneriatului pentru implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a declarat László Borbély
România a fost unul dintre cele două state care au prezentat în cadrul panelului multi-stakeholder inițiative cu impact ridicat de a impulsiona implementarea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă. O parte dintre aceste activități coordonate de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență: formarea a 2000 de experți în dezvoltare durabilă în instituții publice centrale și locale; înființarea unui ghișeu unic care să reunească date statistice din domeniul dezvoltării durabile, politici publice și inițiative din mediul de afaceri și sectorul non-profit; înființarea unui centru de excelență care să încurajeze investițiile în cercetare pentru dezvoltare durabilă și să ofere expertiză științifică pentru politicile publice sustenabile. În cadrul aceluiași panel au fost prezentate, de către consilierul de stat László Borbély, în calitate de vicepreședinte al Rețelei Europene de Dezvoltare Durabilă (ESDN), principalele concluzii ale Conferinței anuale ESDN.
În marja Forumului, au avut loc discuții bilaterale cu doamna Olga Algayerova, secretar executiv UNECE și cu secretarul de stat Adrian Băluțel din cancaleria de stat a Republicii Moldova care și-a exprimat interesul pentru proiecte comune de transfer de cunoștințe și expertiză din România în domeniul dezvoltării durabile.
În fiecare an, la sfârșitul lunii martie UNECE publică raportul de progres privind stadiul implementării Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă, moment ce vine în pregătirea Forumului Politic de Nivel Înalt pe Dezvoltare Durabilă de la New York. Este cu atât mai important pentru noi să fim activi, întrucât România este unul dintre statele care va prezenta Raportul Național Voluntar anul acesta. Raportul de progress din 2023 este disponibil la acestlink.
Administratie
Poliţiştii de frontieră au derulat activităţi procedurale într-un dosar penal privind constituirea unui grup infracţional organizat și contrabandă.

În cauză, procurorii au dispus reținerea a trei inculpați și măsura controlului judiciar față de un al patrulea. Față de cei trei reținuți, instanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În fapt,bărbaţii au fost prinși în flagrant în timp ce dețineau în vederea comercializării ţigarete de contrabandă, de provenienţă ucraineană.
În cursul aceleași zile, au fost puse în aplicare 6 mandate de percheziție domiciliară pe raza judeţului Suceava, fiind identificate și ridicate un număr de 787.280 țigarete de provenienţă extracomunitară, patru autovehicule folosite în activitatea infracţională, precum şi alte mijloace de probă.
De asemenea, au fost identificate și alte bunuri fără documente de provenienţă, ambalate în cutii de carton și recipiente din plastic purtând mențiuni în limba ucraineană, care au fost predate Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava.
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în luna noiembrie 2023, inculpații (cetățeni români și ucrainieni) au constituit pe raza județului Suceava un grup infracţional organizat, avînd drept scop introducerea ilegală în România a unor cantităţi de ţigarete de provenienţă extracomunitară. Acestea au fost transportate cu autovehicule având locaşuri special amenajate și depozitate în imobile deținute de membrii grupului infracţional, de unde au fost ulterior mutate temporar în alte locații până la comercializarea către clienţi din ţară.
La data de 02.12.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Suceava a dispus arestarea preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi cu sprijinul jandarmilor Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție, mai previzeaza sursa citata. (Paul D.).
Administratie
Un cutremur de 4,7 pe scara Richter s-a produs luni, la ora 00:05, la adâncimea de 140 de kilometri. Seismul s-a simțit și în București

„În ziua de 04.12.2023, 00:05:48 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZĂU un cutremur mediu cu magnitudinea 4.7, la adâncimea de 140 kilometri”, conform Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Cutremurul s-a produs la 53 kilometri vest de Focșani, 59 kilometri nord-vest de Buzău, 61 kilometri sud-est de Sfântu-Gheorghe, 70 kilometri est de Brașov și 85 kilometri nord-est de Ploiești.
Cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, de 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri. (Sava N.).
Administratie
Peste 1500 de proiecte depuse în cadrul Programului ”Electric Up” au fost deja implementate, însumând o finanțare totală de aproape 480 milioane lei!

-
Exclusivacum 2 zile
Mai poti sa respecti un grad de chestor, cand vezi ca un necunoscut e facut chestor, la 34 ani?
-
Exclusivacum 2 zile
Cel mai mare secret al Mafiei din adevarata „mafie a gunoaielor din Prahova” va fi deconspirat, luni, 04.12.2023, orele 13.00/Politisti corupti cu functie de conducere din MAI si I.P.J. Prahova – complici la santajele gruparii de criminalitate economico-financiar organizata pe care o acopera in acest judet/DOCUMENTE SI INREGISTRARI AUDIO – IN EXCXLUSIVITATE
-
Exclusivacum 14 ore
SANTAJELE MAFIEI CU AUTORITATI ale statului roman/Grupul de crima financiar – organizata locala cu sprijinul politistilor corupti si cu sprijinul parchetelor si instantelor/Documente si inregistrari audio, in exclusivitate/Azi, orele 13.00
-
Exclusivacum 3 ore
Reeditarea mafiei lui „Portocala”/Noi detalii despre actuala mafie a procurorului ”Portocală” ies la iveală!(I)
-
Administratieacum 2 zile
Serviciile au folosit partidul ca pe un prezervativ de unică folosință
-
Exclusivacum 2 zile
Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere/Incompetența a ucis un polițist la Constanța
-
Ancheteacum 2 zile
Inalta Curte va judeca, in 7 decembrie 2023, cererea lui Chereches de stramutare a dosarului in care a fost condamnat deja de Curtea de Apel Cluj
-
Featuredacum 2 zile
Primul vestitor al arestărilor Statului Paralel în România a fost Henry Kissinger